andrzej_gorski 16.12.2012 14:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 widze, ze juz bardzo rzadko zagladaja tu satli bywalcy forum. Az zastanwiajace skad sie wzieglo tych 520 zakladek wpisow? Ale w sumie co sie dziwic, pewnie wiekszosc juz sie pobudowala lata temu i ile mozna jeszcze walkowac ten sam temat. No coz, za to ja chcialem oglosci, ze wlasnie zamowilem projekt i w przyszlym roku rozpoczynam budowe. Zdobylem juz czesc dokumentacji teraz bedzie adaptacja i wnioskowanie o pozwolenie. Mam nadzieje, ze moze aktywuje sie "nowe pokolenie" budujacych w Toruniu i bedziemy mogli dzielic sie spostrzezeniami i radami. Oczywiscie mile widziane rady starszyzny Na razie bede zbieral informacje gdzie kupowac materialy (od etapu 0 do SSZ) Witam, ja również zaczynam na wiosnę. w jakiej okolicy będziesz budował? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
TORUŃCZYK 16.12.2012 15:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Na razie bede zbieral informacje gdzie kupowac materialy (od etapu 0 do SSZ) jak będziesz zbierał ceny materiałów pytaj zawsze z transportem czy bez bo to duże znaczenie i wielka różnica i niektórzy tu chowają prawdziwą końcową ceną - jak będziesz miał wszystkie ceny na końcu podjedz do tombudu na nieszawskiej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 16.12.2012 15:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 z rad skorzystam na pewno Na poczatkowym etapie to raczej nie da sie zbytnio oszczedzic chyba ze wlasnie na cenie materialow i tu trzeba bedzie duzo sie dowiadywac i pytac. Budowa bedzie po wschodniej stronie Torunia, niedaleko Grebocina. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madazlotko 16.12.2012 19:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Grudnia 2012 Witam , ja jak zwykle z pytaniem, znacie może kogoś kto montuje podbitkę dachową solidnie i niedrogo? Podbitka z paneli pcv. Pozdrawiam! Polecam mojego dekarza - niedrogo i solidnie - 600-537 567 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 18.12.2012 18:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Bardzo dziękuję za odpowiedź, pozdrawiam Polecam mojego dekarza - niedrogo i solidnie - 600-537 567 Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 18.12.2012 18:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Grudnia 2012 Dziękuję bardzo za opowiedź. Pozdrawiam 601 628 452 - nie wiem czy niedrogo, na pewno solidnie. My wprawdzie robiliśmy drewnianą, ale Pan robi też PCV. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 20.12.2012 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 20 Grudnia 2012 Projekt juz dostarczony, teraz beda nanoszone male zmiany i przygotowanie do procedury ubiegania sie o pozwolenie jak dobrze pojdzie wniosek o pozwolenie na budowe zlozony zostanie koncem stycznia. Ja teraz z olowkiem i kartka w reku zaczne liczyc liczyc liczyc liczyc Mam nadzieje, ze z projektu juz dokladniej wyjdzie mi ile czego potrzebne na kolejne etapy i powoli zaczne sie orientowac w cenach na rynku Torunskim. Jedno juz mi doradzano abym zawsze dokladnei liczyl ile czego potrzebuje i nie do konca ufal wyliczeniom ekip budujacych Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 23.12.2012 20:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Na poczatek wychodzi ze potrzebuje okolo 1 tony stali na fudnament 16 x 14 m ? troche to duzo? samego drutu zebrowanego fi 12 mm mam w spisie materialow okolo 5000 kg co to bunkier ? A wiec moze zaczne od pierwszego pytania? Ktos ma polecone zrodlo gdzie mozna zamowic stal? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Maciej14 23.12.2012 21:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Grudnia 2012 Na poczatek wychodzi ze potrzebuje okolo 1 tony stali na fudnament 16 x 14 m ? troche to duzo? samego drutu zebrowanego fi 12 mm mam w spisie materialow okolo 5000 kg co to bunkier ? A wiec moze zaczne od pierwszego pytania? Ktos ma polecone zrodlo gdzie mozna zamowic stal? Sporo tej stali, rozumiem, że projekt gotowy? Polecam SAMBUD 2 na Ceramicznej. Mają dobre ceny, warto lekko ponegocjować, przekonują ich dwa argumenty: gotówka i zapewnienie, że będziesz brał u nich na całą budowę. Mi się udało, tańszej hurtowni nie znalazłem a sprawdziłem wszystkie największe, w jednej nawet dowiedziałem się, że połowa hurtowni w Toruniu bierze z Sambudu. Zaznaczam jednak, że różnice nie były miażdżące, w granicach 5-20gr na kg. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 24.12.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 24 Grudnia 2012 Sporo tej stali, rozumiem, że projekt gotowy? Polecam SAMBUD 2 na Ceramicznej. Mają dobre ceny, warto lekko ponegocjować, przekonują ich dwa argumenty: gotówka i zapewnienie, że będziesz brał u nich na całą budowę. Mi się udało, tańszej hurtowni nie znalazłem a sprawdziłem wszystkie największe, w jednej nawet dowiedziałem się, że połowa hurtowni w Toruniu bierze z Sambudu. Zaznaczam jednak, że różnice nie były miażdżące, w granicach 5-20gr na kg. Dzieki za podpowiedz! pewnie skontaktuje sie z nimi na dniach, moj dom wymaga dosyc sporo stali i od groma drzewa na wiezbie( jezeli dobrze czytam opis okolo 13 m3) i dachowki dach okolo 310m2. Jeszcze nie widzialem sie ze znajomymi, ktorzy tez sie buduja i pewnie maja swoje kontakty, jezeli okaze sie, ze poleca cos fajnego to dam znac. Na chwile obecna mam takie namiary: Betor - Torun Sambud - Torun Centrostal - Torun Tartak w Lulkowie Okna 2M - Torun ==== No i mamy 2013 rok ! Zycze wszystkim budujacym aby zrealizowali swoje marzenia i aby wszystko szlo z planem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
inżynier_budownictwa 01.01.2013 22:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Stycznia 2013 Hejka. Kto z Was współpracował z Termo-projektem?... Tez nie polecam Thermoprojektu Ja u nich robiłam projekt, drzwi na poddaszu mam w projekcie do środka pokoju - szkoda że nie wzięli odległości pod uwagę i skosów bo chyba musiałyby to być drzwi dla krasnoludka bo normalne nie ma szans żeby je tak otwierać. pomijając że kąt dachu zrobili u mnie 40 stopni i po zrobieniu więżby okazało się że mój mąż (1,85) w łazience do umywalki musiałby kucać, a prysznic się nie mieści i musieliśmy zrezygnować z prysznica i wstawić wannę bo niższa pomijając wszystkie pomyłki w wymiarach i korygowanie tego na placu budowy, co się musiałam nasłuchać kur... przy murowaniu to nawet sobie nie wyobrażacie. Co prawda budujemy na spółkę z rodzicami nieduży domek letniskowy ale mimo to musieliby być ostatnim biurem w Toruniu i nie wiem czy nawet wtedy bym się na nich zdecydowała ponownie. pozdrawiam Hmmmm a może po prostu niektóre osoby pracujące w owej firmie nie mają stosownych uprawnień budowlanych??? ( pan R.K , który tak pięknie mówi ) Łatwo sobie sprawdzić wpisując do rejestru PIIB. Z pozdrowieniami inż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komares 15.01.2013 14:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Stycznia 2013 Witam, Mam w planach kompletny remont lazienek i poszukuje solidnej firmy ktora by wymienila rury i zrobila cala reszte kafelki itd. Czy mozecie polecic kogos solidnego z Torunia i okolic? Czy oplaca sie placic komus za projekt(czasami sklepy oferuja go za darmo przy zakupie powyzej okreslonej kwoty) czy lepiej samemu szkicowac? dziekuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AsiaM81 23.01.2013 10:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Stycznia 2013 Witam, Mam w planach kompletny remont lazienek i poszukuje solidnej firmy ktora by wymienila rury i zrobila cala reszte kafelki itd. Czy mozecie polecic kogos solidnego z Torunia i okolic? Czy oplaca sie placic komus za projekt(czasami sklepy oferuja go za darmo przy zakupie powyzej okreslonej kwoty) czy lepiej samemu szkicowac? dziekuje Moim zdaniem zarówno łazienka jak i kuchnia to najbardziej problematyczne "rejony" w mieszkaniu czy domu. Ja poprosiłam o pomoc specjalistów w tych kwestiach, większość moich znajomych również i jak narazie wszyscy są zadowoleni:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piatel 30.01.2013 13:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2013 Witam, Mam w planach kompletny remont lazienek i poszukuje solidnej firmy ktora by wymienila rury i zrobila cala reszte kafelki itd. Czy mozecie polecic kogos solidnego z Torunia i okolic? Czy oplaca sie placic komus za projekt(czasami sklepy oferuja go za darmo przy zakupie powyzej okreslonej kwoty) czy lepiej samemu szkicowac? dziekuje Racja ja tez korzystałem z projektanta jestem bardzo zadowolony. Jedna rada. Zanim spotkasz się z projektantem musisz wiedzieć mniej więcej czego chcesz, a on poda ci to w kilku wersjach. Taką drogę ja wybrałem i efekt jest piorunujący. Jeśli chcesz to mogę polecić i projektanta i wykonawcę, ale to na pw. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kruk4 02.02.2013 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2013 Witam wszystkich bardzo serdecznie na jesień zamierzam ruszyć z budową domu działka jest na osciedlu stawki i jak to bywa na początku budowy potrzebuje garaż blaszak oraz skrzynkę budowlaną może ktoś nie potrzebuje już i ma na sprzedaż Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komares 03.02.2013 15:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lutego 2013 Racja ja tez korzystałem z projektanta jestem bardzo zadowolony. Jedna rada. Zanim spotkasz się z projektantem musisz wiedzieć mniej więcej czego chcesz, a on poda ci to w kilku wersjach. Taką drogę ja wybrałem i efekt jest piorunujący. Jeśli chcesz to mogę polecić i projektanta i wykonawcę, ale to na pw. Moze byc na pw Piatel Jesli chodzi o projektowanie przez specjaliste to ja bym bardzo chciala znalezc takiego ,bo przewaznie to firmy ktore tylko udaja ze sie na czyms znaja a dzialaja od roku czy dwoch.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 05.02.2013 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Lutego 2013 Ja tez bylbym wdzieczny za jakies info gdzie mozna skonsultowac sie jak zaprojektowac kuchnie i ile to kosztuje? Wymiar kuchni to 435 x 240 z czego trudno zdecydowac nam czy isc w strone otwartej czy zamknietej, mamy swoje pomysly ktore sa, a must! ale czasmi to co sie nam wydaje w praktyce moze okazac sie bez sensu albo moze wlasnie potrzebujemy tylko upewnienie sie, ze dobrze myslimy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Majniko 06.02.2013 03:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2013 Witam, jestem na etapie SSO, teraz okna, ale już szukam wykonawcy na instalacje. Czy możecie polecić mi kogoś od inst. elektrycznej, wodno-kanal i CO? Elektryka kiedyś polecał Piotrulex, odszukam, ale na pozostałe nie mam, proszę o namiary. Dzięki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iti19 12.02.2013 13:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2013 witammy zastanawiamy sie czy kupić agregat prądotwórczy czy też korzystać z prądu budowlanego. Energa żażyczyła sobie 80zł za m-c stałej opłaty, pwoedzieli ze nawet jak zmniejszymy moc to różnżica w cenie będzie groszowa. Powiedzano nam w enerdze że jak zrobimy SSZ i położymy elektrykę i dostarczymy odbiór instalacji to wtedy zmienią nam na prąd mieszkalny, a na ich stonie piszą że do tego trzeba mieć odbiór techniczny budynku - i tak naprawdę prewnie zalęzy wszystko na kogo trafisz jak pójdziesz to załatwiać. No i nie wiemy co robić, czy płacić im 80zł/m-c za nic czy kupić agregat.A jeśli agregat to jaki? Sprzęt który byłb y do niego podłączany nie przekracza mocy 0,90kw. Na allegro tego pełno ale rozpiętość cenowa ogromna. Moze ktoś pomoże Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Pawlo111 14.02.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Lutego 2013 witam my zastanawiamy sie czy kupić agregat prądotwórczy czy też korzystać z prądu budowlanego. Energa żażyczyła sobie 80zł za m-c stałej opłaty, pwoedzieli ze nawet jak zmniejszymy moc to różnżica w cenie będzie groszowa. Powiedzano nam w enerdze że jak zrobimy SSZ i położymy elektrykę i dostarczymy odbiór instalacji to wtedy zmienią nam na prąd mieszkalny, a na ich stonie piszą że do tego trzeba mieć odbiór techniczny budynku - i tak naprawdę prewnie zalęzy wszystko na kogo trafisz jak pójdziesz to załatwiać. No i nie wiemy co robić, czy płacić im 80zł/m-c za nic czy kupić agregat. A jeśli agregat to jaki? Sprzęt który byłb y do niego podłączany nie przekracza mocy 0,90kw. Na allegro tego pełno ale rozpiętość cenowa ogromna. Moze ktoś pomoże Zaczynaliśmy budowę na agregacie. Tani to męka i loteria drogi trochę szkoda kasy której i tak nigdy za dużo. Jesteśmy na etapie instalacji i muszę przyznać że prądu trochę potrzeba a wykończeniówka pewnie jeszcze dużo więcej [licząc liczbę godzin i moc]. Przyłącze to wygoda, pewność, cisza i święty spokuj. Wiosną będziemy podłanczali przyłącze na warunkach mieszkalnych. Sąsiad nie ma odbioru domu a przyłączyli mu bez pytania wystarczyło oświadczenie wypełnione przez niego i elektryka że instalacja jest zkończona i biorą na siebie odpowiedzialność za stan instalacji domowej. [do pobrania wzór na stronie energetyki] Jeśli nie macie możliwości pożyczenia prądu od sąsiada to osobiście polecam przyłącze budowlane. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts