Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

agnieszkakusi napisał:
Marmag, teraz jest sezon i opóźnienia mogą się zdarzyć. Jednak należy klienta o tym powiadomić, a nie olać temat. Nie mówiąc o zwykłym "przepraszam"

otóż to, a oni zamiast przeprosić to próbowali mnie naciągnąć na kolejny zakup. Sugerując, że się wywiązali, a ja nie odebrałem.

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

piotrulex napisał:
Odeslalem ich z kwitkiem i zaczeli nastepnego dnia od 8.00 a firma musiala sporo odliczyc od faktury za moj jeden dzien wolnego ...

Dobra robota, tak należy weryfikować nierzetelnych wykonawców, jak nie działa prośba, a groźba nie jest w naszym stylu, to argument ekonomiczny musi zadziałać.

Pawlo111 napisał:
Objechaliśmy hurtownie budowlane w okolicach naszej budowy i wiemy tylko tyle że nie które osoby to powinny co najwyżej marchewką handlować.

A cała reszta ma jedno kilka złotych droższe to za to tamto tańsze. Jak kupowaliscie: wszystko w jednej czy tu jedno tam drugie?

Tez niestety odnioslem podobne wrazenia

Mysmy zasadniczo kupowali w jednej sporej

Z koncem lutego w naszej wiosce mial zaczac funkcjonowac park wodny. Buduje to Alstal wiec termin oczywiscie sie przeciaga, oby tylko poprawek za wiele nie bylo

Info oficjalnych jak to zwykle w Naszej Gminie nie ma ale sie powoli przyzwyczajam.

Tak wiec nikt nic nie mowi, brak dzialan marketingowych itd, no zycie ...

Kiedy otworza nie wiadomo ale w gazecie Wojt "mowil" ze w sierpniu, choc we wczesniejszych tekstach mowil tez co innego ...

Widac inwestor wychodzi z zalozenia, ze park wodny na wsi na koncu pozostalosci po dawnej asfaltowej drodze obroni sie sam ...

Oto strona parku w przygotowaniu i mam nadzieje, ze sam basen bedzie sie lepiej prezentowal niz strona majaca z zalozenia zachecic do jego odwiedzenia

http://www.olender.info/

Jak otworza to zdam relacje i napisze czy warto tu zawitac

Jestesmy wielkimi fanami sauny wiec na to bedziemy klasc glowny nacisk :)

witajcie ponownie,

wlasnie z zona po wielogodzinnych przeszukiwan ofert stwierdzilismy, ze z zakupem mieszkania to lepiej sie wstrzymac w Toruniu. cena za m2 to min 3200 PLN a mieszkania takie to zazwyczaj 10-11 pietrowce z 1980r max 60 m2

Troche chyba to nie dobry pomysl kupowac takie mieszkanie liczac, ze pozniej sie je sprzeda i z czesci pieniedzy sfinansuje budowe domu.

Po pierwsze kto kupi mieszkanie w bloku? za takie pieniadze skoro chyba wiekszosc jak tylko uciula na dzialke woli wybudowac sobie min 90m2 domek bez czynszu ale z ogrodem.

Po drugie takie bloki tylko sie starzeja co tez nie jest in plus.

po trzecie mieszkania wybudowane po 2000r cena za metr dochodzi do granic absurdu

Czy ktos z was ma znajomych, ktorzy maja jakies doswiadczenie z sprzedawaniem/kupowaniem mieszkan?

Czy macie jakis znajomych, ktorzy mieli juz jakies doswiadczenie z kupowaniem mieszkania? trudno sie pozniej im sprzedawalo? czy lepiej wynajmowac do czasu gdy sie uzbiera jakies min. na budowe a pieniadze trzymac na lokacie?

I na koniec jeszcze chcialbym Wam pokazac jeszcze jeden projekt chyba idealnie wchodzi na moja dzialke 26x35 m na szerokosc zajmowalby maksymalna czesc dzialki ale odliczajc 6 m od drogi i 9 m glebokosci zostaje 20x26 metrow ogrodu

Czy jakbym zrezygnowal z garazu duzo obcialbym koszt budowy? (gdybym mocno przypial pasa moglbym uzbierac z 220tys) czy moglbym w przyszlosci dobudowac garaz wg. projektu?

Projetk to Anatol firm MGprojekt

ostatnio znajomy kupił mieszkanie na Koniuchach (pierwsze bloki Budlexu) 48mkw za 160 000, ale to była naprawdę okazja. Jeśli chcesz rezygnować z garażu to przelicz koszt mkw razy powierzchnie garażu i wyjdzie plus minus zaoszczędzona kwota. Czy na tej budowie będziecie robić coś sami czy zlecacie wszystko budowlańcom?

Wadus napisał:
witajcie ponownie,

wlasnie z zona po wielogodzinnych przeszukiwan ofert stwierdzilismy, ze z zakupem mieszkania to lepiej sie wstrzymac w Toruniu. cena za m2 to min 3200 PLN a mieszkania takie to zazwyczaj 10-11 pietrowce z 1980r max 60 m2

Troche chyba to nie dobry pomysl kupowac takie mieszkanie liczac, ze pozniej sie je sprzeda i z czesci pieniedzy sfinansuje budowe domu.

Po pierwsze kto kupi mieszkanie w bloku? za takie pieniadze skoro chyba wiekszosc jak tylko uciula na dzialke woli wybudowac sobie min 90m2 domek bez czynszu ale z ogrodem.

Niestety nie masz racji ...

Olbrzymia ilość ludzi woli mieszkanie w bloku ze względu na to że mieszkają w mieście , w "dobrych" dzielnicach , tam gdzie dostęp do infrastruktury (sklepy,szkoły,przedszkola,restauracje i itd) jest niemalże na miejscu. Nie wymagany jest wtedy samochód , wszędzie można niemalże dojść pieszo lub za pomocą komunikacji miejskiej ...

Także nie interesują nas naprawy , zakup opału , odśnieżanie i itd ...

Za cenę większego mieszkania w mieście można kupić mały domek pod miastem , ale niestety przy obecnych cenach działek nie aż tak blisko miasta , tam gdzie infrastruktury nie ma ...

Także łatwiej sprzedać mieszkanie niż dom ...

Ja sam sprzedawałem nie tak dawno mieszkanie i chwilę mi to zajęło bo miałem większe mieszkanie na takie które jest niezbyt duże zainteresowanie , ale kupujący moje mieszkanie który który także sprzedawał swoje mniejsze mieszkanie sprzedał jest w ciągu tygodnia i po naprawdę świetnej cenie ...

W domu fakt nie masz czynszu , ale są inne opłaty które w przypadku domu nie są małe (podatek , koszty wywozu śmieci (sporo większe niż w bloku) , koszt wywozu szamba , koszty ogrzewania CO i CWU i itd oraz dużo większe rachunki za prąd)

kaszpir007 napisał:
Niestety nie masz racji ...

W domu fakt nie masz czynszu , ale są inne opłaty które w przypadku domu nie są małe (podatek , koszty wywozu śmieci (sporo większe niż w bloku) , koszt wywozu szamba , koszty ogrzewania CO i CWU i itd oraz dużo większe rachunki za prąd)

Podatek nasz to jakies 200 zeta rok czyli 17 zeta/miesiac

Smieci pewnie kolo 30 zeta

Szambo - brak - mamy kanalize i wodociag - metr szescienny wody to chyba jakies 2,5 a kanaliza moze z 4 - nie wiem ale moge sprawdzic

Na ostatnie 3 sezony zimowe ktore byly dosc solidne i dlugie wystarczyly 3t ekogroszku w sredniej cenie z transportem 700-750 zl/tona co miersiecznie daje 180 zeta

Rachunki za prad nie mam pojecia ile jest na miesiac ale niebawem sie dowiem. Co jakis czas do tej pory dostawalem dwa, kazdy na jakies 150 zeta. Przeliczajac na metry mieszkania/domu to bez przesady, nie wychodzi jakos strasznie wiecej

Odsniezac uwielbiam i ubolewam ze mam tak malo chodnikow itd

Moge umyc auto kiedy chce a tez to lubie

Nie musze targac roweru czy skutera do piwnicy

Moge zrobic grilla jak mnie najdzie, nawet w deszcz na tarasie czy powedzic rybki i miesko co czynilem w ostatnia sobote

Dom daje wieksze mozliwosci

Dziekuje, ze odpisujecie na moje posty. Naprawde bardzo nam pomagacie!

Dobrze posluchac opini innych czasami czlowiek przemysli to i owow. Co do mieszkan to chodzilo mi o to, ze nasz liimit 200 tys. nie pozwoli nam kupic niewiadomo jak atrakcyjnego mieszkania. Ale moze macie racje? w dobrej lokalizacji blisko szkola, sklep i przystanek takie mieszkanie moze zawsze kogos zaiteresowac.

My mamy to szczescie, ze juz mamy dzialke, jeszcze 3 lata temu byla to dzialka siedliskowa a teraz juz jest na niej skrzynka z pradem i woda i 4 wybudowane domy dookola i 2 kolejne juz sie stawiaja. Dzialka jest na granicy Torunia i Grebocina wiec lokalizacja wydaje mi sie bardzo dobra. kwestia tylko czasu i funduszy. Dziakla sporo nas kosztowala, ale gdy ja kupowalismy nie mielsimy planu wracac jeszcze do Polski przez ladne pare lat teraz sytuacja nas do tego zmusila. No ale cos na poczatek jest.

A moze macie jakis znajomych, ktorzy chca sprzedac jakies fajne mieszkanie w Toruniu? preferowalibysmy dzielnice Rubinkowo, Na skarpie (choc tam czynsz jest chyba najdrozszy w Toruniu) jest nas 3 ja, zona i 11 miesieczny synek :)

p.s. CO do utrzymania malego domku a oplat i czynszu w mieszkaniu suma sumarum wydaje mi sie, ze wyjdzie prawie tyle samo + w domku trzeba wiecej rzeczy samemu pilnowac (ogrzewanie itp) ale zyskuje sie swoj wlasny kat z ogrodem i miejscem na samochod. Wydaje mi sie, ze jezeli ktos ma dzialke blisko miasta tak, ze nie bedzie wydawal majatku na trasport o czasie nie wspominajac to wszystko przemawia aby sie budowac. Chocby 90-110 m2 dom w dogodnej lokalizacji jest lepszy od mieszkania 60 m2 z czynszem 500 zl na 8 pietrze wierzowca

Mieszkajac we wielkiej Nieszawce mam do biura w miescie okolo 13km. Obojetnie czy jade autem czy skutem zajmuje mi to jakies 20 minut. Dodam, ze nie przejezdzam przez nieszczesny most. Moja zona jezdzi przez most i zawozi mloda do przedszkola, czasami stoi kilkaset metrow w korku na most tyle czasau co ja jade do biura. Zaczynajac tam budowe jakies 3-4 latka temu korkow z tej strony nie bylo wcale

W kwestii mieszkania. Jesli Wy bedziecie na tyle "glupi" aby kupic takowe to za te pare lat jak bedziecie sprzedawac takze inni "glupcy" sie znajda. To tak zartowbliwie wyjasniam co mysle w tej kwestii :)

Moja praca bedzie na ulicy Lelewela w centrum, wiec wszystko co jest po pn. stronie mostu odpowiada nam, wybralismy dzialke w Grebocinie bo styka sie ona jeszcze z granicami TOrunia i moze z 10 min pieszo mamy petle autobusu 30.

Ehh zeby czlowiek juz mogl tam mieszkac w domku byloby idealnie,a le niestety domu w pol roku sie nie wybuduje zreszta tym bardziej przy naszych skromnych srodkach. Musimu poczekac jeszcze z rok (na tyle mam ustalony okres probny) i jezeli dostane umowe o prace to mozna pomuyslec o kredycie z 40% wartosci domu i wtedy bedzie inna rozmowa :)

A jak wogole wam sie zyje w Toruniu? co z budowa drugiego mostu kiedys ja skoncza :) ? co wtedy bedzie lepiej juz z dostaniem sie na druga strone?

SLyszalem, ze jak otworza nowy most to od razu zamkna stary do remontu :D

przydaloby sie aby skonczili to w miare szybko napewno ulzy to troche mieszkancom. choc slyszalem, ze za cene tego mostu mogliby wybudowac kilka innych :) no ale gdy beda juz dwa mosty, stary i nowy Torun powinien zaczac sie robic przyjemnym miastem. Tak, a pro po jak oni osuszyli ta pd. czesc torunia za mostem? moja zona mowila mi, ze jej tato pochodzi z tamtych stron i wczesniej byly tam tylko bagna a teraz stoja nowe bloki i Lidl.

Pewnie jak skoncza nowy most to i ceny dzialek podskocza?

piotrulex napisał:
Podatek nasz to jakies 200 zeta rok czyli 17 zeta/miesiac

Smieci pewnie kolo 30 zeta

Szambo - brak - mamy kanalize i wodociag - metr szescienny wody to chyba jakies 2,5 a kanaliza moze z 4 - nie wiem ale moge sprawdzic

Na ostatnie 3 sezony zimowe ktore byly dosc solidne i dlugie wystarczyly 3t ekogroszku w sredniej cenie z transportem 700-750 zl/tona co miersiecznie daje 180 zetai

Tam gdzie są tanie działki tam nie ma infrastruktury (gaz , kanalizacja , wodociąg). Wtedy albo szambo albo jak wielka działka i są uwarunkowania to oczyszczalnia a wtedy koszty wywozu szamba nie są małe (10m3 około 150zł).

Tam gdzie jest dobra infrastruktura cena działek rośnie drastycznie ...

Wywóz śmieci orientowałem sie bo będę podpisywał umowę z MPO i wywóz śmietnika 120L 2x w miesiącu !!! to 26zł a kosza 240L (2x w miesiącu) to 46zł ...

My będziemy brać kosz 240l co i tam "wychodzi" tylko 120L do zapełnienia na tydzień , co i tak będzie nie lada wyzwaniem ...