piotrulex 01.08.2011 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Słuchajcie, ile placicie za prad? Wczoraj przyszla mi faktura i lekko sie zalamalam. Wychodzi z niej ze za 4 miesiace zuzylismy pradu za ok 1000 zł Mieszkamy w dwojke, praktycznie nie gotujemy , zmywarka chodzi tylko w taryfie nocnej, pralka w weekendy kiedy tez jest tansza taryfa, boiler mamy ustawiony tak ze grzeje tez w tych tanich godzinach. Jedynie chodzila pompa bo trzeba bylo podlac działke ale tez nie czesto. Kurcze tak sie zastanawiam czy to normalne ze az tyle mozna zuzyc ?? Witam Dostaje 2 faktury co jakis czas srednio na okolo 150-200 kazda Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.08.2011 07:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 wiecie, a ja na grzybach nie bylem juz z..... ostatni raz to bylo chyba w 1998r? hehe. Kleszcze i te ich chorobska wygonily ludzi z lasu, a jak teraz widze to nie zarty bo moja kolezanka bedzie musiala spedzic 30 dni w szpitalu na kroplowce z powodu wlasnie kleszcza. A co do tematu budowy to pozwole sobie na takie pytanie/mysl: czy za powiedzmy 200tys moznaby wybudowac dom 100-120 metrowy z garazem, ale wykanczajac jedynie dol? powiedzmy 2 pokoje, salon, kuchnia, lazienka? czy raczej to nie wiele zmieni i lepiej nie ryzykowac z tak malym budzetem? Nie chce zawracac nikomu glowy jezeli to jest zbyt naiwne pytanie, w moim przypadku raczej wchodzi albo kupno mieszkania albo budowa domu w czesci. Mozna - zalezy od projektu i standardu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.08.2011 07:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 No i witam po urlopie, szczegolnie nowe twarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
wyspa7 01.08.2011 09:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 No i witam po urlopie, szczegolnie nowe twarze Witam wszystkich serdecznie, poszukuję firmę, lub fachowców do instalacji w domku - elektryka, rekuperacja, hydraulika, ogrzewanie podłogowe, piec gazowy. Jeśli macie sprawdzonych (rozsądnych cenowo) wykonawców to proszę o namiary (ew. priv). Robota w Ciechocinku. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.08.2011 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Witam wszystkich serdecznie, poszukuję firmę, lub fachowców do instalacji w domku - elektryka, rekuperacja, hydraulika, ogrzewanie podłogowe, piec gazowy. Jeśli macie sprawdzonych (rozsądnych cenowo) wykonawców to proszę o namiary (ew. priv). Robota w Ciechocinku. Pozdrawiam 791-779-269 Waldek - wystawia rowniez FV - leglana firma elektryka, alarmy, tv i inne milony kabli - polecam reczac wlasna glowa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 01.08.2011 12:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 jesli te 200 tys to za malo na wykonczenie parteru bez gory to nawet nie chce zaczynac aby nie zostac z niewykonczonym placem budowy nie nadajacym sie do mieszkania. Rozpatruje najwyzej opcje kupic mieszkanie, a potem jezeli sie zadomowimy w Toruniu moze wspomoge sie malym kredytem na rozpoczecie budowy. Reszte juz sfinansowalbym z sprzedazy mieszkania. Wiecie, tylko sie troche obawiam aby nie kupic teraz jakiegos mieszkania, ktore za 2-4 lata bedzie trudno sprzedac. Jakie wg. was mieszkania sa najbardziej chodliwe w Toruniu? Nas raczej bedzie stac tylko na gora 42-50 m2 (2-3 pokoje) Piotrulex: widze, ze troche siedzisz na forum moglbys rzucic okiem na te projekty? wydaje mi sie, ze calkowity koszt wykonczenia w srednim standardzie bylby 300-350 tys wiec, pomyslalem ile moznaby zaoszczedzic nie wykanczajac pietra? http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w4912b http://www.konradmatuszewski.pl/projekty/2-projekty-gotowe-murowane/11-m-130 http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131 Ewentualnie moze jakis parterowy domek (ale nie wydaje mi sie zeby byl tanszy niz pietrowy z wykonczonym tylko dolem)? tak naprawde nie potrzebujemy bardzo duzego domu ale tez nie super malego (tzn. garaz musi byc i idealnie 3 pokoje i salon) choc na razie jest nas tylko trojka wiec koniecznie 3 dostepnych pokoi nie potrzebujemy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.08.2011 12:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 jesli te 200 tys to za malo na wykonczenie parteru bez gory to nawet nie chce zaczynac aby nie zostac z niewykonczonym placem budowy nie nadajacym sie do mieszkania. Rozpatruje najwyzej opcje kupic mieszkanie, a potem jezeli sie zadomowimy w Toruniu moze wspomoge sie malym kredytem na rozpoczecie budowy. Reszte juz sfinansowalbym z sprzedazy mieszkania. Wiecie, tylko sie troche obawiam aby nie kupic teraz jakiegos mieszkania, ktore za 2-4 lata bedzie trudno sprzedac. Jakie wg. was mieszkania sa najbardziej chodliwe w Toruniu? Nas raczej bedzie stac tylko na gora 42-50 m2 (2-3 pokoje) Piotrulex: widze, ze troche siedzisz na forum moglbys rzucic okiem na te projekty? wydaje mi sie, ze calkowity koszt wykonczenia w srednim standardzie bylby 300-350 tys wiec, pomyslalem ile moznaby zaoszczedzic nie wykanczajac pietra? http://www.dobreprojekty.pl/lustrox.php?kod=w4912b http://www.konradmatuszewski.pl/projekty/2-projekty-gotowe-murowane/11-m-130 http://www.najciekawszeprojekty.pl/projekt/km-763/m-131 Ewentualnie moze jakis parterowy domek (ale nie wydaje mi sie zeby byl tanszy niz pietrowy z wykonczonym tylko dolem)? tak naprawde nie potrzebujemy bardzo duzego domu ale tez nie super malego (tzn. garaz musi byc i idealnie 3 pokoje i salon) choc na razie jest nas tylko trojka wiec koniecznie 3 dostepnych pokoi nie potrzebujemy. Podajesz standardowe, tanie projekty Wez wyceny z kilku firm budowlanych a sam bedziesz najlepie wiedzial. Mi te 200 kola by wystarczylo aby zobic calosc na cacy z tym ze mam jednego budowlanego majstra powiedzmy za friko W fatalnym zdaje sie 2007 roku niewiele wiecej potrzebowalem na caly dom http://www.archigraph.pl/projekt/vico.html - wtedy beton komorkowy dobijal do 20 zeta za sztuke a tona cementu do 7 stowek, teraz pewnie BK mniej niz 10 kosztuje i zalega na placach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 01.08.2011 13:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Piotrulex to co piszesz napawa optymizmem, ale problem w tym, ze ja nie jestem z Tornia. Gdyby to byly moje strony (Rzeszow) to inna rozmowa. Tak to musze polegac na opini innych, a wiadomo jak to jest, jak ktos nie siedzi w temacie to placi frycowe. Jak tylko zjedziemy z zona do Torunia sprobujemy sie rozpytac wsrod znajomych o jakis majstrow zobaczymy wtedy czy ktos bedzie mog kogos polecic. Ja mozna powiedziec wychowalem sie na budowie w moich stronach moj ojciec budowal dom w latach 87-90 wtedy latalem na budowie jako maly kajtek. W 2003r. w pracowalem przy ociepleniach domow steropianem. Zaczynalem totalnie jako zoltodziob a po 3 miesiacach samodzielnie juz kladlem zaprawe i tynk. Sam moze nie podjalbym sie tego zrobic ale gdyby ktos mi pokazal przypuszczam, ze szybko bym sobie przypomnial jak operowac kielnia i zacierac. No ale z tego co mi sie wydaje moje oczekiwania nie sa nierealne wiec przez zime 2011 bedziemy z zona myslec co robic od przyszlegoroku. Napewno bede czesto zagladal na forum o ile moja praca mi na to pozwoli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 01.08.2011 19:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Sierpnia 2011 Piotrulex to co piszesz napawa optymizmem, ale problem w tym, ze ja nie jestem z Tornia. Gdyby to byly moje strony (Rzeszow) to inna rozmowa. Tak to musze polegac na opini innych, a wiadomo jak to jest, jak ktos nie siedzi w temacie to placi frycowe. Jak tylko zjedziemy z zona do Torunia sprobujemy sie rozpytac wsrod znajomych o jakis majstrow zobaczymy wtedy czy ktos bedzie mog kogos polecic. Ja mozna powiedziec wychowalem sie na budowie w moich stronach moj ojciec budowal dom w latach 87-90 wtedy latalem na budowie jako maly kajtek. W 2003r. w pracowalem przy ociepleniach domow steropianem. Zaczynalem totalnie jako zoltodziob a po 3 miesiacach samodzielnie juz kladlem zaprawe i tynk. Sam moze nie podjalbym sie tego zrobic ale gdyby ktos mi pokazal przypuszczam, ze szybko bym sobie przypomnial jak operowac kielnia i zacierac. No ale z tego co mi sie wydaje moje oczekiwania nie sa nierealne wiec przez zime 2011 bedziemy z zona myslec co robic od przyszlegoroku. Napewno bede czesto zagladal na forum o ile moja praca mi na to pozwoli Hej, mi by starczyło te 200.000 zł na domek 120 m2, ale to zależy tak jak napisał Piotr od projektu i standardu... Ale to tak trochę na styk . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 02.08.2011 01:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 No to jest swiatelko w tunelu Wiec wroce do Polski i jak czas pozwoli bede sie orientowal w cenach materialow i robocizny. Skromny ale przytulny domek nam wystarczy Choc pamietam nasze poczatki projekty typu: kometa, sandra itp az sie sam dziwie po co to nam? te 3 projekty co podalem to spokojnie wystarcza no moze jeszcze projekt Jagodka ale ten juz jest ciut wiekszy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.08.2011 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 No to jest swiatelko w tunelu Wiec wroce do Polski i jak czas pozwoli bede sie orientowal w cenach materialow i robocizny. Skromny ale przytulny domek nam wystarczy Choc pamietam nasze poczatki projekty typu: kometa, sandra itp az sie sam dziwie po co to nam? te 3 projekty co podalem to spokojnie wystarcza no moze jeszcze projekt Jagodka ale ten juz jest ciut wiekszy. Nasz dom jest podobny gabarytowo do tych ktore podajesz + ma jeszcze piwnice pod caloscia a nawet wiecej. Zobaczymy jak zycie sie ulozy ale moze jak za 20 lat corka wyfrunie nam z domu to z checia zamienie to na cos zdecydowanie mniejszego i w 1 poziomie a nie z trzema + spory strych ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.08.2011 07:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Wymyslilem sobie, ze chce bardzie czuwac i rozumiec rachunki za energie elektryczna. Chce placic raz w miesiacu za to co faktycznie zuzylem bez jakis prognoz a pozniej korekt itd wiec zalozylem sobie konto https://ebok.energa.pl/login.php Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.08.2011 10:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 my juz od dwóch lat tak rozliczamy. Tyle, że wcześniej podawalismy telefonicznie stan licznika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.08.2011 11:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 my juz od dwóch lat tak rozliczamy. Tyle, że wcześniej podawalismy telefonicznie stan licznika. Telefonicznie to ja nawet pizzy nie zamawiam Jak pamietaliscie o dniu w ktorym powinniscie spisac i podac stan licznika? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amberka 02.08.2011 15:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 no to udało się! mamy pozwolenie na budowę, jeszcze w tym tygodniu zaczynamy. Gdzie kupowaliście materiały? Czy moglibyście polecić jakis skład budowlany? Najlepiej gdzieś w okolicy Wielkiej Nieszawki, żeby dużo za transport nie płacić. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 02.08.2011 17:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 Piotrulex: rozumiem twoja konsternacje. Moj ojciec wybudowal dom 6 pokojowy z gora przeznaczona dla mnie i mojej rodziny tyle, ze w 500 km od Torunia skad jest moja zona, a wogole to mieszkam za granica od 7 lat wiec pieterko nie predko ktos zamieszka. Nie chce popelnic tego samego bledu wiec wole albo przestronne mieszkanie albo skromny ale foremny domek (to drugie wydaje sie nawet tansza opcja ) Najlepiej byloby pojsc w dom paterowy ale chyba powierzchnia zabudowy i dach i tak pochlonie wiecej srodkow niz w pietrowce bez wykonczonej gory. Poza tym schody jakos nam z zona sie nie widza, ale jak sie nie ma co sie lubi... A mozne pamietacie jakies nazwy projektow domkow parterowych z garazem 2-3 pokoje + salon szerokosc domu do 18 m? Bede wdzieczny za jakies podpowiedzi Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 02.08.2011 17:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 my juz od dwóch lat tak rozliczamy. Tyle, że wcześniej podawalismy telefonicznie stan licznika. A ja nie wiedzialam ze tak mozna. Denerwuje mnie ciagle czekanie na te rachunki, ktore nie wiadomo kiedy przyjda. Napiszcie czy oplate przesylowa tez wtedy placicie,. wychodzi na to samo tyle ze co miesiac? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 02.08.2011 19:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 my juz od dwóch lat tak rozliczamy. Tyle, że wcześniej podawalismy telefonicznie stan licznika. Też się zastanawiałam nad tzw. Rzeczywistymi Rozliczeniami, ale obawiam się, że zapomnę o podaniu stanu licznika .... . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 02.08.2011 20:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Sierpnia 2011 A ja nie wiedzialam ze tak mozna. Denerwuje mnie ciagle czekanie na te rachunki, ktore nie wiadomo kiedy przyjda. Napiszcie czy oplate przesylowa tez wtedy placicie,. wychodzi na to samo tyle ze co miesiac? Agatko, płaci się tyle samo, tyle, że nie ma prognozy a faktyczne zużycie, w tym oczywiście za przesył też się płaci. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.08.2011 06:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Sierpnia 2011 Piotr, nie musieliśmy podawać co do dnia. Koleżnka robi tak, że co miesiąc wpłaca po 150 zł czyli swoje średnie zużycie prądu i nie ma wtedy tak dużego rachunku do płacenia.Wadus, ja mam projekt parterowy o wym. 13,5 x14,7 (M14 Dom dla Ciebie z Muratora). Pierwotnie był on mniejszy i miał 109mkw, teraz ma 140 użytkowej . Rozmawiałam z kumplem, który stawia domy. Średni koszt postawienia domu wraz z materiałem przez ekipę ze standardowymi płytkami, podłogami (bez gładzi) to 1900 zł za mkw. Drugi "śpiewa" od 2500-3000. Poniżej 1900 nie znalazłam, a trochę budowlańców znam. Te 200 tyś to tak naprawdę na ostry styk, a gdzie tu zakpu jakiś najbardziej podstawowych mebli, ogrodzenia... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts