agnieszkakusi 04.12.2007 10:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 no może bez stropu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.12.2007 10:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 No wiesz, bez dachu to rozumiem i jestem w stanie przeżyć, ale strop to mam nadzieję, że chociaż wtachają na górę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.12.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 dziś? Na jakim jestes etapie? Ze zdjęć widać, że jeszcze trochę im brakuje Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.12.2007 11:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Aga, wszystkie nadproża gotowe, z wyjątkiem garażowego i wszystko dokończyć co nad nadprożami. Ale tam 10 ludzi jest, no to kurde... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.12.2007 11:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 musze kiedyś podjechać "za widnego" i obejrzeć Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.12.2007 11:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Za widnego to teraz ciężko Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.12.2007 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 pozostaje weekend Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 04.12.2007 12:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Najlepiej aby ci sami kladli plytki co posadzki wylewali - wtedy mogliby tylko na siebie narzekac ! Ale z obserwacji widze ze podlogi nigdy nie sa idealnie rowne... ale moja byla rowna, tylko plytkarze do ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 04.12.2007 12:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witajcie No coś się zaczyna dziać - w sobotę jestem umówiony z architektem, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał projekt mojego pięknego domku Cały czas myślę na ogrzewaniem - myślę i myślę, rozmawiałem z kilkoma instalatorami, czytam fora, oferty firm etc. No i bardzo chciałbym mieć ogród zimowy - to takie moje marzenie Pozdrawiam, Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.12.2007 13:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 byle do przodu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.12.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witajcie No coś się zaczyna dziać - w sobotę jestem umówiony z architektem, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał projekt mojego pięknego domku Cały czas myślę na ogrzewaniem - myślę i myślę, rozmawiałem z kilkoma instalatorami, czytam fora, oferty firm etc. No i bardzo chciałbym mieć ogród zimowy - to takie moje marzenie Pozdrawiam, ja tez mysle nad wieloma tematami, ktore moze drogie nie sa ale najpierw wole zrobic sobie dachowke na dachu i elegancka lazienke czyli to co do mieszkania jest raczej niezbedne a dopiero pozniej myslec nad sauną czy ekspresie do kawy pod zabudowe za 7 koła znajomy wypakowal na rolety 24 kola a nie ma tynkow i instalacji w piwnicy czy regipsow i waty na poddaszu - nie krytykuje niczyich decyzji jednak na wszystko przyjdzie odpowiedni czas i lepiej nie mylic kolejnosci Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 04.12.2007 13:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Witajcie No coś się zaczyna dziać - w sobotę jestem umówiony z architektem, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał projekt mojego pięknego domku i oczywiscie zaraz sie nim nam pochwalisz Cały czas myślę na ogrzewaniem - myślę i myślę, rozmawiałem z kilkoma instalatorami, czytam fora, oferty firm etc. i jakie przemyslenia? dalej myslisz o pompie ciepla? No i bardzo chciałbym mieć ogród zimowy - to takie moje marzenie moim tez byl, ale koszt wybudowania spowodowal, ze zadowolilam sie duzymi przeszkleniami w salonie - moje roslinki jakos to chyba zniosa Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 04.12.2007 13:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Piotrulex - sauny nigdy nie będę miał - mam uraz z dzieciństwa, kiedy nauczycielka WF w klasie sportowej zamykała nas w saunie (suchej) 1X2m w 11 osób co do ekspresu to juz mam (a domu jeszcze nie) i nie za 7 koła tylko za 4 nieproponuję do zabudowy tylko wolnostojące - parzą lepszą kawę i są bardziej profesjonalne. Polecam szwajcarską firmę JURA - pijąc ristretto zapomina się o całym świecie Co do ogrodu zimowego to w moim M08 jest wykusz przeszklony, który pewnie sporo kosztuje bo jest niestandardowy - ja go wywalam i w zamian za to stawiam konstrukcję 3X4m - gdybym mógł to zrobić w dalszym etapie budowy to pewnie bym zrobił, a tak to musiałbym mieszkać z niezabudowanym otworem 2,5X2,5m Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 04.12.2007 14:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 co do ogrzewania to tak naprawdę nie mam zbyt wielkiego wyboru gdyby by gaz w Brzozówce to wstawiłbym kondensacyjny dwufunkcyjny kocioł i po sprawie a tak... paliwo stałe odpada - nie mam gdzie tego magazynować, miał i węgiel są brudne, pelety zajmują dużo miejsca, słoma jeszcze więcej olej, propan i prąd odpadają ze względu na już wysokie koszty i prognozy jeszcze wyższych kosztów pompa ma swoje wady i zalety (jak wszystko) - wadą jest napewno duży koszt początkowy ok 50 tys. zaletą jest to że koszty eksploatacji sa niewielkie, urządzenie jest całkowicie bezobsługowe, czyste, ciche ekologiczne (BOŚ daje kredyt na 2% rocznie) etc. Opinie są podzielone - starzy fachowcy oczywiście krytykują bo nowe, argumentów nie podają bo zbytnio nie znają nawet zasady działania pompy; prawdą jednaj jest, że aby pompa działała dobrze (w domu było ciepło zimą i chłodno latem) musi być odpowiednio dobrane urządzenie, odpowiednio dobrane dolne źródło ciepła, dokonane wcześniej pomiary w oparciu o warunki glebowe i projekt domu - tego nie montuje się tak jak pieca (w każdym domu taki sam i takie samo podłączenie); na koniec pozostaje mądra konfiguracja aby pompa grzała w tanich taryfach - jest to możliwe ponieważ bezwładność podłogówki wynosi nawet 4 dni, a ogrzewanie w całym domu musi być podłogowe więcej będę wiedział po sobocie - zobaczymy jak architek będzie zapatrywał się na takie rozwiązanie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.12.2007 14:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Co do ogrodu zimowego to w moim M08 jest wykusz przeszklony, który pewnie sporo kosztuje bo jest niestandardowy - ja go wywalam i w zamian za to stawiam konstrukcję 3X4m - gdybym mógł to zrobić w dalszym etapie budowy to pewnie bym zrobił, a tak to musiałbym mieszkać z niezabudowanym otworem 2,5X2,5m masz racje. nieco inaczej zrozumialem Twoj ogrod zimowy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 04.12.2007 14:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Piotrulex - postaram się wkleić zdjęcie elewacji z tym wykuszem wtedy wszystko będzie już jasne Sam wykusz jest ładny na zdjęciu z projektu - widziałem jednak jego realizację w realu i już taki nie jest, a kosztuje słono Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 04.12.2007 18:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Bartek, mielismy podobny tok rozumowania w kwestii ogrzewania - gazu ziemnego brak, wwszelkie obslugowe piece odpadaja, gaz i olej z butli to rujnacja. U nas wybor padl na elektryczne akumulacyjne. Z wyliczen wyszlo nam, ze ogrzewanie domu nie powinno byc drozsze niz 2000-2500 zl rocznie. Niestety w tym roku bedzie wiecej, bo nie zdazylismy przejsc na licznik dwutaryfowy a juz podgrzewamy. Trzymam kciuki za dobra decyzje. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.12.2007 19:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Bartek, mielismy podobny tok rozumowania w kwestii ogrzewania - gazu ziemnego brak, wwszelkie obslugowe piece odpadaja, gaz i olej z butli to rujnacja. U nas wybor padl na elektryczne akumulacyjne. Z wyliczen wyszlo nam, ze ogrzewanie domu nie powinno byc drozsze niz 2000-2500 zl rocznie. Niestety w tym roku bedzie wiecej, bo nie zdazylismy przejsc na licznik dwutaryfowy a juz podgrzewamy. Trzymam kciuki za dobra decyzje. my chcemy lada moment robic odbior pradowy i wypisac wniosek o licznik 2-taryfowy - mozna spodziewac sie w tym zakresie jakis problemow posadzkarzom zostalo jeszcze: - mala lazienka - mala garderoba - maly przedpokoj - duzy (okolo 45 metrowy) garaz jutro maja konczyc po ich przemierzeniach wyszlo ze chudziaki na stropach mialy najwieksza odchylke 4mm i opowiadali ze ostatnio mieli chalupe gdzie roznice poziomow na jednym pietrze siegaly 8cm proponuja aby w tym tygodniu dac posadzkom osciagnac i dac majstrom wolne Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
madzialenka 04.12.2007 20:12 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 Piotrus, z tego co wiem, aby dostac licznik dwutaryfowy musisz miec odbior domu, bo to taryfa mieszkaniowa a nie budowlana. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 04.12.2007 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Grudnia 2007 nastka79 pomóż mi proszę w kwestii znalezienia ekipy studniarskiej - Twoja cena 900 PLN za 10m odwiertu to dobra cena; podasz jakiś namiar na ekipę Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts