madzialenka 08.04.2009 07:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 I wyjdzie na to, ze brzydka pogoda bedzie z mojej winy. Ale ja tez wole sloneczko. Wczoraj rozwiozlam kolejna gore ziemi. Jeszcze TYLKO 2 i przygotowyjemy ziemie do siania, czyli do akcji wkracza ekipa glebogryzarka+walec+grabie i tak na zmiane kilka razy. Bedzie wesolo. W temacie deszczowki, to my zrobilismy tak jak pisze Nastka - do spustow rynien mam podpiete weze drenujace i rozprowadzone pod ziemia. Do kazdego odplywu mam okolo 25 m rury (razy 6 spustow). Niby duzo, ale jak sobie policzylismy, ze do odprowadzenia calej wody z dachu przy duzej ulewie potrzebne bylo ponad 1,5 km rur (mam 360m2 dachu) zakopanych w ziemi to wymieklismy. Na razie nasze rozwiazanie sie sprawdza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 I wyjdzie na to, ze brzydka pogoda bedzie z mojej winy. Ale ja tez wole sloneczko. Wczoraj rozwiozlam kolejna gore ziemi. Jeszcze TYLKO 2 i przygotowyjemy ziemie do siania, czyli do akcji wkracza ekipa glebogryzarka+walec+grabie i tak na zmiane kilka razy. Bedzie wesolo. W temacie deszczowki, to my zrobilismy tak jak pisze Nastka - do spustow rynien mam podpiete weze drenujace i rozprowadzone pod ziemia. Do kazdego odplywu mam okolo 25 m rury (razy 6 spustow). Niby duzo, ale jak sobie policzylismy, ze do odprowadzenia calej wody z dachu przy duzej ulewie potrzebne bylo ponad 1,5 km rur (mam 360m2 dachu) zakopanych w ziemi to wymieklismy. Na razie nasze rozwiazanie sie sprawdza. Madzialenka, ja chcę "zaprosić " sąsiada z traktorem i bronami aby nam w miarę ziemię wyrównał bo po koparce zostaly góry i doliny. Glebogryzarkę i walec wypożyczasz czy macie swoje ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 07:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 walec można kupić w Leroy Merlin za 119 zł Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 07:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A może mi jeszcze ktoś pomóc jak założyć trawnik ? 1. Wybronować 2. walec 3. glebogryzarka 3. walec ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 A może mi jeszcze ktoś pomóc jak założyć trawnik ? 1. Wybronować Mozesz sprobowac, ale nie jestem pewna, co z tego wyjdzie. Brona raczej nie wyrowna dobrze terenu. Dlatego my po zeszlorocznym doswiadczeniu zrezygnowalismy z rozwozenie koparka i bawimy sie z taczkami. Po koparce bylo o wiele wiecej problemow. Moja kolejnosc jest taka 1. rozwiezc ziemie 2. wyrownac grabiami 3. glebogryzarka pozycje 2-3 powtorzyc ze 3 razy 4. walec 5. uzupelnic ziemie w dolkach 6. dluga decha i na kolanach ustalic poziom Generalnie zabawa dla 2 osob na kolka dni - my 400m trawnika robilismy ze 2 tygodnie nie liczac czasy na rozwozenie. Ale z efektu jestesmy zadowoleni, bo po zimie nic sie nie zapadlo. teraz na tapecie kolejne 400m. Pozdrawiam i zycze cierpliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 My koparką rozwoziliśmy ziemię i było bardzo nierówno. Teraz wszystko robione ręcznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No wlasnie, nie ma to jak praca wlasna. A jak kondycja i figura sie poprawia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 no ja z taczką to raczej nie pojeżdżę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 08:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 No mam nadzieje. Bo jak Cie dorwe z taczka, lopata, widlami czy czyms podobnym, to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 no aż tak głupia to ja nie jestem chyba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 08:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 tak taczką........ ok. 200m przed domem robiłem taczką - 3 soboty od godziny 8 do 18. pozostało mi 1200 m i nie da rady ręcznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 09:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 jeśli chcesz mieć ładny trawnik to niestety trzeba się poświęcić. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 08.04.2009 09:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 tak taczką........ ok. 200m przed domem robiłem taczką - 3 soboty od godziny 8 do 18. pozostało mi 1200 m i nie da rady ręcznie Da rade. w tydzien rozwiozlam prawie 200m. A mam niewiele wzrostu. Za to zaciecie ogromne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałka 08.04.2009 09:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Ja nie jestem fanem pielegnacji ogrodka moj schemat to:1. posiac trawe lub w ostatecznosci1. przekopac ziemie2. posiac trawe Nawozenie czarnoziemu, rownanie w nieskonczonosc - to taka dzialka na pokaz, ja wole teren bardziej naturalnyPozniej koszenie obowiazkowo co tydzien aby nie byla dluzsza niz u sasiadaach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 To nie działka na pokaz tylko działka, na której ta trawa urośnie. Za pierwszym razem nie przyłożyliśmy się i trawa była po prostu beznadziejna. Dlatego robimy to drugi raz. Szkoda pracy i kasy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałka 08.04.2009 09:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Da rade. w tydzien rozwiozlam prawie 200m. A mam niewiele wzrostu. Za to zaciecie ogromne. Jestesmy bratnimi duszami - ja tez mam duze zaciecie do przewozenia wszystkiego na taczce - zwlaszcza ze mamy za malo brame na ciezarowki - w zeszlym sezonie przewizlem 27 ton zwiru Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 08.04.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 I W temacie deszczowki, to my zrobilismy tak jak pisze Nastka - do spustow rynien mam podpiete weze drenujace i rozprowadzone pod ziemia. Do kazdego odplywu mam okolo 25 m rury (razy 6 spustow). Niby duzo, ale jak sobie policzylismy, ze do odprowadzenia calej wody z dachu przy duzej ulewie potrzebne bylo ponad 1,5 km rur (mam 360m2 dachu) zakopanych w ziemi to wymieklismy. Na razie nasze rozwiazanie sie sprawdza. O temat dla mnie ciekawy, ja wlasnie zastanawialem sie czy same rury drenazowe wystarcza i czy nie dopiac te ruruy do takiej skrzynki rozsaczajacej: http://azura.pl/produkty.php?nr=1 A jak wyliczyliscie dlugosc tych rur w stosunku do powierzchni dachu ? I jak gleboko zakopnae macie te rury. Chetnie poczytam szczegolow bo czeka to mnie wykonanie osobiscie wiec kazda cenna uwaga przyda sie do tego jak to zrobic. Sami robiliscie czy ktos wam robil? Jaki jest koszt metra tej ruruy drenazowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 08.04.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 Da rade. w tydzien rozwiozlam prawie 200m. A mam niewiele wzrostu. Za to zaciecie ogromne. Jestesmy bratnimi duszami - ja tez mam duze zaciecie do przewozenia wszystkiego na taczce - zwlaszcza ze mamy za malo brame na ciezarowki - w zeszlym sezonie przewizlem 27 ton zwiru W ciągu tygodnia jak wracam z pracy ok17 to zostają 2-3 godziny pracy do zmierzchu , a człowiek by chciał się jeszcze z dzieckiem pobawić W sobotę przyjechała kolejna wywrotka 25ton - 17m3. Rozwoziłem cały dzień - dało się ok 1/2 . Ciężka robota ale satysfakcjonująca. Zawsze marzyłem o trawniku płaskim jak stół . Tylko zastanawia mnie czy da się to osiągnąć "domowymi " sposobami na takiej powierzchni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.04.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 da się, tylko rób pod deskę, etapami, a deska ustawiana po poziomicę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.04.2009 09:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Kwietnia 2009 da się, tylko rób pod deskę, etapami, a deska ustawiana po poziomicę Tylko kto ma na to czas kiedy pogoda taka piękna, żyć się chce, a pracować nie za bardzo. Rowerek woła pojeździj na mnie, kawka na tarasie czeka itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts