daniel_torun 11.02.2008 19:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2008 A u mnie projekty rozdane do wyceny . W środę mam otrzymać 4 propozycje stanu surowego zamknietego. Ze wstępnych rozmów wynika że nie będzie tak źle Poza tym w środę jadę do Bydgoszczy na rozmowę końcową o PC. W piątek odbieram mapki i lecę do Elwiku i Energetyki i architekta. Mam nadzieję że się wyrobię bo w sobotę znikam na tydzień a chciałbym aby coś się działo już. Jakie macie duże zbiorniki na ciepłą wodę ? Jakiego architekta polecacie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 12.02.2008 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jakie macie duże zbiorniki na ciepłą wodę ? 300l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.02.2008 07:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Jakie macie duże zbiorniki na ciepłą wodę ? 300l Mi proponują do PC 160l i zastanawiam się czy to nie za mało ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.02.2008 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 my mamy 200l. Zależy czym będziesz ogrzewał dom. Jeśli eko- groszek i stałe podgrzewanie to 160l wystarczy. Jeśli czasowe palenie np. miałem to musisz miec większy zbiornik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 12.02.2008 07:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 U mnie jest ogrzewanie na ekogroszek. Stąd wybór dużego zbiornika.http://forum.muratordom.pl/zasobnik-na-cwu-ekogorszek-jaki,t122866.htmPrzy PC może być inaczej. Myślę jednak, że będziesz starał się wykorzystywać tylko 2 taryfę (czy to do pompy, czy ogrzewania grzałką). Temperatura na wyjściu PC też nie jest za wielka (45 stopni). Z tego powodu wstawiłbym większy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.02.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Też tak myślę. Widzę że przy PC zależy to od rodzaju pompy. Więszość poleca zbiorniki 150-250l a Thermoglov - 500l Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 12.02.2008 11:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam po przerwie U nas ostatnio wiele się działo: 1. znaleźliśmy ekipę, która wybuduje nam dom w stanie surowym otwartym - 46000 PLN myślę że to dobra cena 2.PC z Ciepodomu - znają się na tym i podchodzą poważnie do Klienta; wycena trochę droższa, ale za to kolektory pionowe i lepsza automatyka przy podłogówce 3.oczyszczalnię zrobi też Ciepłodom - tylko kruszywo sam załatwię, ponieważ oni chcą 2000 PLN za wywrotkę 4.rekuperator też zrobi Ciepłodom; próbowałem nawiązać współpracę z firmą ze Żwirki i Wigury, którą poleca strona http://www.rekuperatory.pl. Facet miły, umówił się ze mną na konkretny dzień i godzinę, po czym nie zjawił się. Biuro zamknięte, gościa nie ma, czekalismy 45 min., nie zadzwonił, nie odbierał telefonów ode mnie SUPER. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!!! Pomyślałem sobie, że jak tak miałaby się rozpocząć nasza współpraca to aż strach pomyśleć jak by się zakończyła 5.architekt łyknął moje pomysły bez szemrania - będzie reku, będzie kominek, będzie ogród zimowy tam gdzie chcę. Człowiek do rany przyłóż No i komplet pozwoleń będzie na połowę marca. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.02.2008 11:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Witam po przerwie U nas ostatnio wiele się działo: 1. znaleźliśmy ekipę, która wybuduje nam dom w stanie surowym otwartym - 46000 PLN myślę że to dobra cena 2.PC z Ciepodomu - znają się na tym i podchodzą poważnie do Klienta; wycena trochę droższa, ale za to kolektory pionowe i lepsza automatyka przy podłogówce 3.oczyszczalnię zrobi też Ciepłodom - tylko kruszywo sam załatwię, ponieważ oni chcą 2000 PLN za wywrotkę 4.rekuperator też zrobi Ciepłodom; próbowałem nawiązać współpracę z firmą ze Żwirki i Wigury, którą poleca strona http://www.rekuperatory.pl. Facet miły, umówił się ze mną na konkretny dzień i godzinę, po czym nie zjawił się. Biuro zamknięte, gościa nie ma, czekalismy 45 min., nie zadzwonił, nie odbierał telefonów ode mnie SUPER. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!!! Pomyślałem sobie, że jak tak miałaby się rozpocząć nasza współpraca to aż strach pomyśleć jak by się zakończyła 5.architekt łyknął moje pomysły bez szemrania - będzie reku, będzie kominek, będzie ogród zimowy tam gdzie chcę. Człowiek do rany przyłóż No i komplet pozwoleń będzie na połowę marca. Hej Ja jutro jadę do Ciepłodomu. Jaką dostałeś ofertę na PC i REKU (jak duży dom ? ) ? Nie wydaje Ci się że przy PC zbiornik na wodę jest za mały ? Możesz podać namiar na architekta ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 12.02.2008 11:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 daniel_torun wycena PC Danfoss 8 KW + moduł chłodzenia pasywnego z sondami pionowymi 160m z wod kan - 67000 PLN netto (72000 brutto); mają fajną instalację podłogówki z możliwością regulowania temp w każdym pomieszczeniu - ZIBKOR o tym nie słyszał (za to ja słyszałem o nich parę rzeczy, które mnie nie przekonują); podłogówka jest naprawd niskotemperaturowa - Ciepłodom daje więc więcej zwojów, ale za to niższą temp wody - to wpływa dodatnie na wydajność PC; sondy pionowe - dla mnie bezcenne, ale też bardziej wydajne niz poziome; ZIBKOR poleci poziome bo nie ma jak zrobić pionowych - jeśli uprzesz się na pionowe to wezmą od Ciebie dodatkowo 10000 PLN a wiertnicę pożyczą z ... Ciepłodomu Co do reku to ma kosztować 6000-8000 z montażem - sam nie wiem co o tym myśleć-mało; nie wiem czy potrafią to zrobić tak żeby było wydajne Oczyszczalnie robią więc wycenili mi na ok 6000 ze wszystkim - jak załatwię kruzywo to może wyjdzie taniej co do wielkości zasobnika, to gość z Cepłodomu zapewnia mnie że w zupełności wystarczy na dużą wanne 2 osobową; przy takiej małej pompie nie zakłada się większych zasobników; przy 10 KW można pomyślec o NIBE z dodatkowym zasobnikiem np 300l; poza tym 160l wody o tem 60-65 o C to dużo gorącej wody Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.02.2008 12:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 Ja dostalem podobną wycenę telefoniczną (dom 143m/219m) ale żyłem cały czas w swiadomości że to pompa NIBE. NIBE ogólnie jest chwalona i wogóle. Sam nie wiem.... jutro się okaże. Też mi zależy na kolektorach pionowych - żeby nie to to bym wziął Clima Comfort. Ta sama cena , też robią zagęszczoną podłogówkę i mają wielu zwolenników. Ten RECU to coś tanio ....... Buduje Ci jakaś większa firma czy p.Ziutek z ekipą ? Rzuć namiarami na architekta . Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 12.02.2008 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 p. Ziutek z ekipą Co do większych firm to dostałem wycenę z VIP BUDU i... potraktowałem ją jako dowcip... co do PC to NIBE czy Danfoss - nie ma znaczenia, cenowo podobnie, a obie firmy mają renomę Co do reku to jeszcze zobaczymy - jak będę w Ciepłodom to zapytam o konkrety - jakie urządzenie (chciałbym ten najprostszy Storkair), jak zamierzaja poprowadzić kanały, etc. Zawsze mogę wziąść kogoś innego, ale też nie ma co przeginać - nie zamierzam płacić 30000 za wentylację, zwłaszcza że zależy mi tylko na dobrej wentylacji, a odzysk ciepła idzie na drugi plan - grzanie PC i tak jest tanie więc... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 12.02.2008 14:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 namiary na architekta wysłałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.02.2008 14:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 p. Ziutek z ekipą Co do większych firm to dostałem wycenę z VIP BUDU i... potraktowałem ją jako dowcip... co do PC to NIBE czy Danfoss - nie ma znaczenia, cenowo podobnie, a obie firmy mają renomę Co do reku to jeszcze zobaczymy - jak będę w Ciepłodom to zapytam o konkrety - jakie urządzenie (chciałbym ten najprostszy Storkair), jak zamierzaja poprowadzić kanały, etc. Zawsze mogę wziąść kogoś innego, ale też nie ma co przeginać - nie zamierzam płacić 30000 za wentylację, zwłaszcza że zależy mi tylko na dobrej wentylacji, a odzysk ciepła idzie na drugi plan - grzanie PC i tak jest tanie więc... ja jutro mam dostać oferty z VIP BUDU , Villa Comfort i od 2xp.Ziutek Mam jedną wycenę , stan surowy zamknięty za .... 380tys! Hicior! Sam stan zerowy 50 tys. ))))))) PC - ja mam naczytałem się o NIBE , o Danfossie nic nie wiem i nie znam nikogo kto by to stosował. REKU - dokladnie tak jak piszesz - nie chodzi o odzysk ale o komfort. Za 25 tys to masz REKU z GWC. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.02.2008 21:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2008 namiary na architekta wysłałem na priv Nic nie mam na PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 13.02.2008 06:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Słyszeliście jak MPO ostatnio podniosło ceny??!! w zeszłym roku braliśmy kontener za coś ponad dwie stówy, jakiś taki jeden z najmniejszych, teraz za ten sam chcą od nas 800!!!!!!!!!!! To jakaś masakra Głupota!!! prowadząca do tego że ludzie będą wywozili śmieci gdzie popadnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.02.2008 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 my za duży pojemnik na śmieci płacimy 40 zł zamiat 20...wywożą co dwa tygodnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 13.02.2008 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Agnieszka, a tak z innej beczki - orientujesz się może dlaczego zjazdy/ wjazdy na obwodnice są zamknięte? Mam nadzieję że nie pomyliłam lokalizacji Twojego domku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.02.2008 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 nie wiem dlaczego zjazdy są zamknięte, nie mam pojęcia. Mówisz o tym zjeździe w Kopaninie za gospodarstwem rolnym? Byłaś koło mnie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 13.02.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 nie wiem dlaczego zjazdy są zamknięte, nie mam pojęcia. Mówisz o tym zjeździe w Kopaninie za gospodarstwem rolnym? Byłaś koło mnie? mówie o zjeżdzie i podjeżdzie na obwodnice toruńską zamkniętymi na głucho w Grabowcu, ale chyba jednak pomyliłam położenie Twojego domku przejeżdzam tam jak jadę do siebie na wioskę (złotoria, grabowiec i dalej) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 13.02.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Lutego 2008 Agnieszka, a tak z innej beczki - orientujesz się może dlaczego zjazdy/ wjazdy na obwodnice są zamknięte? Mam nadzieję że nie pomyliłam lokalizacji Twojego domku aby ludzie nie kombinowali i nie skrecali "w druga strone". jak bedzie drugi osobny pas w druga strone to maja otworzyc - tak kiedys znajomy z branzy mi powiedzial a ta 2 nitka wraz z mostem autostradowym to sam nie wiem kiedy bedzie - czytajac gazety to pewnie wcale ....... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts