Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

A u mnie projekty rozdane do wyceny .

W środę mam otrzymać 4 propozycje stanu surowego zamknietego. Ze wstępnych rozmów wynika że nie będzie tak źle :-)

Poza tym w środę jadę do Bydgoszczy na rozmowę końcową o PC.

W piątek odbieram mapki i lecę do Elwiku i Energetyki i architekta. Mam nadzieję że się wyrobię bo w sobotę znikam na tydzień a chciałbym aby coś się działo już.

Jakie macie duże zbiorniki na ciepłą wodę ?

Jakiego architekta polecacie ?

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

U mnie jest ogrzewanie na ekogroszek. Stąd wybór dużego zbiornika.

http://forum.muratordom.pl/zasobnik-na-cwu-ekogorszek-jaki,t122866.htm

Przy PC może być inaczej. Myślę jednak, że będziesz starał się wykorzystywać tylko 2 taryfę (czy to do pompy, czy ogrzewania grzałką). Temperatura na wyjściu PC też nie jest za wielka (45 stopni). Z tego powodu wstawiłbym większy.

Witam po przerwie :)

U nas ostatnio wiele się działo:

1. znaleźliśmy ekipę, która wybuduje nam dom w stanie surowym otwartym - 46000 PLN myślę że to dobra cena

2.PC z Ciepodomu - znają się na tym i podchodzą poważnie do Klienta; wycena trochę droższa, ale za to kolektory pionowe i lepsza automatyka przy podłogówce

3.oczyszczalnię zrobi też Ciepłodom - tylko kruszywo sam załatwię, ponieważ oni chcą 2000 PLN za wywrotkę :o

4.rekuperator też zrobi Ciepłodom; próbowałem nawiązać współpracę z firmą ze Żwirki i Wigury, którą poleca strona http://www.rekuperatory.pl. Facet miły, umówił się ze mną na konkretny dzień i godzinę, po czym nie zjawił się. Biuro zamknięte, gościa nie ma, czekalismy 45 min., nie zadzwonił, nie odbierał telefonów ode mnie :evil: SUPER. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!!! Pomyślałem sobie, że jak tak miałaby się rozpocząć nasza współpraca to aż strach pomyśleć jak by się zakończyła

5.architekt łyknął moje pomysły bez szemrania :lol: - będzie reku, będzie kominek, będzie ogród zimowy tam gdzie chcę. Człowiek do rany przyłóż :) No i komplet pozwoleń będzie na połowę marca.

Witam po przerwie :)

U nas ostatnio wiele się działo:

1. znaleźliśmy ekipę, która wybuduje nam dom w stanie surowym otwartym - 46000 PLN myślę że to dobra cena

2.PC z Ciepodomu - znają się na tym i podchodzą poważnie do Klienta; wycena trochę droższa, ale za to kolektory pionowe i lepsza automatyka przy podłogówce

3.oczyszczalnię zrobi też Ciepłodom - tylko kruszywo sam załatwię, ponieważ oni chcą 2000 PLN za wywrotkę :o

4.rekuperator też zrobi Ciepłodom; próbowałem nawiązać współpracę z firmą ze Żwirki i Wigury, którą poleca strona http://www.rekuperatory.pl. Facet miły, umówił się ze mną na konkretny dzień i godzinę, po czym nie zjawił się. Biuro zamknięte, gościa nie ma, czekalismy 45 min., nie zadzwonił, nie odbierał telefonów ode mnie :evil: SUPER. ZDECYDOWANIE NIE POLECAM!!!! Pomyślałem sobie, że jak tak miałaby się rozpocząć nasza współpraca to aż strach pomyśleć jak by się zakończyła

5.architekt łyknął moje pomysły bez szemrania :lol: - będzie reku, będzie kominek, będzie ogród zimowy tam gdzie chcę. Człowiek do rany przyłóż :) No i komplet pozwoleń będzie na połowę marca.

Hej

Ja jutro jadę do Ciepłodomu.

Jaką dostałeś ofertę na PC i REKU (jak duży dom ? ) ?

Nie wydaje Ci się że przy PC zbiornik na wodę jest za mały ?

Możesz podać namiar na architekta ?

daniel_torun

wycena PC Danfoss 8 KW + moduł chłodzenia pasywnego z sondami pionowymi 160m z wod kan - 67000 PLN netto (72000 brutto); mają fajną instalację podłogówki z możliwością regulowania temp w każdym pomieszczeniu - ZIBKOR o tym nie słyszał (za to ja słyszałem o nich parę rzeczy, które mnie nie przekonują); podłogówka jest naprawd niskotemperaturowa - Ciepłodom daje więc więcej zwojów, ale za to niższą temp wody - to wpływa dodatnie na wydajność PC; sondy pionowe - dla mnie bezcenne, ale też bardziej wydajne niz poziome; ZIBKOR poleci poziome bo nie ma jak zrobić pionowych - jeśli uprzesz się na pionowe to wezmą od Ciebie dodatkowo 10000 PLN a wiertnicę pożyczą z ... Ciepłodomu :lol:

Co do reku to ma kosztować 6000-8000 z montażem - sam nie wiem co o tym myśleć-mało; nie wiem czy potrafią to zrobić tak żeby było wydajne

Oczyszczalnie robią więc wycenili mi na ok 6000 ze wszystkim - jak załatwię kruzywo to może wyjdzie taniej

co do wielkości zasobnika, to gość z Cepłodomu zapewnia mnie że w zupełności wystarczy na dużą wanne 2 osobową; przy takiej małej pompie nie zakłada się większych zasobników; przy 10 KW można pomyślec o NIBE z dodatkowym zasobnikiem np 300l; poza tym 160l wody o tem 60-65 o C to dużo gorącej wody

Ja dostalem podobną wycenę telefoniczną (dom 143m/219m) ale żyłem cały czas w swiadomości że to pompa NIBE.

NIBE ogólnie jest chwalona i wogóle. Sam nie wiem.... jutro się okaże. Też mi zależy na kolektorach pionowych - żeby nie to to bym wziął Clima Comfort.

Ta sama cena , też robią zagęszczoną podłogówkę i mają wielu zwolenników.

Ten RECU to coś tanio .......

Buduje Ci jakaś większa firma czy p.Ziutek z ekipą ?

Rzuć namiarami na architekta .

Pozdrawiam

p. Ziutek z ekipą :wink:

Co do większych firm to dostałem wycenę z VIP BUDU i... potraktowałem ją jako dowcip...

co do PC to NIBE czy Danfoss - nie ma znaczenia, cenowo podobnie, a obie firmy mają renomę

Co do reku to jeszcze zobaczymy - jak będę w Ciepłodom to zapytam o konkrety - jakie urządzenie (chciałbym ten najprostszy Storkair), jak zamierzaja poprowadzić kanały, etc. Zawsze mogę wziąść kogoś innego, ale też nie ma co przeginać - nie zamierzam płacić 30000 za wentylację, zwłaszcza że zależy mi tylko na dobrej wentylacji, a odzysk ciepła idzie na drugi plan - grzanie PC i tak jest tanie więc...

p. Ziutek z ekipą :wink:

Co do większych firm to dostałem wycenę z VIP BUDU i... potraktowałem ją jako dowcip...

co do PC to NIBE czy Danfoss - nie ma znaczenia, cenowo podobnie, a obie firmy mają renomę

Co do reku to jeszcze zobaczymy - jak będę w Ciepłodom to zapytam o konkrety - jakie urządzenie (chciałbym ten najprostszy Storkair), jak zamierzaja poprowadzić kanały, etc. Zawsze mogę wziąść kogoś innego, ale też nie ma co przeginać - nie zamierzam płacić 30000 za wentylację, zwłaszcza że zależy mi tylko na dobrej wentylacji, a odzysk ciepła idzie na drugi plan - grzanie PC i tak jest tanie więc...

ja jutro mam dostać oferty z VIP BUDU , Villa Comfort i od 2xp.Ziutek :-)

Mam jedną wycenę , stan surowy zamknięty za .... 380tys! Hicior! Sam stan zerowy 50 tys. :-))))))))

PC - ja mam naczytałem się o NIBE , o Danfossie nic nie wiem i nie znam nikogo kto by to stosował.

REKU - dokladnie tak jak piszesz - nie chodzi o odzysk ale o komfort. Za 25 tys to masz REKU z GWC.

nie wiem dlaczego zjazdy są zamknięte, nie mam pojęcia. Mówisz o tym zjeździe w Kopaninie za gospodarstwem rolnym? Byłaś koło mnie?

mówie o zjeżdzie i podjeżdzie na obwodnice toruńską zamkniętymi na głucho w Grabowcu, ale chyba jednak pomyliłam położenie Twojego domku :oops: :oops: :oops:

przejeżdzam tam jak jadę do siebie na wioskę :) (złotoria, grabowiec i dalej)

Agnieszka, a tak z innej beczki - orientujesz się może dlaczego zjazdy/ wjazdy na obwodnice są zamknięte? Mam nadzieję że nie pomyliłam lokalizacji :oops: Twojego domku :)

aby ludzie nie kombinowali i nie skrecali "w druga strone". jak bedzie drugi osobny pas w druga strone to maja otworzyc - tak kiedys znajomy z branzy mi powiedzial

a ta 2 nitka wraz z mostem autostradowym to sam nie wiem kiedy bedzie - czytajac gazety to pewnie wcale .......