Nasz_Dom 30.11.2009 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Jak pisalem uzylem rur drenazowych wiec jest rozsaczane w glebe piaszczysta jaka mam, jak narazie odpukac nie bylo problemow. Byc moze jak bylalby nawalnica to nawet gromadzenie deszczowki z rur w studnie z kregow nie dalby rade ale na te deszcze jakie sa w okolicach Torunia jak tu zyje od tylu lat to uklad ktory mam wystarczy, zawsze moge dolozyc na koncach ruru drenazowych takie kosze rosaczajace czy to kupine orginalne lub zrobione jak ktos mi powiedzial z pustych skrzynek po piwie i owniete geowloknina. Skladac je trzeba w kostke wieksza mozna zrobic odpowiednie pojemnosci i wtedy jest miejsce gdzie wieksze ilosc wody beda odprowadzane w glebe ale narazie same rury wystarczaja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.11.2009 17:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Ja uzylem rury drenazowe takie zolte z otworkami owiniete geowloknina zakopane na glebokosci ok 50 cm obsypane zwirem i zasypane ziemia - ja mam piaszczysta glebe wiec system sprawdza sie jak narazie i nie bylo sytuacji zeby woda wylala sie z skrzynek spustowych. Sam to robilem wiec koszta byly tylko materialu. A gdzie odprowadzasz te wode??? drenaż...czy leci w kanalize??? jesli leci w kanalizacje prosze odpowiedziec koledze na PW Piotr.... wiesz. na pewnym forum motoryzacyjnym pewien niemady chlopak pisal ze w miescie jechal ponad 100km/h. jakis ambitny policjant to czytal, zidentyfikowal po IP i innych pisach. zapukali do domu. przedstawuli jego wpisy i zapytali czy to prawda. przyznal sie wiec dostal mantat. opowiesc krotka ale prawdziwa odprowadzzanie deszczowki w kanalize w wiekszosci jest nielegalne a udowodnic komus nie bylo by trudno tak tylko mi sie ta opowiesc przypomniala Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
e-mól 30.11.2009 19:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Listopada 2009 Panowie i Panie podajcie mi proszę nazwy(adresy) dwóch, trzech największych salonów łazienkowych w Toruniu, a jeśli z tym kiepsko to w Bydgoszczy, gdzie obkupię nas w wanny, brodziki, baterie itp Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.12.2009 07:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Panowie i Panie podajcie mi proszę nazwy(adresy) dwóch, trzech największych salonów łazienkowych w Toruniu, a jeśli z tym kiepsko to w Bydgoszczy, gdzie obkupię nas w wanny, brodziki, baterie itp serwitor - ogladalem, wybiealem i zapisaywalem hurtownia ada w lubiczu - kupilem ze znaczym rabatem to samo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ax99 01.12.2009 08:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Jak pisalem uzylem rur drenazowych wiec jest rozsaczane w glebe piaszczysta jaka mam, jak narazie odpukac nie bylo problemow. Byc moze jak bylalby nawalnica to nawet gromadzenie deszczowki z rur w studnie z kregow nie dalby rade ale na te deszcze jakie sa w okolicach Torunia jak tu zyje od tylu lat to uklad ktory mam wystarczy, zawsze moge dolozyc na koncach ruru drenazowych takie kosze rosaczajace czy to kupine orginalne lub zrobione jak ktos mi powiedzial z pustych skrzynek po piwie i owniete geowloknina. Skladac je trzeba w kostke wieksza mozna zrobic odpowiednie pojemnosci i wtedy jest miejsce gdzie wieksze ilosc wody beda odprowadzane w glebe ale narazie same rury wystarczaja. a na duzej powierzchni to rozsączasz??? nie mam doświadczenia w tej sprawie wiec pytam....czy rodzaj gleby jest bardzo ważny przy tym systemie??? Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.12.2009 09:21 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 ... czy rodzaj gleby jest bardzo ważny przy tym systemie??? Pozdrawiam bardzo jak masz podmokly teren i nie bardzo przepuszczalny gliniasty grunt to rozprowadzenie nie spelni swojej roli ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Nasz_Dom 01.12.2009 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Rodzaj gelby wazny jest bo na glinastym wchlanianie jest trudniejsze i wolniejsze wiec na takiej glebie pewnie przydalby sie takie skrzynki rozsaczajace http://azura.pl/montaz.php , ja na swoje piaszczystej zastosowalem rury drenazowe po ok 12 metrow na kazda rynne ale to zalezy tez od powierzchni dachu z jakiego dana rynna zbiera. Zrobilem odejscia od rynien rurami PCV szarymi 110 na odleglosc ok 2 metrow od domu i dopiero w tej odleglosci rozporwadzalem rury drenazowe Troche tu jest opis o tym http://e-deszczowka.pl/index.php?id=drenaz Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 01.12.2009 13:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Witam Wszystkich Dzis nieco spokojniej, wiec moge poczytac i napisac. Ma podobny system odprowadzania wody jak Nasz Dom - pisalam juz o tym kiedys. U nas przy dachy 360m2 wkopalismy ponad 200mb rur 100mm. Mamy tak juz 1,5 roku i sprawdza sie super - nigdy nam sie nie przelala woda. Smiesznie tylko wyglada trawnik pod ktorym biegna rury - trawa rosnie zdecydowanie szybcie i jest bardziej zielona. sasiadka myslala nawet, ze to tak specjalnie zrobilismy sobie wzorki. Pozdrawiam PS. o przepisie pamietam, przesle jak bede w domu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.12.2009 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Tak pol zartem pol serio dodam ze moj agent do sporego i tak pakietu ubezpieczen dolozyl te zwiazane z AH1N1. na wypadek choroby, pobytu w szpitalu, smierci, pogrzebu czy nawet poniesionych kosztow leczenia Tak sobie liczylem i w tym roku bylem w podrozy w 8 europejskich krajach lecz na wschodzie tylko 1 mnie interesuje i na szczesnie nie jest to Ukraina. najwyzej urlop zimowy nie bedzie spedzany w Karpatach Co to ludzie wymyslaja aby nawet na chorobie zarobic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.12.2009 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 ... PS. o przepisie pamietam, przesle jak bede w domu. dawaj, dawaj to mi zona moze podaruje ze sam do Ciebie przyjechalem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Palisiu 01.12.2009 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 .... A jak pozbywacie się wody deszczowej z rynien? jaki system zastosowaliście? My u teściów zrobiliśmy odprowadzenie deszczówki do 2 studzienek (jedna od frontu druga od ogrodu) z kręgów betonowych (średnica 1000mm lub 1200mm) wkopanych pionowo na około 2 metry (po dwa kręgi na studzienkę) odległość 3-4 metry od domu - teren piaskowy + na dnie warstwa kamyczka drenarskiego. z rynien do studzienki odprowadzenie rurami PCV szarymi pełnymi (100mm) . Powierzchnia dachu około 220 m2. Użytkowane od 1,5 roku bez najmniejszych problemów. Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 01.12.2009 14:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Piotr, to sprawdzcie kalendarz i zapraszamy. obiecuje zrobic ciasto marchewkowe. I specjalna porcje na wynos. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.12.2009 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Piotr, to sprawdzcie kalendarz i zapraszamy. obiecuje zrobic ciasto marchewkowe. I specjalna porcje na wynos. najblizszy wolny termin to na obecna chwile 16-17 stycznia tydzien wczesniej mam nadzieje bedzie snieg w Tatrach jesli nie to 9-10 tez wolny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ax99 01.12.2009 21:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Grudnia 2009 Rodzaj gelby wazny jest bo na glinastym wchlanianie jest trudniejsze i wolniejsze wiec na takiej glebie pewnie przydalby sie takie skrzynki rozsaczajace http://azura.pl/montaz.php , ja na swoje piaszczystej zastosowalem rury drenazowe po ok 12 metrow na kazda rynne ale to zalezy tez od powierzchni dachu z jakiego dana rynna zbiera. Zrobilem odejscia od rynien rurami PCV szarymi 110 na odleglosc ok 2 metrow od domu i dopiero w tej odleglosci rozporwadzalem rury drenazowe Troche tu jest opis o tym http://e-deszczowka.pl/index.php?id=drenaz No to u mnie odpada....na 1 m piasek potem juz woda podchodzi i glina..wiec pozostaje mi inna kombinacja...ale dzieki...do wiosny czas;) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 02.12.2009 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 No to wymiesza się z podskórną i już. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.12.2009 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 Witam w te piekna deszczowa pogode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.12.2009 13:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Grudnia 2009 My mamy wodę na metrze i też mamy takie rozsączenie z rur drenażowych na ok. 200 m dachu i 3 rynny wkopaliśmy 50 mb rury drenażowej. Też robiliśmy najpierw odejście od domu na ok. 2 m, a dopiero później drenaż. Nic się nie przelewa... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annaoj20008 03.12.2009 19:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Tak myślę sobie, co na to krety? Jak położę rury rozsączające, to chyba ściągnę wszystkie krecie rodziny z okolicy No i jak sobie poradzę z nimi? a trawnik i krecie kopce to dla mnie koszmar- juz raz z nimi walczyłam i ponownie pojawiły się ich baby z ziemi Co Wy na to? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ax99 03.12.2009 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Grudnia 2009 Rodzaj gelby wazny jest bo na glinastym wchlanianie jest trudniejsze i wolniejsze wiec na takiej glebie pewnie przydalby sie takie skrzynki rozsaczajace http://azura.pl/montaz.php , ja na swoje piaszczystej zastosowalem rury drenazowe po ok 12 metrow na kazda rynne ale to zalezy tez od powierzchni dachu z jakiego dana rynna zbiera. Zrobilem odejscia od rynien rurami PCV szarymi 110 na odleglosc ok 2 metrow od domu i dopiero w tej odleglosci rozporwadzalem rury drenazowe Troche tu jest opis o tym http://e-deszczowka.pl/index.php?id=drenaz Masz doświadczenie wiec mi doradz. Jedna rynna z której chce zrobic drenaż zbiera z niewielkiej ilosci dachu...ale do dyspozycji mam 15 x 4 m terenu na rozsączenie...gleba nieciekawa..woda na 1 m najpierw czarna ziemia...potem troche piachu i glina..jest sens to robic?? Pozdr. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.12.2009 08:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2009 WItam na poczatku kolejnego pieknego weekendu Dzieki Olku za info - PW Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts