Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

To moze zlozcie jakis obywatelski projekt ustawy ze 100000 podpisow ze w naszym kraju ma obowiazywac jeden projekt domu i oczywiscie plotu ...

Jak dla mnie to troche bez sensu jakby wszyscy mieli takie same chalupy czy ploty. dlatego ze sasiad ma siatke, stalowe panele czy klinkierowe slupki z kuta stala w srodku to tez mam tak miec? Mi sie podobaly drewniane sztachety z niewielkimi przerwami miedzy nimi i tak wlasnie sobie zrobilem. Srednio mnie interesuje co maja inni, co im sie podoba i czy to co mam pasuje do tego co jest obok. Ludzie, nie idzcie ta droga. Kazdy inny, wszyscy rowni. Nie wprowadzajmy jednego standardu bo za chwile szatynki beda sie na blond farbowac i piersi powiekszac bo jeszcze jeden wzor kobiety ktos bedzie chcial w naszym dziwnym kraju :)

Jak komus tlumacze gdzie mieszkam to mowie ze "wysoka chudzinka z brazowym dachem i zotlym kominem". A tak co bym powiedzial?

Oczywiście nie chodzi o to aby domy były identyczne , bo każdy jest indywidualistą ...

Chodzi mi o to że ładnie wyglądają osiedla domków gdy nad projektem ktoś pracował i starał się aby połozone blisko siebie domy jakoś współgrały razem a osiedle wyglądało ładnie , a nie jak jakaś cygańska wioska i pokazanie "na co mnie stać" ...

Według mnie ważna jest harmonia i odpowiedni wygląd osiedli.

Sam widziałem jak wyglądają domki (osiedla) w innych krajach krajach europejskich i uwierz że tam nie można postawić sobie domku jakiego się chce ...

Dom musi być dopasowany stylistycznie do pozostałych aby pasował ...

Wcale to nie oznacza że dom musi być dokładnym klonem ...

Niestety u nas jest wolna amerykanka ...

Ludzie budują domy na pokaz , dom MUSI być większy niż ma sąsiad i itd ...

Powstają domy "pałace" potworki , bo przecież mamy wolność ...

Tyle że między wolnością a anarchią jest mala granica ...

Nasze osiedla bardziej przypominają mi osiedla domków w Rumunii lub w Rosji ...

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Piotr to nie chodzi o to, że ten ma płot taki, a tamten inny. Po prostu było jakieś tam założenie wyglądu osiedla, a wyszło trochę nieciekawie.

Właśnie się dowiedziałam, że chłopiec, który utonął wczoraj na wrzosach to synek mojego kolegi. Był w wieku mojej Michalinki... koszmar:(

Piotr to nie chodzi o to, że ten ma płot taki, a tamten inny. Po prostu było jakieś tam założenie wyglądu osiedla, a wyszło trochę nieciekawie.

Tyle że w Silnie buduje kilku developerów i są różnego rodzaje zabudowy ...

Sami kiedyś zabłądziliśmy i trafiliśmy na osiedle gdzie domek jest przy domku a działki mają chyba po 400m2. Zagęszczenie na max i nie wygląda to ciekawie ...

Są też w innym miejscu bliźniaki , a w innym miejscu "samodzielne" domy ...

Mnie najbardziej dziwi jak ktoś kupuje na wsi samodzielny dom na działce 400-500m2 ...

Taka działka nie dziwi w mieście , gdzie ceny działek są astronomiczne , ale na zadupiu kupować tak małą działkę ?

Mi samemu podobają się wielkie działki , ale stwierdziłem że niestety obecnie ceny działek są bardzo wysokie , a kupno wielkiej działki budowlanej aby na nie posiać trawę to zwykłe marnotrawstwo pieniędzy. Dodatkowo tak dużą działkę trzeba pielęgnować (podlewać , kosić trawę i itd) i po prostu stwierdziliśmy że to bez sensu :)

Dlatego mamy pewien kompromis. Działka niemalże 1000m2.

A co do wyglądu. Zobaczyć inne osiedla w Silnie. Takich mini "osiedl" z domkami jest tam kilka i każde inne ...

Ale na pewno nie zobaczy się tam cudownych domów i przepychu i złotych klamek ;)

Są inne miejscowości gdzie trwa wyscig szczurów i budowa pałaców , byle tylko się "pokazać" że jest się bogatszym niż sąsiad ;)

Madazlotko - spokojnie, bez paniki, wszystko bedzie dobrze. Wiem, że łatwo mi się mówi, bo jestem na finiszu, ale też kiedys zaczynałam i myślałam wówczas, ze ten moment nigdy nie nadejdzie;)

Mysiopez - a nie chcesz przypadkiem kupić mojego mieszkania na Rubinkowie zamiast sie męczyc z deweloperem jakimś podłym?;)

Piotr - sam robiłeś płot czy mozesz polecić dobrego i taniego wykonawcę? Też chcę drewniany, potrzebuję ogrodzić ok. 60 m

Tświrek - ja właśnie czekam na montaż schodów, mają byc w ciągu 2 tygodni (mamy już ok. 3 tygdniowe opóźnienie), pan jest z Borów Tucholskich i wycenił nam schody (18 stopni, spocznik, barierka i spora balustrada na antresoli, dębowe) na 7 tys, podczas gdy kilku toruńskich schodziarzy za to samo - od 12 do 14 tys. Zastanawiam się, czy to on jest za tani czy oni za drodzy;) W każdym razie zaryzykowałam i za 2 tyg dam znać czy jest ok. Zrobi nam również balkony (balustrady) i listwy przypodłogowe. Daj znać czy jesteś zainteresowany namiarem i czy chcesz teraz czy po moim montażu;)

Madazlotko - spokojnie, bez paniki, wszystko bedzie dobrze. Wiem, że łatwo mi się mówi, bo jestem na finiszu, ale też kiedys zaczynałam i myślałam wówczas, ze ten moment nigdy nie nadejdzie;)

Mysiopez - a nie chcesz przypadkiem kupić mojego mieszkania na Rubinkowie zamiast sie męczyc z deweloperem jakimś podłym?;)

Piotr - sam robiłeś płot czy mozesz polecić dobrego i taniego wykonawcę? Też chcę drewniany, potrzebuję ogrodzić ok. 60 m

Tświrek - ja właśnie czekam na montaż schodów, mają byc w ciągu 2 tygodni (mamy już ok. 3 tygdniowe opóźnienie), pan jest z Borów Tucholskich i wycenił nam schody (18 stopni, spocznik, barierka i spora balustrada na antresoli, dębowe) na 7 tys, podczas gdy kilku toruńskich schodziarzy za to samo - od 12 do 14 tys. Zastanawiam się, czy to on jest za tani czy oni za drodzy;) W każdym razie zaryzykowałam i za 2 tyg dam znać czy jest ok. Zrobi nam również balkony (balustrady) i listwy przypodłogowe. Daj znać czy jesteś zainteresowany namiarem i czy chcesz teraz czy po moim montażu;)

7 tyś wygląda rozsądnie. W zeszłym roku za tyle zrobiono schody znajomym w wawie. 10-12 to przegięcie, nawet biorąc pod uwagę wzrost cen materiałów.

Nie mam jeszcze ciśnienia - daj znać proszę na priva jak skończycie montaż czy jesteś zadowolona.

Dziękuję !

Ja jestem zainteresowana cena balustrad balkonowych.

Witam,ma ktoś namiar na jakiegoś inspektora budowlanego?albo przynajmniej się zna dobrze na prawie budowlanym.Mam mały problem z sąsiadem od którego odkupiłem dom w budowie z działką.Robi mi cały czas pod górkę.Chodzi mi o to czy:przed kupnem,gość od którego kupiłem działkę był właścicielem dwóch działek 406/1 i 406/2(moja jest 406/1)swój dom pobudował na działce 406/2 a następnie sprzedał mi działkę 406/1.Na dzień dzisiejszy jego dom z tarasem od strony mojej działki jest jakieś 1,5m od granicy działki.Nie jestem pewien czy ma odbiór domu bo ma jeszcze cały czas taryfę budowlaną na prąd.Zakładając że ma odbiór domu czy mogę go postraszyć :rolleyes:że jeśli nie przestanie robić mi problemów to zgłoszę do inspektora budowlanego że dom nie stoi 4m od granicy mojej działki(ściana domu od mojej granicy ma okna),chyba że mógł się tak wybudować jak był wcześniej właścicielem dwóch działek?ale czy wtedy nie powinien wyznaczyć nowej granicy uwzględniając 4m od swojego domu?

I co nikt nie wie jak ten temat ugryźć ????:bash::bash::bash:

...

Sam to znaczy polaczonymi silami rodzinnymi z Borow Tucholskich i Katowic :)

Prosty w wykonaniu, mozna podjechac oblukac i pogadac :)

Schody cena spoko, jaka to miejscowosc w Borach bo znam dosc dobrze te okolice?

u mnie wycena balustrad sosnowych - jakies 17 mb (2 balkony i wykusz) - 4500 netto - materiał, robocizna, malowanie itd.

Nasi dobrzy znajkomi tez dali do wyceny spora balustrade. Kolo obliczyl im wszystko na 5400 brutto czyli podobnie jak u Was. Kolega to tzw. zlota raczka. Siedli do netu. Przez allegro zamowili wszelkie potrzebne elementy. Z trasportem wyszlo 1800 zeta. Chyba za 1100 kupili migomat, za 200 zeta maske do spawania co sama sie sciemnia. Spawal to jakies 2 dni. Nie dosc ze sporo kasy w kieszeni to jeszcze satysfakcja i migomat do produkcji plotu zostanie. Balustrada wyglada kapitalnie, z pomyslem, ladnie i prosto wykonana ;)

I co nikt nie wie jak ten temat ugryźć ????:bash::bash::bash:

Jezeli nie chodzi Ci o darmowa porade to na wrzosach jest termoprojekt. Maja tak duzo domow pod opieka, ze odpowiedza Ci od reki bez sprawdzania przepispw. Kierownik budowy dwa lata temu bral 2000 za calosc ale na dogladanie i kontrole nie licz. Ida na ilosc;)

Co Wy na to aby zamiast wypozyczac zageszczerke (ta przyzwoita okolo 80 zeta.doba) kupic sobie taka malutka za 1100 zeta?

http://allegro.pl/zageszczarka-gruntu-55kg-niemiecki-tuv-mata-nowosc-i1564493831.html

Na chodniki wystarczy, na podjazdach i tak mam wylewke betonowa, pozniej kilka cm piachu z cementem bedzie a na to kostka

To bym na spole bral z tesciem bo u niego te kolo 100mkw kostki do polozenia, moze ktos jeszcze sie dolozy i wyjdzie za niewielka kase ...

Pozniej zawsze za pol ceny pewnie bedzie mozna sprzedac

Co o tym malenstwie sadzicie?

EDIT: A imie jego 4444 ;)

Witam forumowiczów

Czy ktoś mółgby polecić majstra najlepiej takiego typu "złota rączka" potrzebuje do położenia płytek na parapecie, a niestety wszyscy płytkarze jakich znam mają teraz pełne ręce roboty teraz. A ekipa do ociepleń czeka. Więc jak ktoś ma jakiś kontakt to będę wdzięczny.

Witam forumowiczów

Czy ktoś mółgby polecić majstra najlepiej takiego typu "złota rączka" potrzebuje do położenia płytek na parapecie, a niestety wszyscy płytkarze jakich znam mają teraz pełne ręce roboty teraz. A ekipa do ociepleń czeka. Więc jak ktoś ma jakiś kontakt to będę wdzięczny.

to kup sobie takie z metra na wymiar i sam przyklej na pianke

Kiedys kupowalem u nich cos takiego http://www.2m.torun.pl

Nasi dobrzy znajkomi tez dali do wyceny spora balustrade. Kolo obliczyl im wszystko na 5400 brutto czyli podobnie jak u Was. Kolega to tzw. zlota raczka. Siedli do netu. Przez allegro zamowili wszelkie potrzebne elementy. Z trasportem wyszlo 1800 zeta. Chyba za 1100 kupili migomat, za 200 zeta maske do spawania co sama sie sciemnia. Spawal to jakies 2 dni. Nie dosc ze sporo kasy w kieszeni to jeszcze satysfakcja i migomat do produkcji plotu zostanie. Balustrada wyglada kapitalnie, z pomyslem, ladnie i prosto wykonana ;)

można i tak :) ale ja chcę balustradę z drewna, wiem,że się da ale ... :)

systemy docieplen - TYNKI sylikatowe.

mozecie polecic producenta, sprzedawce w toruniu, bydgoszczy ?

Przedstawiciele regionalni STO nawet nie racza odpowiedziec na maila. Moglem nie pisac ze to domek jednorodzinny, a wspomniec o osiedlu ...

STO? KABE ? CAPAROL ?

wątków na forum od groma ale chciałbym poznać opinię użytkownikow ;)