Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

Ooooja też z gm. Obrowo

wciąż szukam wykonawcy w sumie b.protej, nowoczesnej kuchni, ale w cenie niższej niż niż 5K z mb :evil:

w grę wchodzi drewno i zkło lacobel

ten sam problem mam ze znalezieniem wykonawcy schodów

ludzie pomożecie?

kuchnia za 5 kola m/b to nie jest chyba niska cena - jest problem aby znalezc???????? ja mam co prawda zwykla plyte i nie wymyslalem w szkle :wink: ale tyle to chyba calosc mnie wyszla :)

schody to np. http://www.tralex.com.pl/pl/ mala nieszawka czy http://www.alcoschody.pl/ solec kujawski

ja robilem u tych drugich i jestem zadowolony, zwlaszcza z terminu

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Witam,

rozważam zakupienie siatki zgrzewanej ze wszystkimi elementami tam, gdzie będzie najtaniej i też w miarę niedrogiego montażysty szukam. Bez podmurówki.

Ewentualnie mogłabym kupić i zlecić montaż jednej osobie, ale wydaje mi się, że wyjdzie to bardzo drogo, a w związku z tym, że całość ogrodzenia to około 244 mb to nie chciałabym na samym początku wydać zbyt wygórowanej kwoty, ponieważ jestem na samym początku planów budowlanych.

Jeżeli ma Pan rozsądną ofertę to proszę o kontakt. Może być na maila:

[email protected]

Aha i nie pamiętam, czy pisałam, ale interesuje mnie siatka Pantanet Betafence 152 wysokość, kolor najlepiej antracytowy i do tego jakaś fajna brama i dwie furtki.

Pozdrawiam i czekam na kontakt. :))

schody to np. ..... http://www.alcoschody.pl/ solec kujawski

ja robilem u tych drugich i jestem zadowolony, zwlaszcza z terminu

Ja tez u nich robilem cale schody drewniane, solidna firma bardzo terminowa i elastyczna w realizaci terminu - my przesuwalismy termin 3 razy - i maja dobre ceny. Firma ta duzo robi schodow na rynek niemiecki i szwedzki tak mi mowili pracownicy. Montaz schodow byl profesjonalny bez strat na scianach i drewnie. Polecam.

Witajcie. Mam pytanie do tych, którzy dokonali już oficjanego odbioru domu.

Do jakiego stanu muszę doprowadzić budynek ? Wiem o odbiorach instalacji, oświadczeniach kierownika itd jeśli chodzi o papiery.

A co w praktyce?

Wszytskie odbiory, ośwadczenie kierownika, protokoły zakończenia budowy( wszystko na stronie PINBU.

Odbiory:

-Kominiarz,elektryk,wod-kan,świadectwo energetyczne

Zaświadczenia z gminy ,ze nie jest wymagany projekt zjazdu/wjazdu z drogi na posesje.

Kopia pozwolenia na budowę, projekt do wglądu.

To sa papiery..a praktyce to nikt nie przyjezdza kontrolować..jak w papierach sie wszystko zgadza to kilka dni i jest zaświadczenie..ja miałem nastepnego dnia;)

Pozdrawiam

A.P

Witajcie. Mam pytanie do tych, którzy dokonali już oficjanego odbioru domu.

Do jakiego stanu muszę doprowadzić budynek ? Wiem o odbiorach instalacji, oświadczeniach kierownika itd jeśli chodzi o papiery.

A co w praktyce?

Ps. za wszystkie zaświadczenia , odbiory, pieczatki płacisz słon epieniądze i czesto nikt nawet ni ie podjezdza aby sprawdzic njaki stan jest faktycznie...niestety a dla niektórych jest to na rekę...liczy sie KASA!!! W Polsce za pieniądze dalej załatwisz wszystko....:)

Mój elektryk podbijał u kumpla z uprawnieniami i skasował za 2 pieczątki 380 zł!

A jak mam podbite papiery wewn. instalacji przez elektryka i gościa z uprawnieniami, to jeszcze raz muszę wzywać kogoś do odbioru, jeszcze raz potwierdzać to, co już zostało potwierdzone? i tak ze wszystkimi instalacjami?

Bo jak skladam papiery o licznik gazowy i podłączenie do sieci, to muszę mieć odbiór potwierdzony pisemnie( np.instalacji gazowej), inaczej nie podłączyli by gazu. Więc ponownie mam wzywać na odbiór instalacji aby mieć osobny papier dla PINB-udu?

Chyba się pogubiłam :oops:

Proszę uporządkujcie mi to proszę.

To sa papiery..a praktyce to nikt nie przyjezdza kontrolować..jak w papierach sie wszystko zgadza to kilka dni i jest zaświadczenie..ja miałem nastepnego dnia;)

A u mojej koleżanki byli i sprawdzali, nawiewy, wywiewy i cos tam jeszcze przy instalaji gazowej.

I miała wszystko ok w papierach wszystkie pieczątki i zaświadczenia.

a ja własnie zmieniłam taryfe z budowalnej na zwykła i dostałam trzy rachunki z energetyki i nie mogę sie polapać za co ,aż tyle.

Poszukuje jakiegoś elektryka z uprawnieniami...musze zmienić umowę z budowlanej na normalna taryfe...a oni znowu chcą jakies papiery i pieczątki ...pomoże ktoś???

Pozdrawiam!!

Ps, W Toruniu juz jest A/H1N1:(

Ojej, pamietam jak obiecalem ze zadzwonie :oops:

Niestety w kwestii tych piueczatek to nie jestem w stanie pomoc

W kwestii grypy. Tez sa na to jakies sensowne szczepionki? sprawdzone? warto? Co o tym, sadzisz jako czlowiek nieco blizej fachowej wiedzy?

No to rzeczywiście kilka razy w tygodniu przejeżdżam koło Waszej budowy madzialenka kiedy planujecie zakończenie działań budowlanych? Ja liczę na wprowadzenie się do końca października, ale martwi mnie kwestia osuszania budynku- strasznie wysoki jest koszt wynajmu urządzeń, a bez tego nawet nie myślę wprowadzać się...

Witam

Ja także zamierzam kupić dom od firmy Betpol. Czy już się wprowadziliście, czy wszystko poszło zgodnie z planem.Jeśli to możliwe to czy moglibyśmy bezpośrednio porozmawiać

pozdrawiam :D