Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

I wyjdzie na to, ze brzydka pogoda bedzie z mojej winy. :cry: Ale ja tez wole sloneczko. Wczoraj rozwiozlam kolejna gore ziemi. Jeszcze TYLKO 2 i przygotowyjemy ziemie do siania, czyli do akcji wkracza ekipa glebogryzarka+walec+grabie i tak na zmiane kilka razy. Bedzie wesolo. :lol:

W temacie deszczowki, to my zrobilismy tak jak pisze Nastka - do spustow rynien mam podpiete weze drenujace i rozprowadzone pod ziemia. Do kazdego odplywu mam okolo 25 m rury (razy 6 spustow). Niby duzo, ale jak sobie policzylismy, ze do odprowadzenia calej wody z dachu przy duzej ulewie potrzebne bylo ponad 1,5 km rur (mam 360m2 dachu) zakopanych w ziemi to wymieklismy. Na razie nasze rozwiazanie sie sprawdza.

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

I wyjdzie na to, ze brzydka pogoda bedzie z mojej winy. :cry: Ale ja tez wole sloneczko. Wczoraj rozwiozlam kolejna gore ziemi. Jeszcze TYLKO 2 i przygotowyjemy ziemie do siania, czyli do akcji wkracza ekipa glebogryzarka+walec+grabie i tak na zmiane kilka razy. Bedzie wesolo. :lol:

W temacie deszczowki, to my zrobilismy tak jak pisze Nastka - do spustow rynien mam podpiete weze drenujace i rozprowadzone pod ziemia. Do kazdego odplywu mam okolo 25 m rury (razy 6 spustow). Niby duzo, ale jak sobie policzylismy, ze do odprowadzenia calej wody z dachu przy duzej ulewie potrzebne bylo ponad 1,5 km rur (mam 360m2 dachu) zakopanych w ziemi to wymieklismy. Na razie nasze rozwiazanie sie sprawdza.

Madzialenka, ja chcę "zaprosić " sąsiada z traktorem i bronami aby nam w miarę ziemię wyrównał bo po koparce zostaly góry i doliny.

Glebogryzarkę i walec wypożyczasz czy macie swoje ?

A może mi jeszcze ktoś pomóc jak założyć trawnik ? :-)

1. Wybronować

Mozesz sprobowac, ale nie jestem pewna, co z tego wyjdzie. Brona raczej nie wyrowna dobrze terenu. Dlatego my po zeszlorocznym doswiadczeniu zrezygnowalismy z rozwozenie koparka i bawimy sie z taczkami. Po koparce bylo o wiele wiecej problemow.

Moja kolejnosc jest taka

1. rozwiezc ziemie

2. wyrownac grabiami

3. glebogryzarka

pozycje 2-3 powtorzyc ze 3 razy

4. walec

5. uzupelnic ziemie w dolkach

6. dluga decha i na kolanach ustalic poziom

Generalnie zabawa dla 2 osob na kolka dni - my 400m trawnika robilismy ze 2 tygodnie nie liczac czasy na rozwozenie. Ale z efektu jestesmy zadowoleni, bo po zimie nic sie nie zapadlo. teraz na tapecie kolejne 400m. Pozdrawiam i zycze cierpliwosci.

Ja nie jestem fanem pielegnacji ogrodka moj schemat to:

1. posiac trawe

lub w ostatecznosci

1. przekopac ziemie

2. posiac trawe

Nawozenie czarnoziemu, rownanie w nieskonczonosc - to taka dzialka na pokaz, ja wole teren bardziej naturalny

Pozniej koszenie obowiazkowo co tydzien aby nie byla dluzsza niz u sasiada

ach

I

O temat dla mnie ciekawy, ja wlasnie zastanawialem sie czy same rury drenazowe wystarcza i czy nie dopiac te ruruy do takiej skrzynki rozsaczajacej:

http://azura.pl/produkty.php?nr=1

A jak wyliczyliscie dlugosc tych rur w stosunku do powierzchni dachu ? I jak gleboko zakopnae macie te rury. Chetnie poczytam szczegolow bo czeka to mnie wykonanie osobiscie wiec kazda cenna uwaga przyda sie do tego jak to zrobic. Sami robiliscie czy ktos wam robil? Jaki jest koszt metra tej ruruy drenazowej ?

Da rade. w tydzien rozwiozlam prawie 200m. A mam niewiele wzrostu. Za to zaciecie ogromne.

Jestesmy bratnimi duszami - ja tez mam duze zaciecie do przewozenia wszystkiego na taczce - zwlaszcza ze mamy za malo brame na ciezarowki - w zeszlym sezonie przewizlem 27 ton zwiru

W ciągu tygodnia jak wracam z pracy ok17 to zostają 2-3 godziny pracy do zmierzchu , a człowiek by chciał się jeszcze z dzieckiem pobawić :-)

W sobotę przyjechała kolejna wywrotka 25ton - 17m3. Rozwoziłem cały dzień - dało się ok 1/2 . Ciężka robota ale satysfakcjonująca. ;-)

Zawsze marzyłem o trawniku płaskim jak stół . Tylko zastanawia mnie czy da się to osiągnąć "domowymi " sposobami na takiej powierzchni.