madzialenka 03.02.2012 08:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2012 też -25 U nas też -25 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 04.02.2012 10:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 W Siedlcach wczoraj o 6.30 - 28,5z parkingu 2/3 aut nie wyjechało rano, kabli, prostowników, w sklepach brak [nawt marketowych tandetnych]Nasz Diselek Laweta i do wieczora przed mechanikiem na swoją kolej do rozmrażania.W ASO poczekał by do poniedziałku. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 04.02.2012 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2012 A my mamy termometr w którym chińskie małe rączki nie przewidziały, że może być poniżej -20... Pokazywał tylko LOW:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.02.2012 07:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 Witam. U nas dzis -19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 06.02.2012 10:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2012 U nas -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.02.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Hej. Dziś -15 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 07.02.2012 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Hej. Dziś -15 Tak samo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.02.2012 09:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2012 Tak samo. No w końcu Korciło mnie aby podać minimum stopień więcej aby choć zremisować z Tobą ale jak widać uczciwość popłaca To tak żartem oczywiście Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.02.2012 07:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Wita -14 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoman 08.02.2012 09:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 -10 i witam!Mam pytanie do osob ktore wzglednie niedawno przechodzily przez procedure odbioru budynku i ubiegania sie o pozwolenie na uzytkowanie w torunski nadzorze budowlanym. Po pierwszej wizycie tam jestem troche przerazony bo okazalo sie ze sporo rzeczy mam niekompletnych. W szczegolnosci wymagania typu:1. Odbior wewnetrznej instalacji elektrycznej musi byc przeprowadzony przez osobe posiadajaca odpowiednie uprawnienia (z tym sie zgadzam!!) i nalezaca do IZBY INZYNIEROW BUDOWNICTWA (chyba lekka przesada). Wymagany protokol lub oswiadczenie i kserokopie uprawnien i potwierdzenie przynaleznosc do IZBY.2. Wewnetrzna instalacja sanitarna - podobnie jak wyzej czyli uprawnienie i IZBA. Moj kierownik budowy nie jest z powiatu torunskiego i takie wymagania zszokowaly go tak samo jak mnie bo nigdzie indziej nie wymaga sie zeby elektryk/hydraulik byl czlonkiem Izby Inzynierow Budownictwa. No i jestem teraz w kropce bo nie znam takich ludzi. Pewnie w Nadzorze by kogos polecili - wiadomo! Ale moze ktos na forum ma kogos do polecenia albo udzieli jakiejs sensownej porady? Ja na necie znalazlem ze TELMAR na Sklodowskiej robi odbiory instalacji elektrycznych ale dla instalacji sanitarnej - NIC.Pozdrawiam i bylbym wdzieczny za pomoc! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.02.2012 09:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Wita -14 U nas -12 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 08.02.2012 09:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Moj kierownik budowy nie jest z powiatu torunskiego i takie wymagania zszokowaly go tak samo jak mnie bo nigdzie indziej nie wymaga sie zeby elektryk/hydraulik byl czlonkiem Izby Inzynierow Budownictwa. No i jestem teraz w kropce bo nie znam takich ludzi. Pewnie w Nadzorze by kogos polecili - wiadomo! Ale moze ktos na forum ma kogos do polecenia albo udzieli jakiejs sensownej porady? Ja na necie znalazlem ze TELMAR na Sklodowskiej robi odbiory instalacji elektrycznych ale dla instalacji sanitarnej - NIC. Pozdrawiam i bylbym wdzieczny za pomoc! Jeżeli kierownik ma uprawnienia to on może to zrobić. Nasz miał sanitarne i on zrobił odbiór. Elektryką zajął się elektryk (tzn. sam nie miał uprawnień, ale załatwił od jakiegoś znajomego). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.02.2012 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 -10 i witam! Mam pytanie do osob ktore wzglednie niedawno przechodzily przez procedure odbioru budynku i ubiegania sie o pozwolenie na uzytkowanie w torunski nadzorze budowlanym. Po pierwszej wizycie tam jestem troche przerazony bo okazalo sie ze sporo rzeczy mam niekompletnych. W szczegolnosci wymagania typu: 1. Odbior wewnetrznej instalacji elektrycznej musi byc przeprowadzony przez osobe posiadajaca odpowiednie uprawnienia (z tym sie zgadzam!!) i nalezaca do IZBY INZYNIEROW BUDOWNICTWA (chyba lekka przesada). Wymagany protokol lub oswiadczenie i kserokopie uprawnien i potwierdzenie przynaleznosc do IZBY. 2. Wewnetrzna instalacja sanitarna - podobnie jak wyzej czyli uprawnienie i IZBA. Moj kierownik budowy nie jest z powiatu torunskiego i takie wymagania zszokowaly go tak samo jak mnie bo nigdzie indziej nie wymaga sie zeby elektryk/hydraulik byl czlonkiem Izby Inzynierow Budownictwa. No i jestem teraz w kropce bo nie znam takich ludzi. Pewnie w Nadzorze by kogos polecili - wiadomo! Ale moze ktos na forum ma kogos do polecenia albo udzieli jakiejs sensownej porady? Ja na necie znalazlem ze TELMAR na Sklodowskiej robi odbiory instalacji elektrycznych ale dla instalacji sanitarnej - NIC. Pozdrawiam i bylbym wdzieczny za pomoc! 1. Robił mi jakiś znajomy za niewielkie pieniądza. Za ile masz oferte na to i gdzie mnij więcej dom? 2. Placilem za to niewiele, moze nawet miaem od ludzi ktorzy mi robili instalację a moze kierownik budowy wypisał Nie miałaem niektórych dokuemntów z listy PINB i jakoś przeszło, do mi odebrali. Nie miałem np. projektu zjazdu z drogi, odbioru przyłącza wod-kan i też mnie zdziwiło ale po miesiacu przysłali, ze budynek odebrany ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoman 08.02.2012 10:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 1. Robił mi jakiś znajomy za niewielkie pieniądza. Za ile masz oferte na to i gdzie mnij więcej dom? 2. Placilem za to niewiele, moze nawet miaem od ludzi ktorzy mi robili instalację a moze kierownik budowy wypisał Nie miałaem niektórych dokuemntów z listy PINB i jakoś przeszło, do mi odebrali. Nie miałem np. projektu zjazdu z drogi, odbioru przyłącza wod-kan i też mnie zdziwiło ale po miesiacu przysłali, ze budynek odebrany ... 1. Nie wiem ile moglbym za to zaplacic bo sie w cenach nie orientuje wiec jak uslysze cene to sie zastanowie czy jest rozsadna Dom stoi w Grebocinie. 2. No wlasnie rozmawialem z moim wykonawca i ma zadzwonic do kolegi i spytac o to ale to nic pewnego wiec nadal szukam. Mnie brakuje tych odbiorow instalacji, projektu zjazdu (moze tez by zaswiadczenie ze gmina odstepuje od wykonania) i odbioru przylacza wody. Znaczy mam odbior od wlasciciela sieci wodociagowej ale to chyba za malo. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 08.02.2012 10:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 ... Znaczy mam odbior od wlasciciela sieci wodociagowej ale to chyba za malo. Ja chyba dalem ksero umowy o przyłącze wody i kanalizy i to wystarczyło. Na pewno nie miałem nic ponadto Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mackoman 08.02.2012 11:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Pani w Nadzorze powiem szczerze brzmiala dosc groznie jak wymieniala co jeszcze musze doniesc. Nie odnioslem wrazenie ze cokolwiek bedzie odpuszczone Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Tświrek 08.02.2012 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Lutego 2012 Pani w Nadzorze powiem szczerze brzmiala dosc groznie jak wymieniala co jeszcze musze doniesc. Nie odnioslem wrazenie ze cokolwiek bedzie odpuszczone Mój kierownik budowy (znajacy torunskie realia) przed zlożeniem do inspektoratu poprosil o: - prot. odbioru inst. elektr, grzewczej, kanalizacyjnej wew., podłączenie do sieci wod-kan, prokjekt zjazdu, inwentaryzacja geodezyjna, certyfikat energetyczny. -elektryka, hydraulika (wodkan i grzewcza), gaz - dodatkowo dok. przynaleznosci do izby. Wiec sporo tego bylo, nie jestem przekonany ze beda sie czepiac o wszystko w kazdym przypadku ... czesci pewnie odpuszcza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.02.2012 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam przy -18/-19 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 10.02.2012 09:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 Witam przy -18/-19 U nas -20. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 10.02.2012 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Lutego 2012 U nas -20. Ech, wiedziałem że jak zwykle będziesz lepsza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts