nastka79 11.12.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Wydaje mi się, że w Obrowie jest bardziej przyjazna człowiekowi gmina niż w Lubiczu, więc może niech się zorientują u tego gościa od stajni. Jak się jedzie drogą to na jego płocie napisany jest numer telefonu, więc mogą się przejechać i spisać. Oglądaliśmy też kiedyś działki w Kopaninie, tam za pętlą przy sklepie skręcałio się w lewo i jechało aż pod las, ale tam nam kupno nie wyszło... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 11.12.2007 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 wiem gdzie są te działki, kiedyś byłam tam ze znajomą. Dziś będę chyba u p. Dominiki (tej, która opisywałam w psychologu w wątku "jak im pomóc". Może podjadę o te działki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 11.12.2007 10:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 dzis pewnie do nas przyjechala wata na ocieplenie dachu oraz stelaze do regipsu na poddasze niebawem ciepelko przestanie uciekac firma odebrala rowniez kilkaset kilo cementu ktory zostal nam z robienia posadzek piec elektromet 25kw z podajnikiem czeka juz na nas w hurtowni Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 11.12.2007 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Te 650 powinno wystarczyć (nawet na PC i reku). Na prv podaję kontakt do rozsądnego wykonawcy. Dzieki Zadzownię do niego. Próbowałem się dodzwonić do niego przez 2 dni. Cały czas "abonent jest poza zasięgiem sieci " Rozmawiałem dzisiaj z tym moim (?) wykonawcą . Spytałem się ile ten projekt by kosztował przy standardowym wykonaniu . Powiedział , że w 600 stówkach się zmieszczę. Jednak i tak chyba zmienię projekt na SAGA ( MG PROJEKT) . Jest podobny do Faworyta ale trochę mniejszy. Chyba jednak FAWORYT byłby dla nas za duży. Po podniesieniu ścianki kolankowej z 158 m użytkowej zrobiło by się ok. 180 ( pow. całkowita 250). SAGA ma 143 użytkowej - po podniesieniu ok 160m2 ( całkowita 219) i ma to kosztować w okolicach 500 tys . Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 11.12.2007 21:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Te 650 powinno wystarczyć (nawet na PC i reku). Na prv podaję kontakt do rozsądnego wykonawcy. Dzieki Zadzownię do niego. Próbowałem się dodzwonić do niego przez 2 dni. Cały czas "abonent jest poza zasięgiem sieci " Rozmawiałem dzisiaj z tym moim (?) wykonawcą . Spytałem się ile ten projekt by kosztował przy standardowym wykonaniu . Powiedział , że w 600 stówkach się zmieszczę. Jednak i tak chyba zmienię projekt na SAGA ( MG PROJEKT) . Jest podobny do Faworyta ale trochę mniejszy. Chyba jednak FAWORYT byłby dla nas za duży. Po podniesieniu ścianki kolankowej z 158 m użytkowej zrobiło by się ok. 180 ( pow. całkowita 250). SAGA ma 143 użytkowej - po podniesieniu ok 160m2 ( całkowita 219) i ma to kosztować w okolicach 500 tys . Daniel, ja Ci propnuję, żebyś jeszcze poszukał innego wykonawcy, bo ten to jakiś kosmiczny gość. Ceny mnie powalają na kolana! Nastka, jak byliście u nas to Twój majster zostawił miarę. Już dawno miałam Ci to powiedzieć, ale mi się zapomniało! Trzeba sie spotkać i rozliczyć, nie? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 11.12.2007 21:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 OlaBędę szukał oczywiście tylko muszę z małżonką dojść do porozumienia w sprawie projektu Walczymy na razie między FAWORYTEM a SAGA. A ile wg ciebie powinny kosztować te domy pod klucz w dobrym standardzie w opcji budowania wszystkiego przez firmy ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 11.12.2007 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 11 Grudnia 2007 Ola Będę szukał oczywiście tylko muszę z małżonką dojść do porozumienia w sprawie projektu Walczymy na razie między FAWORYTEM a SAGA. A ile wg ciebie powinny kosztować te domy pod klucz w dobrym standardzie w opcji budowania wszystkiego przez firmy ? Daniel, a czy Ty musisz koniecznie mieć firmę co Ci rachunek będzie wystawiała? Bez rachunku tak samo budują jak za rachunkiem. Nie wiem ile powinien taki dom kosztować, ale załamuje mnie kwota prawie 900 000. Fakt, że wybraliście trochę większy dom niż my, ale nasz ma pow. całkowitą ok 170 m2 i stan surowy otwarty wyniósł nas 120 000 (robocizna + materiały). Daniel, szukaj dalej wykonawcy, jeden to za mało do podejmowania decyzji. Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.12.2007 06:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 No koniecznie musimy się rozliczyć Ola ale może już po świętach... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 07:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Nie potrzebuję żadnych rachunków. I jak pisałem oczywiście , że będę szukał innych wykonawców. Obecne wyceny mam na FAWORYTA w okolicy 600 tys. Teraz poprostu nie wiem do końca na jaki projekt się zdecydować Podoba się nam bardziej FAWORYT ale chyba jest troszkę za duży ..... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 07:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Nie potrzebuję żadnych rachunków. I jak pisałem oczywiście , że będę szukał innych wykonawców. Obecne wyceny mam na FAWORYTA w okolicy 600 tys. Teraz poprostu nie wiem do końca na jaki projekt się zdecydować Podoba się nam bardziej FAWORYT ale chyba jest troszkę za duży ..... 600 kola to dla mnie i tak kupa forsy jak bym mial to na zbyciu to pewnie bym wolal znalezc projekt, ekipe i nic mnie wiecej juz nie obchodzi jednak kupujac samemu moim zdaniem mozna zrobic to taniej nie liczylbym na to, ze ekipa kupujac taniej w hurtowniach nam rowniez policzy za towar mniejsze pieniadze my mamy 3 kondygnacje, ponad 200 metrow powierzchni, wisza kaloryfery, konczymy tynki, zrobione posadzki, na odeskowanym dachu jedynie papa i wydane nieco ponad 140 kola z czego robocizna murarska kosztowala nas bardzo, bardzo, bardzo male pieniadze moze znajdz dobrego majstra ktoremu godziwie zaplacisz, on niech znajdzie z 2 pomocnikow i jazda u nas 1 majster i 1 pomocnik ogarna chalupe w rok (w tym czasie postawili mury innego domu i naprawde robia bez pospiechu). dorywczo jest jeszcze 1 pomocnik ktory tak naprawde jest elektrykiem i wykonuje tylko lzejsze prace w stylu podawania styropianu czy operowanie podnosnikiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 07:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jeńki mój dom 141m razemz wykończeniem, meblami, sprzętem agd-rtv kosztował 450 tyś....a tu 600?900? Jakaś paranoja. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 08:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jeńki mój dom 141m razemz wykończeniem, meblami, sprzętem agd-rtv kosztował 450 tyś....a tu 600?900? Jakaś paranoja. Niby tak , tylko Twój dom ma użytkowej 109m2 , całkowitej 141m2 Faworyt ma użytkowej 158m2 + pomieszczenie nad garażem (pralnia i szuszarnia ) 21m2 + garaż 21m2 + pomieszczenia gosp i podniesienie ścianki kolankowej spowoduje , że ten dom będzie miał całkowitą powierzchnię 250m To troszkę robi różnicę...... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 08:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Daniel, ja powiększałam powierzchnię domu. Użytkowej ma 141m. Przy czym sam dach był bardzo drogi - koszt ok. 60 tyś, a można było go zrobić o wiele taniej. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 08:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 jeńki mój dom 141m razemz wykończeniem, meblami, sprzętem agd-rtv kosztował 450 tyś....a tu 600?900? Jakaś paranoja. kiedy zaczelas budowac, kupowalas materialy? my zaczelismy w kwietniu 2007 a zakup BK koniec lutego po 7,90 brutto z transportem - mamy w planie w okolicy Wielkanocy 2008 sie wprowadzic choc cisnienia nie ma uzytkowej mamy chyba 127, calkowitej ponad 200 gdyz mamy calkowicie podpiwniczony dom - mam nadzieje nie wydac wiecej niz 250 kola wiec jeszcze 100 nam pozostalo. troche kasy chce aby zostalo na nieco mlodsze auto, i chocby tygodniowy urlop w nieco cieplekszym kraju zmiescic sie w tych 250 w naszym przypadku to na obecna chwile realna suma aczkolwiek wiemy, ze wykonczeniowka wykancza Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 08:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 zaczynałam we wrześniu 2006, BK kupowałam po 6,10. W grudniu dzień przed Wigilią kończyliśmy wylewać nadproża. Piotrulex, wykończeniówka....nas wykończyła na całej linii Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 08:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 zaczynałam we wrześniu 2006, BK kupowałam po 6,10. W grudniu dzień przed Wigilią kończyliśmy wylewać nadproża. Piotrulex, wykończeniówka....nas wykończyła na całej linii bardzo zaluje ze nie zaczelismy wlasnie tak jak Ty od okolo wrzesnia 2006. mielismy juz wtedy troche kasy aby zakupic materialy i pojechac z murami do gory. czekalismy niepotrzebnie zwiekszajac sobie zdolnosc kredytowa gdyz nikt kuźwa nie przewidzial tego szalenstwa w budowlance w roku 2007. mam znajomych ktorzy BK24 kupowali po 19 zeta Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 08:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Piotrulex - czy mogę dostać namiary na Twoją ekipę ? W związku w brakiem gazu nastawiamy się na ogrzewaniem pelletem . A czy ktoś w was miał doczynienia z ogrzewaniem elektryczne akumulacyjnym ?Liczę że ogrzewanie przy pellets + ciepła woda cały rok powinno się zamknać w 2500zł rocznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 09:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 My we wrześniu robiliśmy fundamenty i mieliśmy czekać z murami do wiosny. Mąż nie chciał słyszeć o stawianiu murów w listopadzie i grudniu. Po paru awanturach w moim wykonaniu i stwierdzeniu "lbo z tobą albo sama" mury rosły do góry. I to było najlepsze posunięcie. Do tej pory mąż twierdzi, że moja uparta natura bardzo nam pomogła. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 12.12.2007 09:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Piotrulex - czy mogę dostać namiary na Twoją ekipę ? W związku w brakiem gazu nastawiamy się na ogrzewaniem pelletem . A czy ktoś w was miał doczynienia z ogrzewaniem elektryczne akumulacyjnym ? Liczę że ogrzewanie przy pellets + ciepła woda cały rok powinno się zamknać w 2500zł rocznie. raczej nie nam buduje tesc z pomocnikiem, w 2008 maja do dokonczenia dom ktory zaczeli jak u nas byla przerwa na robienie dachu, wstawianie okien + wod-kan. dodatkowo w kuchni widzialem kolejny projekt ktory ma wycenic, do tego jakis spiry garaz ma budowac wiec chlop raczej sie nie opedzi ... moze masz w rodzinie jakiegos murarza, zastanow sie pellets nie jest najtanszym paliwem i 200 zeta srednio miesiecznie jak na moje to nie starczy na ogrzewanie i ciepla wode aczkolwiek nie znam sie - tak mi sie wydaje my postawilismy na ekogroszek25KW Elektromet + podajnik czyli po prostu drobny wegiel - zobaczymy czy to dobry wybor - gaz ziemny mamy szanse miec w najblizszych kilku niedlugich latach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 09:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Opieram się na danych od dwóch kolegów którzy korzystają w pelletu. Niestety nie jest on bezobsługowy (zasyp raz na 5 dni) i potrzeba więcej miejsca na składowanie i podajnik. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts