Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

W temacie dzieci...

Czy ktoś z Was ma dzieci chodzące do przedszkola? I czy po wyprawadzce do innej podtoruńskiej gminy były jakieś kłopoty z dofinansowaniem pobytu dziecka w przedszkolu?.

Każde dziecko jest dofinansowywane przez gminę na terenie której jest zameldowane. Kłopot (podobno) zaczyna się kiedy dziecko mieszka poza gminą Torun a chodzi do przedszkola w Toruniu. Gmina Toruń nie chce takich dzieci dofinansowywać a gmina w któej dziecko mieszka może nie zdecydować się na przekazywanie środków na dziecko do Torunia. I tą część muszą pokryć rodzice.

Mieliście takie przypadki? Wiecie coś?

Aaaa słyszałyśmy, nawet o tym ostatnio rozmawiałyśmy :D Wszyscy siedzą cicho, nikt nic nie wie. Albo wie i nic nie mówi :D

No właśnie. A mnie tu straszą w moim przedszkolu. :( A raczej przedszkolu synka. :lol:

Usiłuję się coś dowiedzieć w swojej "nowej" gminie ale ciężko się tam dodzwonić. Napiszę.

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

W temacie dzieci...

Czy ktoś z Was ma dzieci chodzące do przedszkola? I czy po wyprawadzce do innej podtoruńskiej gminy były jakieś kłopoty z dofinansowaniem pobytu dziecka w przedszkolu?.

Każde dziecko jest dofinansowywane przez gminę na terenie której jest zameldowane. Kłopot (podobno) zaczyna się kiedy dziecko mieszka poza gminą Torun a chodzi do przedszkola w Toruniu. Gmina Toruń nie chce takich dzieci dofinansowywać a gmina w któej dziecko mieszka może nie zdecydować się na przekazywanie środków na dziecko do Torunia. I tą część muszą pokryć rodzice.

Mieliście takie przypadki? Wiecie coś?

Aaaa słyszałyśmy, nawet o tym ostatnio rozmawiałyśmy :D Wszyscy siedzą cicho, nikt nic nie wie. Albo wie i nic nie mówi :D

No właśnie. A mnie tu straszą w moim przedszkolu. :( A raczej przedszkolu synka. :lol:

Usiłuję się coś dowiedzieć w swojej "nowej" gminie ale ciężko się tam dodzwonić. Napiszę.

W temacie dzieci...

Przy przedszkolach publicznych -

Należy złożyc w "nowej" gminie prośbę o przekazanie środków pieniężnych na konkretne dziecko w konkretnym toruńskim przedszkolu i nie powinno byc problemów - jak powiedziała Miła Pani z Urzedu Miasta. "Nie powinno" nie oznacza "nie będzie", ale to sprawdzę jutro w swojej nowej gminie.

Oczywiście sposobem jest zameldowanie dziecka w Toruniu, u babci, cioci itd.., albo "nieprzyznawanie się " do zmiany miejsca zamieszkania. Drugi przypadek odpada bo Dyrektorzy przedszkoli publicznych sprawdzają kwoty dofiansowań z urzędu gminy i jak się coś nie zgadza zaczynają szukać przyczyn. A meldować swoje dziecko u kogoś innego jakoś tak głupio :o . Choć jesli trzeba będzie.....

A to Polska właśnie...

A ponieważ sprawdziłem jeszcze żłobki - Młodszego poślemy tam od września- juz wiem że przy żłobkach nie ma możliwości aby dziecko było spoza gminy. Gmina nie przekazuje pieniędzy w przypadku żlobków.

Tak więc "A to Polska właśnie" staje się baardzo aktualne.

A żłobki polecam bardzo. Stereotypy kłamią, mam to doświadczenie po Starszym synu.

A ponieważ sprawdziłem jeszcze żłobki - Młodszego poślemy tam od września- juz wiem że przy żłobkach nie ma możliwości aby dziecko było spoza gminy. Gmina nie przekazuje pieniędzy w przypadku żlobków.

Tak więc "A to Polska właśnie" staje się baardzo aktualne.

Powiem,Ci ze tak nie tylko jest w Polsce. Mieszkamy w Niemczech, w polowie roku przeprowadzalismy sie do innej gminy i przypadek dokladnie taki sam. Jedna gmina nie chce finansowac przedszkola w drugiej gminie. Najwazniejszy meldunek dziecka.

W temacie zlobka i przedszkola

Zona jest zamekdowana w Toruniu

ja jestem zameldowany we Wielkiej Nieszawce

mieszkamy w Grebocinie gm. Lubicz

budujemy sie we Wielkiej Nieszawce

Corka chodzi do zlobka w Toruniu bo zona ma tam meldunek a jak bedzie uruchomione przedszkole we Wielkiej Nieszawce to z zapisem tez nie bedzie problemu gdyz ja tam mam meldunek :wink:

samochod jest na mnie gdyz po za miastem sa nizsze stawki OC

mamy z temi meldunkami namieszane celowo i wybieramy zawsze lapsza dla nas opcje

np. przed 2US jest latwiej zaparkowac auto i wlasnie tam sie rozliczamy :wink:

mogę zmienić na inną nazwę - czekam na propozycje :D

szczerze Ci powiem, ze chcialem niedawno zaproponowac zmiane nazwy tematu lub nawet zamkniecie i zalozenie bardziej aktualnego

ta nazwa co jest jak najbardziej mi odpowiada i pokrywa sie z moim podpisem:

"Pozdrowienia z Torunia i okolic"

:D