kaszpir007 17.08.2011 05:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Sierpnia 2011 Witam w piekne sloneczne przedpoludnie Tzw. ekogroszek dzis do mnie zajechal - 3 toneczki luzem wiec mam zajecie na popoludnie A skąd bierzesz ekogroszek i za ile ? Ja wziąłem na testy ekogroszek ze żwirowej. Mają nie drogi (czeski z Ledvic) i pali się ładnie. Jedyny minus że był mocno zawilgocony i musiałem go przesuszyć bo inaczej nie dało się palić , ale z drugiej strony mieliśmy deszczowe lato więc może namókł a że były pakowane w worki foliowe to nie wysechł ... Cena atrakcyjna , chyba 580zł za tonę (pakowany po 25kg) ... Tyle że nie wiem jak sobie poradzi w zimę, bo teraz wykorzystywałem go do wygrzewania podłogi ... Nie ukrywam że cena atrakcyjna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 18.08.2011 05:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 A skąd bierzesz ekogroszek i za ile ? Ja wziąłem na testy ekogroszek ze żwirowej. Mają nie drogi (czeski z Ledvic) i pali się ładnie. Jedyny minus że był mocno zawilgocony i musiałem go przesuszyć bo inaczej nie dało się palić , ale z drugiej strony mieliśmy deszczowe lato więc może namókł a że były pakowane w worki foliowe to nie wysechł ... Cena atrakcyjna , chyba 580zł za tonę (pakowany po 25kg) ... Tyle że nie wiem jak sobie poradzi w zimę, bo teraz wykorzystywałem go do wygrzewania podłogi ... Nie ukrywam że cena atrakcyjna ... Pierwszy raz pare lat temu bralismy z TOREC Kapitalnie, z podajnika mialem niecale wiaderko 10 litrowe pylku Kolejne 2 sezony bralismy tanszy ale z perspektywy nakladu pracy, zuzycia itd nie byly to dobre decyzje W tym roku znow TOREC. Nominalnie 750 za tone + 60 zeta za transport 3 ton na moja wioske Transport nieco sie opoznil bo prawie godzine wiec i cene byla nieco nizsza Wyszlo 720 zeta tona Mam taki boks zrobiony w garazu na wegiel. W zeszlym roku tez bralem 3 tony z innej firmy a wizulanie w tym roku mam tego wegla sporo wiecej No i pozdrawiam z coraz bardziej slonecznego Krakowa. Wczoraj bylo pieknie wiec i dzis mam nadzieje na niezla pogode Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 18.08.2011 20:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Sierpnia 2011 Transport nieco sie opoznil bo prawie godzine wiec i cene byla nieco nizsza Wyszlo 720 zeta tona Mam taki boks zrobiony w garazu na wegiel. W zeszlym roku tez bralem 3 tony z innej firmy a wizulanie w tym roku mam tego wegla sporo wiecej Też myślałem o tym węglu z Toreca , bo pamiętam że kiedyś o nim już pisałes i byłeś zadowolony ... Jakim tańszym ekogroszkiem paliłeś ? Pytam bo ten ze Żwirowej jest za 580zł pakowany , a ten z Toreca po 750zł luzem a pakowany chyba 80-100zł droższy Chociaż kupiłem na próbę 4 worki ekogroszku ze Żwirowej to dwa worki spaliły sie w porządku , choć coś bardzo szybko się zużyły (jeden dzień i poszło 50kg ekogroszku !). Ale może to wina nie wygrzanego domu (nowy dom) i palenia na max (chciałem szybko ogrzać podłogi) i piec chodził na 60-70 stopni ... Następne dwa worki ekogroszku to tragedia. Mokry niesamowicie i nie mogłem rozpalić pieca. Nie chciał się palić. Wysuszyłem go i po problemie ale no właśnie ... Mokrym palić nie mogę bo zniszczę piec , a wyschnąć kiepsko będzie schnął w plastikowych workach ... Jak wielki masz garaż i jak wygląda ten box ? Nie ukrywam że węgiel w workach to pewien komfort używania i przechowywania ... Tyle że węgiel musi być też kaloryczny bo inaczej że mimo że tańszy zużyje się go dużo wiecej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.08.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Też myślałem o tym węglu z Toreca , bo pamiętam że kiedyś o nim już pisałes i byłeś zadowolony ... Jakim tańszym ekogroszkiem paliłeś ? Pytam bo ten ze Żwirowej jest za 580zł pakowany , a ten z Toreca po 750zł luzem a pakowany chyba 80-100zł droższy Chociaż kupiłem na próbę 4 worki ekogroszku ze Żwirowej to dwa worki spaliły sie w porządku , choć coś bardzo szybko się zużyły (jeden dzień i poszło 50kg ekogroszku !). Ale może to wina nie wygrzanego domu (nowy dom) i palenia na max (chciałem szybko ogrzać podłogi) i piec chodził na 60-70 stopni ... Następne dwa worki ekogroszku to tragedia. Mokry niesamowicie i nie mogłem rozpalić pieca. Nie chciał się palić. Wysuszyłem go i po problemie ale no właśnie ... Mokrym palić nie mogę bo zniszczę piec , a wyschnąć kiepsko będzie schnął w plastikowych workach ... Jak wielki masz garaż i jak wygląda ten box ? Nie ukrywam że węgiel w workach to pewien komfort używania i przechowywania ... Tyle że węgiel musi być też kaloryczny bo inaczej że mimo że tańszy zużyje się go dużo wiecej Rok temu z Aleksandrowa kupilem bodajze, wczesniej lokalnie u mnie na wsi troche i w miescie chyba cos jak weglokoks Pamietajac Torec to nie bylem zadowolony ale mam nadzieje ze i u nich dobra jakosc nie byla jednorazowa Garaz mam nieca 50mkw i na koncu mam w roku postawiona scianke z desek na sztywno na wysokosc metra z kawalkiem i od przodu wkladam deski w miare podnoszenia poziomu wegla. Ma to moze wymiar 2x2x1 z kawalkiem - jest calkiem wygodne w uzytkowaniu W plastikowych workach to raczej przecietnie Ci wyschnie a za te wilgoc rowniez zaplaciles bo przeca woda tez wazy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thorn 19.08.2011 10:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Co do groszku to napisze tak. Nie chce Cie martwic, ale mialem do czynienia - wraz z sasiadem - z groszkiem ze zwirowej rok temu. Ja na szczescie kupilem tylko kilka workow a sasiad 4 tony. W okolicach lutego sasiad dokupywal dodatkowo a ja skonczylem caluy sezon na 2,5 tonach. Tez ze zwirowe owszem sie pali, ale zuzycie jest ok 90 procent wyzsze niz dobrego. Ja spalalem maks 15 kg na dobe przy siarczystych - 160 m2. Cena 900 zl tona. Kolega ok 35 kg - 180 m2 - cena 550 zl. Rachunek jest prosty. Wyzsza temperatura, mniej popiolu, wieksza pewnosc. Sprawdz kalorycznosc. 26 MJ to minimum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.08.2011 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 ... Ja spalalem maks 15 kg na dobe przy siarczystych - 160 m2 ... Wow. Ja malo spalam a tyle to mi schodzi w zime jak jest kilka na plusie. Jesli faktycznie to nie jest pomylka to gratuluje wegla, kotla, ocieplenia itd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kaszpir007 19.08.2011 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Co do groszku to napisze tak. Nie chce Cie martwic, ale mialem do czynienia - wraz z sasiadem - z groszkiem ze zwirowej rok temu. Ja na szczescie kupilem tylko kilka workow a sasiad 4 tony. W okolicach lutego sasiad dokupywal dodatkowo a ja skonczylem caluy sezon na 2,5 tonach. Tez ze zwirowe owszem sie pali, ale zuzycie jest ok 90 procent wyzsze niz dobrego. Ja spalalem maks 15 kg na dobe przy siarczystych - 160 m2. Cena 900 zl tona. Kolega ok 35 kg - 180 m2 - cena 550 zl. Rachunek jest prosty. Wyzsza temperatura, mniej popiolu, wieksza pewnosc. Sprawdz kalorycznosc. 26 MJ to minimum Ja kupiłem tylko 4 worki. 2 spaliły mi się bardzo szybko bo po niecałych 24 godzinach poszło 50kg ! A używałem na wygrzewanie podłóg , odpowietrzanie podłogówki. Piec miałem na 60stopni , CWU też , ale kilka godzin walczyłem z odpowietrzaniem podłogówki , więc palił na maxa , bo niemalże tyle samo poszło w podłogę ... Jednakże szybkość z jaką zniknął opał lekko mnie przeraziło ... 2 ostatnich worków nie mogłem spalić , bo węgiel był tak mokry że nie chciał mi się zupełnie palić ... Dopiero po zupełnym wysuszenia węgla sądze że będzie ok , ale patrząć na tempo w jakim opał znikął raczej dam sobie spokój ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.08.2011 11:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Kaszpir, w pierwszym roku spalanie jest zawsze dużo wyższe Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 19.08.2011 12:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Sierpnia 2011 Ja kupiłem tylko 4 worki. 2 spaliły mi się bardzo szybko bo po niecałych 24 godzinach poszło 50kg ! A używałem na wygrzewanie podłóg , odpowietrzanie podłogówki. Piec miałem na 60stopni , CWU też , ale kilka godzin walczyłem z odpowietrzaniem podłogówki , więc palił na maxa , bo niemalże tyle samo poszło w podłogę ... Jednakże szybkość z jaką zniknął opał lekko mnie przeraziło ... 2 ostatnich worków nie mogłem spalić , bo węgiel był tak mokry że nie chciał mi się zupełnie palić ... Dopiero po zupełnym wysuszenia węgla sądze że będzie ok , ale patrząć na tempo w jakim opał znikął raczej dam sobie spokój ... CWU na 60 to moim zdaniem za duzo. Spadnie Ci tam temperatura o pewnie 3 stopnie i kociol znow buzuje do ponad 70 aby roznica podgrzac wode Poczytaj jak inni maja ale ja bym zmniejszyl - no chyba ze macie takie wymagania a to sprawa bezdyskusyjna ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stynkab 20.08.2011 12:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Witam wszytkich forumowiczow Musimy podjac decyzje ktora fima ochroniarska wybrac aby ochraniala nasz domek w Łysomicach.Zastanawiamy sie miedzy solid a taurus ?? ktora i dlaczego polecacie ?? prosze pomozcie.pozdrawiam wszytkich. Niedawno przerabiałam ten temat u siebie i w końcu zrobiłam bardzo prostą rzecz ( chociaż ja skłaniałam się ku konsalnetowi) miałam trochę wolnego i byłam na miejscu i zaczęłam liczyć ile razy jaki wóz jakiej firmy ochroniarskiej widziałam w swojej okolicy - a potem porozmawiałam z ochroniarzami którzy przyjezdżali. Po takich rozmowach to co mi mówiono w samej firmie a to co mówili mi ochroniarze i z samych obserwacji to były dwa końce świata. Sprawdziłam też sąsiadów w najbliższej okolicy z jakiej firmy korzystają( im więcej w tej samej firmie tym lepiej) I niestety na razie odłożyliśmy temat kupiłam po prostu ubezpieczenie. A dlatego że: 1 musiałabym założyć alarm aby firma przyjeżdzałą (ok 1500zł) + abonament miesięczny dla firmy od 60 -80zł m-c. Dojazd do Kamionek średnio zajmuje mi 0,5h czasu do 50 minut gdy są korki. Wbrew temu co opowiadają firmy nie przyjeżdzają 2 razy dziennie na objazd. więc płaciłabym za to że przyjadą jak jest alarm. (w 0,5h -do 1h - to 3 razy można zdemolować czy okraść dom) więc w gruncie rzeczy stwierdziłam że o kant tyłka potłuc i tyle. Więc jest ubezpieczenie domu + pies + atrapy. A w okolicach Kamionek jeżeli Ci to pomoże to z firm ochroniarskich najczęściej widziałam solid ( ani razu zaś : konsalnet, taurus, auto-trezor, G4, raz: asekuracje) Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
amberka 20.08.2011 18:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Sierpnia 2011 Wiecie może gdzie w okolicy Torunia można kupić/wypożyczyć stemple budowlane? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
thorn 22.08.2011 06:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 Wow. Ja malo spalam a tyle to mi schodzi w zime jak jest kilka na plusie. Jesli faktycznie to nie jest pomylka to gratuluje wegla, kotla, ocieplenia itd Groszek 26 mJ Kociol elektromet 25 kW ocieplenie 152 cm dom 2 lata Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 22.08.2011 07:47 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 A ja już w nowym biurze z piękna wystawką okien:)I nadaję z mobilnego, bo Netia od 3 tygodni nie raczy nam przenieść numeru telefonu... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 22.08.2011 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Sierpnia 2011 A ja ... ... pozdrawiam z pieknego, slonecznego Sandomierza W weekend bylismy w Warszawie i mielismy w planie wbic sie do CN Kopernik. Ponad 4 godzinna kolejka skutecznie nas zniechecila. Po raz pierwszy bylismy wieczorem na miescie i jestem zachwycony fontanna Udanego tygodnia zycze i duzo slonka Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzeka401 23.08.2011 22:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Sierpnia 2011 Witam szukam ekipy budowlanej z torunia lub okolic do budowy domu jednorodzinnego w pigży ( gmina łubianka )na wiosne 2012 roku jak byście mieli namiary na sprawdzoną dobrą ekipę to bym był bardzo wdzięczny mój email [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 24.08.2011 07:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 669-406-224 Pawel Buduja kolo mnie, ladnie to wyglada, tempo tez niezle Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 24.08.2011 20:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 A ja już w nowym biurze z piękna wystawką okien:) I nadaję z mobilnego, bo Netia od 3 tygodni nie raczy nam przenieść numeru telefonu... Pochwal się gdzie teraz, bo żona mi suszy głowę o wycenę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rzeka401 24.08.2011 20:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Sierpnia 2011 669-406-224 pawel buduja kolo mnie, ladnie to wyglada, tempo tez niezle wielkie dzięki sprawdze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 25.08.2011 05:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Marmag, Dziewulskiego 10, budynek Biedronki, naprzeciwko PKO BP. Ja jestem w godzinach 8-15, potem do 18 jest koleżanka. Jak jest potrzeba to podjeżdżam też po południu:)Rzeka, wysłałam namiary na maila. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 25.08.2011 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Witam z bezslonecznego Torunia. Oby sie wypogodzila bo zaplanowano rowerowy weekend w Borach Na stronie podtorunskiego parku wodnego pojawil sie cennik http://www.olender.info/ Otwarcie za kilka dni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts