Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

Jak pisalem uzylem rur drenazowych wiec jest rozsaczane w glebe piaszczysta jaka mam, jak narazie odpukac nie bylo problemow. Byc moze jak bylalby nawalnica to nawet gromadzenie deszczowki z rur w studnie z kregow nie dalby rade ale na te deszcze jakie sa w okolicach Torunia jak tu zyje od tylu lat to uklad ktory mam wystarczy, zawsze moge dolozyc na koncach ruru drenazowych takie kosze rosaczajace czy to kupine orginalne lub zrobione jak ktos mi powiedzial z pustych skrzynek po piwie i owniete geowloknina. Skladac je trzeba w kostke wieksza mozna zrobic odpowiednie pojemnosci i wtedy jest miejsce gdzie wieksze ilosc wody beda odprowadzane w glebe ale narazie same rury wystarczaja.

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Ja uzylem rury drenazowe takie zolte z otworkami owiniete geowloknina zakopane na glebokosci ok 50 cm obsypane zwirem i zasypane ziemia - ja mam piaszczysta glebe wiec system sprawdza sie jak narazie i nie bylo sytuacji zeby woda wylala sie z skrzynek spustowych. Sam to robilem wiec koszta byly tylko materialu.

A gdzie odprowadzasz te wode??? drenaż...czy leci w kanalize???

jesli leci w kanalizacje prosze odpowiedziec koledze na PW :wink:

Piotr....:)

wiesz. na pewnym forum motoryzacyjnym pewien niemady chlopak pisal ze w miescie jechal ponad 100km/h. jakis ambitny policjant to czytal, zidentyfikowal po IP i innych pisach. zapukali do domu. przedstawuli jego wpisy i zapytali czy to prawda. przyznal sie wiec dostal mantat. opowiesc krotka ale prawdziwa

odprowadzzanie deszczowki w kanalize w wiekszosci jest nielegalne a udowodnic komus nie bylo by trudno

tak tylko mi sie ta opowiesc przypomniala :wink:

Panowie i Panie podajcie mi proszę nazwy(adresy) dwóch, trzech największych salonów łazienkowych w Toruniu, a jeśli z tym kiepsko to w Bydgoszczy, gdzie obkupię nas w wanny, brodziki, baterie itp

serwitor - ogladalem, wybiealem i zapisaywalem

hurtownia ada w lubiczu - kupilem ze znaczym rabatem to samo

Jak pisalem uzylem rur drenazowych wiec jest rozsaczane w glebe piaszczysta jaka mam, jak narazie odpukac nie bylo problemow. Byc moze jak bylalby nawalnica to nawet gromadzenie deszczowki z rur w studnie z kregow nie dalby rade ale na te deszcze jakie sa w okolicach Torunia jak tu zyje od tylu lat to uklad ktory mam wystarczy, zawsze moge dolozyc na koncach ruru drenazowych takie kosze rosaczajace czy to kupine orginalne lub zrobione jak ktos mi powiedzial z pustych skrzynek po piwie i owniete geowloknina. Skladac je trzeba w kostke wieksza mozna zrobic odpowiednie pojemnosci i wtedy jest miejsce gdzie wieksze ilosc wody beda odprowadzane w glebe ale narazie same rury wystarczaja.

a na duzej powierzchni to rozsączasz??? nie mam doświadczenia w tej sprawie wiec pytam....czy rodzaj gleby jest bardzo ważny przy tym systemie???

Pozdrawiam

Rodzaj gelby wazny jest bo na glinastym wchlanianie jest trudniejsze i wolniejsze wiec na takiej glebie pewnie przydalby sie takie skrzynki rozsaczajace http://azura.pl/montaz.php , ja na swoje piaszczystej zastosowalem rury drenazowe po ok 12 metrow na kazda rynne ale to zalezy tez od powierzchni dachu z jakiego dana rynna zbiera. Zrobilem odejscia od rynien rurami PCV szarymi 110 na odleglosc ok 2 metrow od domu i dopiero w tej odleglosci rozporwadzalem rury drenazowe

Troche tu jest opis o tym http://e-deszczowka.pl/index.php?id=drenaz

Witam Wszystkich

Dzis nieco spokojniej, wiec moge poczytac i napisac. Ma podobny system odprowadzania wody jak Nasz Dom - pisalam juz o tym kiedys. U nas przy dachy 360m2 wkopalismy ponad 200mb rur 100mm. Mamy tak juz 1,5 roku i sprawdza sie super - nigdy nam sie nie przelala woda. Smiesznie tylko wyglada trawnik pod ktorym biegna rury - trawa rosnie zdecydowanie szybcie i jest bardziej zielona. sasiadka myslala nawet, ze to tak specjalnie zrobilismy sobie wzorki. :lol:

Pozdrawiam

PS. o przepisie pamietam, przesle jak bede w domu.

Tak pol zartem pol serio dodam ze moj agent do sporego i tak pakietu ubezpieczen dolozyl te zwiazane z AH1N1. na wypadek choroby, pobytu w szpitalu, smierci, pogrzebu czy nawet poniesionych kosztow leczenia :wink:

Tak sobie liczylem i w tym roku bylem w podrozy w 8 europejskich krajach lecz na wschodzie tylko 1 mnie interesuje i na szczesnie nie jest to Ukraina. najwyzej urlop zimowy nie bedzie spedzany w Karpatach :wink:

Co to ludzie wymyslaja aby nawet na chorobie zarobic :wink:

....

A jak pozbywacie się wody deszczowej z rynien? jaki system zastosowaliście?

My u teściów zrobiliśmy odprowadzenie deszczówki do 2 studzienek (jedna od frontu druga od ogrodu) z kręgów betonowych (średnica 1000mm lub 1200mm) wkopanych pionowo na około 2 metry (po dwa kręgi na studzienkę) odległość 3-4 metry od domu - teren piaskowy + na dnie warstwa kamyczka drenarskiego. z rynien do studzienki odprowadzenie rurami PCV szarymi pełnymi (100mm) . Powierzchnia dachu około 220 m2. Użytkowane od 1,5 roku bez najmniejszych problemów.

Pozdrawiam,

Rodzaj gelby wazny jest bo na glinastym wchlanianie jest trudniejsze i wolniejsze wiec na takiej glebie pewnie przydalby sie takie skrzynki rozsaczajace http://azura.pl/montaz.php , ja na swoje piaszczystej zastosowalem rury drenazowe po ok 12 metrow na kazda rynne ale to zalezy tez od powierzchni dachu z jakiego dana rynna zbiera. Zrobilem odejscia od rynien rurami PCV szarymi 110 na odleglosc ok 2 metrow od domu i dopiero w tej odleglosci rozporwadzalem rury drenazowe

No to u mnie odpada....na 1 m piasek potem juz woda podchodzi i glina..wiec pozostaje mi inna kombinacja...ale dzieki...do wiosny czas;)

Masz doświadczenie wiec mi doradz. Jedna rynna z której chce zrobic drenaż zbiera z niewielkiej ilosci dachu...ale do dyspozycji mam 15 x 4 m terenu na rozsączenie...gleba nieciekawa..woda na 1 m najpierw czarna ziemia...potem troche piachu i glina..jest sens to robic??

Pozdr.