anika_dd 04.11.2008 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Bezdrenażowa? Nie zanam tematu... nie musi tam być zachowana minimalna odległość od studni? poczytam sobie. Temat zaczęliśmy już zgłębiać na etapie warunków zabudowy (bądź pozwolenia na budowę - nie pamiętam). Mąż rozmawiał z kierownikiem budowy o oczyszczalni i to od niego dowiedzieliśmy się, że mamy za małą działkę na oczyszczlnię i w naszym wypadku w grę wchodzi jedynie szambo tradycyjne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.11.2008 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 my mamy oczyszczalnię bezdrenażową Roth i zajmuje łącznie jakieś 15 mkw.Jaka masz gwarancję, że szambo będzie na 100% szczelne? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.11.2008 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Ale odległość 30m od studni musi być zachowana zawsze. Wszystko jedno czy z drenażem czy bez. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.11.2008 13:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 to może warto pomyśleć o zrobieniu oczyszczalni w jednym miejscu działki, a studni w drugim? Pokombinować, dobrze rozmieścić? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 04.11.2008 14:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 my mamy oczyszczalnię bezdrenażową Roth i zajmuje łącznie jakieś 15 mkw. Jaka masz gwarancję, że szambo będzie na 100% szczelne? a jaką masz duża działkę i w jakiej odległości jest u Ciebie studnia od oczyszczalni? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
anika_dd 04.11.2008 14:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 Ale odległość 30m od studni musi być zachowana zawsze. Wszystko jedno czy z drenażem czy bez. 30m od studni naszej czy sąsiada też? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajaD 04.11.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 ja bym sąsiadem się nie przejmowała a tak na poważnie to wiem że np. w okolicach stawek - nowe osiedle domków, ludzie mają własne ujęcia i coniektórzy badali wodę no i wyszły niestety bakterie E.coli, niefajnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 04.11.2008 17:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 czy możecie polecić jakiegoś wykonawcę szamba betonowego? będę wdzięczna za namiary ania Ja mam szambo z Przemysłówki. Calkowity koszt ok 4000zł. Mają różne ksztalty. Ja potrzebowałem , w związku w dość wysokim poziomem wody szamba płaskiego. Jak macie rozwiązaną sprawę odpływu wody deszczowej z rynien ? U mnie wychodzi , że będzie leciała prosto na chodnik. Nie za bardzo mi się to podoba. Można oczywiście polecieć niżej , wpuścić rynnę w chodnik . Ale co dalej ? Jakieś zbiorniki ? Macie z tym doświadczenie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sabinanornicka 04.11.2008 19:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Listopada 2008 LUDZIE!!!! decyzja kredytowa POZYTYWNA!!! jeszcze tylko trochę papierologii i będę bawić się w wykopaliska:D - oczywiście fundamentów hihihi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.11.2008 06:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Ale odległość 30m od studni musi być zachowana zawsze. Wszystko jedno czy z drenażem czy bez. 30m od studni naszej czy sąsiada też? Jeżeli już jest studnia u sąsiada, to też należy zachować odległość 30m. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałka 05.11.2008 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Gratuluje Sabina !Dzisiaj jak sa pieniadze to reszta juz idzie z mniejszymi (lub wiekszymi) problemamyi. Mysmy cale lato czekali na ekipe, teraz budowa przerwana z powodu pogody - niestety nic nie chce schnac w taka pogode, a wiadomo ze w zaprawach sa tony wody, ktore musza odparowac. A co do odprowadzania deszczowki - to moje hobby - ja stosuje rynienki aby woda leciala w miejsca gdzie nie przeszkadza a nie wsiakala pod fundament lub co gorsza w sciany. Wiadomo ze nie jest to moze piekne, ale praktyczne. Mozesz pomyslec nad wymurowaniem w chodniku takiej rynny np z waskich dachowek bo zbiornik pod chodnikiem to niepotrzebne zrodlo wilgoci przy domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.11.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Sabina gratulacje! Anika, my mamy wodę z wodociągu. Z tego co wiem te 30m to również od studni sąsiada. Wiem jednak, że jak byśmy mieli mieć studnię to byłaby od strony kotłowni, a oczyszczalnia jest po drugiej stronie domu. Dałoby się uzsykać te 30 metrów. Trzeba by było tylko dobrze to rozpracować. Daniel, u nas woda z rynny odprowadzana jest pod ziemię. Mamy wkopane plastikowe beczki o pojemności 200 litrów, ale są za małe. Przy większych opadach woda wybija pomimo, że u nas grunt to piasek. Musimy zrobić drenaż z rozprowadzeniem z każdej rury. Tym samym nawodnimy ogród Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałka 05.11.2008 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 [Jeżeli już jest studnia u sąsiada, to też należy zachować odległość 30m. 30 m od studni sasiada, ale sasiada takze obowiazuje odleglosc studni 15 m od granicy dzialki. Ja tez przerabialem te odleglosci i na razie odpuscilem temat przydomowej oczyszczalni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałka 05.11.2008 06:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Sabina gratulacje! Anika, my mamy wodę z wodociągu. Z tego co wiem te 30m to również od studni sąsiada. Wiem jednak, że jak byśmy mieli mieć studnię to byłaby od strony kotłowni, a oczyszczalnia jest po drugiej stronie domu. Dałoby się uzsykać te 30 metrów. Trzeba by było tylko dobrze to rozpracować. Daniel, u nas woda z rynny odprowadzana jest pod ziemię. Mamy wkopane plastikowe beczki o pojemności 200 litrów, ale są za małe. Przy większych opadach woda wybija pomimo, że u nas grunt to piasek. Musimy zrobić drenaż z rozprowadzeniem z każdej rury. Tym samym nawodnimy ogród A te beczki sa szczelne czy woda ma wsiakac przez dziury w dnie ? To jest dobre na lato, kiedy podlewanie jest potrzebne ale na okres jaki mamy teraz albo wiosne wody jest za duzo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.11.2008 07:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 [Jeżeli już jest studnia u sąsiada, to też należy zachować odległość 30m. 30 m od studni sasiada, ale sasiada takze obowiazuje odleglosc studni 15 m od granicy dzialki. Ja tez przerabialem te odleglosci i na razie odpuscilem temat przydomowej oczyszczalni. Wydaje mi się, że na studnię obowiązuje odległość 6m od granicy działki, ale kłócić się nie będę... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 05.11.2008 07:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Sabina gratulacje! Anika, my mamy wodę z wodociągu. Z tego co wiem te 30m to również od studni sąsiada. Wiem jednak, że jak byśmy mieli mieć studnię to byłaby od strony kotłowni, a oczyszczalnia jest po drugiej stronie domu. Dałoby się uzsykać te 30 metrów. Trzeba by było tylko dobrze to rozpracować. Daniel, u nas woda z rynny odprowadzana jest pod ziemię. Mamy wkopane plastikowe beczki o pojemności 200 litrów, ale są za małe. Przy większych opadach woda wybija pomimo, że u nas grunt to piasek. Musimy zrobić drenaż z rozprowadzeniem z każdej rury. Tym samym nawodnimy ogród Myślalem o beczkach z wycietym dnem i jakąś warstwą chłonną pod tym. Ale zastanawiam się czy przy wysokim poziomie wód efekt nie byłby odwrotny i woda by nie napływala z gruntu to beczki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 05.11.2008 07:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Michałka, beczka wstawiona do góry dnem, a w dnie wycięty otwór pod rurę.Informacja prosto z architektury na Dekerta:przy oczyszczalniach drenażowych: drenaż rozsączający 30 metrów od studni z woda pitną naszą i sąsiadów, 15 metrów od zbiornika oczyszczalni. Zbiornik 5 metórw od budynku mieszkalnego, a od granicy działki 2 metry. Przy oczyszczalni bezdrenażwoej (jak i szambie) 2 metry od granicy działki i 15 metrów od zbiornika z wodą naszą i sąsiada. Zbiornika lub wodociągu.Studnia z wodą pitną 5 metrów od granicy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 05.11.2008 07:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Pytanko o cenę:Czy za wylanie schodów wejściowych (2 stopnie, górny o pow. ok. 2,5 m2, dolny szerszy o stopień) za robociznę 400 zł to ok?Nie wiem czy się targować, czy szukać kogoś innego, czy tak to zostawić... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajaD 05.11.2008 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Sabina, gratuluję kredytu, teraz to już z górki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.11.2008 08:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2008 Piotrus, jesli jeszcze dzis przeczytasz to prosze o krzeselko AGAM - takie wysokie krzeselko dla dzieci w kolorze czarnym. O takie http://www.ikea.com/pl/pl/catalog/products/30090476 ups zapomnialem sobie spisac z PW telefonu do Ciebie. w jankach poczynilem wczoraj ikeowe zakupy a po drodze niestety mala samochodowa przygoda i czesc ramek musze zawieac do szklarza to moze mi dopasuje jakies ciensze szklo bede pewnie w przyszlym tygodniu znow w stolycy ro numer na pewno spisze i jak bede to przedzwonie zapytac o aktualnosc zakupu przepraszam ze tym razem tego nie zrobilem Piotr Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts