Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Witajcie :)

No coś się zaczyna dziać - w sobotę jestem umówiony z architektem, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał projekt mojego pięknego domku

Cały czas myślę na ogrzewaniem - myślę i myślę, rozmawiałem z kilkoma instalatorami, czytam fora, oferty firm etc. :o

No i bardzo chciałbym mieć ogród zimowy - to takie moje marzenie :D

Pozdrawiam,

No coś się zaczyna dziać - w sobotę jestem umówiony z architektem, jak dobrze pójdzie to w przyszłym tygodniu będę miał projekt mojego pięknego domku

Cały czas myślę na ogrzewaniem - myślę i myślę, rozmawiałem z kilkoma instalatorami, czytam fora, oferty firm etc. :o

Pozdrawiam,

ja tez mysle nad wieloma tematami, ktore moze drogie nie sa ale najpierw wole zrobic sobie dachowke na dachu i elegancka lazienke czyli to co do mieszkania jest raczej niezbedne a dopiero pozniej myslec nad sauną czy ekspresie do kawy pod zabudowe za 7 koła :wink:

znajomy wypakowal na rolety 24 kola a nie ma tynkow i instalacji w piwnicy czy regipsow i waty na poddaszu - nie krytykuje niczyich decyzji jednak na wszystko przyjdzie odpowiedni czas i lepiej nie mylic kolejnosci :D

i oczywiscie zaraz sie nim nam pochwalisz

i jakie przemyslenia? dalej myslisz o pompie ciepla?

moim tez byl, ale koszt wybudowania spowodowal, ze zadowolilam sie duzymi przeszkleniami w salonie - moje roslinki jakos to chyba zniosa :wink:

Piotrulex - sauny nigdy nie będę miał - mam uraz z dzieciństwa, kiedy nauczycielka WF w klasie sportowej zamykała nas w saunie (suchej) 1X2m w 11 osób :wink:

co do ekspresu to juz mam (a domu jeszcze nie) :wink: i nie za 7 koła tylko za 4 :)

nieproponuję do zabudowy tylko wolnostojące - parzą lepszą kawę i są bardziej profesjonalne. Polecam szwajcarską firmę JURA - pijąc ristretto zapomina się o całym świecie :D

Co do ogrodu zimowego to w moim M08 jest wykusz przeszklony, który pewnie sporo kosztuje bo jest niestandardowy - ja go wywalam i w zamian za to stawiam konstrukcję 3X4m - gdybym mógł to zrobić w dalszym etapie budowy to pewnie bym zrobił, a tak to musiałbym mieszkać z niezabudowanym otworem 2,5X2,5m :o

co do ogrzewania to tak naprawdę nie mam zbyt wielkiego wyboru :(

gdyby by gaz w Brzozówce to wstawiłbym kondensacyjny dwufunkcyjny kocioł i po sprawie a tak...

paliwo stałe odpada - nie mam gdzie tego magazynować, miał i węgiel są brudne, pelety zajmują dużo miejsca, słoma jeszcze więcej

olej, propan i prąd odpadają ze względu na już wysokie koszty i prognozy jeszcze wyższych kosztów

pompa ma swoje wady i zalety (jak wszystko) - wadą jest napewno duży koszt początkowy ok 50 tys. zaletą jest to że koszty eksploatacji sa niewielkie, urządzenie jest całkowicie bezobsługowe, czyste, ciche ekologiczne (BOŚ daje kredyt na 2% rocznie) etc.

Opinie są podzielone - starzy fachowcy oczywiście krytykują bo nowe, argumentów nie podają bo zbytnio nie znają nawet zasady działania pompy; prawdą jednaj jest, że aby pompa działała dobrze (w domu było ciepło zimą i chłodno latem) musi być odpowiednio dobrane urządzenie, odpowiednio dobrane dolne źródło ciepła, dokonane wcześniej pomiary w oparciu o warunki glebowe i projekt domu - tego nie montuje się tak jak pieca (w każdym domu taki sam i takie samo podłączenie); na koniec pozostaje mądra konfiguracja aby pompa grzała w tanich taryfach - jest to możliwe ponieważ bezwładność podłogówki wynosi nawet 4 dni, a ogrzewanie w całym domu musi być podłogowe

więcej będę wiedział po sobocie - zobaczymy jak architek będzie zapatrywał się na takie rozwiązanie

Co do ogrodu zimowego to w moim M08 jest wykusz przeszklony, który pewnie sporo kosztuje bo jest niestandardowy - ja go wywalam i w zamian za to stawiam konstrukcję 3X4m - gdybym mógł to zrobić w dalszym etapie budowy to pewnie bym zrobił, a tak to musiałbym mieszkać z niezabudowanym otworem 2,5X2,5m :o

masz racje. nieco inaczej zrozumialem Twoj ogrod zimowy

Bartek, mielismy podobny tok rozumowania w kwestii ogrzewania - gazu ziemnego brak, wwszelkie obslugowe piece odpadaja, gaz i olej z butli to rujnacja. U nas wybor padl na elektryczne akumulacyjne. Z wyliczen wyszlo nam, ze ogrzewanie domu nie powinno byc drozsze niz 2000-2500 zl rocznie. Niestety w tym roku bedzie wiecej, bo nie zdazylismy przejsc na licznik dwutaryfowy a juz podgrzewamy.

Trzymam kciuki za dobra decyzje.

Bartek, mielismy podobny tok rozumowania w kwestii ogrzewania - gazu ziemnego brak, wwszelkie obslugowe piece odpadaja, gaz i olej z butli to rujnacja. U nas wybor padl na elektryczne akumulacyjne. Z wyliczen wyszlo nam, ze ogrzewanie domu nie powinno byc drozsze niz 2000-2500 zl rocznie. Niestety w tym roku bedzie wiecej, bo nie zdazylismy przejsc na licznik dwutaryfowy a juz podgrzewamy.

Trzymam kciuki za dobra decyzje.

my chcemy lada moment robic odbior pradowy i wypisac wniosek o licznik 2-taryfowy - mozna spodziewac sie w tym zakresie jakis problemow

posadzkarzom zostalo jeszcze:

- mala lazienka

- mala garderoba

- maly przedpokoj

- duzy (okolo 45 metrowy) garaz

jutro maja konczyc

po ich przemierzeniach wyszlo ze chudziaki na stropach mialy najwieksza odchylke 4mm i opowiadali ze ostatnio mieli chalupe gdzie roznice poziomow na jednym pietrze siegaly 8cm :o

proponuja aby w tym tygodniu dac posadzkom osciagnac i dac majstrom wolne :wink: