jark3 14.02.2008 18:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Szukając geodety do mapki do projektu miałem dość dużą rozpiętość ofert. Nawet 550+vat. Znalazłem taką za 300 (bez rachunku) i wszystko poszło sprawnie. Nie wiem czy to już minimum na Toruń ale jak ktoś będzie chciał namiary to wyślę na priva. poproszę o namiary na pw Poszło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jark3 14.02.2008 18:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 Jeżeli chodzi o reku za 6 tys. to jest to całkiem możliwe. Szwagierka pracuje w firmie instalacyjnej i mówiła, że sam reku to koszt ok. 3 tys. + montaż, więc 6 tys. to jak najbardziej prawdopodobne. Jeżeli chcecie odzysk ciepła, to już musicie się liczyć z większym wydatkiem. . To właśnie rekuperator odpowiada za odzysk ciepła. Może szwagierka miała na myśli samą wentylację mechaniczną bez rekuperatora. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jark3 14.02.2008 18:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 A czujesz to że jest wymiana powietrza i jest w miarę świeże powietrze w domu ? Jakiego producenta masz jednostkę centralną odkurzacza ? Jesli pytasz czy czuc ruch powietrza, to tylko jak staniesz pod anemostatem przy ustawionej dosc wysokiej wydajnosci. A czy powietrze jest swieze? Mieszkam od 2 miesiecy i jeszcze nie musialam wietrzyc domu, nawet po gotowaniu, smazeniu czy wiekszej liczbie gosci. Jednostke mamy VACU MAID. Z tego co czytałem to odkurzacz i reku robiła Ci ta sama firma. Masz odkurzacz i reku tak podłączone, że w momencie włączenia odkurzacza centralnego wyłącza się (lub zmniejsza obroty) jeden z wentylatorów (ten wyciągający zużyte powietrze) w rekupearatorze, żeby nie tworzyć podciśnienia w domu? Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.02.2008 19:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2008 no to masz teraz 6 miesięcy na złożenie projektu, bo tyle ważne są mapki. Ja nie zdążyłem, miesiąc się przeciągnęło i musiałem mapki jeszcze raz wyrabiać - dostałem extra zniżkę 100 zł ale ile to było - muszę sprawdzić my za mapki 250 wytyczenie 250 teraz ten sam gosc bierze podobno po 300 co do terminu 6-miesiecznego waznosci mapek to my sie tez nieo spoznilismy ze skladaniem do starostwa razem z projektem przylacza wod-kan ale nie bylo problemow. poinformowno nas ze minelo 6 mies. i moga nie przyjac lecz w zasadzie tak naprawde to miesiac nikogo nie zbawi i po co nam dodatkowe koszta robic U nas skonczyli balcharke i od jutra zabieraja sie za kladzenie dachowki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.02.2008 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Hmmm, a mi się wydaje, że rekuperator to właśnie wentylator mechaniczny... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.02.2008 08:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 dach mamy 2-spadowy a w sobote moze bedziemy mieli juz machnieta w dachoweczce frontowa strone + podwojny velux w lazience bardzo sie ciesze na sama mysl ze domek wyglada coraz ladniej choc od tygodnia juz nie bylem na budowie z powodu braku czasu a propos braku czasu to ostatnio spotkalismy sie z firma robiaca kuchenne meble na wymiar - spotkanie odbylo sie pomiedzy 20.30 a 22.00 z minutami meble nie sa drogie aczkolwiek to MDF laminowany i obawiamy sie odklejenia po kilku latach tego laminatu teraz mamy kuchnie okolo 5-6 letnia i niestety to sie odkleja pozdro w weekend odpoczywamy w borach tucholskich - mam nadzieje ze stres mi nieco opadnie (tylko stres ma opasc ) i bedzie to romantyczny, powalentynkowy wyjazd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 15.02.2008 08:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Z tego co czytałem to odkurzacz i reku robiła Ci ta sama firma. Masz odkurzacz i reku tak podłączone, że w momencie włączenia odkurzacza centralnego wyłącza się (lub zmniejsza obroty) jeden z wentylatorów (ten wyciągający zużyte powietrze) w rekupearatorze, żeby nie tworzyć podciśnienia w domu? Pozdrawiam Jarek Teraz mnie zastrzeliles, nie mam pojecia czy obie instalacje sa polaczone, chyba nie. Ale nie zauwazylam, zeby cokolwiek sie dzialo jak odkurzam, a przy malych dzieciach robie to codziennie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jark3 15.02.2008 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Hmmm, a mi się wydaje, że rekuperator to właśnie wentylator mechaniczny... Może chodzi o małe zamieszanie terminologiczne:) Potocznie rekuperatorem nazywa się centralę wentylacyjną z odzyskiem ciepła (nawet nazwa rekuperator to pochodzi z łacińskiego słowa oznaczającego m.in. odzyskiwanie). Na taką centralę składa się wymiennik ciepła, wentylatory, filtry, by-pass , jakieś sterowanie. W modelach bez by-passu stosuje się (albo się stosowało, bo w sumie jest to mało wygodne i malo praktyczne) czasami tzw. wkłady letnie czyli wyciąga się wymiennik i w jego miejsce wstawia się kasetę gdzie nie następuje wymiana ciepła między powietrzem wywiewanym a nawiewanym – wtedy z teoretycznego punktu widzenia rekuperator przestaje być rekuperatorem:) W sumie nie ma co się spierać o definicje. W każdym bądź razie cena 6000 tak jak pisałaś musi być dla centrali wentylacyjnej bez wymiany/odzysku ciepła. Pozdrawiam Jarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jark3 15.02.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Z tego co czytałem to odkurzacz i reku robiła Ci ta sama firma. Masz odkurzacz i reku tak podłączone, że w momencie włączenia odkurzacza centralnego wyłącza się (lub zmniejsza obroty) jeden z wentylatorów (ten wyciągający zużyte powietrze) w rekupearatorze, żeby nie tworzyć podciśnienia w domu? Pozdrawiam Jarek Teraz mnie zastrzeliles, nie mam pojecia czy obie instalacje sa polaczone, chyba nie. Ale nie zauwazylam, zeby cokolwiek sie dzialo jak odkurzam, a przy malych dzieciach robie to codziennie. Pytałem o to bo też mamy zamiar stosować wentylację mechaniczną i trochę o tym czytałem na forum. Wentylację mech. zazwyczaj projektuje się jako zrównoważona (tzn. tyle samo powietrza się nawiewa co wyciąga). W przypadku załączenia odkurzacza centralnego (którego wywiewa jest na zewnątrz budynku) powoduje on „wyciągnięcie” z domu dodatkowej ilości powietrza tworząc podciśnienie w domu. Może to powodować (np. gdy w tym samym czasie otworzy się drzwiczki kominka) zaciąganie dymu do pomieszczenia. Czytałem też, że dobrze jest mieć możliwość wyłączania wywiewu w momencie otwarcia drzwiczek kominka (np. w celu dorzucenia drewna) z tego samego powodu. Robi się to poprzez jakiś czujnik na drzwiach lub zwykly wyłącznik połączony z reku w okolicach kominka. Pytam o to bo zastanawiam się czy takie rozwiązania są rzeczywiście konieczne i dobrze byłoby to uwzględnić już na etapie projektowania czy to tylko takie rozważania teoretyków czy dodatkowe „fontanny”, które w codziennym uzytkowaniu nie maj żadnego znaczenia. Pozdrawiam Jarek PS. Ile czekałaś na wycenę instalacji wentylacyjnej od P. Landowskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jark3 15.02.2008 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Z tego co czytałem to odkurzacz i reku robiła Ci ta sama firma. Masz odkurzacz i reku tak podłączone, że w momencie włączenia odkurzacza centralnego wyłącza się (lub zmniejsza obroty) jeden z wentylatorów (ten wyciągający zużyte powietrze) w rekupearatorze, żeby nie tworzyć podciśnienia w domu? Pozdrawiam Jarek Teraz mnie zastrzeliles, nie mam pojecia czy obie instalacje sa polaczone, chyba nie. Ale nie zauwazylam, zeby cokolwiek sie dzialo jak odkurzam, a przy malych dzieciach robie to codziennie. Pytałem o to bo też mamy zamiar stosować wentylację mechaniczną i trochę o tym czytałem na forum. Wentylację mech. zazwyczaj projektuje się jako zrównoważona (tzn. tyle samo powietrza się nawiewa co wyciąga). W przypadku załączenia odkurzacza centralnego (którego wywiewa jest na zewnątrz budynku) powoduje on „wyciągnięcie” z domu dodatkowej ilości powietrza tworząc podciśnienie w domu. Może to powodować (np. gdy w tym samym czasie otworzy się drzwiczki kominka) zaciąganie dymu do pomieszczenia. Czytałem też, że dobrze jest mieć możliwość wyłączania wywiewu w momencie otwarcia drzwiczek kominka (np. w celu dorzucenia drewna) z tego samego powodu. Robi się to poprzez jakiś czujnik na drzwiach lub zwykly wyłącznik połączony z reku w okolicach kominka. Pytam o to bo zastanawiam się czy takie rozwiązania są rzeczywiście konieczne i dobrze byłoby to uwzględnić już na etapie projektowania czy to tylko takie rozważania teoretyków czy dodatkowe „fontanny”, które w codziennym uzytkowaniu nie maj żadnego znaczenia. Pozdrawiam Jarek PS. Ile czekałaś na wycenę instalacji wentylacyjnej od P. Landowskiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
jark3 15.02.2008 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Przepraszam, że dwa razy poszło. Ciągle mam jakieś problemy z wysyłaniem postów zarówna na forum jak i na pw.PozdrawiamJarek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
angelb 15.02.2008 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 A u mnie projekty rozdane do wyceny . W środę mam otrzymać 4 propozycje stanu surowego zamknietego. Ze wstępnych rozmów wynika że nie będzie tak źle I jak wyceny Ci wyszły? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 15.02.2008 15:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 huuuuuuurrrrrrrrrrrraaaaaaaa zaczęli u nas łazienkę, może jutro przywiozą wanne fajnie domek zaczyna nabierać kształtów kupa śmieci usunięta - oczywiście nie przez MPO bo musielibyśmy mieć z 8 kontenerów 3,5 tony po 800 jeden niech już będzie wiosna nie mogę doczekac się grila!!!!!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 15.02.2008 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Lutego 2008 Pytałem o to bo też mamy zamiar stosować wentylację mechaniczną i trochę o tym czytałem na forum. Wentylację mech. zazwyczaj projektuje się jako zrównoważona (tzn. tyle samo powietrza się nawiewa co wyciąga). W przypadku załączenia odkurzacza centralnego (którego wywiewa jest na zewnątrz budynku) powoduje on „wyciągnięcie” z domu dodatkowej ilości powietrza tworząc podciśnienie w domu. Może to powodować (np. gdy w tym samym czasie otworzy się drzwiczki kominka) zaciąganie dymu do pomieszczenia. Czytałem też, że dobrze jest mieć możliwość wyłączania wywiewu w momencie otwarcia drzwiczek kominka (np. w celu dorzucenia drewna) z tego samego powodu. Robi się to poprzez jakiś czujnik na drzwiach lub zwykly wyłącznik połączony z reku w okolicach kominka. Pytam o to bo zastanawiam się czy takie rozwiązania są rzeczywiście konieczne i dobrze byłoby to uwzględnić już na etapie projektowania czy to tylko takie rozważania teoretyków czy dodatkowe „fontanny”, które w codziennym uzytkowaniu nie maj żadnego znaczenia. Pozdrawiam Jarek PS. Ile czekałaś na wycenę instalacji wentylacyjnej od P. Landowskiego? Tak jak pisalam wczesniej, nie zauwazylam, zeby cokolwiek sie dzialo, wiec mysle, ze mozesz sobie spokojnie darowac kombinacje. Zapytaj Zbyszka Landowskiego, co o tym sadzi. Jesli dobrze pamietam to czekalam kilka dni, ale wiem, ze ostatnio maja duzo zlecen - w koncu zachwalam ich na prawo i lewo . Jesli jeszcze nie dostales swojej, zadzwon. Pozdrawiam Magda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maciej4000 17.02.2008 22:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Lutego 2008 Aga tak dobrze juz zna moj rozklad dnia, ze zaczynam sie bac. Nastka, ogrzewanie sprawdza sie swietnie. Z malym wyjatkiem - jakis uprzejmy czlowiek przecial nam kabel zasilajacy ogrzewanie w lazience, ktory idzie pod posadzka. No i niestety musimy ciagnac nowy na stropie. A co do kosztow - przy liczniku jednotaryfowym za 2 miesiace zaplacilam 1550 zl za prad (ogrzewanie + plyta, pralka piekarnik, zmywarka). Teraz mam juz dwutaryfowy wiec za miesiac bede mogla podac jak wyszlo. Rozmawialas z Klosem? Wiem, ze teraz sa strasznie zabiegani bo maja mase zlecen. witam jesli dobrz zroumialem twojego posta to masz ogrzewanie na prad (grzejniki akumulacyjne) budujemy dom w okolicach torunia, moglaby ssie podzielic jakiej firmy zaolzylas grzejniki, kto robil i jaki jest koszt calosci instalacji no i jakie rachunki za prad? z gory dzieki, bede wdzieczny za wszytki informacjee maciej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 18.02.2008 06:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Już rozmawiałam z Kłosem, okazało się, że nawet już wcześniej z nim rozmawiałam, jak zakupiłam projekt . Ale nie jestem jeszcze pewna, czy wybór padnie na niego./ Do końca tygodnia ma nam ofertę przygotować i czekamy też na inną ofertę. Zobaczymy. U nas cały dół podłogówka akumulacyjna, a góra piece akumulacyjne. Na samym początku, jak kupiliśmy projekt, wyszło mu ok. 26 000, a to dla nas za dużo... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 18.02.2008 06:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 huuuuuuurrrrrrrrrrrraaaaaaaa zaczęli u nas łazienkę, może jutro przywiozą wanne fajnie domek zaczyna nabierać kształtów kupa śmieci usunięta - oczywiście nie przez MPO bo musielibyśmy mieć z 8 kontenerów 3,5 tony po 800 jeden niech już będzie wiosna nie mogę doczekac się grila!!!!!!! Maya, wrzucisz w końcu jakieś zdjęcia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.02.2008 07:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Maciej4000 witamy w naszych skromnych progach W której części "okolic Torunia" budujesz? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 18.02.2008 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 Napiszcieproszę ile płaciliście elektrykom za punkt. Ja jestem na etapie zbierania ofert, ale nie wiem jaka to przeciętna cena. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.02.2008 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2008 dzwoniłam do brata (elektryka ). Ceny są różne od 20 do 40 zł i są ustalane na miejscu po obejrzeniu domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts