Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

Opieram się na danych od dwóch kolegów którzy korzystają w pelletu.

Niestety nie jest on bezobsługowy (zasyp raz na 5 dni) i potrzeba więcej miejsca na składowanie i podajnik.

bezobslugowe to chyba tylko gazowe, olejowe i elektryczne

pellesty, pestki, wegle, mialy czy jakies tam groszki to jednak trzeba zasypac chocby w podajnik, co jakis czas wygasic i wyczyscic

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Daniel, my też postailiśmy (tak jak Madzialenka) na elektryczne akumulacyjne. Do tego kominek z DGP. Tzn. jeszcze nie mamy, ale będziemy mieć :wink: . A poza tym ocieplenie domu - ściany 20cm styro, poddasze - 30cm wełny.

I jakie przewidujesz roczne koszty ogrzewania mieszkania i wody ?

Jak masz rozwiązane ogrzewanie ?

Przewiduję, że nie będę płaciła więcej niż teraz w bloku, czyli ok. 2500 / rok.

Ale żadnymi obliczeniami nie jest to poparte.

Zamierzamy przeważnie palić kominkiem (rozprowadzenie na wszystkie pomieszczenia z wyjątkiem kuchni), a tylko w przypadku większych mrozów dogrzewać elektrycznie. :p

Jeszcze w kwestii kosztów domu:

Między sosnami M20 - 147 metrów - stan obecny - układana dachowka cementowa z IBF, - czyli jak to się mówi stan surowy otwarty - koszt całkowity z robocizną (33.000) 120.000.

Mam plik excelowy z kosztami " co do gwoździa", więc opieram się na faktach. Zacząlem budowę 17.09 więc już po szale kwietniowo-majowym, choć teraz sprzedając mieszkanie uzyskam mniej niż np. w lipcu

600.000 - jak dla mnie 2 domy, albo przynajmniej 1,5 :wink:

No ja poszedłem krok dalej i zainstalowałem kocioł na węgiel (miał lub groszek z podajnikiem). Przy groszku obsługa w sezonie raz na 10-15 dni (dosypanie dwu worków węgla). Raz w miesiącu popiół i czyszczenie pieca. Latem dla CWU piec rozpalałem 2 razy w tygodniu (nie potrafiłem ustawić go tak, aby pracował bez przerwy i nie gasł).