Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

Niebawem musimy dokonac kilku wyborow i moze ktos cos podpowie w tych dziedzinach:

- drzwi wewnetrzne z regulowana oscieznica (pokoje, lazienki)

- drzwi zwykle tanie ze zwykla oscieznica (3 sztuki w piwnicy)

- parapety wewnetrzne (kamien, marmur, jakis konglomerat czy aglomarmur)

- wc do wmontowanego juz stelaza (niedrogi lecz tez nie najtanszy)

- skladane schody na strych (taka 3 czesciowa drabinka schowana pod opuszczana klapa)

- kuchnia na wymiar - gdzie i jaka? - teraz w domu mamy okolo 5-letnia niedroga z frontami okleinowanymi i na kilku drzwiczkach cala okleina po prostu sie odkleila, nawet nie nad kuchanka gdzie moze byc sporo wilgoci tylko w roznych przypadkowych miejscach - jaka jest inna alternatywa aby kuchnia po kilku latach wygladala caly czas ladnie?

- brama garazowa (bierzemy chyba z Nalazka, zloty dab, segmentowa, 4cm, z napedem za niecale 4 kola z montazem)

- drzwi zewnetrzne (podoba nam sie z drewna sosnowego Stobrawa model Montana B17 za 1799 zeta caly komplet)

nie wiemy czy schody oblozyc drewnem - chyba wolimy standardowo jakies kafle

raczej starczy nak papusty na jakas niedroga standardowa czerowna dachowke - co zakupic? Euronit, IBF, moze cos innego? oczywiscie wszyscy mowia ze niebawem wszystko podrozeje i jak zamawiac to tylko w styczniu ... - W ZESZLYM ROKU TEZ TAK GADALI I MIELI RACJE :evil:

to bylo na tyle :wink:

jesli mozna to poprosze doslownie o kilka slow w kazdym temacie :D

Wg. własnego doświadczenia:

drzwi wewnętrzne DRE jestem zadowolona

http://foto2.m.onet.pl/_m/1365ad276b22c37c141a2e12d07f83aa,5,19,0.jpg

drzwi w piwnicy nie mam, bo nie mam piwnicy

:D

parapety wew. konglomerat z hurtowni Pietrucha - zadowolona

wc mam bez stelaża

strychu nie posiadam

kuchnia Indeco - jestem baaaaaaaaaaaaaaaaaardzo zadowolona

bramy garażowej nie posiadam

drzwi zewnętrzne mam od Furgały - nie polecam

dachówkę mamy braasa. Była w cenie euronitu, podobno jakościowo odrobinę lepsza, ale jaka jest prawda? Nie wiem.

:wink:

kuchnia:

http://foto2.m.onet.pl/_m/d7c5fcf0ec86ab99539f173a02d55642,5,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/cb59e2333dde4499f5551e5ee03d8911,5,19,0.jpg

http://foto1.m.onet.pl/_m/e60063383365ba9733682d9fe8dadce9,5,19,0.jpg

http://foto3.m.onet.pl/_m/7ab5e5b3d3378828258407722e2cebd3,5,19,0.jpg

- drzwi wewnetrzne z regulowana oscieznica (pokoje, lazienki)

- drzwi zwykle tanie ze zwykla oscieznica (3 sztuki w piwnicy)

Nie mogliśmy znaleźć drzwi z płyt i mdf, które by nam się podobały (także cenowo). Wybór padł na drzwi sosnowe, które pobejcowałem i polakierowałem sam - oczywiście można kupić wykończone lub zlecić usługę stolarzowi - mi wykonał tylko ościeżnice. Można wziąć też rachunek na zakład stolarski, wtedy odliczoiny będzie cały VAT. Szkliłem też sam. Wychodzi znacznie taniej niż tandetne drzwi z dykty a na efekt można popracować - dobrać dowolny kolor. Producentów jest kilku (w okolicach mazowieckiej) ja wybrałem dziadka.

- parapety wewnetrzne (kamien, marmur, jakis konglomerat czy aglomarmur)

Tam, gdzie kupowałem drzwi były teżparapety marmurowe. Cena taka sama jak konglomeratu czy dębowego. Wybrałem marmur taki, jak na kominek.

- wc do wmontowanego juz stelaza (niedrogi lecz tez nie najtanszy)

Cersanit w Obi. Cena o 300PLN niższa od geberita. Gwarancja 10lat.

- skladane schody na strych (taka 3 czesciowa drabinka schowana pod opuszczana klapa)

W każdym markecie budowlanym i składzie bydowlanym, gdzie mają okna dachowe - ci sami producenci.

- kuchnia na wymiar - gdzie i jaka?

Indeco

- drzwi zewnetrzne (podoba nam sie z drewna sosnowego Stobrawa model Montana B17 za 1799 zeta caly komplet)

Ja wybrałem metalowe u frugały. Jestem zadowolony. Obawiałem się, że drewniane będą się z czasem degradować. Sąsiad miał przeboje z nowymi drewnainymi polscone.

raczej starczy nak papusty na jakas niedroga standardowa czerowna dachowke - co zakupic? Euronit, IBF, moze cos innego?

Jeżeli masz dach odeskowany i opapowany czekaj na okazję. Można kupić dachówkę ceramiczną w cenie bardzo zbliżonej do betonowej. Trzeba tylko obdzwaniać co jakiś czas hurtownie. I tak masz dużo jeszcze do zrobienia. Dach może poczekać.

Witajcie w Nowym Roku. Troche zabiegana byłam po powrocie znad morza, ale już jestem. Teraz niestety czas przeziębień więc i nas nie ominęło :( Ale kurujemy się i mam nadzieję, że szybko przejdzie.

A jeśli chodzi o sprawy budowlane to jesteśmy na etapie wyboru wykonawcy wykonczeniówki. Tynki i posadzki zamówione. Teraz szukamy reszty.