Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

Witam grono.

Wraz z żoną zaczeliśmy poszukiwać coś w okolicy Torunia do zamieszkania. Mieszkanie w bloku ma swoje plusy i dużo minusów ;)

Dzisiaj oglądaliśmy mieszkania, głównie w Osieku, Silnie. W Silnie te od Setler. Zaś w Osieku nie pamiętam nazwy dewelopera, bynajmniej były one za szkołą podstawową, po prawej stronie jakby w lasku.

Wszystkie wybudowane w systemie z bloczków, stropy otwarte (ocieplone wełną) z poddaszem możliwym do "chodzenia", blachodachówka na dachu, taras, działki około 8-12 arów.

Mam pytanie o ocieplenie takiego domku? Jestem "uczony" na starej szkole, czyli cegła i tylko cegła. Wychowałem się w takim domu, a później wraz z żoną zamieszkałem w bloku... mniejsza o to.

Ktoś może powiedzieć jak taki dom się zachowuje w zimę? Jak z ciepłem? Ile mniej więcej wydali Państwo na ogrzewanie przez sezon zimowy? Czy docieplali Państwo? W domkach prezentowanych montowane są 15kW piece na ekogroszek. O ile w zimie wiadomo grzeje się cały czas, to w lato czy Państwo ogrzewacie wodę z pieca czy może elektrycznie?

Jak z wilgotnością? Z żoną należymy do ludzi, którzy lubią przewiew, więc nawet teraz mieszkając w bloku często wietrzymy mieszkanie. A bloczki wiadomo są bardzo chłonne.

Zastanawialiśmy się taż nad działką + budowanie samemu (ale zlecenie firmie deweloperskiej). Sami obydwoje pracujemy na etacie, czas dopiero po 16 i weekendy. Ile tak trzeba średnio liczyć na wykończenie (standard średni) pod klucz za dom (sam dom, bez działki)? 3000zł/m2?

Jeżeli macie jakieś warte polecenia domki w tamtej okolicy (Silno, Osiek, Brzozówka, Grabowiec lub inne tereny do 20km od Torunia) dajcie znać.

Dzięki za wszelkie informacje.

My mamy dom od developera "Setler".

Na dachu mamy dachówkę (Nelskamp Nibra).

Gazobeton ma lepsze właściwości izolacyjne niż cegła ...

Co do ogrzewania , to jeszcze nie mieszkamy i nie przetestowaliśmy , ale możesz grzać wodę piecem (ekogroszkiem) a możesz też grzałką zamontowaną w boilerze ...

Co do wilgotności. Nowy dom trzeba dobrze wysuszyć ...

Ściany są mokre i ta wilgotność musi z nich wyjśc.

Po pierwszym sezonie grzewczym wilgotność zniknie ...

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Słuchajcie, ile placicie za prad? Wczoraj przyszla mi faktura i lekko sie zalamalam. Wychodzi z niej ze za 4 miesiace zuzylismy pradu za ok 1000 zł :( Mieszkamy w dwojke, praktycznie nie gotujemy , zmywarka chodzi tylko w taryfie nocnej, pralka w weekendy kiedy tez jest tansza taryfa, boiler mamy ustawiony tak ze grzeje tez w tych tanich godzinach. Jedynie chodzila pompa bo trzeba bylo podlac działke ale tez nie czesto. Kurcze tak sie zastanawiam czy to normalne ze az tyle mozna zuzyc ??

Słuchajcie, ile placicie za prad? Wczoraj przyszla mi faktura i lekko sie zalamalam. Wychodzi z niej ze za 4 miesiace zuzylismy pradu za ok 1000 zł :( Mieszkamy w dwojke, praktycznie nie gotujemy , zmywarka chodzi tylko w taryfie nocnej, pralka w weekendy kiedy tez jest tansza taryfa, boiler mamy ustawiony tak ze grzeje tez w tych tanich godzinach. Jedynie chodzila pompa bo trzeba bylo podlac działke ale tez nie czesto. Kurcze tak sie zastanawiam czy to normalne ze az tyle mozna zuzyc ??

Ja dotychczas otrzymalam dwie faktury i w okresie zimowym przez 4 miesiace zaplacilam 450zl a w okresie letnim 250:yes: Mam na prad gotowanie, dwojka dzieci:D i woda tylko ze studni wiec na biezaco i mycie i podlewanie ogrodka no i zima piec na prad, latem tylko dwie godziny piec wode podgrzewa. Nie znam sie dokladnie ale to zalezy tez na jaka ilosc dostarczonej energii podpisalas umowe. Moja kolezanka tez pierwszy rachunek miala 1000, pozniej pilnowala taryf i zeszla do 500. Pozdrawiam

Aniołku - dziwnie duża faktura, a może faktura jest na prąd prognozowany i dlatego tak dużo wyszło.

Ja dostałam pierwsze faktury i wyszło tak, pierwsza na kwotę 20 zł a prognozę zrobili mi na 410 zł ;). Jeszcze tam nie mieszkam, więc nie przewiduję takiego dużego zużycia i mam się zgłosić z fakturą w BOK w dzień przed terminem płatności - z odczytem zużytych KW i oni mi na miejscu mają skorygować.

Działkę podlewałam często i póki co zużycie małe.

Natomiast w mieszkaniu, gdzie piorę co najmniej 2 razy w tygodniu i gotuję na kuchence elektrycznej często - klasa E, poza tym lodówka, TV, komputer często i światło - zużywam średnio 80 zł miesięcznie.

Pozdrawiam!!

witajcie,

Razem z zona i malutkim synkiem za pare tygodni osiedlimy sie w Toruniu. Powrot z zagranicy.

Czekaja nas trudne poczatki, na razie nie mamy jeszcze swojego lokum. Mamy juz dzialke w Grebocinie ale niestety oszczednosci nie ma az tyle ile by sie chcialo i nie chce sie rzucac z motyka na slonce.

Mam moze wiec mala prosbe do Was. Czy moglby mi ktos podac namiary do kogos kto ma duze doswiadczenie w budowlance albo samemu doradzic ile moze wyniesc koszt budowy domu z garazem? mam na oku pare projektow i czytajac forum staralem sie wybierac z glowa aby koszty byly jak najmniejsze, ale ciagle trudno mi zgadywac ile jednak taka budowa moze nas kosztowac? wiem, ze kosztorysy na stronach www sa raczej niewymierne do realiow.

Chetnie bym sie moze spotkal z kims doswiadczonym aby mogl mi troche wyjasnic jak to wszystko wyglada w Toruniu jakie sa koszty terminy itp.

W tej chwili zastanawiamy sie z zona czy kupic male mieszkanie w Toruniu a potem za pare lat zaczac budowe malymi kroczkami, czy przemeczyc sie teraz z tesciami, a ruszyc ostro z budowa. Z tego co widze ceny mieszkan w Toruniu to min 170-180 tys.

Moze cos poradzicie?

witajcie,

Razem z zona i malutkim synkiem za pare tygodni osiedlimy sie w Toruniu. Powrot z zagranicy.

Czekaja nas trudne poczatki, na razie nie mamy jeszcze swojego lokum. Mamy juz dzialke w Grebocinie ale niestety oszczednosci nie ma az tyle ile by sie chcialo i nie chce sie rzucac z motyka na slonce.

Mam moze wiec mala prosbe do Was. Czy moglby mi ktos podac namiary do kogos kto ma duze doswiadczenie w budowlance albo samemu doradzic ile moze wyniesc koszt budowy domu z garazem? mam na oku pare projektow i czytajac forum staralem sie wybierac z glowa aby koszty byly jak najmniejsze, ale ciagle trudno mi zgadywac ile jednak taka budowa moze nas kosztowac? wiem, ze kosztorysy na stronach www sa raczej niewymierne do realiow.

Chetnie bym sie moze spotkal z kims doswiadczonym aby mogl mi troche wyjasnic jak to wszystko wyglada w Toruniu jakie sa koszty terminy itp.

W tej chwili zastanawiamy sie z zona czy kupic male mieszkanie w Toruniu a potem za pare lat zaczac budowe malymi kroczkami, czy przemeczyc sie teraz z tesciami, a ruszyc ostro z budowa. Z tego co widze ceny mieszkan w Toruniu to min 170-180 tys.

Moze cos poradzicie?

Hej, co do kosztów to na początek możesz poczytać sobie koszty budowy wybranych projektów domów na stronie http://www.mojabudowa.pl - być może jest tam też blog budowlany projektu, o którym myślicie. Chociaż koszty to sprawa bardzo indywidualna ... Powodzenia

Wadus, kilka postów wyżej podawałam namiary na dwie ekipy budowlane. Solidni fachowcy. Jeśli chodzi o koszty to postawienie stanu surowego zamkniętego to nie jest jakiś ogromny koszt. Najgorzej jest jak trzeba zacząć wykończeniówkę. A może warto się zastanowić nad sprzedażą działki w Grębocinie i kupieniu w innym miejscu? My w ten sposób zrobiliśmy i z różnicy w pieniądzach załatwiliśmy wszelkie formalności potrzebne do rozpoczęcia budowy i postawiliśmy fundamenty. Działkę mieliśmy w Złotorii, teraz mieszkamy 2 km dalej.

W sumie fajny pomysl! nie wpadlem jakos na to, ale Zlotoria raczej odpada, tez chcielismy kiedys tam kupic dzialke, ale ciesze sie, ze tego nie zrobilem, po ostatnich powodziach widzialem dokoad siegala woda, i raczej nie usmiecha mi sie mieszkac w strefe zalewowej poza tym bliskosc Wisly jakos mnie troche odstrasza.

Ale nie zmienia to faktu, ze mialas fajny pomysl choc z drugiej strony dzialka w Grebocinie ma swietna lokalizacje 10 min do przystanku autobusowego 30-ki a to juz strefa miejska wiec za bilety juz nie trzeba placic x 2, blisko szkola i gimnazjum i cicha spokojna okolica

Witam Wszystkich po raz pierwszy [ i na 100% nie ostatni].Jak pewnie u większości,potrzeba matką wynalazku, czyli zaczynam się budować i odnalazłam to forum.Wczoraj czytałam do głębokiej nocy i skutek taki..jestem PRZERAŻONA!!!.Mam wrażenie,że nigdy nie posiądę tej wiedzy co Wy, a lekkie zboczenie z tego forum na dyskusję o ustwieniu parametrów pompy ciepła spowodowało stwierdzenie,że nie rozumiem o czym czytam.No cóż, na razie pewnie będę tylko pytać,pytać i jeszcze raz pytać. W tym roku mamy plan na stan surowy otwarty z wykończonym dachem. Dom parterowy z nieużytkowym strychem,możliwym do ew. adaptacji. W parterze 210m w tym 70 m to garaże i pom. gospodarcze.No i oczywiście pierwsze pytanie.Poszukuję inf. o pompach ciepła już działających w Waszych domach,ale takich na "moim" poziomie.Czyli jaka firma Wam robiła, za ile,czy Jesteście zadowoleni no i oczywiście czy grzanie jest tanie? Nie jestem jeszcze biegła w tym co tu,a co na prw.,więc podaje na wszelki wypadek. [email protected] Z góry dzięki za wszelkie rady.

Wadus, każdy musi znaleźć swoje miejsce na ziemi:)

My do autobusu miejskiego też mamy 10 minut, do szkoły dzieci zabiera nam autobus szkolny. Mam nadzieję, że zgodnie z obietnica wójta pobudują tu gimnazjum.

Ewaah, witaj:) Budowa to fajna przygoda - tak do tego podejdź:) Odnośnie pomp ciepła nie będe pisać, bo nic na ten temat nie wiem;)

Gdzie budujesz?

Właśnie wróciłam z grzybków. Trzeba zbierać siły. W przyszłym tygodniu przeprowadzka do nowego biura (mam nadzieję). Tych, co jeszcze stoją przed wyborem oczu na świat do swojego domu, zapraszam na Dziewulskiego 10:)

agnieszkakusi,dzięki za powitanie.No i wreszcie temat mi znajomy-grzybki.Planowałam się też dzisiaj wybrać,pierwszy raz w tym roku,ale skończyło się na dniu przetworowo-ogórkowym.Jak zbiory? Będę budować od września na obrzeżach Chełmży [już wieś], bez lasu,ale za to nad jeziorem. P.S. Marzy mi się już etap oczu na świat,ale to jeszcze trochę. Dziewulskiego 10 zapisałam w świeżo założnym zeszycie spraw ważnych.

Wadus, każdy musi znaleźć swoje miejsce na ziemi:)

My do autobusu miejskiego też mamy 10 minut, do szkoły dzieci zabiera nam autobus szkolny. Mam nadzieję, że zgodnie z obietnica wójta pobudują tu gimnazjum.

Ewaah, witaj:) Budowa to fajna przygoda - tak do tego podejdź:) Odnośnie pomp ciepła nie będe pisać, bo nic na ten temat nie wiem;)

Gdzie budujesz?

Właśnie wróciłam z grzybków. Trzeba zbierać siły. W przyszłym tygodniu przeprowadzka do nowego biura (mam nadzieję). Tych, co jeszcze stoją przed wyborem oczu na świat do swojego domu, zapraszam na Dziewulskiego 10:)

Hej Aga, to jak już się trochę urządzicie w tym nowym lokalu to pamiętaj o moich okienkach, ok?

A u mnie też grzybki rosną, chociaż tam się tabuny ludzi przewija, więc nie jest łatwo :) - trzeba dobrze trafić.

A co lokalizacji to ta Wasza to jest po prostu super, bo w zasięgu MZK, czy też innych linii... tego mi u mnie brakuje ;).

Pozdrawiam!

wiecie, a ja na grzybach nie bylem juz z..... ostatni raz to bylo chyba w 1998r? hehe. Kleszcze i te ich chorobska wygonily ludzi z lasu, a jak teraz widze to nie zarty bo moja kolezanka bedzie musiala spedzic 30 dni w szpitalu na kroplowce z powodu wlasnie kleszcza.

A co do tematu budowy to pozwole sobie na takie pytanie/mysl: czy za powiedzmy 200tys moznaby wybudowac dom 100-120 metrowy z garazem, ale wykanczajac jedynie dol? powiedzmy 2 pokoje, salon, kuchnia, lazienka? czy raczej to nie wiele zmieni i lepiej nie ryzykowac z tak malym budzetem?

Nie chce zawracac nikomu glowy jezeli to jest zbyt naiwne pytanie, w moim przypadku raczej wchodzi albo kupno mieszkania albo budowa domu w czesci.