cemik1 14.11.2007 06:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 przypomnialo mi sie jescze aby od centrali larmowej pociagnac przewod antenowy na poddasze od powiadomienia gsm Może się przydać tylko jak jest całkiem marny zasięg. Ja u siebie mam modem w piwnicy w metalowej skrzynce i łączność jest (dla SMSów nie jest wymagany tak silny sygnał). Co się może jeszcze przydać, to kabel (skrętka) od centralki alarmowej do miejsca, gdzie będzie przyszły router sieci komputerowej. Pozwoli to na zdalny dozór i konfigurację sieci w cenie już istniejącego (mam nadzieję) internetu. Nie będziesz musiał płacić za abonament i SMSy a i funkcjonalność jest o niebo wyższa. Nawet jeżeli obecna centrala alarmowa nie pozwala na instalację modułu ethernetowego to przyszła już może tak. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2007 07:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Piotrulex, to zrób lepiej dylatację na środku salonu. My mamy 5,5x6 i pękło. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.11.2007 07:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 przypomnialo mi sie jescze aby od centrali larmowej pociagnac przewod antenowy na poddasze od powiadomienia gsm ......... Co się może jeszcze przydać, to kabel (skrętka) od centralki alarmowej do miejsca, gdzie będzie przyszły router sieci komputerowej. Pozwoli to na zdalny dozór i konfigurację sieci w cenie już istniejącego (mam nadzieję) internetu......... alarm zakladam nie po to aby mnie nie okaradli tylko dlaczego by nie zalozyc skoro to jest takie tanie bardziej mi odpowiada to ze wlaczy sie alarm jak np. pojawi sie dym/ogien w kuchni czy kotlowni niz fakt ze bedzie pilnowal domu przed zlodziejami lub ze sms-em otworze brame wjazdowa/garazowa, wlacze ogrzewanie czy automatyczne podlewanie ogrodka to tylko taka opcja lecz dlaczego nie - kable do alarmu, antenowe i do sterowania w moim przypadku nic nie kosztuje a polozeone w scianach nikomu nie przeszkadzaja Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.11.2007 07:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Piotrulex, to zrób lepiej dylatację na środku salonu. My mamy 5,5x6 i pękło. dzieki pewnie tak zrobimy w koncu to nic nie przeszkadza, nic nie kosztuje a moze sie przydac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.11.2007 07:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 dokładnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.11.2007 09:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 tym oto tysiecznym postem chcialbym wszystkim zyczyc bezproblemowego budowania na moim ulubionym watku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 14.11.2007 22:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 Witam wszystkich To mój pierwszy wpis na Forum Muratora choć czytam forum od 2 lat. Wcześniej obserwowałem posty dotyczące budowy domu, który sobie wybraliśmy (M08), od kilku dni śledzę ten post - w końcu jestem z Torunia i zamierzam budować dom w okolicy To może tyle na początek. Raz jeszcze witam wszystkich i od dziś będę częstym gościem Forum Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
borówka07 14.11.2007 23:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Listopada 2007 tym oto tysiecznym postem chcialbym wszystkim zyczyc bezproblemowego budowania na moim ulubionym watku gratulacje!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2007 06:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Cześć Bartek,gdzie budujesz? Mógłbyś troszeczkę zminiejszyć avatarka? Rozwala trochę stronę. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.11.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Właśnie Bartek, opowiedz coś bliżej... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 15.11.2007 06:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 alarm zakladam nie po to aby mnie nie okaradli tylko dlaczego by nie zalozyc skoro to jest takie tanie bardziej mi odpowiada to ze wlaczy sie alarm jak np. pojawi sie dym/ogien w kuchni czy kotlowni niz fakt ze bedzie pilnowal domu przed zlodziejami lub ze sms-em otworze brame wjazdowa/garazowa, wlacze ogrzewanie czy automatyczne podlewanie ogrodka I właśnie dlatego warto położyć skrętkę do centralki alarmowej. Wszystko w przyszłości może kontrolować komputer i sterowanie z niego (nie mówiąc o wizualizacji) jest o wiele wygodniejsze i tańsze niż SMSami. Zdalny podgląd zdarzeń i sterowanie też jest wygodniejsze przez internet. Kosztuje to tylko na tym etapie położenie kilku metrów kabla. Można go później wykorzystać lub nie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 15.11.2007 06:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Przy okazji proszę szanownych forumowiczów o przycięcie swoich, jakże ciekawych zdjęć - emblemacików powitalnych. Lepiej zostawić trochę więcej miejsca na wiadomości. Jest też specjalny wątek przeznaczony na gęby forumowiczów, tam można wkleić stosowne prezentacje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2007 07:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Cemik, ja z Nastką nie rozwalamy. A Bartek jak tylko się pojawi to pewnie zmniejszy avatarka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2007 07:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 i jeszcze chciałam Wam coś napisać. Dziś rano jak wstałam za oknem zobaczyłam...śnieg Wychodząc z domu zamiast zabrać się za odśnieżanie samochodu weszłam na górkę (dziewczyny, przy drodze asfaltowej) i oglądałam ośnieżony dom, drzewka. Było jeszcze szaro, bo wychodziłam o 6.15 i wiecie co....popłakałam się ze szczęścia, że mamy taki fajny domek, że tak pięknie tam wygląda. Przyjechałam do Torunia, a tu...zero śniegu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 15.11.2007 09:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 ja wlasnie jestem w Lodzi, czekam na kolezanke na parkingu w samochodzie i tez jest snieg. zabralem za pisanie art. do gazety ale nie chce mi sie jak diabli - moze gdzies na forum muratora znajde wene majster od centralnego przelozyl mi o tydzin wiec przelozylem goscia od posadzek - bardzo rozsadny i mily czlowiek, robi tez ladne posadzki tam gdzie macie podlogowke dawaliscie styro z folia aluminiowa czy na normalny styro rozkladaliscie ta folie w czerwona kratke? jakie sa zalety i wady kazdego sposobu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 10:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Cemik1 - ja równie serdecznie Ciebie witam... Co do "gęb" forumowiczów... cóż... Agnieszkakusi - thx - zdjątko wywalone i już go nie będzie; oryginał był miniaturką a weszło jakieś duże... nieważne A teraz krótka historia moich przygód z działką (ami) Wszystko zaczęło się wczesną wiosną 2006r. - działka w Cierpicach, cena 25 PLN/m2. Wtedy szukałem działki do 1400 m2. Co do tamtej działki to sam nie wiem ile ona miała metrów - nawet jej właściciel nie wiedział Najpierw było 1800, kiedy się zdecydowałem to juz 2000, a jak chciałem podpisywać umowę przedwstępną to okazało się że ma 2200 (przyrost niezły - dziś pewnie miałaby ze 2 ha ). Stwierdziłem, że gość niepoważny, mało wiarygodny i odpuściłem temat. Dodatkowo mojej Pani nie odpowiadało sąsiedztwo torów kolejowych i głośniej szosy na Bydgoszcz, a sama działka była dość dziwnego kształtu... W maju 2006 już miałem praktycznie zaklepaną działkę na pograniczu Złotorii i Grabowca (za cmentarzem). Trzeba tylko było się zdecydować która - 1400 m2 z rowem melioracyjnym czy 1800 obok (zauważyłem że ktoś z Forumowiczów na tej drugiej już się buduje). Cena 25 PLN/m2. Skończyło się na tym, że właściciel sprzedał je komuś innemu... Jak to się mówi d 3 razy sztuka - w sierpniu 2006r. znaleźliśmy śliczną działeczkę w Brzozówce. Cena 25 PLN/m2. Było to raczej pole 0,5 ha, z którego mogłem sobie wykroić to co mnie interesuje. I wykroiłem sobie 26X41m razem 1100 m2 działeczka otoczona z dwóch stron sadami; Niestety kupiłem ją dopiero w marcu 2007r. i to już za 41 PLN/m2. Tyle trwało odrolnienie działki i uzyskanie warunków zabudowy itp. Dziś myślę sobie że to i tak rewelacyjna cena. Tak więc zamierzam budować się w miejscowości Brzozówka przy ul.Śliwkowej Chętnie służe pomocą w kwestii odralniania działki, papierologii związanej z działką oraz spraw kredytowych Ale mi wyszła historia - to tak na początek chciałem się wygadać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2007 10:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Bartek, ale to nie było złośliwe Mi avatarki zmniejszya Ola, bo nie mogła dojść do ładu. W sumie to budujesz się niedaleko ode mnie i Oli Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
edi1719502262 15.11.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 [ piec kupie chba elektromet 25kw za 6800 a grzejniki stalowe purmo lecz te ostatnie kto wie czy nie przez allegro - do okolo 10% na sztuce taniej i to bez kosztow transportu - wuchodzi ze na 10 sztukach 11 gratis zastanawiam sie czy pociagnac rury do ewentualnego kominka z plaszczem wodnym i do solarow na dachu - moze kiedys odwali nam klepa i zamontujemy to cis na dachu co zupelnie sie nie oplaca tylko jest bardziej ekologiczne Co do solarow , to tez się wahalismy, przejrzałam wszystkie watki na ten temat i wiesz co- przemawia za nimi ekologia- naturalnie ze tak, ale wiesz co mi sie wydaje ważniejsze- wygoda- przez całe lato wiosne i część jesieni nie będziemy mysleć o paleniu w kotle żeby zagrzać wode - oboje pracujemy i średnio nam sie chce przychodzić z pracy i latem palić w piecu.... Chcemy je zamownować, zobaczymy jak wypadna cenowo- mam nadzieje wydac nie więcej niż 7 tys......No zobaczymy pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Edi! Całkowicie się z Tobą zgadzam - w lecie czysto i ciepła woda za darmo. Dodatkowo jest to rozwiązanie proekologiczne - w BOŚ można na to dostać kredyt preferencyjny Na szczęście ceny wszystkich tych nowinek (pompy ciepła, GWC, rekuperatory, solary spadają) Ja również myślałem o solarach, ale przy pompie ciepła chyba nie ma sensu ich montować Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 10:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 i jeszcze mam pytanie, prośbę o pomoc Chciałbym kupić projekt z Muratora - wcześniej jednak chciałbym kilka rzeczy skonsultować z architektem, który dokona później adaptacji Czy możecie polecić mi sprawdzonego architekta z Torunia lub okolic? Takiego który pomoże, a nie będzie piętrzył trudności Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts