Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))


MichalTr

Recommended Posts

  • Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

  • piotrulex

    2610

  • agnieszkakusi

    1719

  • nastka79

    1115

  • madzialenka

    513

Piotrulex, jestes pewien, ze 45-tka wystarczy? Roznica w cenie stosunkowo niewielka. Z tego co piszesz, czesto macie gosci i wtedy bedzie za mala. Nasza 60-tka chodzi zazwyczaj co 2 dni, ale w przypadku gosci i 2 razy dziennie. Z przydatnych funkcj - opoznienie startu, wskaznik pozostalego czasu, w zwiazku z zakrytym panelem sygnalizacja swietlna pracy, sygnalizacja baraku soli i nablyszczacza, regulacja wysokosci gornego kosza. Uzywam generalnie 2 programow - auto i eko - zuzywa malo wody i pradu, ale trwa prawie 3 godziny...

 

Tak

 

jak wspomnailem gary myjemy recznie a na naczynia spokojnie wystarczy

 

z 45-ka mamy juz kilkuletnie doswiadczenia i to przy wiekszej liczbie osob

 

kuchnia zrobiona juz jakis czas temu i miejsce na 45-ke zostawione wiec z tym kryterium nie bedziemy polemizowac :wink:

 

dodam jeszcze ze mam mamy zawsze zapas naczyn jednorazowych. jak latem mamy grilla czy wedzenie np. miecho dajemy na plastikowych i wszystko pozniej wywalamy. Jak bedzie zmywara to pewnie sie to zmieni ale jest taki jakis inny klimat przy uzywaniu plastikowych naczyn, wspominam wtedy dawne lata :wink:

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Moim zdaniem jeśli jest miejsce na 60 to brałbym właśnie taką. Mam Siemensa od 3 lat i jak na razie śmiga rewelacyjnie. Program, który używam to ten najniższy bo naczynia są dobrze umyte i bez sensu marnować wodę i prąd. Jak się przeprowadzę na wieś na pewno wybiorę zmywarkę z opóźnionym startem ze względu na nocną taryfę. W grę wchodzą tylko Siemens i Bosh.

 

PS: Kolega ma Whirpool (czy jakoś tak) i w ciągu roku wymienił dwa razy grzałkę i jakiś elektrozawór. Dobrze, że na gwarancji, no ale po 2 latach będzie miał problem.

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

co do zmywarki, mamy elektroluxa - modelu nie pamietam. ma opozniony start - do 19 godzin od ustawienia, 4 programy, klasa a +, zuzycie wody w programie std 12 litrow. cicho sprawnie i czysto . i chyba o to chodzi. a i jest 60, a to dlatego ze pierzemy tez garnki a to do 45 ciezko wchodzi. radze zwrocic uwage na funkcje polowy zaladunku - fajna rzecz.

jesli chodzi o plyte to zdecydowania pelna indukcja mniejsze zuzycie pradu i szybsze gotowanie. co do marki to z tego co wiem plyty robi 1 marka, a wszystkie inne je obrabiaja i sprzedaja jako wlasne my mamy amice i jest ok. kosztowala w necie 1300 zl.

 

co do firm to podobno = tak mowia - amica dobra do tego co grzeje, a bosch i siemens do tego co pierze i chlodzi. ale nie wiem jak to jest w rzeczywistosci. za krotko testujemy nasze urzadzenia

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Piotrze!! A TY tę swoją wędzarnie sam budowałeś?? Jakieś fotki??

 

tak

 

kosztowala z 30 zeta

 

20 zeta to beczka ze zlomowiska

 

10 zeta to 10 cegiel

 

:wink:

 

Za bardzo nie ma co ogladac jednak dziala. Oblukac mozna osobiscie - jak by co zapraszam :wink:

 

w planie mam jakas ladna grillo wedzarnie jak ogarniemy sie moze kiedys z uprzatnieciem dzialki i ogolnie pomyslimy co i gdzie chcemy miec na tym skraweczku ziemi ...

 

na razie i beczka daje duzo frajdy oraz rewelacyjne w smaku pstragi. Bez kitu tak dobrych jak mi wychodza jeszcze nigdzie nie udalo mi sie kupic :wink:

 

Polecam

 

http://www.wedlinydomowe.pl

 

przepisy na budowe i uzytkowanie

 

 

ps.

certyfikat masz w koncu?

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Szukałem, szukałem i znalazłem tylko sprzeczne informacje. Czy ktoś wie czy są jakieś przepisy prawne dotyczące umiejscowienia kotła na paliwa stałe w kotłowni ? Kotłownie mam 163 cm szeroką a piec, który wybrałem 132. Ktoś przerabiał już taki temat u siebie ?

 

dla rozeznania.

piec: http://www.fuego.pl/1148_LING_DUO_15_kW.html

kotłownia:

http://star-m.nazwa.pl/kolory/kotlownia.jpg

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

 

Piotrze!! A TY tę swoją wędzarnie sam budowałeś?? Jakieś fotki??

 

tak

 

kosztowala z 30 zeta

 

20 zeta to beczka ze zlomowiska

 

10 zeta to 10 cegiel

 

:wink:

 

 

 

 

Za bardzo nie ma co ogladac jednak dziala. Oblukac mozna osobiscie - jak by co zapraszam :wink:

 

w planie mam jakas ladna grillo wedzarnie jak ogarniemy sie moze kiedys z uprzatnieciem dzialki i ogolnie pomyslimy co i gdzie chcemy miec na tym skraweczku ziemi ...

 

na razie i beczka daje duzo frajdy oraz rewelacyjne w smaku pstragi. Bez kitu tak dobrych jak mi wychodza jeszcze nigdzie nie udalo mi sie kupic :wink:

 

Polecam

 

http://www.wedlinydomowe.pl

 

przepisy na budowe i uzytkowanie

 

 

ps.

certyfikat masz w koncu?

 

"troszkę" droższa wędzarnia jest tu wklejona :wink:

http://forum.muratordom.pl/post3590407.htm#3590407

Odnośnik do komentarza
Udostępnij na innych stronach

Dołącz do dyskusji

Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.

Gość
Odpowiedz w tym wątku

×   Wklejono zawartość z formatowaniem.   Usuń formatowanie

  Dozwolonych jest tylko 75 emoji.

×   Odnośnik został automatycznie osadzony.   Przywróć wyświetlanie jako odnośnik

×   Przywrócono poprzednią zawartość.   Wyczyść edytor

×   Nie możesz bezpośrednio wkleić grafiki. Dodaj lub załącz grafiki z adresu URL.




×
×
  • Dodaj nową pozycję...