agnieszkakusi 15.11.2007 10:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Bartek, poszło na priv. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 15.11.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 W maju 2006 już miałem praktycznie zaklepaną działkę na pograniczu Złotorii i Grabowca (za cmentarzem). Trzeba tylko było się zdecydować która - 1400 m2 z rowem melioracyjnym czy 1800 obok (zauważyłem że ktoś z Forumowiczów na tej drugiej już się buduje). Cena 25 PLN/m2. Skończyło się na tym, że właściciel sprzedał je komuś innemu... Ups, to chyba o mnie. Buduje sie na dzielce, na ktorej bylo boisko. Mam nadzieje, ze nam wybaczysz. My ta dzialke wypatrzylismy w kwietniu, w maju podpisalismy umowe przedwstepna, a w pazdzierniku ostateczna. Znajac Pana Bronislawa, nie zdziwiloby ,mnie, gdyby prowadzil rozmowy z kilkoma osobami jednoczesnie. W kazdym razie witam i zapraszam na budowe, jesli masz ochote. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 15.11.2007 12:16 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 zajrzyjcie w wolnym czasie tu:http://forum.muratordom.pl/jak-im-pomoc,t86187.htmdzięki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 12:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Agnieszkakusi - wielkie thx za kontakt; zadzwonię i się z nim umówię Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 12:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Madzialenka - thx za zaproszenie; w wolnej chwili podjadę sobie i oblookam z ciekawości jak zmieniła się okolica od wiosny 2006 Ja ze swojej obecnej działeczki jestem zadowolony (te sady ach te sady) choć ma ona swoje wady - 0 mediów, 0 drogi; Drogę zrobię na wiosnę - jeszcze nie wiem jak ale coś się wymyśli; dwie wywrotki żużlu i traktor do ubicia powinien wystarczyć na prowizoryczną drogę Prąd juz mam wcale nie było tak źle - tylko trwało to 5 m-cy O gazie ziemnym i kanalizie mogę narazie zapomnieć - to opinia gminy Woda niestety jest w gruncie "starych gospodarzy" którzy za nic w świecie podłaczyć się nie pozwolą dlaczego nie - bo nie!!!!! nie ma to jak miłe sąsiedztwo; i z tym damy radę - wywiercenie studni głębinowej załatwi sprawę; będę miał darmową wodę i już Co do ogrzewania to czytam, czytam o pompach ciepła i jestem coraz bardziej przekonany do tego rodzaju ogrzewania - wyboru nie mam wielkiego Aha szamba nie chce - przydomowa oczyszczalnia z drenażem rozsączającym będzie chyba niej kłopotliwa i tańsza w eksploatacji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 15.11.2007 12:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Drogę zrobię na wiosnę - jeszcze nie wiem jak ale coś się wymyśli; dwie wywrotki żużlu i traktor do ubicia powinien wystarczyć na prowizoryczną drogę Tez myslalam, ze to takie proste. A tu okazalo sie, ze trzeba miec projekt i zezwolenie z Zarzadu Drog. Woda niestety jest w gruncie "starych gospodarzy" którzy za nic w świecie podłaczyć się nie pozwolą dlaczego nie - bo nie!!!!! nie ma to jak miłe sąsiedztwo; i z tym damy radę - wywiercenie studni głębinowej załatwi sprawę; będę miał darmową wodę i już Tez znany problem. My musimy ciagnac 100m wody. Wczoraj uslyszelismy oficjalna wycene tej przyjemnosci - 16.000 zl, ale juz wiemy, ze mozna taniej (okolo 7-8.000). Tez myslelismy o pompie, ale zrezygnowalismy, gdy okazalo sie, ze koszt tej przyjemnosci wynosi okolo 6000 i mozna miec problemy z jakoscia wody - czesto konieczne sa dodatkowe filtry. Co do ogrzewania to czytam, czytam o pompach ciepła i jestem coraz bardziej przekonany do tego rodzaju ogrzewania - wyboru nie mam wielkiego Nam kilku instalatorow tego cuda odradzilo mowiac, ze niestety w Polsce jest to jeszcze nowosc i mimo, ze gwarancja wynosi 30 lat, to nikt nie wie, jak to bedzie dzialalo w naszym klimacie. Aha szamba nie chce - przydomowa oczyszczalnia z drenażem rozsączającym będzie chyba niej kłopotliwa i tańsza w eksploatacji Tez chcialam, ale przy naszym poziomie wod gruntowych (50 cm) umarlo smiercia naturalna. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 15.11.2007 13:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Witaj Bartek, no widzę, że wielokąt nam się cudownie powiększa Podoba mi się to, podoba. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 13:30 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 pociągnę wątek z dogą nie za bardzo wiem na co musze mieć pozwolenie??? moja droga to działka, która należy do gospodarza od którego kupiłem swoja działkę - jest to jego własność więc czy posieje on na niej marchewkę, czy wysypie wywrotkę żużlu to jego sprawa i nikt nie będzie mu w to ingerował Moja droga dojazdowa ma ok. 80m długości i ma się łączyć z inną drogą równie komfortową - ujeżdżone klepisko wieć MZD nie ma nic ani do mojej drogi ani do tej do której chcę się połączyć. Z moich informacji wynika, że projekty i zgody musiałbym mieć aby połączyć się z drogą np. gminn, krajową etc. Jeśli jest inaczej i się mylę to poprawcie mnie proszę co do oczyszczalni - kurcze muszę i tak zrobić badanie gruntu to będę wiedział; teraz wiem tyle, że jak kładli mi kabel na głębokości 1m to woda już się zbierała w wykopie to ponoć wina bobrów - nie będę już ciagnął tego wątku wodę chyba będę miał ze studni wierconej - ostatecznie okaże się po badaniu gruntu, ale sąsiedzi mają wodę ze studni 10-12m i są zadowoleni co do pompy ciepła - wierzę w technikę i przekonuje mnie to że takie urządzenia pracują w Szwecji i Norwegii w ostrzejszym klimacie od naszego; ważne tylko aby taką pompę wraz z instalacją wykonała jedna firma, która specjalizuje się w takich instatacjach; w przeciwnym razie można mieć poważne kłopoty z pompą; jeśli się mylę to brutalnie się o tym przekonam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 13:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 witaj Ola i Krzysiek - miło poznać Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 13:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 ja bardzo się cieszę na takie Wasze uwagi - wcale nie traktuję tego jak zniechęcanie mnie to czegokolwiek Uważam że trzeba dyskutować przedstawiać swoje punkty widzania - to bardzo cenne i pozwala wyrobić sobie opinię na dany temat naprawdę tak myślę Madzialenka i proszę o więcej różnych spostrzeżeń - w końcu jesteś bardziej doświadczoną Inwestorką Co do drogi - nikogo pytał nie będę tylko razem z gospodarzem coś tam zaradzimy. Gminie nic do tego - kiedy w Obrowie zapytałem czy zrobi mi drogę to odpowiedzieli mi, że mam się zgłosić do właściciela drogi - niech On sie martwi. Oni drogi nie przejmą bo to dla nich kłopot - utwardzenie, odśnieżanie etc. Nie to nie!!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 15.11.2007 13:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 O tak, to ostatnie to najlapszy tekst. Od nas wodociagi nie chca nawet naszego 100 m przylacza, mimo ze kazali robic rura fi 90, czyli wodociagowa a nie przylaczeniowa. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 15.11.2007 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Bartek, w poniedzialek beda u mnie chlopacy od ogrzewania - jesli dobrze pamietam robia tez pompy ciepla. Jesli chcesz wezme od nich nr telefonu. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 14:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 ale ze mnie gaduła co do wodociągów to moja Gmina dała mi konkretne wytyczne: 1. robię projekt przyłacza na swój koszt 2.uzgadniam wszystko z Gminą i Wodociągami na swój koszt 2.organizuję ekipę i układam przyłacze na swój koszt 3.pozostawiam odkryty wykop przez 14 dni 4.później komisja odbiera moje (jeszcze moje) przyłącze 5.w ciągu 30 dni przekazuje przyłacze bezpłatnie na rzecz Gminy i zrzekam się jakichkolwiek praw do niego Czyli robię prezent Gminie wart jakieś 18000 PLN na którym Gmina będzie jeszcze zarabiała kiedy inni będą chcieli wpiąć się do nie mojego już przyłącza Szkoda gadać studnia wiercona Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Madzialenka - pewnie że chcę; będę wdzięczny Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 15.11.2007 14:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Tez znany problem. My musimy ciagnac 100m wody. Wczoraj uslyszelismy oficjalna wycene tej przyjemnosci - 16.000 zl, ale juz wiemy, ze mozna taniej (okolo 7-8.000). Tez myslelismy o pompie, ale zrezygnowalismy, gdy okazalo sie, ze koszt tej przyjemnosci wynosi okolo 6000 i mozna miec problemy z jakoscia wody - czesto konieczne sa dodatkowe filtry. Madzialenka, ale co za pmpa za 6000? Bo nasza studnia glebinowa kosztowala 900 zeta do tego dokupie tylko hydrofor - jakies 500 - 1000, no i podlaczyć te 5-10m od studni do domu to ok. 1000. Daje to 2000 - 2500 zł, a skąd te 6000? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 15.11.2007 14:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 15 Listopada 2007 Nastka79 Jaka głęboka studnia?Woda dobra czy wymaga jakiś specjalnych filtrów, odżelaziaczy, odwapniaczy etc.? Ja myślałem o pompie zanurzeniowej - przynajmniej nie hałasuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 16.11.2007 06:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 Mamy studnię 10m. Woda jeszcze nie wiem jaka, ale ludzie wkoło żyją i nie wymierają . Jeżeli trzeba będzie to zamontuję filtr przepływowy. Ja nie miałam możliwości podłączenia się do wodociągów, ale mam nadzieję, że wyjdzie mi to na dobre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.11.2007 08:18 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 czy ktoś z Was wie gdzie mozna jakiś fajny, tani kamień do obudowy kominka? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Michałka 16.11.2007 10:29 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 O jaki kamien chodzi - marmur ?Ja odnosnie kominka wszystko zalatwialem w sklepie-firmie na Lubickiej - tam przy tym radarze sprytnie ukrytym na zakrecie za daszkiem. Jest tam gosc ktory chetnie udziela informacji i pomaga. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 16.11.2007 10:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 16 Listopada 2007 a pamiętasz jak cenowo? Tak w przybliżeniu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts