Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

Witam w piekne sloneczne przedpoludnie

Tzw. ekogroszek dzis do mnie zajechal - 3 toneczki luzem wiec mam zajecie na popoludnie ;)

A skąd bierzesz ekogroszek i za ile ? ;-)

Ja wziąłem na testy ekogroszek ze żwirowej. Mają nie drogi (czeski z Ledvic) i pali się ładnie. Jedyny minus że był mocno zawilgocony i musiałem go przesuszyć bo inaczej nie dało się palić , ale z drugiej strony mieliśmy deszczowe lato więc może namókł a że były pakowane w worki foliowe to nie wysechł ...

Cena atrakcyjna , chyba 580zł za tonę (pakowany po 25kg) ...

Tyle że nie wiem jak sobie poradzi w zimę, bo teraz wykorzystywałem go do wygrzewania podłogi ...

Nie ukrywam że cena atrakcyjna ...

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

A skąd bierzesz ekogroszek i za ile ? ;-)

Ja wziąłem na testy ekogroszek ze żwirowej. Mają nie drogi (czeski z Ledvic) i pali się ładnie. Jedyny minus że był mocno zawilgocony i musiałem go przesuszyć bo inaczej nie dało się palić , ale z drugiej strony mieliśmy deszczowe lato więc może namókł a że były pakowane w worki foliowe to nie wysechł ...

Cena atrakcyjna , chyba 580zł za tonę (pakowany po 25kg) ...

Tyle że nie wiem jak sobie poradzi w zimę, bo teraz wykorzystywałem go do wygrzewania podłogi ...

Nie ukrywam że cena atrakcyjna ...

Pierwszy raz pare lat temu bralismy z TOREC

Kapitalnie, z podajnika mialem niecale wiaderko 10 litrowe pylku

Kolejne 2 sezony bralismy tanszy ale z perspektywy nakladu pracy, zuzycia itd nie byly to dobre decyzje

W tym roku znow TOREC. Nominalnie 750 za tone + 60 zeta za transport 3 ton na moja wioske

Transport nieco sie opoznil bo prawie godzine wiec i cene byla nieco nizsza

Wyszlo 720 zeta tona

Mam taki boks zrobiony w garazu na wegiel. W zeszlym roku tez bralem 3 tony z innej firmy a wizulanie w tym roku mam tego wegla sporo wiecej

No i pozdrawiam z coraz bardziej slonecznego Krakowa. Wczoraj bylo pieknie wiec i dzis mam nadzieje na niezla pogode :)

Transport nieco sie opoznil bo prawie godzine wiec i cene byla nieco nizsza

Wyszlo 720 zeta tona

Mam taki boks zrobiony w garazu na wegiel. W zeszlym roku tez bralem 3 tony z innej firmy a wizulanie w tym roku mam tego wegla sporo wiecej

:)

Też myślałem o tym węglu z Toreca , bo pamiętam że kiedyś o nim już pisałes i byłeś zadowolony ...

Jakim tańszym ekogroszkiem paliłeś ? Pytam bo ten ze Żwirowej jest za 580zł pakowany , a ten z Toreca po 750zł luzem a pakowany chyba 80-100zł droższy :(

Chociaż kupiłem na próbę 4 worki ekogroszku ze Żwirowej to dwa worki spaliły sie w porządku , choć coś bardzo szybko się zużyły (jeden dzień i poszło 50kg ekogroszku !). Ale może to wina nie wygrzanego domu (nowy dom) i palenia na max (chciałem szybko ogrzać podłogi) i piec chodził na 60-70 stopni ...

Następne dwa worki ekogroszku to tragedia. Mokry niesamowicie i nie mogłem rozpalić pieca. Nie chciał się palić. Wysuszyłem go i po problemie ale no właśnie ...

Mokrym palić nie mogę bo zniszczę piec , a wyschnąć kiepsko będzie schnął w plastikowych workach ...

Jak wielki masz garaż i jak wygląda ten box ?

Nie ukrywam że węgiel w workach to pewien komfort używania i przechowywania ...

Tyle że węgiel musi być też kaloryczny bo inaczej że mimo że tańszy zużyje się go dużo wiecej :(

Też myślałem o tym węglu z Toreca , bo pamiętam że kiedyś o nim już pisałes i byłeś zadowolony ...

Jakim tańszym ekogroszkiem paliłeś ? Pytam bo ten ze Żwirowej jest za 580zł pakowany , a ten z Toreca po 750zł luzem a pakowany chyba 80-100zł droższy :(

Chociaż kupiłem na próbę 4 worki ekogroszku ze Żwirowej to dwa worki spaliły sie w porządku , choć coś bardzo szybko się zużyły (jeden dzień i poszło 50kg ekogroszku !). Ale może to wina nie wygrzanego domu (nowy dom) i palenia na max (chciałem szybko ogrzać podłogi) i piec chodził na 60-70 stopni ...

Następne dwa worki ekogroszku to tragedia. Mokry niesamowicie i nie mogłem rozpalić pieca. Nie chciał się palić. Wysuszyłem go i po problemie ale no właśnie ...

Mokrym palić nie mogę bo zniszczę piec , a wyschnąć kiepsko będzie schnął w plastikowych workach ...

Jak wielki masz garaż i jak wygląda ten box ?

Nie ukrywam że węgiel w workach to pewien komfort używania i przechowywania ...

Tyle że węgiel musi być też kaloryczny bo inaczej że mimo że tańszy zużyje się go dużo wiecej :(

Rok temu z Aleksandrowa kupilem bodajze, wczesniej lokalnie u mnie na wsi troche i w miescie chyba cos jak weglokoks

Pamietajac Torec to nie bylem zadowolony ale mam nadzieje ze i u nich dobra jakosc nie byla jednorazowa ;)

Garaz mam nieca 50mkw i na koncu mam w roku postawiona scianke z desek na sztywno na wysokosc metra z kawalkiem i od przodu wkladam deski w miare podnoszenia poziomu wegla. Ma to moze wymiar 2x2x1 z kawalkiem - jest calkiem wygodne w uzytkowaniu

W plastikowych workach to raczej przecietnie Ci wyschnie a za te wilgoc rowniez zaplaciles bo przeca woda tez wazy :)

Co do groszku to napisze tak. Nie chce Cie martwic, ale mialem do czynienia - wraz z sasiadem - z groszkiem ze zwirowej rok temu. Ja na szczescie kupilem tylko kilka workow a sasiad 4 tony. W okolicach lutego sasiad dokupywal dodatkowo a ja skonczylem caluy sezon na 2,5 tonach. Tez ze zwirowe owszem sie pali, ale zuzycie jest ok 90 procent wyzsze niz dobrego. Ja spalalem maks 15 kg na dobe przy siarczystych - 160 m2. Cena 900 zl tona. Kolega ok 35 kg - 180 m2 - cena 550 zl. Rachunek jest prosty. Wyzsza temperatura, mniej popiolu, wieksza pewnosc. Sprawdz kalorycznosc. 26 MJ to minimum

Co do groszku to napisze tak. Nie chce Cie martwic, ale mialem do czynienia - wraz z sasiadem - z groszkiem ze zwirowej rok temu. Ja na szczescie kupilem tylko kilka workow a sasiad 4 tony. W okolicach lutego sasiad dokupywal dodatkowo a ja skonczylem caluy sezon na 2,5 tonach. Tez ze zwirowe owszem sie pali, ale zuzycie jest ok 90 procent wyzsze niz dobrego. Ja spalalem maks 15 kg na dobe przy siarczystych - 160 m2. Cena 900 zl tona. Kolega ok 35 kg - 180 m2 - cena 550 zl. Rachunek jest prosty. Wyzsza temperatura, mniej popiolu, wieksza pewnosc. Sprawdz kalorycznosc. 26 MJ to minimum

Ja kupiłem tylko 4 worki. 2 spaliły mi się bardzo szybko bo po niecałych 24 godzinach poszło 50kg ! A używałem na wygrzewanie podłóg , odpowietrzanie podłogówki. Piec miałem na 60stopni , CWU też , ale kilka godzin walczyłem z odpowietrzaniem podłogówki , więc palił na maxa , bo niemalże tyle samo poszło w podłogę ...

Jednakże szybkość z jaką zniknął opał lekko mnie przeraziło ...

2 ostatnich worków nie mogłem spalić , bo węgiel był tak mokry że nie chciał mi się zupełnie palić ...

Dopiero po zupełnym wysuszenia węgla sądze że będzie ok , ale patrząć na tempo w jakim opał znikął raczej dam sobie spokój ...

Ja kupiłem tylko 4 worki. 2 spaliły mi się bardzo szybko bo po niecałych 24 godzinach poszło 50kg ! A używałem na wygrzewanie podłóg , odpowietrzanie podłogówki. Piec miałem na 60stopni , CWU też , ale kilka godzin walczyłem z odpowietrzaniem podłogówki , więc palił na maxa , bo niemalże tyle samo poszło w podłogę ...

Jednakże szybkość z jaką zniknął opał lekko mnie przeraziło ...

2 ostatnich worków nie mogłem spalić , bo węgiel był tak mokry że nie chciał mi się zupełnie palić ...

Dopiero po zupełnym wysuszenia węgla sądze że będzie ok , ale patrząć na tempo w jakim opał znikął raczej dam sobie spokój ...

CWU na 60 to moim zdaniem za duzo. Spadnie Ci tam temperatura o pewnie 3 stopnie i kociol znow buzuje do ponad 70 aby roznica podgrzac wode

Poczytaj jak inni maja ale ja bym zmniejszyl - no chyba ze macie takie wymagania a to sprawa bezdyskusyjna ...

Witam wszytkich forumowiczow

Musimy podjac decyzje ktora fima ochroniarska wybrac aby ochraniala nasz domek w Łysomicach.Zastanawiamy sie miedzy solid a taurus ?? ktora i dlaczego polecacie ?? prosze pomozcie.pozdrawiam wszytkich.

Niedawno przerabiałam ten temat u siebie i w końcu zrobiłam bardzo prostą rzecz ( chociaż ja skłaniałam się ku konsalnetowi) miałam trochę wolnego i byłam na miejscu i zaczęłam liczyć ile razy jaki wóz jakiej firmy ochroniarskiej widziałam w swojej okolicy - a potem porozmawiałam z ochroniarzami którzy przyjezdżali. Po takich rozmowach to co mi mówiono w samej firmie a to co mówili mi ochroniarze i z samych obserwacji to były dwa końce świata. Sprawdziłam też sąsiadów w najbliższej okolicy z jakiej firmy korzystają( im więcej w tej samej firmie tym lepiej)

I niestety na razie odłożyliśmy temat kupiłam po prostu ubezpieczenie. A dlatego że: 1 musiałabym założyć alarm aby firma przyjeżdzałą (ok 1500zł) + abonament miesięczny dla firmy od 60 -80zł m-c. Dojazd do Kamionek średnio zajmuje mi 0,5h czasu do 50 minut gdy są korki. Wbrew temu co opowiadają firmy nie przyjeżdzają 2 razy dziennie na objazd. więc płaciłabym za to że przyjadą jak jest alarm. (w 0,5h -do 1h - to 3 razy można zdemolować czy okraść dom) więc w gruncie rzeczy stwierdziłam że o kant tyłka potłuc i tyle. Więc jest ubezpieczenie domu + pies + atrapy. A w okolicach Kamionek jeżeli Ci to pomoże to z firm ochroniarskich najczęściej widziałam solid ( ani razu zaś : konsalnet, taurus, auto-trezor, G4, raz: asekuracje)

Pozdrawiam

A ja ...

... pozdrawiam z pieknego, slonecznego Sandomierza :)

W weekend bylismy w Warszawie i mielismy w planie wbic sie do CN Kopernik. Ponad 4 godzinna kolejka skutecznie nas zniechecila. Po raz pierwszy bylismy wieczorem na miescie i jestem zachwycony fontanna :)

Udanego tygodnia zycze i duzo slonka

Witam szukam ekipy budowlanej z torunia lub okolic do budowy domu jednorodzinnego w pigży ( gmina łubianka )na wiosne 2012 roku

jak byście mieli namiary na sprawdzoną dobrą ekipę to bym był bardzo wdzięczny

mój email [email protected]