Wadus 05.11.2012 14:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 Sluchajcie jezeli obawiacie sie o zasieg to powiem tak, byle byla choc jedna kreska. Pozniej i tak proponuje zrobic w domu antene zewnetrzna o dobrym zysku dB, i podpiac ja pod jakis routerek z wifi i macie po klopocie. Najwazniejsze aby dobrze antene gdzies umiescic i aby to byla naprawde jakas solidniejsza antenka. Ja mam w mieszkaniu zwyklego d-linka w ktorym po zakreceniu innej anteny, za 80 zl okazalo sie ze sila sygnalu zwiekszyla sie o jakies 40% a to naprawde duzo. a jak chcecie cos za free proponuje Areo2, mozna sprobowac koszt 20 zl za karte sim i to wszytko. Znalezc jakis luzny telefon zrobic z niegko hot spota i do sprawdzania poczty i kontaktu ze swiatem wystarczy. Na sciagnie raczej sie nie nadaje bo wprowadzono zabezpieczenie (polaczenie zrywa raz na godzine) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 05.11.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 ... a jak chcecie cos za free proponuje Areo2, mozna sprobowac koszt 20 zl za karte sim i to wszytko. Znalezc jakis luzny telefon zrobic z niegko hot spota i do sprawdzania poczty i kontaktu ze swiatem wystarczy. Na sciagnie raczej sie nie nadaje bo wprowadzono zabezpieczenie (polaczenie zrywa raz na godzine) Tak, to prawda ale ... Ciężko jest kupić, ja zdaje się brałem w Warszawie, jest mała ilość punktów dystrybucji, jest to obowiązek Soloża Polsatowca a nie zależy mu na tym Jest niska prędkość i zdaje się jakieś limity, jest to również utrzymane chyba tylko do końca przyszłego roku Karta nawet jest za darmochę a te 20 zeta to teoretycznie kaucja za nią Do podstawowych zadań pewnie wystarczy ale warto poczytać gdzieś o tym w necie i zdecydować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agatka2106 05.11.2012 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Listopada 2012 są już 2 muxy więc powinniście znaleźć koło 15 http://torun.gazeta.pl/torun/1,35576,12794140,Straca_telewizje_analogowa__Zobacz_kto_pierwszy.html Pewnie są ale nie znalazłam jeszcze czasu ani potrzeby szukania tego, dzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 06.11.2012 07:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Tak, to prawda ale ... Ciężko jest kupić, ja zdaje się brałem w Warszawie, jest mała ilość punktów dystrybucji, jest to obowiązek Soloża Polsatowca a nie zależy mu na tym Jest niska prędkość i zdaje się jakieś limity, jest to również utrzymane chyba tylko do końca przyszłego roku Karta nawet jest za darmochę a te 20 zeta to teoretycznie kaucja za nią Do podstawowych zadań pewnie wystarczy ale warto poczytać gdzieś o tym w necie i zdecydować Zgadza sie ciezko: ale moj szwagier czekal na nia 3 tygodnie wiec nie az tak dlugo i zamowienie zrobil poczta. Wczoraj wlasnie sam tez tak zrobilem, przelew 20+7 zl (kaucja + przesylka), ksero dowodu, forlumarz i wysle to do W-wy, pozniej czeka sie tylko na karte. Mam laptopa firmowego z wbudowanym slotem na sim Card wiec nie bede musial nic kombinowac, ale i tak zawsze moge chyba wlozyc ta karte do mojej nokii i uzywac jako przenosny internet i robic hot spota z telefonu. Poczekam na karte i jak przetestuje to napisze Wam jak to dziala, moze jako glowne zrodlo internetu to srednio sie nadaje ale jakas tymczasowa alternatywa jest, no i duzy plus za mobilnosc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 06.11.2012 13:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Zgadza sie ciezko: ale moj szwagier czekal na nia 3 tygodnie wiec nie az tak dlugo i zamowienie zrobil poczta. Wczoraj wlasnie sam tez tak zrobilem, przelew 20+7 zl (kaucja + przesylka), ksero dowodu, forlumarz i wysle to do W-wy, pozniej czeka sie tylko na karte. Mam laptopa firmowego z wbudowanym slotem na sim Card wiec nie bede musial nic kombinowac, ale i tak zawsze moge chyba wlozyc ta karte do mojej nokii i uzywac jako przenosny internet i robic hot spota z telefonu. Poczekam na karte i jak przetestuje to napisze Wam jak to dziala, moze jako glowne zrodlo internetu to srednio sie nadaje ale jakas tymczasowa alternatywa jest, no i duzy plus za mobilnosc. Ja już mam jako dodatkowy net, a jak nam się skończy umowa w T-mobile to będzie nasz jedyny net. U nas działa i wystarcza na nasze potrzeby (sprawdzić pocztę, poczytać newsy, pogadać przez Skypea). Musieliśmy dokupić modem. Internet darmowy będzie jeszcze przez 2 lata, potem będzie nowy przetarg ogłoszony i wybiorą dostawcę na nowo, być może dalej będzie ten sam... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 06.11.2012 20:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Listopada 2012 Ten net to AERO, o ile dobrze pamiętam sygnał będzie do końca 2013 roku za free (taka umowa za wdrożenie tego). Dostać można to tylko z Warszawy, albo osobiście z formularzem, albo wysłać pocztą +ksero dowodu (oczekiwanie 3-4 tygodni + te 20PLN). Z tego co się orientowałem i rozmawiałem z kumplem (on to już ma) pewnie będzie przedłużone o kolejne 3 lata (ale już na innych zasadach, ponoć szybkość transmisji mają zwiększyć, teraz jest 512kbit/sek) do poczty styka. Cyfrowa telewizja naziemne działa już sporo czasu w Naszym regionie a od ładnych kilku miesięcy jest 15 kanałów. Mam za 60PLN tuner DVBT do lapka, na ,malutkiej antence w całym Toruniu ściąga mi wszystkie kanały. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 07.11.2012 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Kochani! Wczoraj mialem kilkugodzinna rozmowe z generalnym wykonawca budow odnosnie mojego projektu. Do tej pory malo mialem kontaktu z rzeczywistoscia budwlana teraz jakby obuchem dostal w leb Ludzie jak Wy sie wybudowaliscie !? masakra ile rzeczy trzeba ogarnac i na co zwracac uwage juz na samym poczatku. Probujemy oszczacowac wstepny koszt SSO lub SSZ i w sumie wychodzi tyle ile sie spodziewalismy ale szukamy aby zrobic to mozliwie tanio (nie najtaniej) ale tez bez zbednego szalenstwa. - nie mamy jeszcze kupionego projektu, GWB powiedzial, ze trudno mu oszczacowac koszt domu SSO jezeli nie wie jakie sa przewidziane lawy fundamentowe ile stali itp., pozniej czy w domu sa jakies slupy zelbetowe itp. (kurcze a my wlasnie chcemy sie zorientowac czy wystarczy nam srodkow na dany projekt zanim go kupimy) jak Wy ocenialiscie ktory projekt nie bedzie bardzo materialozerny? -kolejna rzecza na jaka zwrocono mi uwage to dach, na projekcie w internecie nie ma wyszczegolnionych wentylacji a do tego potrzebne sa specjalne dachowki gdzie kupuje sie to juz na sztuki i jedna moze kosztowac nawet kilkaset zl. przemnozyc to przez ilosc wywiewow np 5 i mamy spora sumke. - nastepnie tarasy radzono mi nie wylewac zrobic tylko stopy fundamentowe przewidzane na slupy do dachu a potem ulozyc taraz czy schody wejsciowe z kostki co ladnie sie skomponuje z chodnikami i caloscia i ma ta zalete, ze jest tansze niz (fundametn (beton i stal) + plytki + kleje itd.) - kolejna z rad, jezeli mozemy powinnismy kupowac material w okolicach jeseni-zimy i jezeli mozemy skladowac gdzies u siebie wtedy ceny sa nizsze. Ten facet mowil, ze sam tak zaoszczedzil na pustaku zamiast 5 zl placil 3,90. Wiadomo betonu nie bedziemy skladowac bo jest robiony z gruchy ale pustaki, drewno, dachowki itp mozna sie juz pokusic na polowanie okazji. - odradzal nam absolutnie dachowke cementowa ? - mowil, ze pekaja? zgadzacie sie z tym (jaka moze byc roznica pomiedzy dobra cementowa a sredniej klasy ceramiczna? - byl goracym zwolennikiem podlogowki mowil, ze tansza w eksploatowaniu niz grzejniki a koszt polozenia na etapie budowy nie jest az tak duzy (doradza wyprowadzenie laczen na tradycyjne grzejniki ale zaslepienie ich a dom ogrzewac tylko pdlogowka) uff to tyle, czy mozecie to jakos skomentowac jakie sa wasze opinie i doswiadczenia w tym temacie Bede niezmiernie wdzieczny za komentarze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.11.2012 07:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Pewnie są ale nie znalazłam jeszcze czasu ani potrzeby szukania tego, dzięki Spoko. Mi też tv do szczęścia niepotrzebna ale na większym tv jest spora różnica miedzy analogową 1-ką a cyfrową w HD Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.11.2012 07:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Kochani! ... Bede niezmiernie wdzieczny za komentarze Bez projektu ciężko oszacować koszt budowy - to raczej oczywiste Z tymi dachówkami do wentylacji to ez przesady, pewnie gość chciał błysnąć przed potencjalnym inwestorem i wykazał się nadmierną opieką. Takich dachówek dasz z 5 a jedna to max kilka dyszek - zprawdz sobie choćby na alledrodo Z czego tarasy i schody to kwestia gustu, rób jak Ci sie podoba Zima faktycznie może być aniej ale nie jest to oczywiste Mam ceramiczną ale betonowa z roku na rok jest coraz lepsza i ma coraz więcej zwolenników Jest wielu zwolenników podłogówki ale nie jest to rozwiązanie dla alergików. Może byc to tańsze rozwiązanie i nawet skuteczniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 07.11.2012 08:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Bez projektu ciężko oszacować koszt budowy - to raczej oczywiste Z tymi dachówkami do wentylacji to ez przesady, pewnie gość chciał błysnąć przed potencjalnym inwestorem i wykazał się nadmierną opieką. Takich dachówek dasz z 5 a jedna to max kilka dyszek - zprawdz sobie choćby na alledrodo Z czego tarasy i schody to kwestia gustu, rób jak Ci sie podoba Zima faktycznie może być aniej ale nie jest to oczywiste Mam ceramiczną ale betonowa z roku na rok jest coraz lepsza i ma coraz więcej zwolenników Jest wielu zwolenników podłogówki ale nie jest to rozwiązanie dla alergików. Może byc to tańsze rozwiązanie i nawet skuteczniejsze Piotrulex: dziekuje Ci bardzo za odpowiedz ! kolejne cenen uwagi Podlogowka-nie dla alergikow? musze pogooglowac bo ja jestem uczulony na kurz nie bardzo rozumiem jak takie ogrzewanie moze wplywac niekorzystnie dla osob z alergia? hmm.. co do projektu to racja chyba po prostu trzeba sie zdecydowac kupic i przeliczyc wszystko, projekt co prawda okolo 2tys ale lepiej zastanowic sie na tym etapie i podjac decyzje niz leciec ze wszystkim na zasadzie jakos to bedzie. co do tarasow - to chodzi mi o koszt (podano mi jako argument, ze wylewany taras - to czasami lawy fundamentowe pod nim, plus pozniej trzeba zrobic plytki i liczac wszystko razem wychodzi to drozej niz zageszczenie piaskiem i ulozenie kostki (notabene mroz jej nie straszny, nie peka itd.) To moze jeszcze raz przypomne jaki mnie interesuje projekt: http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/wszystkie/projekt-3007_kaprys Mozecie rzucic na niego okiem? co o nim sadzicie? dach 309 m2 - bez okien polaciowych, lukarni itp. drewno na dach 13 m3 2 kominy strop Teriva pow. zab. 196m2 Moj skromny stan wiedzy na poczatek, poprawcie mnie jezeli uwazacie inaczej plz Fundament (bedzie drogi, duza powierzchnia, duzo bedzie zalezec od gruntu na jakiej sie go zrobi) - koszt 30-45 tys Sciany i strop (sciany jak sciany tu niewiele mozna powiedziec, strop - musi zakryc 126+32m2 powierzchni bedzie troche kosztowal) (sciany i strop)koszt - 50-75 tys Dach (duzy - ale nie az tak skomplikowany) - koszt 50-70 tys ----- SSO moze byc od (130 eee. raczej niemozliwe )-180 tys SSZ 160 (chyba, ze pol rodziny buduje za pol darmo )-200 tys alternatywa jest Z19 http://www.z500.pl/projekt/Z19,Parterowy-dom-z-podwojnym-garazem-od-frontu-kopertowym-dachem-i-podcieniem.html Ten projekt moze byc troche tanszy bo jest dosyc fajne opisany na forum ludzi ktorzy go buduja i to dosyc aktualny tam podaja koszty i wszystkie problemy jakie napotkali zwiazane z tym projektem. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 07.11.2012 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 ... To moze jeszcze raz przypomne jaki mnie interesuje projekt: http://www.domoweklimaty.pl/projekty-domow/wszystkie/projekt-3007_kaprys Mozecie rzucic na niego okiem? co o nim sadzicie? ... Dom bardzo ładny ale ... Dach nie bedzie tani. Najtansze sa 2-spadowe a tu bedziesz mial wiele tych chyba gąsiarów ktore kosztują za sztuke kilka razy wiecej niz dachowka. Tak czy inaczej dom wyglada niezle a to najwazniejsze Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 07.11.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Wiem o tym, ale pozytywne jest to, ze mam zarezerwowana ekipe, ktora juz postawila z 5 domow moim znajomym i niektorzy mieli takie dachy ze hoho. Ich konikiem sa wlasnie dachy i poza domamy zajmuja sie poprawkami dachow na innych budowach gdzie ktos schrzanil robote. Material bedzie swoje kosztowal, ale moze nie az tak bardzo jak w przypadku dachu z facjatkami i lukarniami ale o powierzchni np 200-250 m2. No czekam teraz wlasnie na spotkanie z ta ekipa narazei maja od groma zlecen i nie bede im zawracal gitary, jak przyjda chlodniejsze dni wtedy sie z nimi umowie i zobacze co oni powiedza. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 07.11.2012 17:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Wiem o tym, ale pozytywne jest to, ze mam zarezerwowana ekipe, ktora juz postawila z 5 domow moim znajomym i niektorzy mieli takie dachy ze hoho. Ich konikiem sa wlasnie dachy i poza domamy zajmuja sie poprawkami dachow na innych budowach gdzie ktos schrzanil robote. Material bedzie swoje kosztowal, ale moze nie az tak bardzo jak w przypadku dachu z facjatkami i lukarniami ale o powierzchni np 200-250 m2. No czekam teraz wlasnie na spotkanie z ta ekipa narazei maja od groma zlecen i nie bede im zawracal gitary, jak przyjda chlodniejsze dni wtedy sie z nimi umowie i zobacze co oni powiedza. Stan zero to można wyliczyć plus minus - ławy w koło plus ławy w środku to koło 100m ławy dla tego domu nie będą miały więcej nić 60x40 czyli jakieś 25 kubików betonu -beton z pompą dowozem około 7tyś bloczki też łatwo policzyć na głębokość ława powiedzmy 1m to masz 2200 bloczków -czyli jakieś 7 tyś do tego cemant wapno jakieś 3 tyś deski stal potem chudy plus wykopy koparka . izolację ławy papa ściany , dysperbity - plus robocizna ja bym dołożył do tego co policzyłeś dach nie jest tani jak pisali najtańsze są dwu spadowe tu nie jest prosty dużo gąsiorków dodatków cieśle dekarze za metr dachu od 80 do 120zł mogą wołać dom ładny i funkcjonalny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 07.11.2012 18:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Poczytaj także na forum o hydroizolacji podłoża, bo to czeka Was także na początku, jako materiał do wzniesienia ścian "silkaa", później to z górki, a potem znowu pod górkę jak zamknięcie chatę.Jestem na etapie kończenia podłogówki na parterze i zaraz wylewka przyjdzie. Kładłem to z moim hydraulikiem,generalnie żadna filozofia żeby położyć samemu. Wszystko PEX Wavin fi-16. Kupowałem do tego styro z grzybkami w sklepie w łodzi-można się z nimi dogadać i za transport rozliczyć z kierowcą, bo oni to wożą do Gdańska także z autostrady może odbić do Torunia. Nie potrzeba dawać folii na styro-tak twierdzą ich inżynierowie, a sam styro jest twardy. Dach dwuspadowy najtańszy ewentualnie koperta. Ja u siebie na tarasie mam beton, ale dodatkowo będę robił u siebie jeszcze pressbeton, jak chcesz podejrzeć co to to tutaj: http://www.betonova.pl/ ,możemy to wykonać (kwestia dogadania się).Może się nie znam, ale w tym projekcie Z19 moim zdaniem komin jest spartolony, powinien wznosić się ponad kalenicę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 07.11.2012 19:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Co do z19 zgadza sie co pisze Franzelot na forum ludzie ktorzy buduja ten dom zwracaja juz uwage ze trzeb podniesc komin. Ale jak mowilem z19 to nasza alternatywa (choc widze ze tam przewidzieli duze lawy, stlupy zelbet a to sporo kosztuje) Na razie analizuje Kaprysa i on jest No1 Tylko pytanie czy moje kalkulacje sa dobre?, nie moge sobie za bardzo pozwolic na obsuwe, licze wiec SSZ 180 tys + 20 tys na nieprzewidziane wypadki. Budowac bede etapami w przyszlym roku fundament + ew. sciany. i strop w 2014 dach i robie SSZ. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 07.11.2012 19:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Na SSZ dużo nie zaoszczędzisz, kalkulacje dokładane do kosztorysów pewnie są machnięte o jakieś 20% (ale nie sądzę aby więcej). Najwięcej można zaoszczędzić zawsze na pracach wykończeniowych, w końcu dwie zdrowe rączki Bozia Nam dała to dlaczego z nich nie korzystać Zrobiłem sam instalacje, elektryczne, alarm, antena, net (w końcu elektryk jestem ), teraz robię sam ogrzewanie (hydraulik pomaga w ramach odrobienia, my zrobiliśmy mu pressbeton), a już niebawem będę robił ocieplenie poddasza. Na wiosnę styro na ściany, a potem już płytki i podłogi w domu, malowanie i można mieszkać )) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 07.11.2012 23:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Listopada 2012 Co do z19 zgadza sie co pisze Franzelot na forum ludzie ktorzy buduja ten dom zwracaja juz uwage ze trzeb podniesc komin. Ale jak mowilem z19 to nasza alternatywa (choc widze ze tam przewidzieli duze lawy, stlupy zelbet a to sporo kosztuje) Na razie analizuje Kaprysa i on jest No1 Tylko pytanie czy moje kalkulacje sa dobre?, nie moge sobie za bardzo pozwolic na obsuwe, licze wiec SSZ 180 tys + 20 tys na nieprzewidziane wypadki. Budowac bede etapami w przyszlym roku fundament + ew. sciany. i strop w 2014 dach i robie SSZ. To co daje spore różnice w kosztach to przede wszystkim pilnowanie każdego wydatku, sporo można zaoszczędzić szukając materiałów po różnych hurtowniach, nawet marketach. Warto ceny sprawdzać zawsze i zawsze się targować. Bardzo dużo zależy od ekipy budującej, tu także warto pochylić się nad tematem i sprawdzić jak to wygląda u konkurencji. Oczywiście odradzam ludzi z przypadku, sam zawsze polegałem na poczcie pantoflowej i ludziach z polecenia. Pewnie każdy Ci to powie ale ja również potwierdzam, że stosunkowo największy koszt to dach, okna, brama garażowa. Przy dachu wiele zależy od rodzaju materiałów, można wybrać tańsze można droższe, możliwości jest bardzo wiele. To samo z oknami. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 08.11.2012 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Fajne rady! Czyli podsumowujac: - ostroznie wybierac ekipe (najlepsze te z polecenia) - uwazac na ceny materialow (szukac, szukac i jeszcze raz szukac najlepszych ofert) ja to tez rozumiem: trzeba sie orientowac w technologiach aby nie przeplacac za material ale tez aby nie kupowac czegos na wyrost. Tak samo nie dac sobie wcisnac byle czego. - pospiech: wskazany tylko przy lapaniu pchel To mozna powiedziec jedne z wazniejszych punktow na poczatku budowy. Mnie czeka teraz, wybieranie KB i architekta. (swoja droga ciekawe ile to wszytko wyniesie zanim wbije lopate w ziemie? - 2300 projetk - 2000 architekt - 400 geodeta - inne... ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Franzelot 08.11.2012 18:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Listopada 2012 Jeśli chcesz mogę Ci dać namiar na KB, zadzwonisz zapytasz się i albo się dogadasz albo nie. Ja go mam u siebie bo on na co dzień współpracuje z moją mamą i geodetą. Dlatego wiem, że mogę na Nim polegać. Dodatkowo mogę wspomóc przy przebrnięciu z papierami w Energetyce toruńskiej.Co do materiałów zapomnij o kupowaniu w Naszych hurtowniach, bierz wszystko w sklepach internetowych, allegro, nawet z transportem wyjdzie Ci taniej niż na Naszym rynku :PPPCo do okien jak zapodasz w google to Ci wyświetli sporo, ale polegaj na dobrych cenionych i sprawdzonych markach (niekoniecznie kosztowne, chodzi o profile a nie samo wykończenie-ja mam VEKA i okucia SIGENIA, ponad rok na budowie, kurz, pył, brud i żadnych kłopotów), co będzie dalej to się okaże. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 09.11.2012 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Listopada 2012 Maciej, wyjaśniło się u Ciebie z reklamacją?Franzelot, ja u siebie mam ten sam zestaw jeśli chodzi o okna. 5,5 roku. Okna od roku przenaczone do wymiany. Ale wszystko zależy od producenta. Ja mam od naszego lokalnego i jestem totalnie załamana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts