Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

U mnie też to była osoba która ma dobre kontakty w starostwie.

Jeśli chodzi o koszty to były zadowalające - 950 PLN za adaptację i prawomocne pozwolenie na budowę.

Jeśli chodzi o szybkość to też było nieźle - 3 tygodnie - ale w szczycie okresu urolopowego.

Jedyna kwestia to zakres adaptacji - u mnie nie był zbyt duży, obejmował:

- przesunięcie kominka

- podwyższenie poddasza

- dobudowanie wiaty - przedłużenie części dach.

Mogę podać namiary na priva.

Pozdrawiam

Thomass

Witam wszystkich.

Dom wprawdzie już zbudowany, ale przed nami ogrodzenie i garaż. W Przysieku.

Do kupujących działki: ja przeglądałam ogłoszenia + jeżdżenie po okolicy i pytanie, agencje to fiasko. Ja swoją działkę znalazłam zagadując rolnika mieszkającego w intersującej mnie okolicy. Obecne ceny - znajomy szukał i mówił, że ostatnio poszła działka za 100zł/m2, niezbyt ładna.

Zdecydowaną większość materiałów kupiłam w Mat-Budzie w Rozgartach i nie mam uwag.

Bardzo dobrze współpracowało mi się z panami w hurtowni "Fabryka Łazienek". Na miejscu mają towar raczej z górnej półki, ale na zamówienie ściągają praktycznie wszystko w korzystnych cenach, dodatkowo miła obsługa. Znacznie gorzej było z instalatorami ("Szyma") - nie w kwestii jakości ale niezgodności ostatecznych kosztów z wcześniejszymi ustaleniami.

Pewnie tak ale nie wiem jakiej. Kupiłem u Frugały.

A ja mam właśnie od nich ulotkę i tam są twoje drzwi (August). Firma nazywa się Polska Technika Zabezpieczeń http://www.ptz.pl

A ja myslę o takich drzwiach między garażem i wiatrołapem:

http://www.pietrucha.com.pl/prod11/drzwi.php model Bartek

Byliśmy wczoraj w Darro i poprosiliśmy o wycenę bramy garażowej segmentowej. Zaproponowano nam Wiśniowskiego. Ponieważ na miejscu z jakichś przyczyn nie mogliśmy dokładnej wyceny dostać, poprosilismy o przesłanie jej dzisiaj faksem. No i nic nie przyszło. Jestem teraz negatywnie nastawiona do tej firmy, bo skoro spóźniają się ze zwykłą wyceną, to co to będzie z dotrzymaniem innych terminów :roll: . Koleżanka mnie dziś ostrzegała, że jak ona zamówiła tam bramę, to przywieziono nie w tym kolorze, który zamówiła i miała problem z reklamacją. :-?

Witamy Wszystkich :D

Startujemy wiosną z naszą chałupką w Osieku, mamy pozwolenie, i czekamy na kosztorys od wykonawcy. Przeczesujemy forum w poszukiwaniu wiadomości i wiemy, że nic nie wiemy :) Cieszymy się bardzo że jest miejsce, gdzie bedzie można zasięgnąć opinii dot. spraw miejscowych i nie tylko.

Pozdrawiamy

Witajcie,

że ja dopiero odkryłam ten temat, no no no, na oczy mi się rzuciło czy co, że go wcześniej nie widziałam? :D

Działkę mamy w Krobi. Zrobiliśmy sobie prezent na Święta Bożego Narodzenia:)

Teraz jeszcze jesteśmy na etapie papierów, ale na szczeście już bliżej końca :) Lada chwila skladamy wniosek o pozwolenie na budowę.

Planujemy zacząć marzec/kwiecień. Budowlańca na mury niby mamy. Mówię niby, bo ja to jakoś nie jestem do niego przekonana. Jest super tani, buduje typowo metodą gospodarczą, bez szalonego sprzętu. Bedzie mu pomagał syn.

Koszt fundamentów, ścian, stropu to 15 000. My sami będziemy kupowac materiały. I teraz szaleństwo latania po hurtowniach. Koszmar!

Mamy problem, bo nie mamy nikogo na dach. Możecie mi kogoś polecić?

Cieszę się, że jest grupa toruńska, możemy sobie podyskutować o miejscowych np. hurtowniach :)

cześć :)

No to chyba mamy sporo wspólnego :) etap mniej więcej ten sam, nasz pan od budowania tez się z kosztorysem sie śpieszy - co coraz bardziej zaczyna mnie irytowac i jeszcze pare kwitow z przyłłaczami do załatwienia. A może macie kogoś do polecenia odnośnie przyłącza wody?

Pozdrawiam Ola :)

cześć :)

No to chyba mamy sporo wspólnego :) etap mniej więcej ten sam, nasz pan od budowania tez się z kosztorysem sie śpieszy - co coraz bardziej zaczyna mnie irytowac i jeszcze pare kwitow z przyłłaczami do załatwienia. A może macie kogoś do polecenia odnośnie przyłącza wody?

Pozdrawiam Ola :)