piotrulex 09.12.2013 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Grudnia 2013 Piotrulex, nie pitol. Nie do konca widze znasz dzialanie takich pomp. To nie jest podgrzewacz i musi miec zapas na zbyteczne podgrzanie - to po pierwsze. Po drugie 120 l to np dwie kapiele w wannie, ktore oprozniaja taki bufor, ten nastepnie sie podgrzewa i nastepuje kolejny podgrzew wody - kilka godzin. Przy duzym zbiorniku masz komfort cieplej wody i - wbrew pozorom- nizsze koszty. Koszt takiej pompy np Ariston to ok 4 tys o poj 270-290 litrow. Koszt zuzycia pradu przy 4 os rodzinie i temp ok 10-15 st to maks 50 zl na miesiac. W zimniejsze dni masz wybor - kociol lub popma, ale wybierzesz to pierwsze, bo tak sie robi w sezonie. Co do solary koszt instalacji wiadomo ze wiekszy - ok 9 tys, sa dotacje. Natomiast dzialanie jest troche inne, solary daja szybsza i wieksza mozliwosc podgrzania wody, dlatego zasobniki musza miec min 300 l. Ale solary to rowniez wspomaganie ogrzewania, podgrzanie wody basonowej itp. I dzialaja caly rok. Oczywiscie lepsze prozniowe od plaskich ale tez trche drozsze. Z tymze najlepiej teraz pomuzlec o dobrej pompie ciepla. Koszt takiej to rzad 15 tys netto - powietrznej i zamyka w sobie plusy wszzystkich w/w urzadzen oraz eliminuje kociol. A oplaty miesieczne przy dobrym montazu musza zakmnac sie w najwieksze mrozy do 600-700 zl Nie to ze nie do końca ale wcale nie znam Dla mnie jest ważne ile mnie to kosztuje bo co więcej ma mnie interesować? To co mam w tej chwili w zupełności mi starcza wiec przeliczam tylko finanse Wanny nie miałem, nie mam i mieć nie mam w planie Na prezentacjach dali przeliczenia ile kosztuje grzanie tej wody a wiadomo, że z pewnoscią nie weżmie mniej niż napsali, prędzej odwrotnie Wiem ile płace teraz, mówili ile będę płacił poiźniej i wychodzi że średnio zapłacę więcej wiec jakoś nie widzę sensu stawiania 300l baniaka + inne graty w kotłowni Jakos nie przekonuje mnie to Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
annnna 16.01.2014 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Stycznia 2014 Płytki tarasowe - co gdzie i za ile? Poleccie cos...torun i okolice:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 30.01.2014 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2014 Ogrzewanie na ekogroszek, mamy piwnicę i dużą kotłownię, gazu tam nie ma więc ta opcja odpadła. Do grzania wody latem chcemy zamontować pompę ciepła typu powietrze. Dwa systemy grzewcze wyniosą cię niewiele mniej niż jedna pompa ciepła którą zapewnisz ciepło i do CO i do CWU. A koszty eksploatacji i wygoda z tym związana nie do porównania. Przemyśl to jeszcze - póki czas - młodszy nie będziesz i worki z roku na rok będą coraz cięższe Właśnie odczytałem licznik prądu 30.12.2013 - 30.01.2014 ogrzewanie i CWU 397 zł - temp w domu ok 22 st. - dom jak w stopce (której nie wiedzieć czemu nie widać-a więc w skrócie -240m2 dom + 55m2 garaż - wszystko grzane podłogówką) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 06.02.2014 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Lutego 2014 ... Właśnie odczytałem licznik prądu 30.12.2013 - 30.12.2014 ogrzewanie i CWU 397 zł ... Chyba jakaś pomyłka, zero wcięło czy/i daty pomylone? Gdyby co to u mnie ekogroszek na sezon to ostatnio 2 tysie a prąd miesięcznie mniej niż 100 zeta wiec jakiej 3000zł rocznie za ogrzewanie, CWU i ogólnie cały prąd Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 07.02.2014 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Lutego 2014 Racja - w datach był "BYK" - teraz poprawione Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 11.02.2014 09:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Witam! Chciałam się przywitać w grupie budujących w Toruniu. My zaczynamy jak tylko pogoda będzie nam przychylna. Budujemy piętrowy dom 220m2. W głowie mnóstwo pomysłów i chyba coraz więcej wątpliwości, więc pewnie będę tu zaglądać i Was podpytywać co i jak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 11.02.2014 09:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Pierwsza i chyba największa wątpliwość to jaki system ogrzewania wybrać. Mamy w ulicy gaz więc albo gaz albo pompa ciepła ziemna.Czy ktoś z Was ma dom o podobnych wymiarach i mógłby podzielić się kosztami za gaz i instalację gazową?Marmag czy macie grzałki z pompą? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 11.02.2014 16:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Marmag czy macie grzałki z pompą? Nieeeee, żadnych grzałek - grzać ma pompa a nie grzałki. Przy okazji podawałem w swoim poście koszty grzania, a nie wyświetla się w tym wątku stopka - więc te koszty to dla domu 240m2 + garaż 55 m2 - w domu 22st. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 11.02.2014 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Dzięki za info, twoje koszty ogrzewania są bardzo zachęcające do pompy.Nam proponowano pompę 19kw też bez grzałek, stąd moje pytanie odnośnie grzałek. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 11.02.2014 19:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Czy ktoś z Was mógłby polecić firmę w zakresie wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego, mamy wykonany projekt takiego przyłącza i szukamy firmy, która doprowadziłaby wodę na działkę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 11.02.2014 20:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Lutego 2014 Nam proponowano pompę 19kw u lala - dużawa ta pompka - ja mam 15 kW i mieszczę się w tanim prądzie - no chyba, że masz 3/4 ścian przeszklonych i co za tym idzie duże straty to może i będzie ok. Ale pomyśl jeszcze, bo niższa moc, to i pompa tańsza i tańsze dolne źródło Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Betusia35 12.02.2014 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Lutego 2014 Witam Wszystkich, poszukuję sprawdzonego i niedrogiego fachowca do położenia kostki brukowej oraz informacji gdzie kupić materiał w miarę niedrogo - kostka polbruk. Pozdrawiam i proszę o pomoc . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 16.02.2014 13:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Lutego 2014 Czy możecie polecić kogoś do ogrodzenia?Czy ktoś z Was ma studnię głębinową? Jaki to jest koszt? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
przemas224422 18.02.2014 19:06 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Czy ktos ma jakieś opinie na temt firmy Falkon z Torunia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
whisler 18.02.2014 22:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 18 Lutego 2014 Czy ktos ma jakieś opinie na temt firmy Falkon z Torunia Witam, Kupowałem okna w firmie Falkon wraz z ciepłym montażem i jestem w 100% zadowolony. Firma godna polecenia:-) Pozdrawiam, Jacek Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 21.02.2014 14:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 21 Lutego 2014 Ja mogę polecić firmę Dom&ogród z Kaszczorka. mięliśmy na działce kilkanaście akacji, dębów, krzaków i skos. Firma wszystko wycięła i przygotowała całą działkę do budowy. Cana za wycinkę drzew i koparkę była najniższa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
ditomasso 22.02.2014 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 22 Lutego 2014 Czy ktoś z Was mógłby polecić firmę w zakresie wykonania przyłącza wodno-kanalizacyjnego, mamy wykonany projekt takiego przyłącza i szukamy firmy, która doprowadziłaby wodę na działkę. Cześć, możemy polecić firmę ekomet. Robili nam wodę 2 tyg temu. Jeśli jeszcze nie macie, chętnie podam namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kgbkoc 23.02.2014 21:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 23 Lutego 2014 Cześć, możemy polecić firmę ekomet. Robili nam wodę 2 tyg temu. Jeśli jeszcze nie macie, chętnie podam namiary. Wielkie dzięki, bardzo proszę o namiary. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lapeno 25.02.2014 13:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witam grupę ponownie, Zaczynamy budowę i poszkuję firmy, która w normalnych pieniądzach zrobi nam pompce ciepła + WM z reku. Macie jakieś namiary? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
marmag 25.02.2014 22:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Lutego 2014 Witam grupę ponownie, Zaczynamy budowę i poszkuję firmy, która w normalnych pieniądzach zrobi nam pompce ciepła + WM z reku. Macie jakieś namiary? Mogę z pełną odpowiedzialnością polecić Ci gościa, który montował u mnie to Wihajster z tego forum - z tego co czytałem ma wielu podobnie jak ja zadowolonych klientów http://forum.muratordom.pl/member.php?23540-wihajster napisz PW zapewne ci wyceni. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts