Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

w czwartek wyjazd w góry:) Podpowiedzcie mi czy jest sens z dzieciaczkami jechać na Słowację? Poza tym młodsza nie ma żadnego dokumentu i nie wiem jak to teraz jest. Na granicy niby nie sprawdzają, ale czy potem np. patrol policji ma prawo się do tego przyczepić? Jakieś sugestie gdzie jechać? Baza wypadowa koło Murzasichle.

w czwartek wyjazd w góry:) Podpowiedzcie mi czy jest sens z dzieciaczkami jechać na Słowację? Poza tym młodsza nie ma żadnego dokumentu i nie wiem jak to teraz jest. Na granicy niby nie sprawdzają, ale czy potem np. patrol policji ma prawo się do tego przyczepić? Jakieś sugestie gdzie jechać? Baza wypadowa koło Murzasichle.

Nie wiem jak to jest z tymi kontrolami ale u mojej corki na koloni trzeba miec paszport na wycieczke na Slowacje. Dzieci, ktore nie maja zostaja w miejscu zamieszkania i nie jada.

Udanego wypoczynku zycze. Ja tez mialam jechac na Slowacje, kupilam w grouponie pobyt w hotelu i okazalo sie ze nie ma miejsc:(

Duzo sloneczka

Jest w zaleznosci od tego co kto lubi. Na granicy nie ma nikogo, sa puste budy. Patrole jak sie przestrzega przepisow nie zatrzymuja bez powodu. W przypadku braku dokumentu teoretycznie jest klopot ale w praktyce obstawiam, ze rozstaniecie sie w pokoju. Jak mieszkalismy w Murzasichle to skupialismy sie na nartach bo jezdzilismy tam zima. Po piwo i inne jezdzilismy przez Lysa Polane bo chyba najblizej. W miescie piwo bylo czesto drozsze niz na samej granicy w budzie. Jak jezdzilismy na gorace zrodla ale to polecam zima przekraczalismy w Chocholowie granice - jest tam tez mniej zawijasow i zjazdow jak ktos ma nudnosci podczas ostrej jazdy. Tak jezdzilismy do Oravic bo dalej nam sie nie chcialo i to do tego starego basenu drugiego w kolejnosci. jak z dzieciakami to bardziej np. Tatralandia bo i atrakcji wiecej. Od kiedy maja euro maja drozej, nie tankujcie tam itd

Mnie gory nie interesuja wiec za bardzo ich nie znamy. Jak zona chce gory to jezdzimy w takie miejsca gdzie lacza sie one z morzem i kazdy jest zadowolony :)

Jak bedziecie jechac to sluchajcie uwaznie czy w okolicach Rabki po raz kolejny Zakopianki nie blokuja ;)

Nie wiem jak to jest z tymi kontrolami ale u mojej corki na koloni trzeba miec paszport na wycieczke na Slowacje. Dzieci, ktore nie maja zostaja w miejscu zamieszkania i nie jada.

Udanego wypoczynku zycze. Ja tez mialam jechac na Slowacje, kupilam w grouponie pobyt w hotelu i okazalo sie ze nie ma miejsc:(

Duzo sloneczka

Na wycieczkach zorganizowanych paszport czy dowod jest zawsze wymagany bo przeca nie rozlacza grupy na granicy wrazie jakiejs kontroli. Nikt z opiekunow nie wezmie na siebie odpowiedzialnosci. Jak my jezdzimy z corka na wakacje to dopiero na ktorejs tam granicy jak z UE sie wyjezdza czasami kontroluja. Czasami tez nie, CZasmi licza tylko osoby i paszporty w usiesionej dloni a czasami machaja tylko reka aby jechac dalej. W UE bym sie nie obawial o brak dokumentu. Wezcie cos innego ze zdjeciek, EKUZ ktore wydaja za friko teraz na poczekaniu itd - Policjant tez czlowiek i jak sie nie nabroi to prpblemu nie bedzie. U nich jak i u czechow zawsze staram sie jezdzic nader przepisowo, zwlaszcza w terenie zabudowanym.

Aga, napisałam na priv. Pozdrawiam!!

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem działki budowlanej na Stawkach Południowych. Działkę nabyłem wraz z projektem ( Bachus CE z pracowni MTM Styl), wszystkimi papierami z pozwoleniem na budowę włącznie.

Po dość długim, bo 3 letnim okresie leżakowania, spowodowany brakiem czasu na podjęcie budowy (praca zawodowa ponad 400 km od Torunia) przyszedł czas na start. Już dość tego odkładania na przyszły rok i po roku na kolejny. Sytuacja zawodowa nie uległa zmianie, ale cóż, trzeba podjąć wyzwanie. Przez ten spóźniony start przynajmniej miałem czas prześledzić wszystkie wpisy w tej grupie (troszkę czasu to zajęło) wynotowałem sobie namiary na fachowców które podawaliście w postach. Jednak dużo namiarów na ekipy (rożnych branży) polecanych przez was rozsyłanych było na PW i niestety nie mam możliwości z nich skorzystać. W związku z tym zwracam się z prośbą do was o przesłanie danych kontaktowych na ekipy które możecie polecić. Na początek szukam fachowców:

1. Od studni,

2. Geodetów,

3. Ekipy budowlanej

4. Dekarzy

Za wszystkie odpowiedzi z góry dziękuję.

Pozdrawiam Sebastian.

Witam wszystkich,

Od jakiegoś czasu jestem szczęśliwym posiadaczem działki budowlanej na Stawkach Południowych. Działkę nabyłem wraz z projektem ( Bachus CE z pracowni MTM Styl), wszystkimi papierami z pozwoleniem na budowę włącznie.

Po dość długim, bo 3 letnim okresie leżakowania, spowodowany brakiem czasu na podjęcie budowy (praca zawodowa ponad 400 km od Torunia) przyszedł czas na start. Już dość tego odkładania na przyszły rok i po roku na kolejny. Sytuacja zawodowa nie uległa zmianie, ale cóż, trzeba podjąć wyzwanie. Przez ten spóźniony start przynajmniej miałem czas prześledzić wszystkie wpisy w tej grupie (troszkę czasu to zajęło) wynotowałem sobie namiary na fachowców które podawaliście w postach. Jednak dużo namiarów na ekipy (rożnych branży) polecanych przez was rozsyłanych było na PW i niestety nie mam możliwości z nich skorzystać. W związku z tym zwracam się z prośbą do was o przesłanie danych kontaktowych na ekipy które możecie polecić. Na początek szukam fachowców:

1. Od studni,

2. Geodetów,

3. Ekipy budowlanej

4. Dekarzy

Pozdrawiam Sebastian.

Mam namiar na studnie, na pewno musisz sam wiedziec gdzie powinna byc bo u mnie pan zaczal mi ja wiercic obok oczyszczalni sasiadki. Nie wiem dlaczego poniewaz jej tez kopal studnie, moze nie zna przepisow a moze chcial zarobic bo musialam zaplacic za obie:sick: Jednak wiem ze jest problem ze znalezieniem kogos wiec namiar podam/ 880057215 /. Upomnij sie o rachunek na siebie, ja nie zwrocilam uwagi i dal mi fakture na kregi na siebie wystawiona wiec nic mi po niej.

I taka uwaga ode mnie ja chcialam zaoszczedzic na materialach i bralam bez faktur, obiecali taniej. Dzis przy odliczaniu vatu i sprawdzeniu wszystkich rachunkow wiem ze nie zawsze bylo taniej. Mysle, ze budujac drugi raz bralabym wszystko na faktury i tak pozniej czesc do kieszeni wraca.Milego budowania

Witam wszystkich,

1. Od studni,

2. Geodetów,

3. Ekipy budowlanej

4. Dekarzy

Pozdrawiam Sebastian.

Jeszcze geodete moge polecic 607 582 523. Coprawda ja dostalam jego numer od firmy thermoprojekt bo on z nimi wspolpracuje ale mysle ze i sam tez pracuje, kasa to kasa:D

No i mojego pana od dachu, na pewno warto 696755314 . Mimo, ze bralam namiary z internetu z ogloszen to sa godne polecenia. Dach mam piekny

Agatka, priv w temacie elektryka:) Brata mojego osobistego:)

Sese witamy na forum:) - namiar na dobrych murarzy (różne ekpiy) 722 235 337, 508-144-732

Aga, co prawda nie udało mi się dodzwonić do brata ;)), ale jestem uparta i znalazłam go pod właściwym adresem :))). Najważniejsze, że sprawa została załatwiona szybko i pozytywnie i mam kolejny dokument - jestem mały krok do przodu.

Pozdrawiam!!

Z geodetą proponuję zpisać umowę , mam złe doświadczenie z wywiązaniem się czasowo z wykonania pomiarów.

Witam wszystkich,

1. Od studni,

2. Geodetów,

3. Ekipy budowlanej

4. Dekarzy

Pozdrawiam Sebastian.

Witam grono.

Wraz z żoną zaczeliśmy poszukiwać coś w okolicy Torunia do zamieszkania. Mieszkanie w bloku ma swoje plusy i dużo minusów ;)

Dzisiaj oglądaliśmy mieszkania, głównie w Osieku, Silnie. W Silnie te od Setler. Zaś w Osieku nie pamiętam nazwy dewelopera, bynajmniej były one za szkołą podstawową, po prawej stronie jakby w lasku.

Wszystkie wybudowane w systemie z bloczków, stropy otwarte (ocieplone wełną) z poddaszem możliwym do "chodzenia", blachodachówka na dachu, taras, działki około 8-12 arów.

Mam pytanie o ocieplenie takiego domku? Jestem "uczony" na starej szkole, czyli cegła i tylko cegła. Wychowałem się w takim domu, a później wraz z żoną zamieszkałem w bloku... mniejsza o to.

Ktoś może powiedzieć jak taki dom się zachowuje w zimę? Jak z ciepłem? Ile mniej więcej wydali Państwo na ogrzewanie przez sezon zimowy? Czy docieplali Państwo? W domkach prezentowanych montowane są 15kW piece na ekogroszek. O ile w zimie wiadomo grzeje się cały czas, to w lato czy Państwo ogrzewacie wodę z pieca czy może elektrycznie?

Jak z wilgotnością? Z żoną należymy do ludzi, którzy lubią przewiew, więc nawet teraz mieszkając w bloku często wietrzymy mieszkanie. A bloczki wiadomo są bardzo chłonne.

Zastanawialiśmy się taż nad działką + budowanie samemu (ale zlecenie firmie deweloperskiej). Sami obydwoje pracujemy na etacie, czas dopiero po 16 i weekendy. Ile tak trzeba średnio liczyć na wykończenie (standard średni) pod klucz za dom (sam dom, bez działki)? 3000zł/m2?

Jeżeli macie jakieś warte polecenia domki w tamtej okolicy (Silno, Osiek, Brzozówka, Grabowiec lub inne tereny do 20km od Torunia) dajcie znać.

Dzięki za wszelkie informacje.