Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

seandilon powiedz kiedy masz zamiar ruszyć z budowa masz plan gotowy , wybrany ? jesteśmy na podobnym etapie u mnie plan gotowy czeka na uprawomconienie warunków czyli początek roku , powinienem ruszyć na wiosnę ( ale rok temu też tak myślałem )

Plan był żeby ruszyć na wiosnę jak grunt puści. Prze3z opóźnienia na etapie architektury nie mam już tej pewności. Projekt też nie wybrany - bo nie było wiadomo jakie warunki zabudowy dostaniemy (przede wszystkim jaką wysokość kalenicy i rodzaj dachu). Z kilkoma ekipami byłem po słowie wstępnym - ale miałem stawić się z projektem do wyceny (a więc na razie d... zbita).

Jeśli jednak warunki zabudowy się uprawomocnią to liczę, że sprawy projektowe do ew. połowy stycznia się zakończą.

Na razie mam podciągniętą wodę i kanalizę (130 zł za metr), złożone umowy do Energi PGNiG - czekam na realizację ich przyłączy.

Pozdrawiam

Przemek

jak tak zima to i grunt nie zamarznie :) na skrzynkę elektryczna czekałem 7m-cy ,projekt trzeba dać do adaptacji papierki z MZD wydanie pozwolenia na budowę w Toruniu to hmm rzadko w miesiącu się Panie wyrabiają . to może być taka późna wiosna , budujesz może dom podpiwniczony ? My budujemy podpiwniczony ten dom http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wiciokrzewie/m4522235a4b0f4

Witam wszystkich serdecznie :)

od lipca bieżącego roku "budujemy" dom w Złotorii :-D

plan A był taki aby zacząć w kwietniu...

ale jak to zwykle bywa...pewien pan w starostwie narobił nam "gnoju"...(zresztą nadal robi)...i wszystko się poprzesuwało :mad:

w planie A zakładaliśmy "wprowadzkę" już na Boże Narodzenie 2011...no ale nie wyszło :sick:

plan B...zakłada że wprowadzimy się na Wielkanoc 2012 :wave:

Domek jaki budujemy to "Bellinno" z Arhigraphu

http://www.archigraph.pl/projekt/bellino.html

po małych zmianach...troszkę go "poszerzyliśmy" o 60cm co poskutkowało zwiększeniem powierzchni użytkowej do 112m^kw :rolleyes::cool:

oraz konstrukcja dachu została zmieniona...tak że dostaliśmy gratis dość sporych rozmiarów "stryszek"

do tego jedno z okien zamieniliśmy na drzwi balkonowe

wczoraj właśnie zamknęli nam budowlańcy stan surowy :wiggle:

Witam wszystkich serdecznie :)

od lipca bieżącego roku "budujemy" dom w Złotorii :-D

plan A był taki aby zacząć w kwietniu...

ale jak to zwykle bywa...pewien pan w starostwie narobił nam "gnoju"...(zresztą nadal robi)...i wszystko się poprzesuwało :mad:

w planie A zakładaliśmy "wprowadzkę" już na Boże Narodzenie 2011...no ale nie wyszło :sick:

plan B...zakłada że wprowadzimy się na Wielkanoc 2012 :wave:

Domek jaki budujemy to "Bellinno" z Arhigraphu

http://www.archigraph.pl/projekt/bellino.html

po małych zmianach...troszkę go "poszerzyliśmy" o 60cm co poskutkowało zwiększeniem powierzchni użytkowej do 112m^kw :rolleyes::cool:

oraz konstrukcja dachu została zmieniona...tak że dostaliśmy gratis dość sporych rozmiarów "stryszek"

do tego jedno z okien zamieniliśmy na drzwi balkonowe

wczoraj właśnie zamknęli nam budowlańcy stan surowy :wiggle:

Tu też przywitam nowych Sąsiadów.

.... budujesz może dom podpiwniczony ? My budujemy podpiwniczony ten dom http://archon.pl/gotowe-projekty-domow/dom-w-wiciokrzewie/m4522235a4b0f4

Podstawowa opcja budowy to z podpiwniczeniem - nie wiemy jeszcze czy garaż damy pod domem czy obok, ale piwnica ma być przede wszystkim miejscem na piec oraz przechowalnią gratów (bo nie planujemy strychu). Odnośnie elektryki, to we wrześniu podpisaliśmy umowę i liczymy, że do końca marca dadzą nam skrzynkę.

TORUŃCZYK- fajne projekty masz. Ja jednak szukam czegoś mniejszego (działka niewielka) i z płaskim dachem lub o niskim skosie (by funkcjonalność drugiej kondygnacji była większa). Fajny projekt został wyróżniony w konkursie ekologicznym Muratora http://muratordom.pl/eko-murator/prace-konkursowe/praca-konkursowa-nr-068-061211,438_8307.html

Układ niezły choć bez piwnicy (ale to by się dało poprawić:)

Na razie mam podciągniętą wodę i kanalizę (130 zł za metr), złożone umowy do Energi PGNiG - czekam na realizację ich przyłączy.

Pozdrawiam

Przemek

coś ten link nie działa co piszesz o projekcie chętnie bym zobaczył -nasza działka nie jest duża 700m2, ale zapytam jeszcze masz podłączoną wodę z licznikiem działa bez zabudowy ? zakopałeś licznik na zimę w ziemi masz go jakoś zabezpieczony na zimę ? mam projekt gotowy ale nie wiem czy robić przyłącze na zimę -nikt nie wie czy będzie zima

coś ten link nie działa co piszesz o projekcie chętnie bym zobaczył -nasza działka nie jest duża 700m2, ale zapytam jeszcze masz podłączoną wodę z licznikiem działa bez zabudowy ? zakopałeś licznik na zimę w ziemi masz go jakoś zabezpieczony na zimę ? mam projekt gotowy ale nie wiem czy robić przyłącze na zimę -nikt nie wie czy będzie zima

Link poprawiony - w poście pierwotnym.

Instalacja wodna zakopana. Wystaje końcówka kabla od wody. Czekam na odbiór techniczny.