Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

:cry: chyba nie zaczne budować skoro nie posiadam minmalnej wiedzy na temat tego z czego budować

a może być takie zastosowanie 38+max15 styropianu?

lub 25 plus 20 styropianu?

Kompeltnie się na tym nie znamy i zdajemy się na rady innych ale juz widzać, że źle podejmujemy decyzje :wink:

Sciany dzielimy generalnie na jedno, dwu i trzy warstwowe. Jedno to gruby pustak ktorego juz sie nie ociepla tylko kladzie na niego odrazu tynk. Zalety - elewacja jest troche trwalsza bo poprostu "twarda" i nie trzeba dodatkowej ekipy do ocieplenia tej sciany. Wady - Wspolczynnik przenikania ciepla jest nawet do dwu razy gorszy od sciany dwu warstwowej. Sciana dwuwarstwowa to pustak z BYLE CZEGO BYLE TANSZE (!) i na niego przyklejona izolacja - styropian lub welna i dopiero na to tynk. Zalety - sciana jest zdecydowanie cieplejsza od jednowarstwowej. Wady - elewacja jest bardziej "krucha" od sciany jednowarstwowej ale i tak zywotnosc ma obliczona na te przynajmniej 20-30 lat. Poniewaz izolatorem ciepla jest tutaj styropian, pustak najlepiej jak bedzie najcienszy jak sie da (to musi wyznaczyc konstruktor - najcienszy w praktyce to porotherm 25cm lub silikaty 18cm) - bo grubszy jest drozszy, trzeba wiecej zaprawy, no i okna/drzwi osadzone w murze np 38+15 jak proponujesz nie beda wygladaly za ciekawie (szerokie glify, duze parapety).

Sciana trzywarstwowa laczy zalety jedno warstwowej (twarda, mocna elewacja) i dwuwarstwowej (ciepla) ale ma nowa wade - jest droga w wykonaniu ;D To jest sciana dwuwarstwowa z wymurowanym dodatkowym murkiem (np. z klinkieru) "przed" styropianem, tak ogolnie mowiac :)

pozdr.

A ja się trochę nie zgadzam z tym.

:wink:

Czytałam wielokrotnie, że ściany jednowarstwowe i dwuwarstwowe ( ocieplone np. styro ) mają ZBLIŻONE parametry cieplne.

Jest też wątek gdzieś tu na FM, można sobie poczytać co i jak.

A niewątpliwym plusem ścian jednowarstwowych jest to, że przy nich o połowę mniej mniej roboty i mniej syfu.

:-?

Ja gdybym budowała drugi raz... to chyba byłyby to ściany jednowarstwowe.

8)

A ja się trochę nie zgadzam z tym.

:wink:

Znaczy zaprzeczasz fizyce ? :)

Czytałam wielokrotnie, że ściany jednowarstwowe i dwuwarstwowe ( ocieplone np. styro ) mają ZBLIŻONE parametry cieplne.

Jest też wątek gdzieś tu na FM, można sobie poczytać co i jak.

Po co czytac jak wystarczy policzyc - porotherm 44si ma U=0,3. Same 15cm zwyklego styropianu lambda 0,040 ma opor R=3,75 czyli U = 0,26, czyli juz sam styropian jest cieplejszy.. A jeszcze trzeba dodac opor pustaka (porotherm 25 ma bodaj R=0,9 czyli opor porotherm25 + styro15 = 4,65 tj. U = 0,215.

Moja sciana ze styropianem 20cm ma U = 0,18, to jest o prawie 2 x cieplejsza sciana od porothermu 44.. :)

pozdr.

Moja sciana ze styropianem 20cm ma U = 0,18, to jest o prawie 2 x cieplejsza sciana od porothermu 44.. :)

Zeby jeszcze troche bardziej zobrazowac -> przy roznicy miedzy pustakiem porotherm 44 U = 0,3, a moja scianka z U=0,18, przy 160m2 scian zewnetrznych ucieka nam co godzine 0,12W/m2K. Czyli przy mrozie -20st C na zew. i +20st C w srodku - wyparowuje nam 768W co godzine WIECEJ! 0,7kW przy ogrzewaniu taniutkim weglem to 7gr, a przy grzaniu drogim pradem - ok 30gr CO GODZINE :) Przez *tydzien* takich mrozow tracimy 11 pln weglem i 50 pln pradem :)

Takze ja ze swojej strony polecam mimo wszystko cieplejsza sciane 2W.

pozdr.

Witam wszystkich.

Własnie przymierzam sie do zakupu okien i bram garażowych do swojej chaty i mam nadzieje i licze na to ze podzielicie sie ze mną swoimi opiniami o różnorakich producentów z Rybnika i nie tylko. Mam nadzieje ze doradzicie lub odradzicie mi zakup konkretnych okien. Sam mam mętlik w głowie gdyż na dzień dzisiejszy jak wiemy okien jest mnóstwo ale to nie problem wydac powiedzmy 15tys i potem żałowac. Pewnie wiekszośc z Was juz ma swoje okna wiec licze na obfite doradztwo. Z góry dzieki!!! Pozdrawiam.