nastka79 18.02.2009 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Już mamy 5 domków, ale myślę, że poczekamy jeszcze na Olę i Nasz_Dom, bo oni też byli chętni. Dzwonić do faceta będę wieczorkiem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 18.02.2009 12:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mam zagwozdkę. Na działcę mam glinę. Chciałbym nawieźć ziemię - czarnoziem. Ogrodnik radził mi aby najpierw spryskać to randap-em , potem nawieźć ok. 5cm piasku a potem dopiero ok. 20cm czarnoziemu. Jak to robiliście u siebie ? Trochę dużo tej ziemi wyjdzie ...... Z tym nawiezieniem piasku to jak najbardziej racja, tyle, ze trzeba go przekopac z glina - zapobiegnie to stworzeniu sie skorupy w przypadku dluzszych upalow. a co sie dzieje, jak skorupa juz powstanie niech opowie Ci Agnieszka. Albo moze lepiej nie, bo nie powinna sie denerwowac. Czy potrzebne jest az 20 cm ziemi to nie wiem - trawa korzeni sie na jakies 5-10 cm, a pod inne rosliny i tak musisz wykopac dolek i naniesc dobrej ziemi. Za to pomysl z Randapem o tej porze roku to pomylka, on dziala przez naziemne czesci roslin, a wiele chwastow teraz jest niewidocznych np. popularny skrzyp. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.02.2009 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 odnośnie gliny to ja wolę się nie wypowiadać Właśnie jesteśmy w trakcie nawożenia nowej ziemii o czym zresztą forumowicze wiedzą, bo nie chcę się z nimi z tego powodu (na razie ) podzielić namiarami Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 18.02.2009 12:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Przeciez mowilam, ze wiesz o co chodzi, ale lepiej Cie nie denerwowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.02.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Już mamy 5 domków, ale myślę, że poczekamy jeszcze na Olę i Nasz_Dom, bo oni też byli chętni. Dzwonić do faceta będę wieczorkiem. podczas rozmowy proponuje stopniowac ilosc domow i czekac na propozycje cenowa najpierw moze zapytaj ile kosztuje zwykle dla standardowego domku potem powiedz ze domy sa 3 i jaka teraz cena pozniej ile za 4 czy 5 itd? najczesciej to dziala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 18.02.2009 12:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Matko jak dziś wieje, no kiedy ta wiosna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 18.02.2009 12:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 a my jedziemy dziś do Myślęcinka. Mąż na deskę, córka na narty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 18.02.2009 13:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Mam zagwozdkę. Na działcę mam glinę. Chciałbym nawieźć ziemię - czarnoziem. Ogrodnik radził mi aby najpierw spryskać to randap-em , potem nawieźć ok. 5cm piasku a potem dopiero ok. 20cm czarnoziemu. Jak to robiliście u siebie ? Trochę dużo tej ziemi wyjdzie ...... Z tym nawiezieniem piasku to jak najbardziej racja, tyle, ze trzeba go przekopac z glina - zapobiegnie to stworzeniu sie skorupy w przypadku dluzszych upalow. a co sie dzieje, jak skorupa juz powstanie niech opowie Ci Agnieszka. Albo moze lepiej nie, bo nie powinna sie denerwowac. Czy potrzebne jest az 20 cm ziemi to nie wiem - trawa korzeni sie na jakies 5-10 cm, a pod inne rosliny i tak musisz wykopac dolek i naniesc dobrej ziemi. Za to pomysl z Randapem o tej porze roku to pomylka, on dziala przez naziemne czesci roslin, a wiele chwastow teraz jest niewidocznych np. popularny skrzyp. Randapu nie chcę teraz stosować. Teraz to chcę , póki jest zmarźnięta ziemia i nie mam jeszcze ogrodzenia przedniego , przywieźć z ziemię. Wyszło mi zapotrzebowanie na ok 170m3 (!) Na wiosnę - piasek i dopiero na to ziemia , randap w miarę potrzeby W marcu będzie juz ogrodzenie i wywrotką nie wjadą mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 18.02.2009 17:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Słuchajcie wszyscy zainteresowani Certyfikatem energetycznym: jestem z facetem umówiona na jutro, że przyjedzie do mnie (tzn. spotykamy się pod kościołem w Złotorii o godz. 17). Jeżeli możecie, to zapraszam również na spotkanie - możemy się umówić o 16.55 też w tym samym miejscu. Weźcie ze sobą projekt. Facet chce rozmawiać o niższej cenie, ale nie przez telefon, więc omówimy to u mnie. Zapraszam wszystkich zainteresowanych, w razie pytań możecie do mnie dzwonić. Telefon wyślę zaraz na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 18.02.2009 18:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 OK bede jutro o 16:55 w zaproponowanym miejscu - jakis znak rozpoznawczy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 18.02.2009 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 daniel_torun-dosyc niedaleko rzut kamieniem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 18.02.2009 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Nastka pytałaś o coś faceta?Ja też będe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.02.2009 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Słuchajcie wszyscy zainteresowani .... raczej nie dam rady dom 3 kondygnacyjny, zwykly, prosty, standardowy, uzytkowa 127mkw Wielka Nieszawka 9km od Torunskiego Ratusza popros aby zabral z soba swoje dokumenty i sprawdz prosze czy ma do tego uprawnienia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 18.02.2009 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 raczej nie dam rady dom 3 kondygnacyjny, zwykly, prosty, standardowy, uzytkowa 127mkw Wielka Nieszawka 9km od Torunskiego Ratusza popros aby zabral z soba swoje dokumenty i sprawdz prosze czy ma do tego uprawnienia Wg ustawy obecnie SE moze wykonac: Posiada uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności architektonicznej, konstrukcyjno-budowlanej lub instalacyjnej albo odbyła szkolenie i złożyła z wynikiem pozytywnym egzamin przed ministrem właściwym do spraw budownictwa. Poniewaz chyba jeszcze nie bylo egzaminow wiec na obecna chwile musi posiadac: uprawnienia budowlane do projektowania w specjalności architektonicznej, konstrukcyjno-budowlanej lub instalacyjnej Czyli np taki dokument http://www.domymarzen.com.pl/mod/information/img/decyzja2.gif gdyby ktos chcial cos wiecej wiedziec to tu: http://www.mi.gov.pl/2-48203f1e24e2f-1789765-p_1.htm . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 18.02.2009 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Będę zielonym Matizem, a wy? Maya - ciebie poznam . Pytałam, ale jak zaczął wchodzić w szczegóły, to nie wiedziałam o co chodzi i umówiliśmy się, że szczegóły omówimy jutro . Mówił, że i tak z każdym będzie musiał spotkać się w jego domu. Cena którą ustalimy jutro obowiązuje dla domu do 200 m. Myślę, że chyba wszyscy się zmieścimy w tym limicie. Weźcie ze sobą projekty... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Zdeterminowany 18.02.2009 21:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 Witamy Cię Wadus! Piękna okolica Grębocina (trawy, króliki i nawet stadka saren - sam widziałem) czeka na Was. Coś mi mówi, że będziemy sąsiadami Wadusa - działka koło nas. Jaki ten świat mały Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyzak74 18.02.2009 23:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2009 a ja dzis mialem u siebie montowane okna i rolety, skonczylismy 21.50 a o 22.15 dostalem telefon z ochrony o wlamaniu. Stracilem dwa okna i 2 kolejne uszkodzone. Za....albym takich drani Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 19.02.2009 04:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 wczoraj dostałam odpowiedź z TP SA, że nie potrafią nawet powiedzieć kiedy będzie rozbudowana sieć telekomunikacyjna w naszej wsi My przeprowadzając się calkowicie zrezygnowaliśmy z TP-sy. Telefony nam niepotrzebne. Internet radiowy założony w ciagu 24 h od zgłoszenia . Madra decyzja pochwalam, ale co do radiowki to jakie to lacze? Od lokalnego providera czy jakis wynalazek typu blue connect? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.02.2009 06:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 Krzyżak, współczucia A jak miałeś zamontowane okna? Tylko zakotwione czy na piance? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 19.02.2009 06:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Lutego 2009 My na naszej wiosce zabitej dechami mamy Blue Connect. Działa ok (po wystawieniu modemu za okno ) tylko ten limit... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts