agnieszkakusi 07.09.2007 10:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 ja wczoraj robiłam ogórki konserwowe z papryką, same ogórasy i ogórki kiszone do zupki, co by potem do sklepu nie jechać (bo daleko ). Acha, i jeden słoik grzybków z 15 minutowej wyprawy do lasu naprzeciwko domku. Magda, czy Antoś spał w przedszkolu w 3-latkach? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 07.09.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Oj spal, spal. To jest typ, ktory lubi drzemki w ciagu dnia i teraz z przedszkola wraca tak zmeczony, ze zasypia nam przed dobranocka. A co do grzybkow - mam uroczy zagajnik przed domem, wiec chyba wybiore sie na spacer. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.09.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Sylwia jest w grupie, gdzie dzieci maja skończone 3 lata i nie maja tam leżakowania. Wczoraj, po dwóch dniach pobytu w przedszkolu poszła do swojego pokoju i w ubraniu przed 18 zasnęła na łóżku. Spała do dziś, do 5.30...rozmawiałam z wychowawczynią to powiedziała mi, że 3- latki już nie śpią. Tylko ta grupa dzieci, które mają niepełne 3 lata...nie mam pojęcia co zrobić, bo Sylwia po prostu potrzebuje snu w ciągu dnia. Nie wiem czy tak to zostawić i w końcu się przestawi czy jednak drążyć temat dalej. W końcu to są tylko 3- letnie dzieci.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 07.09.2007 10:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Od zeszlego roku sa 2 grupy maluszkow - nie wiem czemu, ale Antos trafil do tych mlodszych. Moze zapytaj, czy mozna Sylwie przeniesc? W koncu w przedszkolu jest zaledwie kilka dni, wiec chyba taka zmiana jej nie zaszkodzi. A co do spania - Antos zasypia okolo 19 i spi do 7 rano, czasem dluzej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 07.09.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 Jest tylko jeden minus grupy maluszkow - czasami inne grupy wyjezdzaly, a maluchy zostawaly w przedszkolu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 07.09.2007 10:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 no właśnie nie chciałabym ja przenosić do dzieci młodszych, bo ze starszymi lepiej się czuje. W żłobku widziałam, że z młodszymi dziećmi trochę jej się nudzi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 07.09.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 To nie pozostaje nic innego, jak liczyc, ze przyzwyczai sie do braku drzemki. Pamietem, ze kiedys strasze dzieci odpoczywaly po obiadku na dywanie - zapytaj, moze teraz tez tak bedzie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nitro 07.09.2007 21:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Września 2007 moja Julka chodziła do "nieśpiącego" przedszkola, ale w najmłodszej grupie często jakieś dziecko "odpadło" po obiedzie i nie było najmniejszego problemu, bo wychowawczyni lokowała takiego śpioszka na kocyku, aż sam się obudził. Może warto z Panią porozmawiać ... Cemik1: "Pozwolę się nie zgodzić z tym stwierdzeniem. Wykopy pod fundamenty (ławy) robi się głębiej niż wymienione 30cm. Tam już nie ma humusu, nie ma co się rozkładać i tąpać z wpływem na osadzanie i pękanie ścian. Powtórzę jeszcze raz - humus wybiera się, aby nie osiadała podłoga na gruncie i nie rozwijały się pod nią żyjątka. ... Pozostawienie humusu pod wznoszonym budynkiem powoduje GNICIE roślin i ich ROZKŁADANIE się, a to prowadzi do ROZPULCHNIENIA ziemi. W rezultacie może dojść do TĄPNIĘĆ budynku i do KOROZJI BIOLOGICZNEJ elementów stykających sie bezpośrednio z gruntem (FUNDAMENTY, podłoga). Wiem to od inżyniera konstruktora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfik36 08.09.2007 19:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Września 2007 Witam serdecznie! Poszukuję pilnie garażu blaszanego lub jakiegoś innego baraku dobrego na budowę. pełną para zaczynam budowę a wszędzie czas oczekiwania na jakiś garaż jest bardzo długi. Pomocy! Artur Watrak 607 842 854 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Medemblikus 09.09.2007 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Duży wybór jest na Allegro http://allegro.pl/show_user_auctions.php?uid=4797357 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 09.09.2007 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Września 2007 Witam serdecznie! Poszukuję pilnie garażu blaszanego lub jakiegoś innego baraku dobrego na budowę. kup sobie troche desek oraz pare dragow + troche gwozdzi zrobisz sobie sam szybciej, taniej i taki jaki bedziesz chcial a po wszystkim pojdzie w piecu z dymem i nie bedzie problemu co z nm zrbic my taki wariant wybralismy z czego zreszta bardzo sie cieszymy OD SOBOTNIEGO PRZEDPOLUDNIA MAMY WSTAWONE OKNA Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 10.09.2007 05:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 OD SOBOTNIEGO PRZEDPOLUDNIA MAMY WSTAWONE OKNA No to ich teraz pilnuj, żeby nie zmieniły lokalizacji. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.09.2007 06:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 OD SOBOTNIEGO PRZEDPOLUDNIA MAMY WSTAWONE OKNA No to ich teraz pilnuj, żeby nie zmieniły lokalizacji. Nie dodalem, ze alarm z powiadomieniem tez zamontowany, osiedle zamieszkala a 400m dalej mieszkaja rodzice Sejm uchwalił 7 proc. VAT Od 1 stycznia 2008 r. preferencyjna 7-proc. stawka VAT obejmie nowe mieszkania o powierzchni do 150 m kw. oraz domy jednorodzinne do 300 m kw., kupowane od deweloperów i spółdzielni mieszkaniowych - zdecydował Sejm, nowelizując ustawę o podatku VAT. Ustawa została przyjęta jednogłośnie, głosami 426 posłów - podaje za PAP Interia.pl. Zapobiegnie ona podwyżce VAT w budownictwie od 2008 r., kiedy mija wynegocjowany w Traktacie Akcesyjnym okres przejściowy, pozwalający na stosowanie obniżonej stawki. Wpisanie do projektu definicji budownictwa społecznego ma zapobiec podwyżce podatku VAT z 7 do 22 proc. na mieszkania i domy jednorodzinne. Wyższa, 22- proc. stawka VAT, będzie obowiązywać za każdy dodatkowy metr powierzchni użytkowej. Rozwiązania przyjęte w ustawie zostały wypracowane w podkomisji infrastruktury, która przyjęła znacznie większy metraż, niż przewidywał projekt rządowy. W projekcie proponowano limity wynoszące 220 m kw. dla domów i 120 m kw. dla mieszkań. Definicją budownictwa społecznego zostaną również objęte domy opieki społecznej, internaty, domy studenckie, domy dziecka. Ustawa nie przewiduje żadnych ograniczeń w stosowaniu preferencyjnej stawki w odniesieniu do remontów. Po 31 grudnia 2007 r. praktycznie wszystkie remonty domów i mieszkań zachowałyby preferencyjną 7-proc. stawkę VAT. Ustawa bezterminowo przedłuża też możliwość odzyskania części wydatków na materiały budowlane, ponoszonych przez osoby budujące domy tzw. systemem gospodarczym, czyli we własnym zakresie. W obecnym stanie prawnym o zwrot można się ubiegać tylko do końca 2007 r. Chodzi o zwrot różnicy między stawkami 7 proc. i 22 proc. za materiały kupione od 1 maja 2004 r., na które po tej dacie podatek wzrósł z 7 do 22 proc. Teraz ustawa trafi do Senatu. Analitycy twierdzą, że co prawda wejście w życie ustawy nie oznacza automatycznie, że ceny mieszkań spadną, ale z pewnością z powodu tych rozwiązań nie wzrosną - czytamy na portalu. 06.09.2007. Źródło: Interia.pl Sejm uchwalił 7 proc. VAT Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfik36 10.09.2007 17:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 na allegro czekasz na garaż 3 tygodnie jeśli chcesz kupić nowya jeśli chodzi o deski papę itd - to nie mam czasu bawić się w takie pierdoły-i nie pójdzie z dymem w piecu gazowym, strasznie mi pomogliściepozdro Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.09.2007 18:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Września 2007 na allegro czekasz na garaż 3 tygodnie jeśli chcesz kupić nowy a jeśli chodzi o deski papę itd - to nie mam czasu bawić się w takie pierdoły-i nie pójdzie z dymem w piecu gazowym, strasznie mi pomogliście pozdro w imieniu wszystkich ktorzy starali sie doradzic Ci najlepiej jak potrafia bardzo przepraszam postaramy sie aby wiecej to sie nie powtorzylo to jest forum a nie Twoje prywatne wojsko Powodzenia w budowaniu PS. mi zabawa w deski, pape, belki i gwozdzie zajela dokladnie 1 dzien. od momentu zakupu do momentu zamkniecia klodki a kosztowalo to moze z 400 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 11.09.2007 05:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Piotrulex to ja proponuje żebyś może wziął się i zrobił tą kanciapę dla wolfika36. W końcu to tylko 1 dzień, a Wolfik jeszcze gotów się obrazić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.09.2007 06:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 Piotrulex to ja proponuje żebyś może wziął się i zrobił tą kanciapę dla wolfika36. W końcu to tylko 1 dzień, a Wolfik jeszcze gotów się obrazić za chwile wyjezdzam do Warszawy. W toruniu bede w czwartek kolo poludnia. w czwartek bede mial tyle zaleglosci w biurze ze sam nie wiem o ktorej wyjde. w piatek mam angielski do 19.15. w sobote obchodze 30-te urodziny i ide do znajomych na parapetowke bo niedawno wprowadzili sie do nowego domu. w niedziele bedzie bolala mnie glowa. w poniedzialek mam znow angielski do 19.15. we wtorek jade znow do Warszawki i wroce pozno. w srode .................... nie wiem czy to kolege intersuje ale u mnie jakis wolny termin to abstrakcja - podobnie jak nowy most w Toruniu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wolfik36 11.09.2007 19:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Września 2007 bardzo się cieszę że wszystko tak lekko traktujecie i te moje uwagi proszę też tak traktować ale nie jestem zielony w tematach internetu czy przeglądu stron internetowych, a forum traktuję ja k forum a nie jak chat - co większość użytkowników ta robijeżeli jest to grupa budujących w okolicy Torunia - to musimy traktować się jak partnerzy, a nie jak zielone łebki gdzieś za miedzą. bardzo chciałbym poznać Was wszystkich mieszkających lub budujących się w Wielkiej i małej Nieszawcejuż jedną budowę mam za sobą, chętnie podpowiem każdemu, kto zapyta, jeśli nie mam pewności to nie zabieram głosu, pozdrawiam wszystkich - do zobaczenia na oblewaniu wiechy pozdroArtur Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 12.09.2007 10:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Ola, we wtorek montuja nam brame. Na PW wysylam Ci nr do siebie. A co do drzwi - zamowilam GERDE w Tessie na Chrobrego. Madzialenka, dzięki za namiary. W wolnej chwili podjedziemy, wcześniej zadzwonię. A u nas od wczoraj kominy skończone i membrana na dachu spoczywa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 12.09.2007 19:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Września 2007 Od wczoraj mamy brame garazowa - jest WIELKA. I na szczescie podoba mi sie, chociaz zamawialam bez ogladania, bo nie bylo takiej mozliwosci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts