Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

Weź nie denerwuj lwa, mnie to czeka najwcześniej tego lata (przy dobrych wiatrach), mam nadzieję, że teścia namówię na przydomową wędzarnię :)

Spoko, na murowaną czekałem z 3-4 latka od wprowadzki a i tak jeszcze sporo ma do skończenia. Beczka, kilka cegieł i kawał blachy został po budowie a to wystarczy na początek :)

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

No wlasnie odnosnie peletu.

spopielenie peletu to kilka procent, ekogroszku kilkanascie albo i wiecej.

(z 1 tony plet da kilka kg popiolu, a z ekogroszka moze nawet kilkadziesiat i wiecej kg jezeli eko byl slabej jakosci)

Kalorycznosc Peletu jest niestety mniejsza niz ekogroszku wiec zastanawia mnie czy mozna to zrekompensowac kupnem pieca o wysokiej sprawnosci powiedzmy min 90% przeznaczonego pod pelet.

Czy piece na ekogroszek i pelet sa wystarczajace aby palic np. tylko peletem? czy jednak sprawnosc pieca uniweralnego dla peletu jest znaczaca mniejsza niz dla ekogroszku?

Czy zdecydowalibyscie sie na piec do centralnego tylo na pelet a o sprawnosci rzedu 90% ?

Siouxiee, powiem Ci,z e ten temat zglebilam dosc mocno i w naszym rejonie dosc slabo w tym temacie. Zaczelam o tego, ze poszukalam sobie opinii o roznych kominkach z PW, wybralam taki jaki bym chciala i okazalo sie, ze nikt z naszych lokalnych fachowców go nie ma w ofercie, nie zna i nie chce montowac, kazdy poleca ze 2 firmy (ktore na forum tutaj nie ciesza sie dobra opinią), bo je sie latwo i szybko montuje. Ja kupilam ten ktory chcialam i zamontowal mi go autoryzowany dealer z Bydgoszczy, póki co jestem zadowolona. Jest tez jedna firma robiąca obudowy/montująca kominki, ktorej bym nie poleciła, ale jakby co to chyba na priv Ci napiszę, jeśli bedziesz zainteresowany. Póki co polecam Ci lekturę o kominkach z PW tu na forum, zebys dobrze i zgodnie z potrzebami swoimi wybral i nie dał sobie kitu wcisnąć, firma montująca to rzecz wtórna będzie.

a w kwestii szpitala - wyszłam niedawno z córeczką, leżała na zapalenie płuc, na opiekę i fachowość nie mogę narzekać, tylko my leżałyśmy na kardio- i alergologii. ogólnie o szpitalu słyszalam tylko pozytywne opinie;)

I apel do wszystkich matek :) nie dajcie się zwariować.

później się słucha takie np. opowiadania (Autentyk!):"moja mala nie mogla spać i płakała w nocy zmierzyłam jej temperaturę a tu... gorączka 37,2 stopnie bez zastanawiania owinęłam ja w koc i na pogotowie!" dalej z opowiadania wynikało, ze wredni lekarze stwierdzili, ze nic dziecku nie jest może ząbkuje? albo coś takiego? na to ta matka wręcz wymusiła na nich ze maja jej zrobić prześwietlenie płuc bo mala coś pokaszluje, prześwietlenie wykazało jakieś zmiany wiec kobieta wygrała: to zapalenie płuc dziecko musi zostać w szpitalu i leżało tam samo około tygodnia dni matka przychodziła w dzien na wizyty a na noc wracała do domu.

Pewien dobry pediatra powiedział mi kiedyś, ze nie da się malutkiemu dziecku zrobić dobrego zdjęcia RTG płuc, takie dziecko nie rozumie, ze nie wolno sie poruszyć i generalnie każdy technik jak będzie chciał to zobaczy jakieś zmiany na takim zdjęciu wynikające z tego poruszenia.

Basbur: nie pije do Ciebie, tylko tak ogólnie chciałem zaapelować o rozsadek.

Jeżeli chodzi o lekarzy to polecam stronki

http://www.znanylekarz.pl/ranking-lekarzy/torun

http://www.rankinglekarzy.pl/znajdz_lekarza

Tylko uważajcie na samochwały :)

Ja sie w sumie nie dziwie kobiety bardziej działają na poziomie emocji i jak taki maly skarb choruje to mamy wszystko zrobią aby mu pomoc :).

Nasz synek tez złapał jakiegoś atypowego wirusa na szczęście badanie krwi go wykryło od razu, co prawda badania krwi raczej nie wykazują rodzaju wirusa ale ten akuratnie był tym, który badaniem krwi jest wykrywalny nie charakteryzuje się gorączka tylko napadowym kaszlem u dziecka.

Ale nie leczony mógł doprowadzić do zapalenia płuc albo oskrzeli, wiec jednak nieraz trzeba dmuchać na zimne byle z rozsądkiem.

Siouxiee, powiem Ci,z e ten temat zglebilam dosc mocno i w naszym rejonie dosc slabo w tym temacie. Zaczelam o tego, ze poszukalam sobie opinii o roznych kominkach z PW, wybralam taki jaki bym chciala i okazalo sie, ze nikt z naszych lokalnych fachowców go nie ma w ofercie, nie zna i nie chce montowac, kazdy poleca ze 2 firmy (ktore na forum tutaj nie ciesza sie dobra opinią), bo je sie latwo i szybko montuje. Ja kupilam ten ktory chcialam i zamontowal mi go autoryzowany dealer z Bydgoszczy, póki co jestem zadowolona. Jest tez jedna firma robiąca obudowy/montująca kominki, ktorej bym nie poleciła, ale jakby co to chyba na priv Ci napiszę, jeśli bedziesz zainteresowany. Póki co polecam Ci lekturę o kominkach z PW tu na forum, zebys dobrze i zgodnie z potrzebami swoimi wybral i nie dał sobie kitu wcisnąć, firma montująca to rzecz wtórna będzie.

a w kwestii szpitala - wyszłam niedawno z córeczką, leżała na zapalenie płuc, na opiekę i fachowość nie mogę narzekać, tylko my leżałyśmy na kardio- i alergologii. ogólnie o szpitalu słyszalam tylko pozytywne opinie;)

Dziekuje za odpowiedz :)

Ludzie co za dzien:

Najpierw pojechalem odebrac awizo a tam mandat z fotoradaru z przed 4 tygodni, a potem mgla ze oko wykol i policja mnie zatrzymuje bo im sie moje swiatla nie podobaja bo kseony itd. i zatrzymali dowod rejestracyjny i kolejny mandat.

Wybieralem sie do architekta a tam kolejne zle newsy, kotlownia w kaprysie nie nadaje sie na ekogroszek :( ehh.... trzeba kombinowac teraz albo przeprojektowywac wszystko o ile sie wogole da? albo szukac nowego projektu

z pozytywow tyle ze mam juz mapke do celow projektowych i wypis i wyrs z MPZP.

... kotlownia w kaprysie nie nadaje sie na ekogroszek ...

Z jakiego powodu?

Chyba nie mówimy o tym domu

http://www.archeton.pl/projekt-domu-kaprys_337_widoki ??

To to?

http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/wszystkie/projekt-3007_kaprys

te 1 maja znajomi i w kotłowni można tanczyć + składować kilkanaście ton węgla

2 kotłowania może i niewielka bo 1,77x3,35 ale ja tam kociołek widzę bez problemów

Jaki masz projekt? Kto Wam robi adaptację?

Przy wyborze kominka trzeba zadac sobie pytanie. Czy szukamy czy kominka z obudowa. Wbrew pozorom to jest ogromna roznica. I nie zgodze sie z tym, ze tylko 2 firmy sa polecane w Toruniu. Najlepszym i najbardziej fachowym rozwiazaniem - zwlaszcza przy kominkach z plaszczem jest to aby go montowal instalator co . Komek z plaszczem to jego dzialka. A wybor takich kominkow jest bardzo duzy, wystarczy popytac w branzowych hurtowniach. Ci co robia kominki niech zajma sie ich obudowami. A co do fachowcow i jakosci komnkow najlepiej spytac znajomych ktorzy cos takiego uzywaja. To bedzie najbardziej wiarygodna opinia

My właśnie jesteśmy na finiszu w kładzeniu gresu na parterze. Białe płytki 60x60. Efekt bardzo fajny. Płytki to temat na lata. Czasem warto dołożyć parę groszy i kupić to, co się bardziej podoba, bo przez najbliższe lata trzeba będzie na to patrzeć :)

Trochę mam słaby refleks , ale jestesmy na finiszu remontu i mam mało czasu na przyjemności forumowe :)

My jednak zdecydowaliśmy się na gres. Nie był to tani zakup (98zł m2) ale kuchnia nie jest wielka więc koszt tez nie był jakis przytłaczający. jesli chodzi o białe płytki to będziemy mieć na ścianie i piękny dekor czarno-biały z Ceramika Paradyż.

P.S dziś przyjedzie część mebli :D

Z jakiego powodu?

Chyba nie mówimy o tym domu

http://www.archeton.pl/projekt-domu-kaprys_337_widoki ??

To to?

http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/wszystkie/projekt-3007_kaprys

te 1 maja znajomi i w kotłowni można tanczyć + składować kilkanaście ton węgla

2 kotłowania może i niewielka bo 1,77x3,35 ale ja tam kociołek widzę bez problemów

Jaki masz projekt? Kto Wam robi adaptację?

A wiec moj projekt to ten drugi z domowych klimatow w zyciu nie stac by mnie bylo na ten pierwszy :D

co do kotlowni to planowalem ja troche przerobic wg tej koncepcji

http://img27.imageshack.us/img27/8434/kotlownia2.jpg

czyli kotlownie odgradzam od holu aby przez nia nie chodzic i co by sie nie kurzylo. garaz troche wycinam i robie miejsce na maly i duzy samochod.

Musze zrobic dziure w scianie nosniej czyli trzeba zaprojektowac podciag i nawiew swierzego ppowietrza albo przez garaz wzdłuż sciany lub pod posadzka w korytarzyku z oknem.

Adaptacje bedzie robil przyszly sasiad mieszka aktualnie 100 metrow od naszej dzialki :) ma tez kwalifikacje inspektora i KB. A jego najwiekszy plus zna tamte tereny bo sam budowal sie nkilka lat wczesniej i wie juz co w trawie/grunice piszczy :)

• 2 weeks później...

widze, ze juz bardzo rzadko zagladaja tu satli bywalcy forum.

Az zastanwiajace skad sie wzieglo tych 520 zakladek wpisow? :)

Ale w sumie co sie dziwic, pewnie wiekszosc juz sie pobudowala lata temu i ile mozna jeszcze walkowac ten sam temat.

No coz, za to ja chcialem oglosci, ze wlasnie zamowilem projekt i w przyszlym roku rozpoczynam budowe.

Zdobylem juz czesc dokumentacji teraz bedzie adaptacja i wnioskowanie o pozwolenie.

Mam nadzieje, ze moze aktywuje sie "nowe pokolenie" budujacych w Toruniu i bedziemy mogli dzielic sie spostrzezeniami i radami.

Oczywiscie mile widziane rady starszyzny :D

Na razie bede zbieral informacje gdzie kupowac materialy (od etapu 0 do SSZ)