Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

W kwestii okien to NIE polecam firmy Oknovid !!!!!

My na szczęście już wybudowani więc jutro koło południa zamiast budować czy dokonywać trudnych wyborów jak pogoda pozwoli rozpalam wędzarnie i wędzę:

- 2 nieca 2 kilogramowe łososie w dzwonkach

- kilkanaście wypatroszonych śledzi - po raz pierwszy

- 1 kawałek leszcza od ogona

- 1 kilogramową szynkę - po raz pierwszy - zastanawiam się czy robić jako "surową" czy może sparzyć aby się nie ciągnęła

- 10 ćwiartek z kurczaka

Wszystko oczywiście wędzone na raz, jedynie jedne krócej (np. śledzie), inne dłużej (np. szynka).

Jak nie zapomnę to pstryknę jakieś poglądowe zdjęcie i się nim podzielę. Jakbym nie kombinował inaczej efektami mojej pracy nie dam rady z Wami się podzielić

Co do materiałów zapomnij o kupowaniu w Naszych hurtowniach, bierz wszystko w sklepach internetowych, allegro, nawet z transportem wyjdzie Ci taniej niż na Naszym rynku :PPP

witam,

ja podszedłem do sprawy trochę inaczej. ZAWSZE pojawiałem się w hurtowni z plikiem wydruków z allegro, sklepów internetowych i ceny jakie uzyskiwalem lokalnie były naprawdę dobre.

Po jakimś czasie sprzedawcy wiedzą, że z temu panu/pani trzeba dać spory rabat - inaczej nic z zakupów nie wyjdzie.

SSO - zakupy w duuużej lokalnej hurtowni. wykończeniówka - materiały z malego punktu Tropsa. Szczerze polecam 2gą opcję - w niewielkim punkcie zależy im na klientach, zawsze sprowadzą materiał jakiego potrzebujesz, w dużej łaskę robią, że sprzedają i bierz tylko to, co jest na placu...

pozdrawiam

Zgadzam się z przedmówcą jeśli w danej hurtowni, mamy zamiar zakupić materiały różnego rodzaju i już do ukończenia budowy (albo przynajmniej na jakiś duży jej etap), wtedy można z nich coś wycisnąć. Co do Tropsa na Podgórzu to bym się tak nie rozkręcał. Co do nich zadzwonię i o coś pytam to nie mają. Nawet jak dowieźli im styropian (akurat podjechałem zakupić styro) to się okazało, że akurat 3cm im nie dowieźli-i już podziękowałem tej hurtowni.

Ale sposób dobry, natomiast nie dadzą takich cen jak w sklepach internetowych (NIE MA TAKIEJ OPCJI) bo sklepy stacjonarne mają o wiele większe koszty utrzymania.

No dzis odbylem pierwsza powazna rozmowe z kierownikiem ekipy, ktora bedzie budowac mi SSO.

Jak dobrze pojdzie, od wiosny zaczynamy fundament, a pozniej sciany, strop i dach.

Juz mnie przeraza to, ile czeka mnie dzwonienia zalatwiania itd.

Teraz jeszcze zastanawiam sie nad architektem i Kierownikiem Budowy.

No coz, maszyna ruszyla, teraz zostalo mi zalatwienie architekta, KB i pozwolenie.

Juz moge powoli rozpytywac co gdzie i za ile.

... natomiast nie dadzą takich cen jak w sklepach internetowych (NIE MA TAKIEJ OPCJI) bo sklepy stacjonarne mają o wiele większe koszty utrzymania.

Grzejniki Purmo i kocioł na ekogroszek Elektromet kupowalem w hurtowni Ada w Lubiczu za takie same pieniądze jak znalazłem w rozsądnym sklepie na allegro. gdyby Ada mi takich cen nie dała kupił bym przez net i tyle. Nie wszystko opłaca się kupować przez net ...

Słyszeliście jakieś opinie o oddziale laryngologicznym w Szpitalu dziecięcym w Toruniu? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje, bo nic nie znalazłam.

Natalia, a co się dzieje? Bardzo dobra laryngologia jest w Grudziądzu - wiem, bo bywałam z Jaśkiem. Jakby co, zadzwoń to porozmawiamy.

Słyszeliście jakieś opinie o oddziale laryngologicznym w Szpitalu dziecięcym w Toruniu? Będę wdzięczna za jakiekolwiek informacje, bo nic nie znalazłam.

7 lat temu bardzo dobre byly opinie. Bylam z corka na wycieciu migdalka i naprawde rewelacja, pani ordynator przekonywala mnie zebym nie robila w zadnym prywatnym gabinecie i rzeczywiscie po tym co tam widzialam to byla to dobra decyzja. Migdalki nie odrosly a dziecko przestalo chorowac. Pozdrawiam:bye:

Natalia, a co się dzieje? Bardzo dobra laryngologia jest w Grudziądzu - wiem, bo bywałam z Jaśkiem. Jakby co, zadzwoń to porozmawiamy.

No mamy problemy z córeczką niestety, ale dziś byłam u znajomej laryngolog dziecięcej i powiedziała, że w Toruniu raczej nie robić operacji, tylko w Bydgoszczy. Już sama nie wiem, bo o Bydgoszczy też różnie słyszałam.

No mamy problemy z córeczką niestety, ale dziś byłam u znajomej laryngolog dziecięcej i powiedziała, że w Toruniu raczej nie robić operacji, tylko w Bydgoszczy. Już sama nie wiem, bo o Bydgoszczy też różnie słyszałam.

Luuuuuuuuuudzie, nie dajcie się zwariować .....

Ja słyszałem, że w Mediolanie jest dobry laryngolog. To oczywiście żart i to kiepski, wiem że zdrowie dziecka jest najważniejsze ale nie popadajcie w paranoje

Słuchajcie w Toruniu jest jeden z lepszych szpitali dziecięcych w regionie. Gdy mój synek 2 lata zachorował aby nie podawać mu końskiej dawki antybiotyków, które teraz wiem, ze i tak by nie pomogły. Pediatra zleciła badanie krwi z żyły. I wierzcie mi to nie jest takie proste u 2 latka tym bardziej, ze mój wtedy nawet nosa nie dal sobie wytrzeć :) . Krew pobrano mu w szpitalu dziecięcym w Toruniu i zrobili to podręcznikowo. Od razu celowany antybiotyk i synek po 14 dniach zdrowy jak rybka.

Tak wiec bez przesady nie ma co się strachać. Wiem, ze rożne rzeczy się zdarzają ale czy to Toruń czy Warszawa wszędzie może się coś przytrafić. Toruń przynajmniej jest na miejscu. Zaoszczędzi się na stresie z wożeniem dziecka po całej Polsce.

A wracajac do watku budowlanego, czy ktos z Was pali peletem? jakie piece uzywacie (na ekogroszek i/lub pelet), ktore moglibyscie w ciemno polecic?

I co najbardziej mnie interesuje jakie maja wymiary i ile miejsca potrzeba aby je w miare serwisowac i czyscic ?

ja kilkakrotnie byłam z dziewczynami w naszym dziecięcym i nie mam złych wspomnień. Na pewno nie polecam oddziału ortopedycznego dla dorosłych na Batorego. To tak z wątków szpitalnych.

Palę węglem, a raczej mąz pali, bo ostatnio w domu jestem gościem (niestety):(

Efekt pracy w ostatnią sobotę

http://s1.zmniejszacz.pl/108/20121110275__400299.jpg

Ćwiartki, śledzie, szynka, łososie i leszcz :)

W sumie jakieś 8-9kg gotowego wyrobu a jeszcze z 3 latka temu wydawało mi się to potwornie skomplikowane i nie do ogarnięcia. Teraz kupuje w markecie szynkę za 11 zeta i pekluje z przyprawami parę dni, wędzę i tracę nieca 10% wagi więc smaczna, nieszprycowana szynka kosztuje mnie 12 zeta. Nie chodzi tu nawet o koszta ale satysfakcje mam przeokropną :)

Efekt pracy w ostatnią sobotę

http://s1.zmniejszacz.pl/108/20121110275__400299.jpg

Ćwiartki, śledzie, szynka, łososie i leszcz :)

W sumie jakieś 8-9kg gotowego wyrobu a jeszcze z 3 latka temu wydawało mi się to potwornie skomplikowane i nie do ogarnięcia. Teraz kupuje w markecie szynkę za 11 zeta i pekluje z przyprawami parę dni, wędzę i tracę nieca 10% wagi więc smaczna, nieszprycowana szynka kosztuje mnie 12 zeta. Nie chodzi tu nawet o koszta ale satysfakcje mam przeokropną :)

Piotr Ty to potrafisz ludziom smaka narobić :) jesteś okrutny :)

Słuchajcie w Toruniu jest jeden z lepszych szpitali dziecięcych w regionie. Gdy mój synek 2 lata zachorował aby nie podawać mu końskiej dawki antybiotyków, które teraz wiem, ze i tak by nie pomogły. Pediatra zleciła badanie krwi z żyły. I wierzcie mi to nie jest takie proste u 2 latka tym bardziej, ze mój wtedy nawet nosa nie dal sobie wytrzeć :) . Krew pobrano mu w szpitalu dziecięcym w Toruniu i zrobili to podręcznikowo. Od razu celowany antybiotyk i synek po 14 dniach zdrowy jak rybka.

Tak wiec bez przesady nie ma co się strachać. Wiem, ze rożne rzeczy się zdarzają ale czy to Toruń czy Warszawa wszędzie może się coś przytrafić. Toruń przynajmniej jest na miejscu. Zaoszczędzi się na stresie z wożeniem dziecka po całej Polsce.

A wracajac do watku budowlanego, czy ktos z Was pali peletem? jakie piece uzywacie (na ekogroszek i/lub pelet), ktore moglibyscie w ciemno polecic?

I co najbardziej mnie interesuje jakie maja wymiary i ile miejsca potrzeba aby je w miare serwisowac i czyscic ?

Ja palę peletem ale u mnie nie ma kotłowni, mam piec- kominek w salonie więc pewnie nie pomogę w wyborze pieca.