Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

Toruń i okolice...:-)))

MichalTr

Recommended Posts

• Odpowiedzi 10,8k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• piotrulex

2610

• agnieszkakusi

1719

• nastka79

1115

• madzialenka

513

my mamy ekogrosze i podajnik 140 czy 180 kg - sam nie wiem

na poczatku starczalo na 3 dni, pozniej 4 a teraz 5 dni

jak sie pozaklada termostaty, zalozy brame w garazu, w piwnicy lekko pozakreca to mysle ze zuzycie jeszcze zmaleje

u Was pewnie podobnie

Mam nadzieję :) Piotrulex gdzie kupujecie ekogroszek?

tom212 - dziękuję za namiary :)

Teraz to każdy kontakt jest ważny.

Swoją drogą to na rynku budowlanym dzieje się coś niesamowitego. Wycena budowy mojego domu - robocizna do stanu surowego otwartego waha się od 50k do 88k. Co najlepsze to przy tej najwyższej ofercie sam musze sobie wykonac fundamenty :evil: Gość wejdzie na budowę, postawi ściany i dach i po 3 m-cach zainkasuje 88k. Załóżmy że zatrudni sobie do pomocy 2 osoby, zapłaci im po 2k na m-c to dla niego wyjdzie ponad 25k wypłaty na m-c. Jakieś nieporozumienie, a jak znam życie to cała robotę wykonają pomocnicy a szef ręka nie kiwnie.

Kurczę, a jakby zrobić zaocznie szkołę budowlaną, to możnaby nieźle zaoszczędzić budując pio pracy :wink:

Kurczę, a jakby zrobić zaocznie szkołę budowlaną, to możnaby nieźle zaoszczędzić budując pio pracy :wink:

jak bedziesz konczyl budowac dom to tak jak bys ta budowlanke skonczyl

nastepny dom wybudujesz na sprzedaz

moze to zart ale mnie troche korci aby wejsc w ten interes gdyz naprawde mozna dobrze zarobic :o

Mam do Was prośbę. Czy ktoś może polecić mi ekipę/firmę budowlaną, którawybuduje mi dom w stanie surowym otwartym w tym roku. Najlepiej to brać kogoś z polecenia - nie mam zaufania do ekip z ogłoszenia, książki telefonicznej. Jeśli znacie kogoś takiego to będę zobowiązany :)

Zawsze łatwiej zaczynać poszukiwania mając jakiś punkt zaczepienia

Ja rownież proszę o namiary na dobrą ekipę oraz potrzebuje namiarów na architekta który również zajmnie się załatwieniem pozwolenia na budowe.Proszę o wiadomości na PW.

Angelb, jeżeli chodzi o architekta, to my załatwialiśmy wszystko w Thermoprojekcie na Pigwowej na Wrzosach. Idealni to oni nie są, ale załatwili co trzeba. Później zmiany nanosiła nam bardzo fajna kobitka z biura Afgan, ale nie mam do niej namiarów - może poszukaj w internecie, bo z nią to nam się naprawdę dobrze współpracowało...

Szukam ekipy do tynków wewnetrznych, to jedna sprawa.

Drugi temat nieodłączny z pierwszym, wapienno cementowe czy gipsowe

Pomóżcie?!?

ja mialem taki wybor:

gipsowe z materialem - 23 zeta

cem-wap tylko robocizna - 18 zeta

mam cem-wap ktore zrobil nam majster ktory od poczatku buduje dom. jestesmy bardzo zadowoleni, niebawem zaczynamy gladziowanie KNK 200

naszym zdaniem cem-wap sa lepsze, trwalsze i zdrowsze (niekoniecznie tansze) ale ten watek nieod tego :wink:

Mam pytanko: czy ktoś z Was użytkuje, zastanawia się nad kominkiem z płaszczem wodnym? My na pewno wchodzimy w taką opcję, ale oczywiście mamy dylemat dotyczący wkładu, hmmm Jeśli ktoś rozpracował już temat to proszę o info :)

pozdrawiam

jak my sobie policzylismy jaka jest roznica miedzy kominkiem z plaszczem oraz poptrzebna do tego instalacja a "normalnym" kominkiem to kwota byla naprawde mocno duza

jak sie zastanowilismy jakie by trzeba by bylo poczynic oszczednosci palac w takim kominku z plaszczem to wyszlo ze w salonie bedzie koltownia a w kuchni sklad opalu

nie o to chodzi - salon to nie kotlownia

jesli chodzi o kosztz to gra nie warta swieczki :wink: