Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Witam,

zaczynam sie budowac i poszukuje garazu blaszanego (najlepiej uzywany) dla narzedzi.

Mysle ze są tacy ktorzy sie wybudowali i juz nie potrzebuja takiego garazu...

Budowa bedzie niedaleko Złejwsi Małej.

Prosze o konkretne oferty na Priv.

Dzieki,

Zbyszek

Piotr, płot z drzewa świerkowego albo sosnowego. Suszone komorowo, impregnowane ciśnieniowo.

sosnowe, szlifowane, heblowane, suszone, 1 klasa, grubosc 22mm, raczej nieimpregnowane - pierwsza oferta jaka dostalem to 39,00 brutto/m2

murki wczoraj pozalewalismy do konca, dzis resztke zjazdu do garazu wylewam i przywoze profile na poprzeczki przesel

Zadzwoń do PINB- u i wszystko Ci powiedzą. My mieliśmy problem z odbiorem właśnie przez ten projekt. Tylko nie daj się zrobić projektantom w teksty typu, że mapka odbiorowa jest ważna tylko pół roku i potrzebujesz nową do projektu zjazdu z drogi. Takie teksty słyszałam non stop i dopiero jak spytałam o podstawę prawną to kręcili głową zmieszani.

posiadam mape projektowa działki z 03.04.2008 (kosztowało to mnie 400zl).

Slyszalem ze wazna jest ona jedynie pół roku - to prawda?

Juz niedlugo (w ciagu miesiaca) chcialbym zrobic przyłącze do gminnej sieci wodociągowej (to przyłącze bedzie leciec przez moją działkę oraz dwie gminne działki - ale to wszystko miesci sie na mojej mapce projektowej).

W warunkach przyłącza wystawionych przez gmine jest napisane, ze mam wykonać inwentaryzację geodezyjną tego przyłącza po skonczonej robocie.

Czy w takim przypadku bede musial najpierw odswiezyc mapke projektową i zabulić kolejne 400zl?

Wiem tez ze po zakonczeniu budowy jest rowniez wymagana inwentaryzacja geodezyjna (budynku, przyłączy na terenie działki). Czy to oznacza ze wtedy kolejny raz bede musial odswiezyc te mapke?

Czy ktos sie orientuje ile takie inwentaryzacje kosztują?

Wiem tez ze po zakonczeniu budowy jest rowniez wymagana inwentaryzacja geodezyjna (budynku, przyłączy na terenie działki). Czy to oznacza ze wtedy kolejny raz bede musial odswiezyc te mapke?

Czy ktos sie orientuje ile takie inwentaryzacje kosztują?

To akurat wiem, bo robiłam ostatnio. Tak trzeba nanieść na mapkę budynek i przyłącza. Mnie kosztowało to 400 zł.

Co tu tak pusto? Wszystkich do ogrodów wymiotło? :roll:

łojej narobiła zamieszania i poszła sobie .... hehe nie wiedziałam nawet, że taką dyskusję wywołałam

kamyczki mi się nie podobają, ale przekonuję się do nich - u nas na klatce są takie kamyczki i zawsze jak o nich myślałam to kojarzyły mi się takie brudne z wklejoną artystycznie starą gumą do żucia ble - ale ostatnio oglądałam wzornik z naturalnego pokruszonego kamyka no nie powiem nawet ładne i tanie około 6 zł za kg, można samemu nałozyć

to tak na marginesie

proszę o pomoc w odbiorach co trza zrobić, chodzi mi przede wszystkim o namiary na tych którym znowu kasę trzeba dawać - no kominiarz, od wody, elektryczne też będę miała, geodetę jakiegoś się znajdzie, aha i czy akcja certyfikat energetyczny jest jeszcze aktualna?

pomocy - muszę to pozałatwiać w ciągu miesiąca

widzicie jak intensywnie pracowałam? chałupę kończę :p

Powiedz coś konkretnego o tych tynkach kamyczkowych, bo chyba cokół wokół domu tak zrobimy, bo nie możemy dojść do żadnego kompromisu. Gdzie to kupić, jak to się nazywa, na ile starczy taki kilogram?

Co do Certyfikatów, to kilka stron wstecz jest namiar na gościa który robił kilku osobom z forum. Cena była 450. Jak składałam 2 tygodnie temu papiery odbiorowe to jeszcze był wymagany :p

Tynk to wiadra po 23 kg dość dużo naturalnych kolorów, wychodzi tego około 5kg na m2. Wiem, że są też z jakiś regranulatów tzn. barwione plastikowe kulki - wtedy to jest naprawdę tanie, mnie akurat to nie przekonuje.

Nastka, a teraz certyfikat może nie być potrzebny? bo nasz Kierbud nic o tym nie mówił hmmm

my wczoraj zozszalowalismy podmurowke plotu frontowego, wylalismy do konca podklad na zjezdzie do garazu, zakupilem profile na poprzeczki miedzy slupkami oraz farbe do malowania metalu

byl tez kominiarz po sasiedzku i skasowal 80 zeta za badania kominow i kwity. wszedzie ciag powyzej wymaganych - podobno solidnie wymurowane kominy :wink: . czyli trzeba znow tescia pochwalic :D

dzis znow wyrywac zielcho w ogrodzie i troche front ogarnac

w kwestii certyfikatu to ja place 300 zeta ale gosc nieco nieterminowy i trwa to dlugo - z racji ze sie mi nie spieszy jakos mi to nie przeszkadza :oops:

dzis na majoweczke zakupilem na poczatek 2 skrzyneczki tyskiego po 2,24zł

Tynk nazywa się Relius Buntsteinptz ziarno 1,5-2,0 wiadra po 23 kg dość dużo naturalnych kolorów, wychodzi tego około 5kg na m2. Wiem, że inne firmy robią z jakiś regranulatów tzn. barwione plastikowe kulki - wtedy to jest naprawdę tanie, mnie akurat to nie przekonuje.

Nastka, a teraz certyfikat może nie być potrzebny? bo nasz Kierbud nic o tym nie mówił hmmm

No ja myślę, że Certyfikat jest wymagany, ale ty we wcześniejszym poście sugerowałaś, że może nie. Z mojej wiedzy wynika, że jest konieczny do odbioru. 8)

Gdzie w Toruniu rozglądać się za tymi tynkami?

Witam wszystkich,

Mam plan budowy domu w Łysomicach (czyli prawie w Toruniu), jestem na etapie poszukiwania biura projektowego godnego polecenia, - mam prośbę możecie pomóc? Chodzi mi o adaptację projektu, kogoś kto "poradzi" w temacie płyty fundamentowej ...

Witam wszystkich,

Mam plan budowy domu w Łysomicach (czyli prawie w Toruniu), jestem na etapie poszukiwania biura projektowego godnego polecenia, - mam prośbę możecie pomóc? Chodzi mi o adaptację projektu, kogoś kto "poradzi" w temacie płyty fundamentowej ...

witamy

w kwestii biura nie pomoge gdyz tam gdzie robilem czyli marudny pan Kryger z inwestprojekt na kosciuszki nie polece ...

Hejka.

Kto z Was współpracował z Termo-projektem?

Jak przebiegała współpraca?Może być na priv.

Ja juz mam ich serdecznie dość :evil: .

Pozdrawiam wszystkich Ziomków :wink:

Hej

Jeżeli masz na myśli Thermoprojekt z Pigwowej 6, to robiłam u nich komplet dokumentów do PnB. Co prawda wszystko załatwili w miarę szybko, ale ... . Okazal sie, że w instalacji wod-kan nie zrobili kanalizy z kuchni. Niby drobiazg, ale wkurza, bo prezcież zainkasowli za to. I takich drobiazgów jest wiecej. Drugi raz nie robiłabym tego w tej firmie, a sama pobiegałabym za papierami.

Na pewno byłoby dużo taniej.