iti19 10.06.2013 12:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Wadus to za start mocne kciukia z wieńcem wydaje mi sie ze mają racjęBudowa to spory wydatek i koszty zazwyczaj przekraczają nasze założenia Z tym piaskiem już wiem jak jest - musi być oczyszczony z roślinności itp rzeczy, więc taki jak mam z mojej budowy sie nie nadaje na fundamenty Wadus w projekcie masz rozpiskę co i ile materiałów na dany etap jest potrzebne, więc warto się zapoznać i wiedzieć co trzeba będzie kupić Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
motylek0503 10.06.2013 15:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Witajcie. chciałabym się zapytać czy znacie w miare tani sklep elektryczny w toruniu bądz hurtownie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 10.06.2013 18:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 TIM na Chrobrego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iti19 10.06.2013 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 Motylek Energohandel ul. Wschodnia 36 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 10.06.2013 20:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 10 Czerwca 2013 400 zl poszlo a fundament nie wykopany, koparka grzezla w ziemi. na razie wybrane z 1 m ale operator musial przerzucac z kupki na kupke co trwalo wieki. a potem i tak jak doszedl do gliny to zarywal sie po osie w wykopie. jutro ma przyjechac jakas 18 t koparka z ramieniem 9m wiec bedzie kopac z brzegu tez na przewalanke 140zl /godz i tak samo kopanie mnie pociagnie z 1000 zl Juz moge doradzic komus kto buduje parterowke bez poddasza uzytkowego czyli pow. zabudowy okolo 200 m albo wiecej lepiej zamawiac bardzo duzy sprzet jezeli podejrzewacie niestabilny grunt mala koparka to strata czasu i pieniedzy. Co do rozpiski materialow to sa w sumie wszystkie niezbedne informacje na rysunkach technicznych tj. ile mb stali, ile mb fundamentow itp juz wlasnie to odkrylem ale jakos nie ufalem wiec sam przeliczalem ale jak widze wszystko sie zgadza wiec juz troche bardziej przekonalem sie do tych zestawien. Jutro jade zamawiac beton, bloczki, cement, piasek, deski szalunkowe, stal, strzemiona a i jeszcze wizyta w banku jednak odpuscilem i wzialem dzien urlopu z pracy inaczej nie dam rady wszystkiego zalatwic. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iti19 11.06.2013 09:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Wadus u nas też były przeboje z koparką, bo się popsuła po godzinie pracy i dzień w plecy, gościu ją naprawił, przyjechła następnego dnia, popracowała godzinę i znowu padła. Zapłacić było trzeba, a i tak zamawialiśmy koparkę z innej firmy i tym samym na samym poCzątku większe koszty niż miały być. Ot wypadki llosowe, a z kasy się wyskakuje.Owocny dzień Ci się zapowiada, powodzenia. A w banku to starasz sie o kredyt? My na razie bez ale pewnie rpzyjdzie czas że i my pożyczymy jakąś niewielką sumę na wykończeniówkę, bo inaczej to za 5 lat się wprowadzimy albo i dalej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
komares 11.06.2013 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 Czy jest jakas firma ktora z Grebocina odbiera gruz w bigbag, w MPO odbieraja tylko z Torunia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 11.06.2013 18:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Czerwca 2013 wykop zrobiony dzisiaj koparka robila 4 godziny ale skonczyla teraz na dzialce mam dzuire na 1,5 m gleboka a gdzie byl rowny teren haldy ziemi wogole wolnego miejsca nie mam Ale z pozytywow wykopaly sie 2 ladne kamienie jeden chyba z 3000 kg a drugi o polowe mniejszy moga ladnie sie prezentowac w przyszlosci. Polowa ziemi to ladny czarnoziem. Jutro zamowione deski szalunkowe na 8 rano. zobaczymy mam nadzieje, ze majster bedzie z nich zadowolony bo cene dostalem b. atrakcyjna bez vatu. Co do Banku to na razie jakies tam oszczednosci sa zobaczymy na ile etapow wystarczy potem bede musial pomyslec o kredycie. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iti19 12.06.2013 08:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 Wadus 1,5m??? nieźle, to prawie jak piwnica Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iti19 12.06.2013 09:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 a szczerze to nie wiedziałam, że tak głeboko trzeba się wkopać aby zalać ławy pod fundamenty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 12.06.2013 10:15 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Czerwca 2013 zamiescilem zdjecia w dzienniku, 1,5 m wyszlo bo teren bardzo grzeski koparka nie miala jak manewrowac. po za tym poziom przemarzania gruntu u nas jakie by statystyki nie patrzyl jest ponad 1,1 m i duzo wody ktora wsiaka a glina ja trzyma na tej wysokosci wiec lepiej zejsc troche nizej. reszte wyciagne bloczkami i wienciem na bloczkach. Plan byl zebrac 30 cm humusu a potem kopac tak z 1,5 m szerzej niz lawy aby zrobic szalunki. ale jak kopara wjechala to nie dalo sie zepchnac humusu pozostalo kopac, a ze powierzchnia spora i dostep tylko od frontu i tylu dzialki po bokach wolne tylko gora 3m wiec nie bylo wyjscia trzeba bylo wybrac wszytko. teraz szalunki beda na plaskim ustawiane potem trzeba zasypac fundamenty piaskiem 200 t albo i wiecej. a reszte ziemi gdzies wywiezc. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 14.06.2013 20:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Czerwca 2013 Witam grupę, Podjęliśmy decyzję, żeby ruszać z budową. Mamy dużą działkę w Lulkowie, projekt domu generalnie też upatrzony (z500.pl -> dom z20). No i na samym początku pierwszy problem - komu zlecić dostosowanie tego gotowca do naszych potrzeb. Chcemy podnieść do góry, poprzestawiać niektóre ściany itp. Podpowiedzcie proszę do kogo i gdzie uderzyć w tym temacie. O thermoprojekcie czytałem same niepochelbne opinie. To taka mała prośba na sam początek marudzenia. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iti19 17.06.2013 09:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 17 Czerwca 2013 Lapeno nam adaptacje projektu robiła Ewa Karpahttp://karbud.archinet.pl/jest też naszym kierownikiem budowy - wynegocjowaliśmy całkiem fajną stawkę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 18.06.2013 20:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Czerwca 2013 Mam do oddania ziemie z wykopu, nie wiem za bardzo ile tego jest ale moze z 2-3 wywrotki glina przemieszana z ilem i czarna ziemia taka mieszanka wszystkiego. Alternatywa jest musialbym jakos przetransportowac ta ziemie 200 metrow dalej na dzialke sasiada ale ten nie chce pokrywac kosztow transportu i zaladunku/rozladunku. znacie kogos kto za sensowne pieniadze zaladuje mi ta ziemie i bedzie mial czym ja przewiezc? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 19.06.2013 04:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 a nie chcesz jej zostawić do ogródka? Nie nadaje się? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 19.06.2013 07:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Mialem takie bagno ze musialem wybrac 1,5 m ziemi aby dojsc do jakiejs solidej warstwy pierwszym razem koparka mi tak zryla ziemie ze wszystko w niej tonelo dzialka jest mala 850 m2 a wykopalem dziure pewnie na polowe pow. dzialki z tylu mam dwie olbrzymie haldy ziemi okolo 60% tego co wybralem z wykopu i to jest ta pierwsza czarna bez gliny. Z czola kazalem zwalac gline i wszystko inne wiec to mi na nic nie potrzebne. Do fundamentow bede sypal piach wiec tak czy owak ziemi mam nadmiar. chyba ze chce waly obronne zrobic glina zaczyna na sloncu robic sie jak skala i ruszyc to bez ciezkiego sprzetu juz nie ma co nawet probowac. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
iti19 19.06.2013 11:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Wadus my też mamy trochę zaległej ziemi część na pewno wykorzystamy do nasypania na drogę, bo ona jest tylko na planach a na razie same zielsko na niej, weźmiemy koparkę i nam to rozwiezie przynajmniej częśc hałdy zniknie A jak postępy na budowie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Wadus 19.06.2013 13:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 19 Czerwca 2013 Jutro sciagane beda szalunki z law i malowane. Ja na glowie staje aby pozbyc sie ziemi z brzegu bo inaczej nie bede mial gdzie bloczkow betonowych rozladowac. Ew. na przeciwnej dzialce ale to nie Egipt nie chce kazac ekipe tachac 1600 bloczkow z przeciwnej dzialki zajade chlopakow i kto mi bedzie budowal reszte? co do postepow pierwsza kasa poszla 32 m3 betonu z pompami i wszystkim okolo 8 tys ale majstra to trzeba sluchac zamowil wszystko na styk ani za malo ani za duzo a mialem 4 pelne betonomieszarki i kurs byl w cenie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 28.06.2013 11:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 w ostatnim czasie wypłynął pomysł budowy drogi S10. Są trzy koncepcje jej budowy na terenie gminy Lubicz. W Kopaninie w następny czwartek o godz. 20 odbędzie się kolejne zebranie dot. uwag mieszkańców gminy Lubicz i Obrowo. W tej chwili ta trasa nie ma być budowana, bo nie ma na nią funduszy, ale planowany jest tzw. korytarz i jeśli w tym momencie zostanie to przyklepane to potem żadne protesty nic nie dadzą. Powstało forum gminne i tam zaczynają się pojawiać różne wpisy w tym temacie http://www.gmina-lubicz.pl. Myślę, że warto się zainteresować tematem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 01.07.2013 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lipca 2013 w ostatnim czasie wypłynął pomysł budowy drogi S10. Są trzy koncepcje jej budowy na terenie gminy Lubicz. W Kopaninie w następny czwartek o godz. 20 odbędzie się kolejne zebranie dot. uwag mieszkańców gminy Lubicz i Obrowo. W tej chwili ta trasa nie ma być budowana, bo nie ma na nią funduszy, ale planowany jest tzw. korytarz i jeśli w tym momencie zostanie to przyklepane to potem żadne protesty nic nie dadzą. Powstało forum gminne i tam zaczynają się pojawiać różne wpisy w tym temacie http://www.gmina-lubicz.pl. Myślę, że warto się zainteresować tematem No właśnie jak wróciłam 22 czerwca z urlopu to się dowiedziałam. Agnieszka napisz szczegóły co z tym zebraniem, bo chętnie bym poszła, żeby poznać temat i opinie mieszkańców. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts