agnieszkakusi 06.01.2011 12:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 jak oglądaliśmy się za piecem to byliśmy u znajomych, którzy mają piec na ekogroszek. Okazało się, że w przeciągu niecałych 3 lat dwa razy mieli wymieniony ślimak. Podobno ze względu na złą jakość ekogroszku. Jednak strasznie nas to zniechęciło do takiego opału i skończyło się na węglu i piecu bez podajnika. Jest to trochę upierdliwe, ale bez przesady. Tświrek, byłeś z Twoim projektem w Euroinstalu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tświrek 06.01.2011 15:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Dzieki, co do kotła myślę o klimoszu - mam nadzieję, że najlepszym awarie ślimaka nie przytrafiają się tak często W euroinstalu jeszcze nie byłem - czekam na korektę wyceny po kilku zmianach. Ale pewnie warto się przejechać do nich. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamnor1977 06.01.2011 16:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Widzę, że forum odwiedza spore grono użytkowników kotłów na ekogroszek. "Trafiła" się komuś wymiana śruby/ślimaka podajnika ? Mam wąska kotłownię - 150-160cm. Kotły które mnie interesuję mają do 140 cm szerokości. Da się wyjąć śrubę w takich warunkach ? Wydaje mi się, że po zdemontowaniu zasobnika powinno się udać ale ... Komentarze mile widziane Pozdrawiam Ja mam od wakacji piec na ekogroszek którym grzałem wodę dla wczasowiczów i było ok( miałem całkiem niezły groszek) ,ale teraz kupowałem w różnych miejscach i krew mnie chce zalać.A mianowicie szlaka,niska temperatura ze spalania, 3 razy zerwana śruba zabezpieczająca ślimak przed uszkodzeniem(eko wielkości piłeczki pingpongowej) częste wygaszenie pieca przez szlakę a jak ustawię lepsze spalanie to zasobnik 200kg wciąga w dwa dni,a na dodatek teraz to ciężko kupić gdziekolwiek i jakikolwiek.Torec może będzie miał po 10.01.2011,bo kopalnia się nie wyrabia a nad morzem to już w ogóle nie mają i cena kosmos(eko z piasta workowany 960 tona)Na szczęście idzie odwilż i zacznę tam palić jak przyjdą znowu mrozy.W sezonie zimowym wydałem już 1700 zeta z czego 700 na dojazdy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamnor1977 06.01.2011 17:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Witam forumowiczów Poszukuję jakieś namiary na ekipy od dachy- cieśla i dekarz - buduję w Górsku k/Torunia. Do zbudowania więźba i dach o łącznej powierzchni ok 420m2 Będę wdzięczny za info Pozdrawiam namiary wysłałem na priv Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamnor1977 06.01.2011 17:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Tświrek ja mam śrubę metalową,ale słyszałem że też montują aluminiowe i z tego co się dowiedziałem to pierw uszkadza się śruba zabezpieczająca ślimak.Musi być 8.8,bo jak jest twardsza to ciężej jest ją zerwać i większa siła idzie na ślimak co może przyspieszyć uszkodzenie ślimaka.Przy bardziej wytrzymałej śrubie może też uszkodzić się przekładnia ślimaka(u mnie podobno jest jedno razowa,więc jak się uszkodzi to trzeba kupić nową ) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tświrek 06.01.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 adamnor1977 dzieki. Masz może termostat pokojowy ? Żeby to wszystko sensownie działało i był komfort rzeczywistej regulacji temperatury wypadałoby dać termostat pokojowy, automatykę zaworu 4drogowego, to wszystko podłączyć pod sterownik kotła ... koszty, koszty, koszty ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
szczakiel 06.01.2011 18:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 Tświrek ja centralne zakładałem dwa miesiące temu wyszło mnie 18tys.plus robocizna.Piec defro na eko groszek,miał itd.podajnik tłokowy więc zawleczki się nie zrywają Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tświrek 06.01.2011 18:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2011 tłokowy powiadasz za dużo możliwości, poczytam - znowu mniej będę wiedział Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.01.2011 11:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 Widzę, że forum odwiedza spore grono użytkowników kotłów na ekogroszek. "Trafiła" się komuś wymiana śruby/ślimaka podajnika ? Mam wąska kotłownię - 150-160cm. Kotły które mnie interesuję mają do 140 cm szerokości. Da się wyjąć śrubę w takich warunkach ? Wydaje mi się, że po zdemontowaniu zasobnika powinno się udać ale ... Komentarze mile widziane Pozdrawiam w instrukcji konkretnego pieca jest napisane jakie sa minimalne wymiary kotlowni i ilosc miejsca z kazdej strony. Aby wyjac slimak troche go potrzeba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.01.2011 11:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 jak oglądaliśmy się za piecem to byliśmy u znajomych, którzy mają piec na ekogroszek. Okazało się, że w przeciągu niecałych 3 lat dwa razy mieli wymieniony ślimak. Podobno ze względu na złą jakość ekogroszku. Jednak strasznie nas to zniechęciło do takiego opału i skończyło się na węglu i piecu bez podajnika. Jest to trochę upierdliwe, ale bez przesady. Tświrek, byłeś z Twoim projektem w Euroinstalu? Wobec tego znajomi mieli pecha. Ja pale chyba 4 sezon. Nikt z moich znajomych nie mial takich przejsc Piec na wegiel bez podajnika w obecnych czasach to wedlug mnie srednio wygodne rozwiazanie. Chyba bym wolal co 1,5 roku slimak wymieniac niz codziennie grzebac sie w kotle. Ale jak to mwoia wszystko jest dla ludzi ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.01.2011 11:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 adamnor1977 dzieki. Masz może termostat pokojowy ? Żeby to wszystko sensownie działało i był komfort rzeczywistej regulacji temperatury wypadałoby dać termostat pokojowy, automatykę zaworu 4drogowego, to wszystko podłączyć pod sterownik kotła ... koszty, koszty, koszty ... Wyczytalem, ze termostat swietnie sie sprawdza i daje oszczednosci w kazdym czasie po za mrozami w zimie. Ludzie przy piecach na paliwo stale bardzo czesto odlaczaja go w zimie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tświrek 07.01.2011 17:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 w instrukcji konkretnego pieca jest napisane jakie sa minimalne wymiary kotlowni i ilosc miejsca z kazdej strony. Aby wyjac slimak troche go potrzeba Wiem, podają zazwyczaj 80-100 cm od strony zasobnika. ale to nie jest do końca prawdą. Ślimak zazwyczaj nie jest dłuższy niż 20-30 cm od szerokości samego zasobnika i właśnie tyle powinno wystarczyć na jego demontaż. (De)instalator będzie marudził ale taki urok mojej kotłowni. pozdrawiam, Tświrek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
adamnor1977 07.01.2011 23:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2011 ja mam pierwszy sezon ten piec,więc też się uczę.sterownik do wszystkich ustawień czyta mi temperaturę z rury wychodzącej z pieca.mam 13 grzejników po jednym na pokój,właśnie dziś zamontowałem wszystkim grzejnikom danfossy .mam nadzieje że zużycie eko-groszku spadnie:),zależy mi tylko na utrzymaniu dodatniej temperatury żeby wilgoć i grzyb nie wszedł(nie chcę odmalowywać wszystkich pokoi na nowy sezon od nowa).Może ktoś wie co trzeba zmienić w ustawieniach żeby nie było tyle szlaki.jak podpytywałem to sugerują zmniejszyć siłę nadmuchu dmuchawy na 5 ja mam na 9.ale sprawdzę to jak przyjdą znowu mrozy bo teraz czekam aż wypali się reszta i wygaśnie piec. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 08.01.2011 13:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2011 byłam wczoraj w fabryce okien i drzwi Dziadek. Zaczynamy z nimi współpracę. Mieli piękne okiennice, okna skandynawskie, okna ze zdobieniami takie jak na Starówkę....ech..jeśli ktoś byłby zainteresowany oknami drewnianymi, drzwiami wewnętrznymi lub zewnętrznymi to polecam;) Wystawkę dostaniemy w ciągu 3 tygodni więc można będzie oglądać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Joanna_Jagoda 09.01.2011 16:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2011 Polecam domek TK8GL1, ładny, prosty, niedrogi, sama taki buduję!!!!!!! Witam! Jestem na etapie wyboru projektu wymarzonego domu. TK8GL1 jest moim faworytem jednak do tej pory nigdzie nie mogłam znaleźć żadnych informacji czy opinii o tym domku. Na jakim etapie budowy jesteś? Czy mogłabym Cię poprosić o podesłanie zdjęć z realizacji? Każda informacja jest dla mnie cenna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.01.2011 08:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam. Jakby ktos oscypka sobie zyczyl to prosze o PW do dzis do 15.00. Odbior w piatek. Przyjada od sprawdzonego dostawcy spod samiuskich Tater, robione pod zamowienie wiec nowka funkiel nie smigane. Takie beczulki kupowalem ostatnio zdaje sie za 8 zeta, waga chyba nieco powyzej 300g Madzia, jestes? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 10.01.2011 22:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 Witam Dzięki za wszystkie podpowiedzi związane z projektem domu. Siedzę godzinami na forach, wertuję katalogi i chyba coś mam. Oczywiście nie obędzie się bez zmian i przeróbek, ale to jest chyba to - Z40. Do wiosny pewno jeszcze coś znajdę, jednak ten domek jakoś spodobał mi się - ma bardzo jasny rozkład pomieszczeń i jest prosty. Choć każda osoba która już budowała dom powie, że na budowie nigdy nie jest prosto... Pozdrawiam serdecznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
gosiabartek 10.01.2011 22:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Stycznia 2011 wiem ze to nie sezon ale mam do sprzedazy stemple pod strop ok 3m .wraze co piszcie na priva Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.01.2011 18:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Stycznia 2011 Na Podhalu dzis wczesnym popoludniem +6 stopni. Malo sniegu. Jutro oblukam trasy zjazdowe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.01.2011 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Stycznia 2011 Pod Zakopcem powoli wychodzi sloneczko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts