Nasz_Dom 30.01.2008 13:56 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Mam pytanko: czy ktoś z Was użytkuje, zastanawia się nad kominkiem z płaszczem wodnym? My na pewno wchodzimy w taką opcję, ale oczywiście mamy dylemat dotyczący wkładu, hmmm Jeśli ktoś rozpracował już temat to proszę o info pozdrawiam Ja takie rozwiazanie planuje. Rozwazlem wersje kominek i DGP ale moje druga polowa jest alergikiem i ta wersja odpadla. Kominek z plaszczem wodnym ma sens tylko jako uzupelnienie do instalacji gazowej. Bo jesli masz w planie piec na paliwo stale to nie warto tym sobie glowy zawracac. Co do wkladow to opcje polaryzuja sie moco miedzy 2 moze 3 - makroterm turbokominek - lechma - bryski Ceny kompletu zestawu wszystkich sa podobne. Ja wyszedlem z zalozenia skoro mam kominek i bede go uzywal kiedy bede chcial to warto aby w tym czasie ogrzal wode w CO ale nie bedzie to moje podstawowe zrodlo ogrzewania. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.01.2008 13:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Ja wyszedlem z zalozenia skoro mam kominek i bede go uzywal kiedy bede chcial to warto aby w tym czasie ogrzal wode w CO ale nie bedzie to moje podstawowe zrodlo ogrzewania. wiec policz sobie oszczednosci jakie zrobisz ogrzewajac przy okazji wode i porownaj z roznica kosztow zakupu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 30.01.2008 15:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 jak my sobie policzylismy jaka jest roznica miedzy kominkiem z plaszczem oraz poptrzebna do tego instalacja a "normalnym" kominkiem to kwota byla naprawde mocno duza jak sie zastanowilismy jakie by trzeba by bylo poczynic oszczednosci palac w takim kominku z plaszczem to wyszlo ze w salonie bedzie koltownia a w kuchni sklad opalu nie o to chodzi - salon to nie kotlownia jesli chodzi o kosztz to gra nie warta swieczki Generalnie zacznijmy od tego, że u nas nie jest to podstawowe źródło ciepła i nie nastawiamy się na notoryczne palenie w kominku- pracujemy i jakoś nie wyobrażam sobie biegania np. porannego do kominka aby go rozpalać- nie takie jest założenie. W związku z tym salon nie będzie kotłownią Zdecydowanie uważamy że nie wszystko w domu musi się zwrócić, uznaliśmy poprostu że to dobry pomysł, aby w trakcie użytkowania kominka obsługiwał on co. Faktem jest, że całe ustrojstwo jest stosunkowo drogie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 30.01.2008 15:26 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Co do wkladow to opcje polaryzuja sie moco miedzy 2 moze 3 - makroterm turbokominek - lechma - bryski Ceny kompletu zestawu wszystkich sa podobne. Ja wyszedlem z zalozenia skoro mam kominek i bede go uzywal kiedy bede chcial to warto aby w tym czasie ogrzal wode w CO ale nie bedzie to moje podstawowe zrodlo ogrzewania. U nas typy były zblizone, ale po oglądzie na żywo najbliżej nam do idro firmy edilkamin. Widziałeś te wkłady na zywo? Założenie u nas jest identyczne, kominek ma byc dla nas a nie my dla niego pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.01.2008 15:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Generalnie zacznijmy od tego, że u nas nie jest to podstawowe źródło ciepła i nie nastawiamy się na notoryczne palenie w kominku- pracujemy i jakoś nie wyobrażam sobie biegania np. porannego do kominka aby go rozpalać- nie takie jest założenie. W związku z tym salon nie będzie kotłownią Zdecydowanie uważamy że nie wszystko w domu musi się zwrócić, uznaliśmy poprostu że to dobry pomysł, aby w trakcie użytkowania kominka obsługiwał on co. Faktem jest, że całe ustrojstwo jest stosunkowo drogie. pewnie ze nie musi sie zwrocic tylko po co masz kupowac drozszy kominek aby w trakcie palenia grzal Ci wode jak do tego masz juz kupiony piec ktory i tak ja grzeje? kominek taki jest wiekszy, brzydszy, drozszy pewnie ze to sie nie musi zwrocic tylko po co wydawac dodatkowo kase na cos co juz masz? bo piec przeciez masz? kiedys sobie myslalem tez kupimy takie ustrojstwo. obliczylismy i wyszlo ze niepredko wyjdziemy na zero, zakladajac oczywiscie ze bedzie nawet super dzialac i czesto bedzie nam sie chcialo palic w tym kominku. pozniej sobie myslelismy ze moze jakos kataklizm, ciezka zima, wichura, brak produ to my sobie napalimy w kominku z plaszczem i bedzie cieplo w calym domu - niestety, bez pradu to nic z tego nie bedzie bo grawitacyjnie to teraz malo kto potrafi robic Naprawde dlugo nad tym myslelismy i kazdemu kto tez o tym mysli radze aby przemyslal wszelkie aspekty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
maya04 30.01.2008 15:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 pewnie ze nie musi sie zwrocic tylko po co masz kupowac drozszy kominek aby w trakcie palenia grzal Ci wode jak do tego masz juz kupiony piec ktory i tak ja grzeje? kominek taki jest wiekszy, brzydszy, drozszy pewnie ze to sie nie musi zwrocic tylko po co wydawac dodatkowo kase na cos co juz masz? bo piec przeciez masz? kiedys sobie myslalem tez kupimy takie ustrojstwo. obliczylismy i wyszlo ze niepredko wyjdziemy na zero, zakladajac oczywiscie ze bedzie nawet super dzialac i czesto bedzie nam sie chcialo palic w tym kominku. pozniej sobie myslelismy ze moze jakos kataklizm, ciezka zima, wichura, brak produ to my sobie napalimy w kominku z plaszczem i bedzie cieplo w calym domu - niestety, bez pradu to nic z tego nie bedzie bo grawitacyjnie to teraz malo kto potrafi robic Naprawde dlugo nad tym myslelismy i kazdemu kto tez o tym mysli radze aby przemyslal wszelkie aspekty oki każdy z ma swoją wizję Piotr to będziecie mieli kominek? Rozpatrywałeś juz opcje wkładu? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.01.2008 16:05 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 oki każdy z ma swoją wizję Piotr to będziecie mieli kominek? Rozpatrywałeś juz opcje wkładu? okioki kazdy ma prawo miec swoja wizje i nie sposob z tym polemizowac - mozemy tylko pisac dlaczego my zrobilismy inaczej kominek jest w planie zrobimy go na koncu gdyz wole zeby zabraklo na kominek jak kupimy pralke i dodowke niz odwrotnie nic w temacie "normalnych" wkladow sie nie orientowalismy, decyzje w tym zakresie pozostawimy na "odpowiedni" czas jest komin, miejsce, wylewka bez styropianu, jest wstepny projekt designu obudowy - realizacja pozniej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.01.2008 16:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Maya, my też robimy "zwykły" kominek. Wybraliśmy wkład Dovre. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 30.01.2008 16:23 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Maya, my też robimy "zwykły" kominek. Wybraliśmy wkład Dovre. jaki model i dlaczego? to droga ale podobno dobra marka slyszelismy same pozytywne opinie lecz nie wiem czy za ta cena idzie az tak wysoka jakosc, my raczej kupimy cos tanszego Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 30.01.2008 16:50 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Symbolu modelu nie pamiętam, ale ma 16 KW i bardzo dużą szybę z bardzo wąską ramką. Poza tym ma bardzo dużą komorę spalania. Wybraliśmy, bo chcemy kominek do palenia ciągłego.Mamy ofertę na 5000. Jak odszukam to podam Ci symbol. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
LUMIK 30.01.2008 18:03 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 30 Stycznia 2008 Szukam ekipy do tynków wewnetrznych, to jedna sprawa. Drugi temat nieodłączny z pierwszym, wapienno cementowe czy gipsowe Pomóżcie?!? ja mialem taki wybor: gipsowe z materialem - 23 zeta cem-wap tylko robocizna - 18 zeta mam cem-wap ktore zrobil nam majster ktory od poczatku buduje dom. jestesmy bardzo zadowoleni, niebawem zaczynamy gladziowanie KNK 200 naszym zdaniem cem-wap sa lepsze, trwalsze i zdrowsze (niekoniecznie tansze) ale ten watek nieod tego Jeśli możesz to daj namiar, co prawda nie jesto sprawa na już tylko na połowe roku ale lubie miec zaplanowane pewne sprawy. może byc na prv. pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
cemik1 31.01.2008 09:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jeżeli chodzi o płaszczem wodny, to też uważam, że jest to przesada i zbędny a nawet szkodliwy wydatek.1. Jeżeli pełni funkcję podstawowego ogrzewania, to robimy kotłownie z salonu i musumy poświęcać sporo czasu na obsługę.2. Nie może pełnić funkcji ogrzewania rezerwowego, bo przy braku prądu jest duża szansa na zagotowanie wody a mała na pracę bez pompy obiegowej.3. Spaliny z tego komnka są wychłodzone więc jest szybsze zarastanie komina4. Z uwagi na, nędzną bo nędzną ale, automatykę spalanie odbywa się przy zmniejszonym dopływie powietrza co skutkuje notorycznym i szybkim brudzeniem szyby.5. Przygotowanie CWU w piecu z automatycznym podajnikiem jest mozliwe nawet latem. Jest też opcja grzania jej prądem w tańszej taryfie (podejrzewam dużo korzystniejsza ekonomicznie niż zakup płaszcza) Wybrałem więc system z DGP. Palę gdy chcę a mogę w ten sposób zaoszczędzić ne ekogroszku - grzejniki są wyposażone w głowice termostatyczne. Dla alergików są filtry. A i dym z kominka z płaszczem może dać się, przy nieumiejętnej technice palenia, we znaki. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 31.01.2008 18:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 31 Stycznia 2008 Jeśli możesz to daj namiar, co prawda nie jesto sprawa na już tylko na połowe roku ale lubie miec zaplanowane pewne sprawy. może byc na prv. pozdrawiam gipsowe 23 zeta - 0-607 598-398 cem-wap - nie mam ale moze powtornie zdobede Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 01.02.2008 09:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 1 Lutego 2008 nie chce zapeszac ale dzis dekarze przyjechali zgodnie z umowa na budowe i to jeszcze przed nami oby tak dalej Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ola i Krzysiek 02.02.2008 12:17 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 A u nas wczoraj hydraulik zakończył prace nad wod-kan. Robocizna z materiałami i stelażami na wc i bidet wyszła 3 260 zl. Teraz prace kończy elektryk, długo mu coś idzie, ale chyba zakończy "już" w przyszłym tygodniu Pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 02.02.2008 20:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lutego 2008 ja dzis szlifowalem gladz na suficie - ciezka robota byla rowniez jedna firma na ogladanie kuchni - niebawem projekt i wycena kuchnia chyba bedzie tzw. nowoczesna - uklad poziomy. na dole szuflady a na gorze podwojne otwierane do gory. front w tzw. morska trawa w poniedziek podjedzie druga firma na pomiary zobaczymy Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.02.2008 07:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 wczoraj spędzilismy ponad 3 godziny na spacerach. Pogoda fantastyczna Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nastka79 04.02.2008 07:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 No i podobno przez cały ten tydzień ma być tak cieplutko... Fajnie, że budowa może cały czas się posuwać. W środę zaczyna się robić nasza więźba Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agnieszkakusi 04.02.2008 08:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 i to jest dobra wiadomość Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
piotrulex 04.02.2008 08:32 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Lutego 2008 tylko miejmy nadzieje ze po kolejnej zimie bez mrozu i sniegu ceny znow nie beda glupialy ludzie obawiajac sie podwyzek niebawem zaczna wydzwaniac po hurtowniach, pytac sie o ceny i znow sie wszystko nakreci jak w zeszlym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts