Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

widze, ze juz bardzo rzadko zagladaja tu satli bywalcy forum.

Az zastanwiajace skad sie wzieglo tych 520 zakladek wpisow? :)

Ale w sumie co sie dziwic, pewnie wiekszosc juz sie pobudowala lata temu i ile mozna jeszcze walkowac ten sam temat.

No coz, za to ja chcialem oglosci, ze wlasnie zamowilem projekt i w przyszlym roku rozpoczynam budowe.

Zdobylem juz czesc dokumentacji teraz bedzie adaptacja i wnioskowanie o pozwolenie.

Mam nadzieje, ze moze aktywuje sie "nowe pokolenie" budujacych w Toruniu i bedziemy mogli dzielic sie spostrzezeniami i radami.

Oczywiscie mile widziane rady starszyzny :D

Na razie bede zbieral informacje gdzie kupowac materialy (od etapu 0 do SSZ)

Witam, ja również zaczynam na wiosnę.

w jakiej okolicy będziesz budował?

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Na razie bede zbieral informacje gdzie kupowac materialy (od etapu 0 do SSZ)

jak będziesz zbierał ceny materiałów pytaj zawsze z transportem czy bez bo to duże znaczenie i wielka różnica i niektórzy tu chowają prawdziwą końcową ceną - jak będziesz miał wszystkie ceny na końcu podjedz do tombudu na nieszawskiej

Projekt juz dostarczony, teraz beda nanoszone male zmiany i przygotowanie do procedury ubiegania sie o pozwolenie jak dobrze pojdzie wniosek o pozwolenie na budowe zlozony zostanie koncem stycznia.

Ja teraz z olowkiem i kartka w reku zaczne liczyc liczyc liczyc liczyc

Mam nadzieje, ze z projektu juz dokladniej wyjdzie mi ile czego potrzebne na kolejne etapy i powoli zaczne sie orientowac w cenach na rynku Torunskim.

Jedno juz mi doradzano abym zawsze dokladnei liczyl ile czego potrzebuje i nie do konca ufal wyliczeniom ekip budujacych

Na poczatek wychodzi ze potrzebuje okolo 1 tony stali na fudnament 16 x 14 m ? troche to duzo?

samego drutu zebrowanego fi 12 mm mam w spisie materialow okolo 5000 kg co to bunkier ?

A wiec moze zaczne od pierwszego pytania?

Ktos ma polecone zrodlo gdzie mozna zamowic stal?

Sporo tej stali, rozumiem, że projekt gotowy? Polecam SAMBUD 2 na Ceramicznej. Mają dobre ceny, warto lekko ponegocjować, przekonują ich dwa argumenty: gotówka i zapewnienie, że będziesz brał u nich na całą budowę. Mi się udało, tańszej hurtowni nie znalazłem a sprawdziłem wszystkie największe, w jednej nawet dowiedziałem się, że połowa hurtowni w Toruniu bierze z Sambudu. Zaznaczam jednak, że różnice nie były miażdżące, w granicach 5-20gr na kg.

Sporo tej stali, rozumiem, że projekt gotowy? Polecam SAMBUD 2 na Ceramicznej. Mają dobre ceny, warto lekko ponegocjować, przekonują ich dwa argumenty: gotówka i zapewnienie, że będziesz brał u nich na całą budowę. Mi się udało, tańszej hurtowni nie znalazłem a sprawdziłem wszystkie największe, w jednej nawet dowiedziałem się, że połowa hurtowni w Toruniu bierze z Sambudu. Zaznaczam jednak, że różnice nie były miażdżące, w granicach 5-20gr na kg.

Dzieki za podpowiedz! pewnie skontaktuje sie z nimi na dniach, moj dom wymaga dosyc sporo stali i od groma drzewa na wiezbie( jezeli dobrze czytam opis okolo 13 m3) i dachowki dach okolo 310m2.

Jeszcze nie widzialem sie ze znajomymi, ktorzy tez sie buduja i pewnie maja swoje kontakty, jezeli okaze sie, ze poleca cos fajnego to dam znac.

Na chwile obecna mam takie namiary:

Betor - Torun

Sambud - Torun

Centrostal - Torun

Tartak w Lulkowie

Okna 2M - Torun

====

No i mamy 2013 rok ! Zycze wszystkim budujacym aby zrealizowali swoje marzenia i aby wszystko szlo z planem :)

• 2 weeks później...
Hejka.

Kto z Was współpracował z Termo-projektem?...

Tez nie polecam Thermoprojektu

Ja u nich robiłam projekt, drzwi na poddaszu mam w projekcie do środka pokoju - szkoda że nie wzięli odległości pod uwagę i skosów bo chyba musiałyby to być drzwi dla krasnoludka bo normalne nie ma szans żeby je tak otwierać. pomijając że kąt dachu zrobili u mnie 40 stopni i po zrobieniu więżby okazało się że mój mąż (1,85) w łazience do umywalki musiałby kucać, a prysznic się nie mieści i musieliśmy zrezygnować z prysznica i wstawić wannę bo niższa

pomijając wszystkie pomyłki w wymiarach i korygowanie tego na placu budowy, co się musiałam nasłuchać kur... przy murowaniu to nawet sobie nie wyobrażacie. Co prawda budujemy na spółkę z rodzicami nieduży domek letniskowy ale mimo to musieliby być ostatnim biurem w Toruniu i nie wiem czy nawet wtedy bym się na nich zdecydowała ponownie.

pozdrawiam

Hmmmm a może po prostu niektóre osoby pracujące w owej firmie nie mają stosownych uprawnień budowlanych??? ( pan R.K , który tak pięknie mówi )

Łatwo sobie sprawdzić wpisując do rejestru PIIB.

Z pozdrowieniami inż.

• 2 weeks później...

Witam,

Mam w planach kompletny remont lazienek i poszukuje solidnej firmy ktora by wymienila rury i zrobila cala reszte kafelki itd. Czy mozecie polecic kogos solidnego z Torunia i okolic?

Czy oplaca sie placic komus za projekt(czasami sklepy oferuja go za darmo przy zakupie powyzej okreslonej kwoty) czy lepiej samemu szkicowac?

dziekuje :)

Witam,

Mam w planach kompletny remont lazienek i poszukuje solidnej firmy ktora by wymienila rury i zrobila cala reszte kafelki itd. Czy mozecie polecic kogos solidnego z Torunia i okolic?

Czy oplaca sie placic komus za projekt(czasami sklepy oferuja go za darmo przy zakupie powyzej okreslonej kwoty) czy lepiej samemu szkicowac?

Moim zdaniem zarówno łazienka jak i kuchnia to najbardziej problematyczne "rejony" w mieszkaniu czy domu. Ja poprosiłam o pomoc specjalistów w tych kwestiach, większość moich znajomych również i jak narazie wszyscy są zadowoleni:)

Witam,

Racja ja tez korzystałem z projektanta jestem bardzo zadowolony. Jedna rada. Zanim spotkasz się z projektantem musisz wiedzieć mniej więcej czego chcesz, a on poda ci to w kilku wersjach. Taką drogę ja wybrałem i efekt jest piorunujący. Jeśli chcesz to mogę polecić i projektanta i wykonawcę, ale to na pw.

Witam wszystkich bardzo serdecznie na jesień zamierzam ruszyć z budową domu działka jest na osciedlu stawki i jak to bywa na początku budowy potrzebuje garaż blaszak oraz skrzynkę budowlaną może ktoś nie potrzebuje już i ma na sprzedaż :)

Racja ja tez korzystałem z projektanta jestem bardzo zadowolony. Jedna rada. Zanim spotkasz się z projektantem musisz wiedzieć mniej więcej czego chcesz, a on poda ci to w kilku wersjach. Taką drogę ja wybrałem i efekt jest piorunujący. Jeśli chcesz to mogę polecić i projektanta i wykonawcę, ale to na pw.

Moze byc na pw Piatel

Jesli chodzi o projektowanie przez specjaliste to ja bym bardzo chciala znalezc takiego ,bo przewaznie to firmy ktore tylko udaja ze sie na czyms znaja a dzialaja od roku czy dwoch....

Ja tez bylbym wdzieczny za jakies info gdzie mozna skonsultowac sie jak zaprojektowac kuchnie i ile to kosztuje?

Wymiar kuchni to 435 x 240 z czego trudno zdecydowac nam czy isc w strone otwartej czy zamknietej, mamy swoje pomysly ktore sa, a must! ale czasmi to co sie nam wydaje w praktyce moze okazac sie bez sensu albo moze wlasnie potrzebujemy tylko upewnienie sie, ze dobrze myslimy.

Witam, jestem na etapie SSO, teraz okna, ale już szukam wykonawcy na instalacje. Czy możecie polecić mi kogoś od inst. elektrycznej, wodno-kanal i CO? Elektryka kiedyś polecał Piotrulex, odszukam, ale na pozostałe nie mam, proszę o namiary. Dzięki!

witam

my zastanawiamy sie czy kupić agregat prądotwórczy czy też korzystać z prądu budowlanego. Energa żażyczyła sobie 80zł za m-c stałej opłaty, pwoedzieli ze nawet jak zmniejszymy moc to różnżica w cenie będzie groszowa. Powiedzano nam w enerdze że jak zrobimy SSZ i położymy elektrykę i dostarczymy odbiór instalacji to wtedy zmienią nam na prąd mieszkalny, a na ich stonie piszą że do tego trzeba mieć odbiór techniczny budynku - i tak naprawdę prewnie zalęzy wszystko na kogo trafisz jak pójdziesz to załatwiać.

No i nie wiemy co robić, czy płacić im 80zł/m-c za nic czy kupić agregat.

A jeśli agregat to jaki? Sprzęt który byłb y do niego podłączany nie przekracza mocy 0,90kw. Na allegro tego pełno ale rozpiętość cenowa ogromna. Moze ktoś pomoże

witam

my zastanawiamy sie czy kupić agregat prądotwórczy czy też korzystać z prądu budowlanego. Energa żażyczyła sobie 80zł za m-c stałej opłaty, pwoedzieli ze nawet jak zmniejszymy moc to różnżica w cenie będzie groszowa. Powiedzano nam w enerdze że jak zrobimy SSZ i położymy elektrykę i dostarczymy odbiór instalacji to wtedy zmienią nam na prąd mieszkalny, a na ich stonie piszą że do tego trzeba mieć odbiór techniczny budynku - i tak naprawdę prewnie zalęzy wszystko na kogo trafisz jak pójdziesz to załatwiać.

No i nie wiemy co robić, czy płacić im 80zł/m-c za nic czy kupić agregat.

A jeśli agregat to jaki? Sprzęt który byłb y do niego podłączany nie przekracza mocy 0,90kw. Na allegro tego pełno ale rozpiętość cenowa ogromna. Moze ktoś pomoże

Zaczynaliśmy budowę na agregacie. Tani to męka i loteria drogi trochę szkoda kasy której i tak nigdy za dużo. Jesteśmy na etapie instalacji i muszę przyznać że prądu trochę potrzeba a wykończeniówka pewnie jeszcze dużo więcej [licząc liczbę godzin i moc]. Przyłącze to wygoda, pewność, cisza i święty spokuj.

Wiosną będziemy podłanczali przyłącze na warunkach mieszkalnych. Sąsiad nie ma odbioru domu a przyłączyli mu bez pytania wystarczyło oświadczenie wypełnione przez niego i elektryka że instalacja jest zkończona i biorą na siebie odpowiedzialność za stan instalacji domowej. [do pobrania wzór na stronie energetyki] Jeśli nie macie możliwości pożyczenia prądu od sąsiada to osobiście polecam przyłącze budowlane.