Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Mam zagwozdkę.

Na działcę mam glinę. Chciałbym nawieźć ziemię - czarnoziem. Ogrodnik radził mi aby najpierw spryskać to randap-em , potem nawieźć ok. 5cm piasku a potem dopiero ok. 20cm czarnoziemu.

Jak to robiliście u siebie ? Trochę dużo tej ziemi wyjdzie ......

Z tym nawiezieniem piasku to jak najbardziej racja, tyle, ze trzeba go przekopac z glina - zapobiegnie to stworzeniu sie skorupy w przypadku dluzszych upalow. a co sie dzieje, jak skorupa juz powstanie niech opowie Ci Agnieszka. Albo moze lepiej nie, bo nie powinna sie denerwowac. Czy potrzebne jest az 20 cm ziemi to nie wiem - trawa korzeni sie na jakies 5-10 cm, a pod inne rosliny i tak musisz wykopac dolek i naniesc dobrej ziemi. Za to pomysl z Randapem o tej porze roku to pomylka, on dziala przez naziemne czesci roslin, a wiele chwastow teraz jest niewidocznych np. popularny skrzyp.

Już mamy 5 domków, ale myślę, że poczekamy jeszcze na Olę i Nasz_Dom, bo oni też byli chętni. Dzwonić do faceta będę wieczorkiem.

podczas rozmowy proponuje stopniowac ilosc domow i czekac na propozycje cenowa

najpierw moze zapytaj ile kosztuje zwykle dla standardowego domku

potem powiedz ze domy sa 3 i jaka teraz cena

pozniej ile za 4 czy 5 itd?

najczesciej to dziala

Mam zagwozdkę.

Na działcę mam glinę. Chciałbym nawieźć ziemię - czarnoziem. Ogrodnik radził mi aby najpierw spryskać to randap-em , potem nawieźć ok. 5cm piasku a potem dopiero ok. 20cm czarnoziemu.

Jak to robiliście u siebie ? Trochę dużo tej ziemi wyjdzie ......

Z tym nawiezieniem piasku to jak najbardziej racja, tyle, ze trzeba go przekopac z glina - zapobiegnie to stworzeniu sie skorupy w przypadku dluzszych upalow. a co sie dzieje, jak skorupa juz powstanie niech opowie Ci Agnieszka. Albo moze lepiej nie, bo nie powinna sie denerwowac. Czy potrzebne jest az 20 cm ziemi to nie wiem - trawa korzeni sie na jakies 5-10 cm, a pod inne rosliny i tak musisz wykopac dolek i naniesc dobrej ziemi. Za to pomysl z Randapem o tej porze roku to pomylka, on dziala przez naziemne czesci roslin, a wiele chwastow teraz jest niewidocznych np. popularny skrzyp.

Randapu nie chcę teraz stosować.

Teraz to chcę , póki jest zmarźnięta ziemia i nie mam jeszcze ogrodzenia przedniego , przywieźć z ziemię. Wyszło mi zapotrzebowanie na ok 170m3 (!)

Na wiosnę - piasek i dopiero na to ziemia , randap w miarę potrzeby :-)

W marcu będzie juz ogrodzenie i wywrotką nie wjadą mi.

Słuchajcie wszyscy zainteresowani Certyfikatem energetycznym: jestem z facetem umówiona na jutro, że przyjedzie do mnie (tzn. spotykamy się pod kościołem w Złotorii o godz. 17). Jeżeli możecie, to zapraszam również na spotkanie - możemy się umówić o 16.55 też w tym samym miejscu. Weźcie ze sobą projekt. Facet chce rozmawiać o niższej cenie, ale nie przez telefon, więc omówimy to u mnie. Zapraszam wszystkich zainteresowanych, w razie pytań możecie do mnie dzwonić. Telefon wyślę zaraz na priv.

raczej nie dam rady

dom 3 kondygnacyjny, zwykly, prosty, standardowy, uzytkowa 127mkw

Wielka Nieszawka 9km od Torunskiego Ratusza

popros aby zabral z soba swoje dokumenty i sprawdz prosze czy ma do tego uprawnienia

Wg ustawy obecnie SE moze wykonac:

Posiada uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności architektonicznej, konstrukcyjno-budowlanej lub instalacyjnej albo odbyła szkolenie i złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin przed ministrem właściwym do spraw budownictwa.

Poniewaz chyba jeszcze nie bylo egzaminow wiec na obecna chwile musi posiadac:

uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności architektonicznej, konstrukcyjno-budowlanej lub instalacyjnej

Czyli np taki dokument http://www.domymarzen.com.pl/mod/information/img/decyzja2.gif

gdyby ktos chcial cos wiecej wiedziec to tu:

http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1789765-p_1.htm

.

Będę zielonym Matizem, a wy? Maya - ciebie poznam :wink: .

Pytałam, ale jak zaczął wchodzić w szczegóły, to nie wiedziałam o co chodzi i umówiliśmy się, że szczegóły omówimy jutro :roll: . Mówił, że i tak z każdym będzie musiał spotkać się w jego domu. Cena którą ustalimy jutro obowiązuje dla domu do 200 m. Myślę, że chyba wszyscy się zmieścimy w tym limicie. Weźcie ze sobą projekty...

wczoraj dostałam odpowiedź z TP SA, że nie potrafią nawet powiedzieć kiedy będzie rozbudowana sieć telekomunikacyjna w naszej wsi :evil: :evil: :evil: :evil: :evil:

My przeprowadzając się calkowicie zrezygnowaliśmy z TP-sy.

Telefony nam niepotrzebne. Internet radiowy założony w ciagu 24 h od zgłoszenia .

Madra decyzja pochwalam, ale co do radiowki to jakie to lacze? Od lokalnego providera czy jakis wynalazek typu blue connect?