Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

Witam, mam pytanie - może ktoś cosik powiedziedzieć na temat tartaku w Bydgoszczy na Ujejskiego? Szukam dobrze zrobionej więźby za rozsądne pieniądze a tartak chyba stosunkowo "nowy". Może ktoś współpracował?

UWAGA

Może sie mylę za co z góry przepraszam ale ...

gdzieś tu na forum, dłuższy czas temu, moze w hrubie bydgosko-toruńskiej ktoś po konkretnych perypetiach odradzał tartak właśnie na tej ulicy. Może się mylę, może jest tam więcej tartaków. Poszukaj, popytaj, postaraj się znaleźć coś w wyszukiwarce lub napisz na tamtej grupie, ostrożności nigdy za wiele, takie czasy

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Piotrulex, Toruńczyk - dziękuję za info! Zong - na Ujejeskiego tylko jeden tartak więc to chyba ten:-x

polecam opcje szukajki na forum np:

" 30-08-2007 18:23 #4

edi!

edi! jest nieaktywny

FORUMOWICZ to brzmi dumnie (min. 100) Avatar edi!

Jul 2007

217

Domyślnie na więźbie

facet wziął zaliczkę- 6,500- termin na 10 lipca, nie zrobił, nie oddał kasy- czeka nas sąd

adres: Tartak na Ujejskiego w Bydgoszczy

uwaga: oszust!!!!! "

Witam. W zeszłym tygodniu zakupiliśmy już ekogroszek. Tym razem również ten droższy z Torec. 2,5 tonki po 780 zeta + 50 za dowóz. W zeszłym roku kupiliśmy 3 i nam zostało więc myślę, że to nam powinno wystarczyć. Pozdro

Wczoraj popołudniu wracaliśmy z nad morza i po raz pierwszy nie staliśmy w korku ani jednej minuty, to znak że lato się skończyło :(

Też musimy zakupić ekogroszek i miał i chyba skusimy się na ten Torec skoro Tobie się sprawdził. Który brałeś, bo na stronce są 2 rodzaje:

25 Mj/kg za 700 zł/t i 28Mj/kg za 800 zł/t. Kupowałeś luzem i sam workowałeś?

Jeśli mogę spytać, jaką powierzchnię ogrzewasz i jaką masz moc pieca? Dla nas to dopiero pierwsza zima i nowy dom, więc myśleliśmy o 4 tonach na całą zimę.

Pozdrawiam

Też musimy zakupić ekogroszek i miał i chyba skusimy się na ten Torec skoro Tobie się sprawdził. Który brałeś, bo na stronce są 2 rodzaje:

25 Mj/kg za 700 zł/t i 28Mj/kg za 800 zł/t. Kupowałeś luzem i sam workowałeś?

Jeśli mogę spytać, jaką powierzchnię ogrzewasz i jaką masz moc pieca? Dla nas to dopiero pierwsza zima i nowy dom, więc myśleliśmy o 4 tonach na całą zimę.

Pozdrawiam

28MJ za 780 po malym rabacie. Ich auto ma ładowność do 3t i biorą 50zeta za dowóz a do mnie jest 17km w jedna stronę. Wegiel kupowałem i paliłem już 4 sezony (teraz 5). 2 razy nie brałem z Torecu i zawsze tego żałowałem. W domu grzejemy parter i poddasze (bez 1 pokoju i łazienki) - jeden poziom to koło 70mkw. Jak mocna zima to czasami w piwnicy się włączą kaloryfery. Zużywamy przez sezon około 3t ale nie jesteśmy zbyt ciepłolubni (sypialnia maks 18 stopni, córka zresztą chce podobnie), w ciągu dnia nikogo nie ma w domu więc i temp wtedy niższa, mało zużywamy CWU która w zasadzie podgrzewa się jedynie raz dziennie. Kupuje luzem gdyż mam spora piwnice a w niej box na węgiel. Zebranie 2,5 ton węgla z podjazdu i wpakowanie go do tego boksu w 2 osoby zajęło nam nieco ponad 1,5 godziny

28MJ za 780 po malym rabacie. Ich auto ma ładowność do 3t i biorą 50zeta za dowóz a do mnie jest 17km w jedna stronę. Wegiel kupowałem i paliłem już 4 sezony (teraz 5). 2 razy nie brałem z Torecu i zawsze tego żałowałem. W domu grzejemy parter i poddasze (bez 1 pokoju i łazienki) - jeden poziom to koło 70mkw. Jak mocna zima to czasami w piwnicy się włączą kaloryfery. Zużywamy przez sezon około 3t ale nie jesteśmy zbyt ciepłolubni (sypialnia maks 18 stopni, córka zresztą chce podobnie), w ciągu dnia nikogo nie ma w domu więc i temp wtedy niższa, mało zużywamy CWU która w zasadzie podgrzewa się jedynie raz dziennie. Kupuje luzem gdyż mam spora piwnice a w niej box na węgiel. Zebranie 2,5 ton węgla z podjazdu i wpakowanie go do tego boksu w 2 osoby zajęło nam nieco ponad 1,5 godziny

Dzięki bardzo za odpowiedź. Po takiej rekomendacji raczej zdecydujemy się na zakup właśnie w Torecu. Myślę, że szkoda pieniędzy na zakup workowanego. Mąż ze szwagrem się wezmą, to poworkują :) My niestety nie mieliśmy możliwości zrobienia piwnicy, a kotłownię mamy nie za dużą. Docelowo planujemy postawić taki drewniany domek gospodarczy, ale na razie trzeba dom wykończyć, a potem myśleć o reszcie. Powierzchnię do ogrzania mamy podobną, ale z racji tego, że to pierwsza zima, pewnie zejdzie tego więcej. Ale producent pieca zaleca mieszanie miały z ekogroszkiem (60 do 40), więc też wyjdzie trochę taniej.

Witam serdecznie :)

Po 5 latach nieobecności wróciłam do Torunia ( nie licząc świąt i wakacji) i troszkę się tutaj pozmieniało, więc drodzy forumowicze liczę na waszą pomoc w 3 sprawach

1) Poszukuję kuchni stylizowanej ( prowansja, toskania lub coś angielskiego) macie może kogoś kto się tym zajmuje lub może ktoś coś takiego sprowadza????

2) Chciałabym także zamontować do salonu drzwi przesuwne i zastanawiam się czy wewnętrzne czy zewnętrzne??

3)Znajomy mi powiedział, ze jest jakiś komis fajnych mebli na Chrobrego ( holenderskie meble) macie moze jakieś doświadczenia z tym związane???

Witam!

My już właściwie kończymy budowę - udało się w rok:). Jak dotychczas mielismy sporo szczęcia do wykonawców, ale w tej chwili szukamy jeszcze kogoś do podsufitki i ogrodzenia i bramy. Może możecie kogoś polecić....

Witam!

My już właściwie kończymy budowę - udało się w rok:). Jak dotychczas mielismy sporo szczęcia do wykonawców, ale w tej chwili szukamy jeszcze kogoś do podsufitki i ogrodzenia i bramy. Może możecie kogoś polecić....

Jeśli chodzi o podbitkę, to mogę polecić fachowca, który nam robił: 601 628 452. Nie wiem jak on wypada cenowo, ale z wykonania byliśmy zadowoleni.

My chcemy się do Cierpic wprowadzić na koniec października. Wtedy urodzi się nasz synek. Nie wiem czy jest to realny plan, bo wykończeń jeszcze trochę zostało. Ale póki co walczymy :),

Zapomnieliśmy o przyłączu kanalizacyjnym. Warunki z Gminy dostaliśmy już dawno. Teraz okazuje się, że musimy zrobić projekt, zgłosić w Starostwie, potem w Gminie, znaleźć wykonawcę i zrobić odbiór w Gminie. Niby plan jest, ale zastanawiam się ile czasu to wszystko zajmie?

Co prawda studzienka jest na terenie naszej działki. Nie trzeba się przekopywać przez żadną drogę. Mam nadzieję, że to ułatwia sprawę.

Mogę prosić o namiary na kogoś, kto takie projekty wykonuje? Jeśli chodzi o samo wykonanie przyłącza czy może je zrobić ekipa, która stawiała nasz dom? Czy taki projekt i wykonanie zrujnuje nas finansowo? :)

Pozdrawiam

My chcemy się do Cierpic wprowadzić na koniec października. Wtedy urodzi się nasz synek. Nie wiem czy jest to realny plan, bo wykończeń jeszcze trochę zostało. Ale póki co walczymy :),

Zapomnieliśmy o przyłączu kanalizacyjnym. Warunki z Gminy dostaliśmy już dawno. Teraz okazuje się, że musimy zrobić projekt, zgłosić w Starostwie, potem w Gminie, znaleźć wykonawcę i zrobić odbiór w Gminie. Niby plan jest, ale zastanawiam się ile czasu to wszystko zajmie?

Co prawda studzienka jest na terenie naszej działki. Nie trzeba się przekopywać przez żadną drogę. Mam nadzieję, że to ułatwia sprawę.

Mogę prosić o namiary na kogoś, kto takie projekty wykonuje? Jeśli chodzi o samo wykonanie przyłącza czy może je zrobić ekipa, która stawiała nasz dom? Czy taki projekt i wykonanie zrujnuje nas finansowo? :)

Pozdrawiam

Wykonanie dobrze aby zrobił ktoś z terenu co jest znany gościowy z Gminy który będzie to odbierał, wtedy idzie całkiem bezproblemowo. Czasem nawet wystarczy, że wie kto to robił i na tym polega odbiór ;). Nam robił pan Kaziu z Małej Nieszawki, którego mogę szczerze polecić 504-225-058

Aby zrobić przyłącze zdaje sie należy mieć na to uprawnienia więc pytaj się o to swojej ekipy a później porównaj ceny