nastka79 01.02.2012 09:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 U nas około 7.30 było -17 U kogo zimniej? Ta sama godzina -18 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 01.02.2012 12:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 U nas około 7.30 było -17 U kogo zimniej? A u nas - 20 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 01.02.2012 13:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Typowo budowlane temperatury:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 01.02.2012 15:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 eee tam, nie jest źle. Trochę mrozu nikomu nie zaszkodzi;)Moi zaczęli dziś w Gdańsku montaż okien. -10 stopni, śnieg:) Na budowie zamontowana jest kamerka i mogę oglądać ich w necie:) A trochę nad tym morzem posiedzą. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 01.02.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 Twardziele... Przy okazji temperatur - rozkminiamy aktualnie temat przyszłego ogrzewania. Na dzień dzisiejszy pomysł jest taki: piec kondensacyjny na gaz ziemny + podłogówka w większości pomieszczeń, gdzie się nie da (pokoje z panelami) odpowiednio większe grzejniki. Instalacja niskotemperaturowa bez mieszaczy, które jakoś do mnie nie przemawiają. Do tego wszystkiego solar i kominek bez rozprowadzenia usytuowany w centralnym punkcie domu (na dole otwarta przestrzeń). Co do kominka - rozwiązanie przetestowane, znam wady i zalety. Co do reszty... Może ktoś z Was ma u siebie takie rozwiązanie? Chętnie poznam opinie głównie w kontekście kosztów eksploatacji:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 01.02.2012 20:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2012 U nasz założenie podobne 100% podłogówka zastanawia mnie czy tylko grzejnik w garażu jakiś dać czy też może podłogówka , w piwnicy podłogówka , panele podłogowe będą jeśli podłogówka zrobiona prawidłowo to nie może przekraczać temperatury 30 stopni a przy takiej temperaturze panelom nic nie bezie , żadnych mieszaczy bufor ciepła min 1000l , kominka brak Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.02.2012 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam. U nas z rańca -21 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.02.2012 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam. U nas z rańca -21 U nas -25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 02.02.2012 08:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Witam. U nas z rańca -21 U nas o 6 rano -22,5, czyli cieplutko w porównaniu z Natalią . Natalia, wybiorę się do Was, ale tak w drugiej połowie lutego. Zadzwonię to się umówimy. A tymczasem wracam do pracy. Życzę wszystkim miłego dnia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 02.02.2012 08:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 U nas o 6 rano -22,5, czyli cieplutko w porównaniu z Natalią . Natalia, wybiorę się do Was, ale tak w drugiej połowie lutego. Zadzwonię to się umówimy. A tymczasem wracam do pracy. Życzę wszystkim miłego dnia Zapraszam, bo Esterka nam już duża urosła, a my się jeszcze nie widziałyśmy (już prawie roczek ). Od 21.02 do 24.02 mam urlop, więc tym bardziej będę mieć czas Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 02.02.2012 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 u nas -23. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
KwiatKobiety 02.02.2012 10:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dzień dobry, bardzo dawno nie było mnie na forum i nie zauważyłam, że do końca stycznia można było ściągnąć darmowy poradnik nt dokumentacji i spraw dot. budowy domu. Czy ktoś ściągnął ten poradnik i mógłby mnie poratować? Info tam zawarte przyda mi się bardzo do egzaminów (oczywiście wszystko mam w notatkach, ale takie kompendium będzie z pewnością przydatne ). Pierwszy egz. już 11 lutego, więc bardzo proszę o poratowanie biednej studentki )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 02.02.2012 11:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 U nasz założenie podobne 100% podłogówka zastanawia mnie czy tylko grzejnik w garażu jakiś dać czy też może podłogówka , w piwnicy podłogówka , panele podłogowe będą jeśli podłogówka zrobiona prawidłowo to nie może przekraczać temperatury 30 stopni a przy takiej temperaturze panelom nic nie bezie , żadnych mieszaczy bufor ciepła min 1000l , kominka brak Zgadzam się, panelom nic nie będzie ale chodzi o utratę ciepła. Miesiąc temu byłem u znajomych, którzy właśnie wprowadzili się do nowego domu, wszędzie mają podłogówkę. Różnica temperatury płytek i paneli jest masakryczna. Płytki są wyraźnie ciepłe a panele (cienkie, zwyczajne panele) chłodne. A więc moim zdaniem, zgodnie z tym co można wyczytać w necie panele faktycznie nie przepuszczają tak energii cieplnej jak podłogi ceramiczne, kamienne etc. Ciepło w tym wypadku jest w dużej części marnotrawione stąd pomysł grzejników w tych pomieszczaniach. My garaż odpuszczamy, nie będzie wcale ogrzewany. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.02.2012 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Zgadzam się, panelom nic nie będzie ale chodzi o utratę ciepła. Miesiąc temu byłem u znajomych, którzy właśnie wprowadzili się do nowego domu, wszędzie mają podłogówkę. Różnica temperatury płytek i paneli jest masakryczna. Płytki są wyraźnie ciepłe a panele (cienkie, zwyczajne panele) chłodne. A więc moim zdaniem, zgodnie z tym co można wyczytać w necie panele faktycznie nie przepuszczają tak energii cieplnej jak podłogi ceramiczne, kamienne etc. Ciepło w tym wypadku jest w dużej części marnotrawione stąd pomysł grzejników w tych pomieszczaniach. My garaż odpuszczamy, nie będzie wcale ogrzewany. "Drewno" jest izolatorem ciepła Mamy panele w kuchni a pod nimi podłogówkę, jak jest włączona to podłoga jest mile ciepła ale samą podłogą raczej bym kuchni nie nagrzał. Co do ogrzewanie w garażu lub jego braku ja bym zastosował rozwiązanie pośrednie. Zamontował najzwyczajniejsze grzejniki ścienne z termostatem ustawionym przeciwzamarzeniowo. Możesz mieć wyłączone ale czasem coś w garażu trzeba porobić co w zimnym nie będzie tak miłe jak w ciepełku. My mamy garaż w piwnicy i mamy tam ponad 2 metrowy kaloryfer. Przez 3 lata mieszkania włączałem go może z 3 razy. Moim zdaniem mimo wszystko warto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
seandillon 02.02.2012 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 Dzień dobry, bardzo dawno nie było mnie na forum i nie zauważyłam, że do końca stycznia można było ściągnąć darmowy poradnik nt dokumentacji i spraw dot. budowy domu. Czy ktoś ściągnął ten poradnik i mógłby mnie poratować? Info tam zawarte przyda mi się bardzo do egzaminów (oczywiście wszystko mam w notatkach, ale takie kompendium będzie z pewnością przydatne ). Pierwszy egz. już 11 lutego, więc bardzo proszę o poratowanie biednej studentki )) Wrzuć mi maila na PW to podeślę. Pozdrawiam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 02.02.2012 20:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2012 "Drewno" jest izolatorem ciepła Mamy panele w kuchni a pod nimi podłogówkę, jak jest włączona to podłoga jest mile ciepła ale samą podłogą raczej bym kuchni nie nagrzał. Co do ogrzewanie w garażu lub jego braku ja bym zastosował rozwiązanie pośrednie. Zamontował najzwyczajniejsze grzejniki ścienne z termostatem ustawionym przeciwzamarzeniowo. Możesz mieć wyłączone ale czasem coś w garażu trzeba porobić co w zimnym nie będzie tak miłe jak w ciepełku. My mamy garaż w piwnicy i mamy tam ponad 2 metrowy kaloryfer. Przez 3 lata mieszkania włączałem go może z 3 razy. Moim zdaniem mimo wszystko warto Opcja z garażem do przemyślenia:) Szczerze mówiąc więcej dumam nad resztą pomieszczeń i tym czy mój plan ma sens:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.02.2012 07:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dziś u nas -24 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 03.02.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 Dziś u nas -24 U nas znów -25. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 03.02.2012 07:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 też -25...aż się boję myśleć co mają moi w Gdańsku:( Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 03.02.2012 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 też -25...aż się boję myśleć co mają moi w Gdańsku:( Nie przejmuj się. Na pewno jest super ciepło i pracuje im się fantastycznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts