Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Agnieszka, a tak z innej beczki - orientujesz się może dlaczego zjazdy/ wjazdy na obwodnice są zamknięte? Mam nadzieję że nie pomyliłam lokalizacji :oops: Twojego domku :)

aby ludzie nie kombinowali i nie skrecali "w druga strone". jak bedzie drugi osobny pas w druga strone to maja otworzyc - tak kiedys znajomy z branzy mi powiedzial

a ta 2 nitka wraz z mostem autostradowym to sam nie wiem kiedy bedzie - czytajac gazety to pewnie wcale .......

czyli nigdy... kolejna bzdura :( mój mąż - żeby dostać się na podgórz będzie musiał się przebijać radośnie przez całe miasto

Maya, my jesteśmy za Złotorią, ale nie w stronę Grabowca. W Złotorii z Toruńskiej musisz skręcić w prawo w Lipową, którą jedziesz do końca. Przejeżdżasz przez most nad obwodnicą i jesteś w Kopaninie :D Zapraszam na kawę :wink:

no to pomyliłam :) coś sobie ubzdurałam że w Grabowcu :lol: no ja mam nadzieję że znajdziesz chwilę żeby oblukać naszą prterówę, hehhehe. Jak nic kawa! :)

Bartek, Daniel ten reku to cos bardzo tanio. Co do Pana z Zwirki i Wigury to mialam tez problemy - sprawial wrazenie srednio kompetentnego naciagacza. Ja juz kiedys polecalam firme, ktora nam robila reku. Mieszkamy juz 2 miesiace i jestesmy bardzo zadowoleni - zero zaparowanych okien, nawet przy wiekszej ilosci osob w domu zero zaduchu. Nawet nie pamietam, ze moje okna sie otwieraja - no chyba, ze trzeba je bylo umyc.

maya, ja tez licze na te zjazdy do Grabowca, bo ciagle musze nadrabiac te kilometry. A gdzie sie budujesz, bo chyba cos przegapilam. A jak parterowka to podobnie jak Aga witam w klubie ich milosnikow.

Trochę się "minęłyśmy" na forum :) Miałam przerwę z powodu zmiany operatora no i nie mogłam sie doczekać netu. Potem zdaje się to spotkało również Ciebie?. W każdym razie ... z tymi zjazdami to jakaś masakra - poszło kupe kasy na wybudowanie tego a teraz stoi i szczuje :evil: Chyba sobie napiszę do władz o podanie powodów zamknięcia, a może zainteresuje się tym jakaś prasa, hmmmmm...

Przecież takich nadrabiających km jest pewnie wielu?!

Nasza parterówa w Osieku, A Wasza?

madzialenka

podaj proszę raz jeszcze namiar na firmę od reku; jaki masz reku? jak masz prowadzone kanały - ja nie mam pomysłu jak je poprowadzić w domu z poddaszem użytkowym; na poddaszu to jeszcze jakoś, ale jak to porozprowadzać po parterze; reku ma być w kotłowni na parterze

te 6000 PLN to ma być tani reku z montażem - nie zależy mi na superodzysku; Ma to robić Ciepłodom - w swojej ofercie mają instalacje wentylacyjne i klimatyzacyjne więc chyba będą wiedzieli co i jak (poza tym wiem że już montowali reku). Ja sam jeszcze nie wiem jaki model wybrać - chcaiłbym żeby pobierał mało prądu, co do sprawności to 80% czy 96% nie robi mi juz różnicy - zależy mi na wentylacji

Bartek, Daniel ten reku to cos bardzo tanio. Co do Pana z Zwirki i Wigury to mialam tez problemy - sprawial wrazenie srednio kompetentnego naciagacza. Ja juz kiedys polecalam firme, ktora nam robila reku. Mieszkamy juz 2 miesiace i jestesmy bardzo zadowoleni - zero zaparowanych okien, nawet przy wiekszej ilosci osob w domu zero zaduchu. Nawet nie pamietam, ze moje okna sie otwieraja - no chyba, ze trzeba je bylo umyc.

madzialenka - prosze prześlij mi dane na reku i ile płaciłaś .

Bartek byłem dzisiaj w ciepłodomie . Pwiedzmy że przekonał mnie do Danfossa zamiast NIBE . Zresztą cena ta sama .

Przekonał też mnie to zbiornika 180 l. Można go rozbudować jak zajdzie potrzeba.

Nie widze wtedy powodu na taryfę nocną w elektrowni.

Troszkę cena mnie dołuje. Za PC + moduł chlodzenia + podłogówka + instalacja wod-kan , C.O. i CUW , całakotłownia z uruchomieniem ok. 80 tys brutto.

Daniel, może źle Cię zrozumiałam, ale czy Ty chcesz zrezygnować z licznika dwufazowego zużywając duże ilości prądu?

Wiesz co sam już nie wiem . Przy tej PC nie będę sobie buforował ciepłej wody.

Zbiornik będzie 180l , podgrzanie wody z 10 st. C do 50stC to 20 minut.

Zapotrzebowanie energii na roczną pracę PC szacuję na ok 1500-2000zł.

"Ładowanie " podłogówki w nocy spowoduje dużą temp rano kiedy nie jest potrzebna.

Co mi da 2 taryfa kiedy nie bee z niej dużo korzystał ? Oszczędzę rocznie 300-400zł ? Ale kosztem zmiany trybu życia - nocne pranie , zmywarka.

Sam nie wiem to na razie luźne przemyslenia.

Pozdrawiam

zapytaj Madzialenkę jaki miała rachunek za prąd przy jednej taryfie. Ja za samo normalne zużycie w domu, pompę do pieca i pompę do oczyszczalni mam rachunek 180 zł/miesiąc. Zmianiłam licznik na dwutaryfowy.

Właśnie własnie

Za 2-3 lata będzie tam kanalizacja.

Robić POS czy szambo ?

ja osobiście zrobiłabym POŚ - przez rok zwróci Ci się różnica pomiędzy POŚ a szambem (nie wywozisz), a nie masz obowiązku podpinania się później do kanalizy. Czyli w późniejszym czasie niższe koszty utrzymania domu. A POŚ jest naprawdę bezproblemowy.

daniel_toruń

ja bym nie rezygnował z taryfy nocnej - 180l gorącej wody to dużo; jak się nagrzeje w nocy to przez cały dzień możesz używać (ewentualnie dogrzać w taniej taryfie przed południem). Podobnie z podłogówką - możesz ją załączyć w ciągu dnia na taniej taryfie. Pranie, zmywanie można zawsze robić w nocy, kiedy wszyscy śpią - taki teraz jest mądry sprzęt :lol:

Co do kosztów to jest jak jest. Wydasz raz, ale później płacisz mniej i masz komfort życia - ja tak do tego podchodzę. U mnie wyszło 8000 taniej bo pewnie mam mniejszy dom. Poza tym inna kotłownia też kosztuje - kominy, piec, instalacja, zbiorniki etc., klima, którą byś musiał kupić (a mało prądu to one nie pobiera). Myślę, że wyrwiesz ze starostwa 10-20% dofinansowania.

Przyzbnam Ci się, że miałem chwilę załamania i chciałem montować ekogroszek - już nawet wybrałem piec kostrzewy za 11000, i jedną z garderób na parterze chciałem adoptować na skład opału

No nie wiem - mnie się gość wydaje kompetentny, wie co mówi, robi tego dużo. Ja to jeszcze go zmolestuję na reku i oczyszczalnię.

Bartek_Sl

Co do kompetencji gościa nie mam żadnych wątpliwości .

Liczyłem sobie inwestycję PC a inne źródła i wyszło mi ok 15-20 drożej.

Za to mam niższe rachunki i komfort.

A co do reku to chyba jednak wezmę gdzieś indziej. Sam mnie do tego zachęcał.

A jaką PC chcesz od niego wziąść - Danfoss czy NIBE ?

daniel_torun

chyba Danfoss wersja C, chociaż myślę też o NIBE 1140 + zasobnik 300l + chłodzenie. Sam jeszcze nie wiem - muszę poczytać i poradzić się kilku osób.

Reku też mi odradzał u siebie - tak jakby mu sie nie chciało/ nie opłacało, ale ja twardo stałem przy swoim, że chce aby On wszystko :wink:

Tak naprawdę nie mam pomysłu kto może mi zrobić ten reku - gość ze Żwirki i Wigury odpada, ZIBKOR tak samo. Nie wiem kto w okolicy zajmuje sie jeszcze takimi rzeczami.

daniel_torun

chyba Danfoss wersja C, chociaż myślę też o NIBE 1140 + zasobnik 300l + chłodzenie. Sam jeszcze nie wiem - muszę poczytać i poradzić się kilku osób.

Reku też mi odradzał u siebie - tak jakby mu sie nie chciało/ nie opłacało, ale ja twardo stałem przy swoim, że chce aby On wszystko :wink:

Tak naprawdę nie mam pomysłu kto może mi zrobić ten reku - gość ze Żwirki i Wigury odpada, ZIBKOR tak samo. Nie wiem kto w okolicy zajmuje sie jeszcze takimi rzeczami.

Witam.

Sprawdź firmę EKOWAT. Pan Landowski. Robią reku Bartosza (teraz ten ich nowy reku nazywa się VENA). Są dość duże gabarytowo ale producent twierdzi, że nigdy nie zamarza. Robili komuś reku z tego forum.

I tak przy okazji chciałbym napisać, że mamy taką nadzieję (z żoną) rozpocząć w tym roku budowę w okolicach Torunia. Obecnie jesteśmy na etapie adaptacji. Dzięki wszystkim udzielającym się na tym forum za duuuużo cennych uwag i kontaktów. Mam nadzieję, że będę tu częstszym gościem.

Pozdrawiam

Jarek

ps.

Szukając geodety do mapki do projektu miałem dość dużą rozpiętość ofert. Nawet 550+vat. Znalazłem taką za 300 (bez rachunku) i wszystko poszło sprawnie. Nie wiem czy to już minimum na Toruń ale jak ktoś będzie chciał namiary to wyślę na priva.