nastka79 27.08.2009 06:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Śliczna jest, tylko taka jeszcze jakby nie używana Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332160 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.08.2009 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Szukałem, szukałem i znalazłem tylko sprzeczne informacje. Czy ktoś wie czy są jakieś przepisy prawne dotyczące umiejscowienia kotła na paliwa stałe w kotłowni ? Kotłownie mam 163 cm szeroką a piec, który wybrałem 132. Ktoś przerabiał już taki temat u siebie ? dla rozeznania. piec: http://www.fuego.pl/1148_LING_DUO_15_kW.html kotłownia: http://star-m.nazwa.pl/kolory/kotlownia.jpg tu moze chodzic o kwestie praktyczne i serwisowe 1. jak z boku za malo miejsca to jak wyciagniesz slimak aby go po kilku latach wymienic? 2. jak z przodu za malo miejsca to jak np. wyciagniesz popielnik? faktycznie uklad kotlowni masz taki sobie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332159 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ax99 27.08.2009 06:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 ps. certyfikat masz w koncu?Nie...bo facet jest niepoważny...dałem sobie z nim spokój:(A wędzarnie chętnie kiedys zobacze:))) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332158 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajaD 27.08.2009 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 Olo, to ja polecam "mojego pana od certyfikatu" szybciutko i sprawnie pan nazywa się Cymerski, ale musiałabym odkopać namiar do niego, może ktoś z forumowiczów ma? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332157 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.08.2009 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 A wędzarnie chętnie kiedys zobacze:))) Wielka Nieszawka 7km od Stacji Shell przy moscie drogowym Za bardzo nie ma co ogladac lecz efekty wedzenia sa imponujace - w tej kwestii jestem smakoszem i nieco sie znam wiec wcale sie nie chwale wczoraj zawiozlem sztachety plotu do ostatecznego przeszlifowania po przeschnieciu i niebawem chce sie zabrac za ich malowanie a pozniej musze wymyslec w jaki sposob w miare prosto poprzykrecac je na zrobiony juz szkielet ... Musz tez zdecydowac czym to pomalowac ... Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332156 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.08.2009 08:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090826/TORUN01/557784965 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332155 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
krzyzak74 27.08.2009 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090826/TORUN01/557784965 to bedziesz mogl swoje specjaly wedzone oferowac gosciom aquaparku tzzn tylko forumowiczom juz slinka cieknie. w koncu bedziesz gospodarzem tego ustrojstwa Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332154 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleem 27.08.2009 12:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 piotrulex kiełbasę wędzisz w jelitach naturalnych czy w osłonce białkowej ? Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332153 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.08.2009 12:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 http://www.pomorska.pl/apps/pbcs.dll/article?AID=/20090826/TORUN01/557784965 to bedziesz mogl swoje specjaly wedzone oferowac gosciom aquaparku tzzn tylko forumowiczom juz slinka cieknie. w koncu bedziesz gospodarzem tego ustrojstwa roboty z tym wedzeniem jest tyle ze jak bym policzyl swoje koszta czyli czas to i tak nikt by tego nie kupil bede klientem o ile obiekt mi przypasuje pod roznymi wzgledami. dla nas po za basenem wazny jest kompleks saunowy gdzie nie ma wielkiej rotacji 5-minutowyh klientow wchodzacych aby wysuszyc sobie lycrowe gacie Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332152 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 27.08.2009 12:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Sierpnia 2009 piotrulex kiełbasę wędzisz w jelitach naturalnych czy w osłonce białkowej ? nie mam pojecia o czym kolega mowi ja to prosty chlopak ze wsi jestem uwielbiam wedzone rybki (pstragi) i jak na razie tylko to celebruje w ogrodeczku tak dla pokazania o co chodzi przy wsadzie z 20 sztuk na 1 beczke: 1. pojechac kupic i przywiezc - 1 godzina 2. lekko oskrobac, wypatroszyc, umyc - 1,5 3. zrobic solanke i zamoczyc - 0,5 w nocy lezy i sie soli 4. mycie, przekladnie sznurkow do suszenia, wieszanie - 1,0 na wietrzyku w cieplym z 4 godzinki wisi i sie pieknie suszy 5. wkladanie do beczki, wedzenie i czeste dogladanie - 3,5 Calosc to okolo 7,5 roboty Tak wiec jest roboty sporo ale i frajda nieziemska, przynajmniej dla mnie Tak pisze bo niektorzy sadza ze z oszczednosci ludzie sami sobie wedza rybki. w takich malych ilosciach to nie oszczednosc Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332151 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleem 28.08.2009 06:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 piotrulex to możemy się jakoś dogadać i ja przygotuje kiełbasę myśliwską a ty byś uwędził. co ty na to ? no i oczywiście podzielimy się 50/50 Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332150 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.08.2009 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 piotrulex to możemy się jakoś dogadać i ja przygotuje kiełbasę myśliwską a ty byś uwędził. co ty na to ? no i oczywiście podzielimy się 50/50 propozycja godna rozwazenia iloe sie wedzi taka kielbaska i czy olszyna (olcha) bedzie odpowiednim drewnem/ innego niestety nie mam ... ten weekend mam zajety bo brat z Indii wraca i bedziemy slonie ogladac kolejny mamy wizyte rodzinki z borow tucholskich kolejny chyba wizyte chrzesnego naszej mlodej kolejny znajomi z Londynu sie zapowiedzieli i juz mamy 26 wrzesnia dowiedz sie jak dlugo sie to wedzi a cos sie moze pomysli. moze i jakies malutkie ognisko by sie zrobilo, moze jakos tak integracyjnie forumowo czy jakos tako ... ten 5-6 wrzesnia nie mam jeszcze potwierdzony na 100% wiec ... jak u Was wyglada z terminami? co byscie proponowali? kusi mnie wyzwanie wedzenia kielbaski Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332149 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 28.08.2009 09:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 przestańcie już, bo ja tu w pracy o suchym pysku, ino gruszka mi się ostała do 15-tej Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332148 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.08.2009 09:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 przestańcie już, bo ja tu w pracy o suchym pysku, ino gruszka mi się ostała do 15-tej wiec nawet nie wspomne ze wlasnie skonczylem jesc trzeci kawalem pysznego ciasta zapijajac winkiem musujacym potocznie zwanym szampanem Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332147 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleem 28.08.2009 09:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 iloe sie wedzi taka kielbaska i czy olszyna (olcha) bedzie odpowiednim drewnem/ innego niestety nie mam ... Olcha jest spoko. Żeby zrobić taka suchą, prawdziwą myśliwska to 3 razy trzeba wędzić. 1 dzień 3h, 2 dzień 1h, 3 dzień 1h. Ale już po pierwszym dniu już jest spoko do jedzenia. Co do terminu ja jestem otwarty na propozycje. Zresztą jak coś to ci mogę podrzucić mięcho i uwędzisz przy oglądaniu słoni Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332146 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 28.08.2009 10:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 iloe sie wedzi taka kielbaska i czy olszyna (olcha) bedzie odpowiednim drewnem/ innego niestety nie mam ... Olcha jest spoko. Żeby zrobić taka suchą, prawdziwą myśliwska to 3 razy trzeba wędzić. 1 dzień 3h, 2 dzień 1h, 3 dzień 1h. Ale już po pierwszym dniu już jest spoko do jedzenia. Co do terminu ja jestem otwarty na propozycje. Zresztą jak coś to ci mogę podrzucić mięcho i uwędzisz przy oglądaniu słoni wedzenie to dla mnie ceremonia ktorej musze dopilnowac wolalbym bardziej integracyjnie to potraktowac niz tylko tak przedmiotowo jaka temperature powinno sie utrzymywac podczas wedzenia? mam kanal z 1,5m i wedzenie jest na cieplo. drewno mam suche wiec mocze przed paleniem lub co jakis czas poleje delikatnie woda Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332145 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 28.08.2009 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 Dajcie spokoj z tym jedzieniem. Jestem na ostrej diecie do konca przyszlego tygodnia, a Wy tu mnie katujecie. Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332144 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ax99 28.08.2009 10:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 przestańcie już, bo ja tu w pracy o suchym pysku, ino gruszka mi się ostała do 15-tej wiec nawet nie wspomne ze wlasnie skonczylem jesc trzeci kawalem pysznego ciasta zapijajac winkiem musujacym potocznie zwanym szampanem Piotrze! Ja podobnie...jakieś ciasto od Sowy + praktykantka odchodzi i stawia sernika...tyle ,że szampana nie mogę w pracy...zaraz TVN UWAGA by przyjechała ,ze magister leki po pijaku sprzedaje;) Miłego początku weekendu:) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332143 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
sleem 28.08.2009 10:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 jaka temperature powinno sie utrzymywac podczas wedzenia? temperatury w pierwszy dzień to: 70şC - 30min, 40şC - 90min, 70-75şC - 30min drugi i trzeci dzień: 45şC - 1h (to już w sumie samo suszenie) Dajcie spokoj z tym jedzieniem. Jestem na ostrej diecie do konca przyszlego tygodnia, a Wy tu mnie katujecie. No, to już możesz planować co będziesz jadła w przyszłym tygodniu. Z drugiej strony taka rybka czy myśliwska z wędzarni to bardzo zdrowa sprawa. Tym bardziej jak się samemu przygotuje i nie doda żadnego świństwa E lub coś w tym stylu. Aha, tak dla zaostrzenia apetytu. Boczek wędzony z gorczycą i papryka (masakra) Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332142 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
JaMajaD 28.08.2009 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Sierpnia 2009 ja też po jednym eklerku, ale z ciast to najbardziej lubię mięsko i właśnie naszła mnie straaaszna ochota na swojską kiełbaskę, a niedawno rodzinka z południa taką przywiozła, że palce lizać, ale niestety nie został się nawet kawałek Cytuj Odnośnik do komentarza https://forum.murator.pl/topic/280422-toru%C5%84-i-okolice/page/346/#findComment-8332141 Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts
Dołącz do dyskusji
Możesz dodać zawartość już teraz a zarejestrować się później. Jeśli posiadasz już konto, zaloguj się aby dodać zawartość za jego pomocą.