Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

hej

nieźle z tą drogą, czytałam ze są 3 koncepcje

ciekawe co dadzą konsultacje społeczne

Wadus jak tam na budowie?

Jakby ktos potrzebowała kupić pręty śruby gwoździe itp rzeczy to polecam Hurtownie wyrobów metalowych Alfa na ul.Wschodniej 8 - tanio. Kupiliśmy tam pręty gwoździe podkładki do więźby.

Budowa powoli sie posuwa do przodu.

liczylem ze fundament zrobie w 2-3 tyg wyjdzie chyba ze potrwa to z 5-6 tyg

sciany fudndamentowe juz stoja, trzeba jeszcze zasypac wszystko piachem (to tez bedzie roboty bo mam dojazd tylko z jednej strony dzialki), rury na kanalizacje no i potem stal na wieniec i zalanie betonem

PO stanie zero 4-5 tyg perzerwy i powrot do prac (sciany i strop)

witam. Mam pytanie odnośnie okien. dostałam wycenę na okna vetrex vr 70 , abakus - brugmann arte energy i domplast - ideal 400. vetrex jest najdroższy a domplast najtańszy jest jeszcze drutex ale o nim są złe opinie . czy ktoś ma te okna bo muszę wybrać ale nie wiem które dzięki i pozdro .

Skoro pojawil sie watek okienny, ja dostalem 2 wyceny w sumie 10 okien w tym (2 szt okien tarasowych 290x235cm i 200x235cm)

PCV okleina drewnopodobna z obu stron

pakiety 3 szybowe

"Konkret" 11 tys PROFITLINE 3 szybowe Uw 0,86 W/m2K i

"Vip-plast" 10,5 tys Perfectline VEKA 3 szyby

Nie znam firm wiec na razie zbieram wyceny na razie widze, ze bardzo sie nie roznia ale do tego jeszcze dojda rolety, parapety itd.

Na co zwrocilibyscie uwage kupujac okna? serwis? gwarancje? jakosc wykonania i montazu?

Moi znajomi polecaja jeszcze okna wiwatowski ale tesa juz tylko drewaniane i cena wiadomo...

Bede wdzieczny za wszelkie wskazówki

Kupowanie okien to temat rzeka i szukanie tylko i wylacznie ceny to najgorszy blad. Jest tyle rzeczy od ktorych zlaezy cena ze nie ma sie co ludzic ze za male pieniadze kupi sie cos dobrego. Czy Druex, czy Dziadek, czy Dobroplast zawsze beda niezadowoleni i zadowoleni. Ja mam okna z vertrexu i nie narzekam, aczkolwiek drobne poprawki wykonuje sam co jakis czas. Im wieksze sa okna tym powinny byc drosze. Male okna wykonac nie problem, przy duzych i lukach zaczynaja sie schody. Zaczynaja sie tematy sztywnosci, szczelnosci itp. Oprocz przenikiwosci cieplnej okna - nie szyby, najwazniejsze sa zbrojenie i okucia. Nie profil. Niech sprzedacwy Ci powiedza jakie grube jest zborjenie, jakiej firmy sa okucia - wyklucza sie maco, gu i inne wynalazki. Polecane sa siegenia, roto. A cale zadowolenie z okien jest wtedy kiedy robi sie to co wymaga karta gwarancyjna. Niech kazdy sobie odpowie na pytanie kiedy smarowal okucia lub uszczelki. Nie spodziewam sie pozytywnej odpowiedzi. Reasumujac na oknach nie wolno oszczedzac, czym iweksze tym wiecej jest pytan do sprzedawcy. A sugerowac sie zlymi opiniami nie maco. Np taki drutex dawno by nie istnial, gdyby mial same zle opinie. A dobre firmy ciezko wskazac bo jest ich cala masa. Powodzenia

witam. Mam pytanie odnośnie okien. dostałam wycenę na okna vetrex vr 70 , abakus - brugmann arte energy i domplast - ideal 400. vetrex jest najdroższy a domplast najtańszy jest jeszcze drutex ale o nim są złe opinie . czy ktoś ma te okna bo muszę wybrać ale nie wiem które dzięki i pozdro .

Ciekawe to co piszesz, tez mi sie tak wydaje ze np. drzwi tarasowe 290x235 to moga swoje kosztowac, i raczej balbym sie kupic cos takiego za powidzmy 1600 zl podejrzana cena

A jaki sposob zamykania HS? HKS? czy jeszcze inny cos ktos moze polecic? czy moze trzymac sie tradycyjnych otwieranych drzwi?

Ciekawe to co piszesz, tez mi sie tak wydaje ze np. drzwi tarasowe 290x235 to moga swoje kosztowac, i raczej balbym sie kupic cos takiego za powidzmy 1600 zl podejrzana cena

A jaki sposob zamykania HS? HKS? czy jeszcze inny cos ktos moze polecic? czy moze trzymac sie tradycyjnych otwieranych drzwi?

Wszystko zalezy od tego co chcesz uzyskac. HS nie zabiera miejsca w srodku, mozna zrobic jako element 2 czesciowy - czesc stala plus suwanka, ale daje wezsze przejscie i jest drozsze. Natomaist otwierane to zestaw tryczesciowy, 2 czesci otwierane z ruchomym slupkiem co da szersze wejscie no i jest tansze. Ale zabiera sporo miejsca wewnatrz budynku. I tak mozna dyskutowac godzinami, ale decyzja i tak nalezy do Was

hej

Motylek vetrex ma dobre opinie

Wadus okna to chyba temat rzeka, bo nie tylko ważne są parametry, profile itd ale producent i montaż.

Popytaj też znajomych jakie mają okna, gdzie kupowali. Mi znajomi odradzali kupowanie w Konkrecie i Oknovidzie.

Inni bardzo polecali okna z Szympoliu na profilu Schuco ale dla nas ta opcja była za droga.

U nas dopiero za m-c powrót na budowę. Ciekawe jak nam pójdzie akcja - dach

Takich firm jest juz kilka. Kolega z Betpolem dogadac sie nie potrafil bo jak stwierdzil chyba "kasa za mocno do glowy uderzyla".

Nie dziwię się,że kolega się nie dogadał,nie każdy lubi jak się nim pomiata.Teraz potrafią zjechać klienta na pierwszej rozmowie.Mam tu na myśli własciciela,co to za człowiek się pytam??? jeśli tak się traktuje klienta to co się dla ludzi buduje!Przecież on sam naśmiewa się z tych domów,ma za nic tych według niego ubogich.Czego się spodziewać po kimś kto przyjeżdza autem za 400 tysiecy a sprzedaje domy za połowę.Ma totalny brak szacunku do ludzi i manię wielkości,myśli że wszystko mu wolno.Zwyzywał mnie bo jaśnie pan w trakcie pokazywania domów przypomniał sobie nagle,że ma inne spotkanie i był tak wku.... ,że darł się ze to przeze mnie się teraz spózni,że to moja wina!!!!istne chamstwo.I ja mam u takiego coś kupić? Domy bylejakie, jak czworaki,klity,byle jak wykonane do tego ten eco groszek,bo dla niego nie ma znaczenia czy truje powietrze byle szybko zarobić, będzie tanio i BYLEJAK! Byłem na kilku spotkaniach z innymi developerami i nigdy,ale to nigdy nie miałem do czynienia z takim.... i ja mam tu zostawić kasę? nigdy,a swoją drogą ten koleś nic nie wie o przydomowej oczyszczani ścieków ,wrzuca ludziom szambo ,a potem mówią ludzie o epiedemii coli,własnie na słynnym osiedlu w osieku.Pozdrawiam, a wybierającym polecam omijać tą firmę z daleka= kłopoty.

Eco -pozytywni, może tak na początku "dzień dobry", buduję się tu i tu albo będę się budować:) Po co od razu taka frustracja? Tak to napisałeś (aś?), że wygląda jak post konkurencji:) Jednak odnośnie Betpolu masz rację, właścicielowi kasa do głowy uderzyła. Domy budowane są z tanich materiałów kiepskiej jakości i w tempie iście ekspresowym, ale generalnie takie było założenie firmy od początku. Zbudować tani dom dla ludzi mniej zamożnych.

Eco -pozytywni, może tak na początku "dzień dobry", buduję się tu i tu albo będę się budować:) Po co od razu taka frustracja? Tak to napisałeś (aś?), że wygląda jak post konkurencji:) Jednak odnośnie Betpolu masz rację, właścicielowi kasa do głowy uderzyła. Domy budowane są z tanich materiałów kiepskiej jakości i w tempie iście ekspresowym, ale generalnie takie było założenie firmy od początku. Zbudować tani dom dla ludzi mniej zamożnych.

No jak widzę te domy budowane w 2-3 miesiące to aż się dziwię, że ktoś to chce kupić... Poza tym dziwne metody stosują - najpierw okna i ocieplenie zewnętrzne, później tynki wewnętrzne ;)... Dużo takich kwiatków widzę na powstającym koło nas osiedlu.

moj sasiad zaczynal tydzien przede mna a juz ciagnie sciany, ja ciagle jestem na etapie zasypywania fundamentow ~400 ton piachu gdzie dostep do dzialki mam tylko od frontu

etap zero zajmuje mi juz ponad miesiac, a to wszystko przez koszmarnie trudny teren. Logistycznie na uszach stawalem i zalatwialem wszystko na czas ale co z tego jak i tak prace w blocie ciagly sie wolno. dostep do dzialki tylko od czola po bokach mam juz ogrodzonych sasiadow. Nie moglem rozstawic sobie dobrze palet z bloczkami wiec murarze okolo 15 palet mieli do przenoszenia, piasek tez trzeba bedzie przewalac.

W miedzy czasie pogoda tez wstrzymywala prace, przy moim terenie lepszy deszcz i wszystko zamienialo sie w grzaskie bloto.

Pocieszam sie tylko tym, ze po wylaniu law osiadly sobie w miare rowno, a dluzsze odstepy pomiedzy kolejnymi pracami pozwalay na lepsze ulozenie sie materialu, doschniecie warstw bitumicznych itp.

Moj znajomy w zeszlym roku rozpoczal prace w maju a w pazdzierniuku juz sie wprowadzil, mial do wykonczenia gore, teraz juz i ta gore ma wykonczona i nic zlego sie w domu nie dzieje, nic nie peka nic nie siada nic nie poci. dom dosyc duzy 165 m uzytkowej.

Malo jeszcze wiem o budowaniu, ale jedno juz wiem, mozna robic szybko ale bez przesady 2-3 miesiace na dom do zamieszkania to chyba modulowy z drewna albo cos? klasyczna technologia budowy wymaga przestojow i odczekania jakis tam czsaookresow.