Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

my w Kopaninie, rodzice w Złotorii. Nieszawka to nie moje tereny;)

Nie możesz być tym pierwszy sąsiadem, niestety. Chyba, że wystąpisz do gminy o warunki zabudowy i je wydadzą. I nie zapomnij, że nawet na altanę musisz zrobić zgłoszenie do starostwa na budowę, która nie przekracza 25mkw i nie jest na fundamentach tylko np. na stopach.

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

my w Kopaninie, rodzice w Złotorii. Nieszawka to nie moje tereny;)

Nie możesz być tym pierwszy sąsiadem, niestety. Chyba, że wystąpisz do gminy o warunki zabudowy i je wydadzą. I nie zapomnij, że nawet na altanę musisz zrobić zgłoszenie do starostwa na budowę, która nie przekracza 25mkw i nie jest na fundamentach tylko np. na stopach.

Słuchaj czytałem w jakimś rozporządzeniu że nie trzeba zgłaszać altany rekreacyjnej tylko taką w której trzymasz grabie czy taczkę i inne narzędzia.

rekreacyjną również. Jeśli jesteś w Toruniu to podjedź na Towarową (koło giełdy warzywnej) do Starostwa tam gdzie wydają pozwolenia na budowę i podpytaj o szczegóły. Tam pracuje nasza była sąsiadka (mieszkała w naszym pionie na 4 piętrze). Najlepiej podpytać bezpośrednio w urzędzie.

A dla zainteresowanych pobytem w Chłapowie http://www.masajka.letnik.pl/

Adam, dobrze trafiłam?;)

rekreacyjną również. Jeśli jesteś w Toruniu to podjedź na Towarową (koło giełdy warzywnej) do Starostwa tam gdzie wydają pozwolenia na budowę i podpytaj o szczegóły. Tam pracuje nasza była sąsiadka (mieszkała w naszym pionie na 4 piętrze). Najlepiej podpytać bezpośrednio w urzędzie.

A dla zainteresowanych pobytem w Chłapowie http://www.masajka.letnik.pl/

Adam, dobrze trafiłam?;)

W dziesiątkę.Zobacz te linki http://img124.imageshack.us/i/usasiadazaplotem1rc1.jpg/ , http://pprojekt.pl/art16-odleglosci_budynkow_od_granicy_dzialki.html

Dziekuje

To nie moje rewiry. Jesli chodzi o nasz Baltyk to okolice Wladyslawowa zawsze staralem sie omijac szerokim lukiem. Tak czy inaczej dziekuje za odpowiedz

Ja też Władek omijałem szerokim łukiem,ale Chłapowo jest 2 km dalej i jest tam całkiem inny świat,a mianowicie: czy idę o 9.00,11.00 czy 14.00 na plaże to nie muszę się martwić czy znajdę miejsce na ręcznik czy na serwetkę.Zawsze mam miejsce na koc i nie lata obok mnie grupka dzieci i nie sypie piaskiem po oczach.

Pod tym wzgledem masz racje lecz dojazd, korki itd sa tak samo fatalne (Wladek, Polwysep itd)

Dzięki za odpowiedź. Planujemy budowę w Lubiczu. Problem w tym, że się na tym nie znamy ;) Potrzebujemy osoby, która nas trochę pokieruje. Szukamy też kierownika budowy . Zadowoleni byliście z pani projektant??

Hej Mar2, a gdzie w Lubiczu? Bo my też tam budujemy;)

Jeśli chodzi o adaptację to nam robił to pan Kunowski, jeśli chcesz mogę podać namiary, my byliśmy zadowoleni. Kierownika budowy swojego równiez mogę polecić, daj znać czy jesteście zainteresowani;)

Ja mam działkę w Osieku ok.1000m.Naszczęście gmina Obrowo.Zaś drugą w Grabowcu ok 1,6 ha z bratem do spółki (łąka.rolna i trochę lasu według mapki ale lasu to ja nie widzę i nie widziałem)Słyszałem że w gminie Lubicz ciężko z urzędnikami jak się coś załatwia bardziej skomplikowanego.

dziennik trochę zaniedbałam...nawet nie trochę...ale jakoś nie mam czasu ani chęci...poza tym to forum to nie to, co było kiedyś...

Generalnie u nas grunt to piaski. Musielismy nawozić mnóstwo gliny i ziemi pod rosliny. Pod kostką jest suchy chudziak (piasek z cementem) ubity zagęszczarką.

dziennik trochę zaniedbałam...nawet nie trochę...ale jakoś nie mam czasu ani chęci...poza tym to forum to nie to, co było kiedyś...

Generalnie u nas grunt to piaski. Musielismy nawozić mnóstwo gliny i ziemi pod rosliny. Pod kostką jest suchy chudziak (piasek z cementem) ubity zagęszczarką.

A wiesz co zrobić jak mam wjazd rozjeżdżony przez samochody i pełno wody deszczowej,ogólnie ciapa,a muszę wyłożyć go kostką.

A wiesz co zrobić jak mam wjazd rozjeżdżony przez samochody i pełno wody deszczowej,ogólnie ciapa,a muszę wyłożyć go kostką.

nie wiem jakie sa u Ciebie warunki ale my zrobilismy mniejw iecej tak

miedzy ulica a wjazdem w brame mamy jakies 3m

wybralismy nieco gruntu, wpakowalismy gruzu, zalalismy betonem odpwoiednio nizej aby polozyc na to pozniej kostke na jakas niewielka podsypke

to tyle

nie wiem jakie sa u Ciebie warunki ale my zrobilismy mniejw iecej tak

miedzy ulica a wjazdem w brame mamy jakies 3m

wybralismy nieco gruntu, wpakowalismy gruzu, zalalismy betonem odpwoiednio nizej aby polozyc na to pozniej kostke na jakas niewielka podsypke

to tyle

A ile cm tego betonu wylaliście???

Hej Mar2, a gdzie w Lubiczu? Bo my też tam budujemy;)

Jeśli chodzi o adaptację to nam robił to pan Kunowski, jeśli chcesz mogę podać namiary, my byliśmy zadowoleni. Kierownika budowy swojego równiez mogę polecić, daj znać czy jesteście zainteresowani;)

hej:) pilnie poszukuję solidnej i godenj polecenia ekipy budowlanej (stan pod klucz) oraz niezależnego kierownika budowy...proszę o kontakty:)

okolice Torunia i Kowalewa Pom.