Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Piotrulex: rozumiem twoja konsternacje. Moj ojciec wybudowal dom 6 pokojowy z gora przeznaczona dla mnie i mojej rodziny tyle, ze w 500 km od Torunia skad jest moja zona, a wogole to mieszkam za granica od 7 lat wiec pieterko nie predko ktos zamieszka. Nie chce popelnic tego samego bledu wiec wole albo przestronne mieszkanie albo skromny ale foremny domek (to drugie wydaje sie nawet tansza opcja :D) Najlepiej byloby pojsc w dom paterowy ale chyba powierzchnia zabudowy i dach i tak pochlonie wiecej srodkow niz w pietrowce bez wykonczonej gory. Poza tym schody jakos nam z zona sie nie widza, ale jak sie nie ma co sie lubi...

A mozne pamietacie jakies nazwy projektow domkow parterowych z garazem 2-3 pokoje + salon szerokosc domu do 18 m? Bede wdzieczny za jakies podpowiedzi

NIE

Przy dzialce o szerokosci 16,5m i 459mkw nawet sie za takimi nie rozgladalismy :)

A ja nie wiedzialam ze tak mozna. Denerwuje mnie ciagle czekanie na te rachunki, ktore nie wiadomo kiedy przyjda. Napiszcie czy oplate przesylowa tez wtedy placicie,. wychodzi na to samo tyle ze co miesiac?

Sumarycznie wychodzi na to samo tylko widzisz ile zuzywasz w takich samych czasookresach - jest szansa lepiej to kontrolowac

Piotr, nie musieliśmy podawać co do dnia. Koleżnka robi tak, że co miesiąc wpłaca po 150 zł czyli swoje średnie zużycie prądu i nie ma wtedy tak dużego rachunku do płacenia...

Mi wcale nie chodzi o wysokosc rachunku itd. Mi chodzi o to aby zaplacic tyle co powinienem i za to co zuzylem wiec dlatego ten system wstepnie mi odpowiada. Podoba mi sie tez system powiadomien sms o koniecznosci podania stanu, fakcie wplyniecia do nich mojego przelewu itd

Mi wcale nie chodzi o wysokosc rachunku itd. Mi chodzi o to aby zaplacic tyle co powinienem i za to co zuzylem wiec dlatego ten system wstepnie mi odpowiada. Podoba mi sie tez system powiadomien sms o koniecznosci podania stanu, fakcie wplyniecia do nich mojego przelewu itd

Większych odbiorców podłanczają do systemu zdalnego odczytu. Ten cały cyrk z prognozowaniem faktur zawdzięczamy oszczędnością zakładów energetycznych na inkasentach spisujących liczniki. Swego czasu zwolnili połowę etatów.

Piotr, nie musieliśmy podawać co do dnia. Koleżnka robi tak, że co miesiąc wpłaca po 150 zł czyli swoje średnie zużycie prądu i nie ma wtedy tak dużego rachunku do płacenia.

Wadus, ja mam projekt parterowy o wym. 13,5 x14,7 (M14 Dom dla Ciebie z Muratora). Pierwotnie był on mniejszy i miał 109mkw, teraz ma 140 użytkowej . Rozmawiałam z kumplem, który stawia domy. Średni koszt postawienia domu wraz z materiałem przez ekipę ze standardowymi płytkami, podłogami (bez gładzi) to 1900 zł za mkw. Drugi "śpiewa" od 2500-3000. Poniżej 1900 nie znalazłam, a trochę budowlańców znam. Te 200 tyś to tak naprawdę na ostry styk, a gdzie tu zakpu jakiś najbardziej podstawowych mebli, ogrodzenia...

Masz rację ten styk to bardzo ostry. Ale na tyle, żeby zamieszkać na parterze może by starczyło, oczywiście bez wyposażenia, mebli, sprzętu itp.

W jakiej betoniarni zamawialiście beton? I czy byliście zadowoleni z niej?

Ja rok temu zamawiałam ze Żwir-Budu Juszczak z Elgiszewa. Byłam bardzo zadowolona ze współpracy i ceny. Jeżeli nic się nie zmieniło to polecam.

Aha, a za pompę to nie płaciłam nawet, tylko raz miałam naliczoną cenę tj. przy betonie na strop za tzw. taśmę (ok. 100 - 150 zł). To wystarczyło moim budowlańcom.

Piotr, a na ile dni przed przypomnienie smsem jest, że trzeba podać stan licznika?

W jakiej betoniarni zamawialiście beton? I czy byliście zadowoleni z niej?

Witaj, ostatnio dobrą cenę mieli w Przemysłówce, ale uważaj i jak już zamawiasz, to bierz pierwszy kurs, czyli o 8 rano, bo w przeciwnym wypadku lubią się strasznie spóźniać.

Do mnie się spóźnili 3 h, a gdy ich olałem i powiedziałem, że tak późno nie chcę betonu, to próbowali mnie naciągnąć, że oni już zamówiony towar dostarczyli i mam się bujać, dopiero sugestia, że nie zawaham się zatrzymać budowy i skierować sprawę do sądu wyjaśniła sprawę i przywieźli znów i na czas - ale tydzień w nosie.

na Chrobrego (niedaleko biurowca Marbudu) w Betorze na Morwowej. CB na Polnej też chyba ma. Marmag, teraz jest sezon i opóźnienia mogą się zdarzyć. Jednak należy klienta o tym powiadomić, a nie olać temat. Nie mówiąc o zwykłym "przepraszam"

Hmmm. W kwestii spoznien to jak daaawno temu mieli nam okna od rana montowac to specjalnie wolne sobie zrobilem bo na 8.00 misli byc. Spozniali sie wiec dzwonilem i co chwile mowili ze juz wlasnie wyjezdzaja, jada, sie pakuja itd. W koncu komorka wylaczona. Jakos udalo mi sie do firmy dodzwonic a tam kierownik produkcji powiedzial, ze powoli koncza szklic ramy :). Zadzwonili do mnie kolo 20.00 ze juz sa w Toruniu i czy mam jakies halogeny bo ciemno juz jest a oni nie maja :) Jak powiedzialem ze nie to zajechali dopiero po 21.00 bo jeszcze w OBI po lampy byli. Odeslalem ich z kwitkiem i zaczeli nastepnego dnia od 8.00 a firma musiala sporo odliczyc od faktury za moj jeden dzien wolnego ...

no i sam dobrze wiesz w jakiej kondycji jest teraz ta firma;) My cały czas z nimi walczymy o nieuregulowane płatności za montaże, które dla nich robiliśmy.

Okna moze i nie sa zle ale obsluga i organizacja fatalna

Ostatnio kupowalem cos takiego co przyczepialem na siatkowy plot

http://allegro.pl/listing.php/user?us_id=20299823&order=p&change_view=1

konkretnie wymiar 1,2x6,0

Malowalem drewnochronem pod kolor ploty aby bylo ladniej i dluzej powisialo - wyglada kapitalnie

Na jedna taka matke przy 1-krotnym malowaniu poszlo prawie 2,5 litra impregnatu ale efekt jest mocno zadowalajacy :)

Polecam sprzedawce - polowa ceny jak w Castoramie a jakosc na moje lepsza