piotrulex 12.12.2007 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Opieram się na danych od dwóch kolegów którzy korzystają w pelletu. Niestety nie jest on bezobsługowy (zasyp raz na 5 dni) i potrzeba więcej miejsca na składowanie i podajnik. bezobslugowe to chyba tylko gazowe, olejowe i elektryczne pellesty, pestki, wegle, mialy czy jakies tam groszki to jednak trzeba zasypac chocby w podajnik, co jakis czas wygasic i wyczyscic Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 09:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Wiem o tym oczywiście , że bezobslugowe to tylko gazowe, olejowe i elektryczne . Piszę niestety bo wolałbym mieć piec taki ale cóż nie ma wyboru. Gazu tam nie ma, olej i prąd drogo wychodzi. Ciekawy jestem jak wyglądają koszty ogrzewania elektrycznego elektryczne akumulacyjnego. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 12.12.2007 09:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Odnośnie takich kosztów w niedługim czasie będzie mogła się wypowiedzieć Madzialenka Ona ma takie ogrzewanie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.12.2007 10:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Daniel, my też postailiśmy (tak jak Madzialenka) na elektryczne akumulacyjne. Do tego kominek z DGP. Tzn. jeszcze nie mamy, ale będziemy mieć . A poza tym ocieplenie domu - ściany 20cm styro, poddasze - 30cm wełny. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 12.12.2007 10:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Daniel, my też postailiśmy (tak jak Madzialenka) na elektryczne akumulacyjne. Do tego kominek z DGP. Tzn. jeszcze nie mamy, ale będziemy mieć . A poza tym ocieplenie domu - ściany 20cm styro, poddasze - 30cm wełny. I jakie przewidujesz roczne koszty ogrzewania mieszkania i wody ? Jak masz rozwiązane ogrzewanie ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.12.2007 10:41 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Przewiduję, że nie będę płaciła więcej niż teraz w bloku, czyli ok. 2500 / rok. Ale żadnymi obliczeniami nie jest to poparte. Zamierzamy przeważnie palić kominkiem (rozprowadzenie na wszystkie pomieszczenia z wyjątkiem kuchni), a tylko w przypadku większych mrozów dogrzewać elektrycznie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 12.12.2007 10:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Oczywiście 2500 za samo ogrzewanie, dodatkowo płacę teraz jakieś 100/m-c za wode więc myślę, że to pozostanie podobnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
tom212 12.12.2007 11:01 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 12 Grudnia 2007 Jeszcze w kwestii kosztów domu: Między sosnami M20 - 147 metrów - stan obecny - układana dachowka cementowa z IBF, - czyli jak to się mówi stan surowy otwarty - koszt całkowity z robocizną (33.000) 120.000. Mam plik excelowy z kosztami " co do gwoździa", więc opieram się na faktach. Zacząlem budowę 17.09 więc już po szale kwietniowo-majowym, choć teraz sprzedając mieszkanie uzyskam mniej niż np. w lipcu 600.000 - jak dla mnie 2 domy, albo przynajmniej 1,5 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 13.12.2007 07:43 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Daniel, jak tam szukanie wykonawców? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 13.12.2007 07:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Daniel, jak tam szukanie wykonawców? W najbliższy weekend decydujemy się na konkretny projekt i dopiero jak go kupię będę mógł szukać tak naprawdę wykonawcy. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 13.12.2007 13:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 Daniel_torun bezobsługowa i tania w eksploatacji jest pompa ciepła Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
daniel_torun 13.12.2007 15:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 13 Grudnia 2007 tak ale droga w inwestycji Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.12.2007 07:42 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 tak ale droga w inwestycji i ciekawe po ilu latach wyjdzie sie na zero i zacznie oszczedzac - oby nie tak jak z solarami, ze po okolo 30-tu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.12.2007 08:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja jakos nie wierzę w te "wynalazki" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.12.2007 08:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 Ja jakos nie wierzę w te "wynalazki" tu nie ma w co wierzyc bo to sa sprawdzone fakty Jak bym mial za duzo siana i byl strasznie proekologiczny to solary czy pompa ciepla z pewnoscia by byly w moim domu - to sie jednak nie oplaca ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.12.2007 08:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 mi własnie chodziło o "opłacalność" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 14.12.2007 09:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 mi własnie chodziło o "opłacalność" a propos oplacalnosci to do mnie przemawia atr. tego typu http://tanie-ogrzewanie.pl/pl/news/63.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Bartek_Sl 14.12.2007 11:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 czyli co radzicie? wyngiel - bo sprawdzony od kilkuset lat?Mnie zależy na tanim w eksploatacji i bezobsługowym ogrzewaniu. Gdybym miał gaz ziemny na działce to problemu bym nie miał a tak... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 14.12.2007 11:07 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 ja mam piec miałowo- węglowy. Z maiałem mieliśmy niezły kłopot (opisywałam go w doświadczeniach). Teraz palę węglem i mam spokój. Na upartego mogę nie czyścić pieca jakiś tydzień dorzucając tylko co jakiś czas trochę węgla. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 14.12.2007 11:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 14 Grudnia 2007 No ja poszedłem krok dalej i zainstalowałem kocioł na węgiel (miał lub groszek z podajnikiem). Przy groszku obsługa w sezonie raz na 10-15 dni (dosypanie dwu worków węgla). Raz w miesiącu popiół i czyszczenie pieca. Latem dla CWU piec rozpalałem 2 razy w tygodniu (nie potrafiłem ustawić go tak, aby pracował bez przerwy i nie gasł). Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts