Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

spróbuj z kolorowym tynkiem, góra ciemniejsza, dół jaśniejszy, da sie to jeszcze optycznie poprawić :)

napewna wchodza w gre 2 grubosci styropianu 12cm i 15 cm i conajmniej 2 kolory tynku, moze 3, tylko jeszcze do konca nie wiemy jak i gdzie to porozmieszczac, jakis plan juz jest a co sie urodzi to zobaczymy do wionsy

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

OK, to daję zdjęcie z wizualizacją - niech sypią się gromy ;)

Super kosteczka. Jakbym dziś budował to szedłbym w tym kierunku. Te nasze skośne poddasza są pewno przytulne i urokliwe ale skomplikowane przy wykańczaniu i moim zdaniem niezbyt praktyczne :-)

Ewus - no to przykra sprawa z tymi wylewkami. A izolacje pod wylewki też on robił? U siebie sam układałem styropian ale bardzo uważałem żeby nic nie "wisiało w lufcie".

Super kosteczka. Jakbym dziś budował to szedłbym w tym kierunku. Te nasze skośne poddasza są pewno przytulne i urokliwe ale skomplikowane przy wykańczaniu i moim zdaniem niezbyt praktyczne :-)

Ewus - no to przykra sprawa z tymi wylewkami. A izolacje pod wylewki też on robił? U siebie sam układałem styropian ale bardzo uważałem żeby nic nie "wisiało w lufcie".

Piejar , styropian układali fachmani od podłogówki, bardzo dokładnie.

No i dzisiaj miał być i ani mru, mru to mnie najbardziej wkurza, to olewanie, jak się pieniądze bierze to cud miód i orzeszki,

jak problem to spadać na drzewo.

Ale ja już się nawet nie denerwuję :)) ot taka moda się zrobiła, już nic chyba nie jest w stanie mnie zdziwić

jak nam gipsiarze "zwinęli' miotłe i dwie płyty, no jak na takie pieniądze się ludzie rzucają to o czym my gadamy.

Lisek jakbyś chciał zobaczyć jaki mi syfek śliczny zrobili za domem to sobie zajrzyj masz jakby co autoryzacje na wizyty u mnie any time :-)

Agreston, jutro (czwartek) zasypują mi piwnice, także cały dzień jestem na działce, podejdę w wolnej chwili na inspekcję ;).

Twój projekt też jest super, pochwal się wizulizacją;), poza tym po ostatniej wizycie u ciebie stwierdzam, że twój domek to będzie niezły mercedes wśród domków po zrealizowaniu wszystkich założeń ;)

Lisek domek piekny mój osobisty mąż jednak nie lubi takiej architektury, ja uwielbiam i nasze gusta pogodził plan zagospodarowania - oczywiście na moją niekorzyść.

My zawsze z żoną mieliśmy fioła na punkcie modernizmu, mieszkaliśmy w domu z 20-lecia międzywojennego w stylu polskiego modernizmu i nas to strasznie kręciło :-)

kurcze brdzo w moim stylu !! zwlaszcza zaluzja fasadowa !!! sliczne to jest !!

ja wlasnie mysle czym moj domek "upiekszyc" zeby nie byl wielka bryla bez pomyslu !! pierwotnie na frontowej scianie mial byc taras i balkon ale ja nie za bardzo trawie balkony /z uwagi na termike/ no i wywalilam z wzorcowego projektu lukarny ktorych totalnie nei trawie /zwlaszcza takich malych dupsow jak tam byly !!!

Jakby co to mam namiary na firmę montującą żaluzje fasadowe, koszty takie same a nawet niższe niż rolety zew. a przy mocnym nasłonecznieniu okien (np. od południowego-zachodu) o wiele lepiej zacieniają niż rolety (nie jest ciemno w pomieszczeniu) - no i ten look ;)

Dla mnie wizualnie domek super!

Dzięki :-) .

Super kosteczka. Jakbym dziś budował to szedłbym w tym kierunku. Te nasze skośne poddasza są pewno przytulne i urokliwe ale skomplikowane przy wykańczaniu i moim zdaniem niezbyt praktyczne :-) .

Oczywiście dachy skośne w naszym klimacie nie ma co ukrywać są korzystniejsze (spadek robi swoje), także dach płaski trzeba mieć bardzo dobrze przemyślany i mieć solidną, dokładną, wyspecjalizowaną firmę - ja całe szczęście temat przez ostatnie pół roku rozgryzłem i mam sprawdzoną firmę, poza tym teraz są takie papy SBS albo membrany EPDM, że przez 20 lat na ten dach nawet nie będę wchodził.

Projekt ten przerobiłem z domu z dachem skośnym 45 st. (działkę kupiłem już z wylanymi ławami pod ten projekt), także na to co teraz wyszło rzutowały konkretne ograniczenia związane z posiadanym projektem.

Jakbym robił projekt całkowicie nowy, to dopiero bym pojechał po bandzie :-)

Nad biurem myślę o dachu zielonym (odwróconym).

Agreston, jutro (czwartek) zasypują mi piwnice, także cały dzień jestem na działce, podejdę w wolnej chwili na inspekcję ;).

Twój projekt też jest super, pochwal się wizulizacją;), poza tym po ostatniej wizycie u ciebie stwierdzam, że twój domek to będzie niezły mercedes wśród domków po zrealizowaniu wszystkich założeń ;)

No to mnie jutro okna montują to się zwizytujemy, zobaczysz jak Panowie z Grzomby sobie radzą bo też o nich myślałeś zdaje się. Co do założeń i mercedesa to zobaczymy rachunek na końcu i efekty to cos powiem na ile pojechałem a na ile nie. Choć póki co trzymam się nieźle zaplanowanego budżetu. Jak takie kwiatki zaczną wyłazić jak te wylewki klawiszujące i konieczność wsadzenia XPS czy EPS200 to pójde z torbami :-) Wizualki wrzuce ale nie mam ani w 20% tak pięknych jak Twoje. Projekt był robiony na zamówienie raczej przy skupieniu się na konstrukcji, elewacje olaliśmy i to błąd więc to nijak się ma do rzeczywistości jaka będzie no i to szkice a nie takie wypasione wizualki jak Twoje. Wrzuce w wolnej chwili.

No to mnie jutro okna montują to się zwizytujemy, zobaczysz jak Panowie z Grzomby sobie radzą bo też o nich myślałeś zdaje się. Co do założeń i mercedesa to zobaczymy rachunek na końcu i efekty to cos powiem na ile pojechałem a na ile nie. Choć póki co trzymam się nieźle zaplanowanego budżetu. Jak takie kwiatki zaczną wyłazić jak te wylewki klawiszujące i konieczność wsadzenia XPS czy EPS200 to pójde z torbami :-) Wizualki wrzuce ale nie mam ani w 20% tak pięknych jak Twoje. Projekt był robiony na zamówienie raczej przy skupieniu się na konstrukcji, elewacje olaliśmy i to błąd więc to nijak się ma do rzeczywistości jaka będzie no i to szkice a nie takie wypasione wizualki jak Twoje. Wrzuce w wolnej chwili.

O tak, jak od Grzomby robią, to rzucę okiem, bo na 99% od nich biorę na wiosnę.

Jeśli chodzi o budżet to jakoś to będzie, w końcu jak to mówią "raz a na całe życie" ;) - w końcu te rzeczy, które planujesz, to tak naprawdę za parę

lat zaczną stawać się standardem, świat tak zasuwa do przodu :-)

1. okna od grzomby - gdzie grzomba jest ?? chetnie zrobie sobie wycene!!

2. ja ciagle mysle nad elewacja zewnetrzna!! narazie planuje rolety zewnetrzne /mam 4 wielkie poludniowe okna i jedno kolosalne zachodnie :)/ ale mozna jeszcze przemyslec temat zaluzji fasadowej !!

3. chlopcy poleccie mi kto jeszcze w naszej okolicy robi instalacje wentylacyjne ?? mam narazie wycene z klimapolu i domus vent /drozej wyszlo/ bo ciagle nie wiem co konkretnie wziac !!

1. okna od grzomby - gdzie grzomba jest ?? chetnie zrobie sobie wycene!!

2. ja ciagle mysle nad elewacja zewnetrzna!! narazie planuje rolety zewnetrzne /mam 4 wielkie poludniowe okna i jedno kolosalne zachodnie :)/ ale mozna jeszcze przemyslec temat zaluzji fasadowej !!

3. chlopcy poleccie mi kto jeszcze w naszej okolicy robi instalacje wentylacyjne ?? mam narazie wycene z klimapolu i domus vent /drozej wyszlo/ bo ciagle nie wiem co konkretnie wziac !!

http://www.okna.rybnik.pl/index.php?go=kontakt

Proś z Krzysztofem Krajewskim konkretny gościu i ma wiedzę, ale pamiętaj że to Schuco i do najtańszych nie nalezą ale jako nieliczni z Rybnika mają doświadczenia w montażu z taśmami uszczelniającymi itp. Na prawdę przemieliłem tu nieco firm i dwie są na prawdę kompetentne w tym. Druga to Aveko (Oknoplast).

Wentylacja mechaniczna - ja wybrałem firmę z Częstochowy - cenowo bardzo konkurencyjni i konkretni firma Tora Wentylacja, http://www.tora-wentylacja.pl. Jedyni jacy na siłę nie przekonywali mnie do wciskania nie wiem czego i zapewnili nie kolidujący montaż z innymi rzeczami w domu co inni twierdzili że nie jest możliwe.. No ale montaż mam za 2 tygodnie to opinii nie wystawie a Grozmbie wstępną to w poniedziałek pewnie jakby co.

Z okolicy to robi mase firm pytanie jakie ma doświadczenie, z większych to jeszcze Karbon ale ciężko się z nimi gadało w efekcie mogli robić 3 instalacje nie robią żadnej.

Klima-pol nota bene mój klient nie chcieli mi wogóle zrobić wyceny,bo oni zajmują się poważnymi inwestycjami a nie jakimś tam domkiem jednorodzinnym.Nam będzie robiła firma ASK z Krakowa czy gdzieś koło Krakowa.Reku też będzie od nich.Renovent bodajże.Jeżeli chodzi o Grzombę to na tamat okien się nie wypowiem,natomiast podejście do potencjalnego klienta.....masakra.Ja stałam zadawałam pytania,panowie olewająco na mnie spoglądali,mrucząc coś pod nosem,do tego palili wszyscy trzech w takiej małej klitce.Pewnie nie spodziewali się tyyyyylu pytań od kobiety,w dodatku blondynki.

Klima-pol nota bene mój klient nie chcieli mi wogóle zrobić wyceny,bo oni zajmują się poważnymi inwestycjami a nie jakimś tam domkiem jednorodzinnym.Nam będzie robiła firma ASK z Krakowa czy gdzieś koło Krakowa.Reku też będzie od nich.Renovent bodajże.Jeżeli chodzi o Grzombę to na tamat okien się nie wypowiem,natomiast podejście do potencjalnego klienta.....masakra.Ja stałam zadawałam pytania,panowie olewająco na mnie spoglądali,mrucząc coś pod nosem,do tego palili wszyscy trzech w takiej małej klitce.Pewnie nie spodziewali się tyyyyylu pytań od kobiety,w dodatku blondynki.

Hehe widzisz tak to jest z firmami, olali cię bo pewnie to byli zwykli robole a nikogo z handlu nie było albo i olali... ty bierzesz ASK a ja powiem tak - bardzo ich chciałem ze względu na Renoventa i możliwość sterowania nim zdalnego z centralnego systemu sterowania w prosty sposób. U mnie w firmie moja korespondencja z handlowcem wisi jako przykład skrajnego lenistwa i niechęci do czegokolwiek. Pan permanentnie olewał co co niego pisze z 5 pytań odpowiadał na 1, wynajdywał problemy że się nie da nie można nie uda, ja nie wiem czemu bardzo chciałem z nim dobić targu ale po 10 mailu się poddałem. Prościej było napisać Panie odwal się nie chcemy nic dla Pana robić, na prawdę wzorcowa korespondencja :-) Tak że pewnie dużo zależy od sprzedawcy, ludzie to ludzie czasem są dobrzy czasem kiepsy i miewają lepsze i gorsze dni.

A panowie z Grzomby (jak się okaząło podwykonawca) zapieli mi na razie półdniowego laga ale ekipa jaka przyjechała to się uwija jak w ukropie i wygląda, że na prawdę wiedza co robia i coś co widze chyba pierwszy raz na budowach - okna postawili na styropianie i opierali o styropian! Szok zwykle pieprzną na podłoge i oprą bo co się tam porysuje na brzegach...

ja musze powiedziec ze jesli chodzi o klimapol to mam bardzo mile wrazenia po kontakcie z nimi !! podobnie jak ask i tora !! ale ... ale np do kilku firm pisalam z prosba o wycene i nawet zwrotnego maila nie dostalam ... wychodze z zalozenia - "nie chcesz zebym ci dala zarobic to twoja strata!!" nie ma co plakac :)

Pewnie,że tak jest,że podejście do klienta jest bardzo ważne.Dla mnie w sumie oprócz jakości produktu obsługa jest najważniejsza.Oczywiście właśnie to zależy od tego na kogo trafisz.w tym ASK mój mąż był osobiście i tam załatwiał.Sama jestem handlowcem i nie rozumiem olewającego podejścia do klienta.Ostatnio bardzo się zraziłam do mix-media.Gościu olał mnie całkowicie,prosił ,żeby coś doradził,powiedział jakie marki sprzętu są dobre,a on mi na to,że wszystko jest opisane na ich stronie i mma sobie poczytać i wybrać.Wkurzył mnie na maxa i jeszcze tekst typu"dostawa 50 zł,ale bez wniesienia oczywiście".Kurde pare tysięcy tam chce zostawić,a oni mają mnie głęboko gdzieś.

Pewnie,że tak jest,że podejście do klienta jest bardzo ważne.Dla mnie w sumie oprócz jakości produktu obsługa jest najważniejsza.Oczywiście właśnie to zależy od tego na kogo trafisz.w tym ASK mój mąż był osobiście i tam załatwiał.Sama jestem handlowcem i nie rozumiem olewającego podejścia do klienta.Ostatnio bardzo się zraziłam do mix-media.Gościu olał mnie całkowicie,prosił ,żeby coś doradził,powiedział jakie marki sprzętu są dobre,a on mi na to,że wszystko jest opisane na ich stronie i mma sobie poczytać i wybrać.Wkurzył mnie na maxa i jeszcze tekst typu"dostawa 50 zł,ale bez wniesienia oczywiście".Kurde pare tysięcy tam chce zostawić,a oni mają mnie głęboko gdzieś.

ale czasami jest tak, ze firma ma dobry towar tylko malo kompetentnego sprzedawce a inna sprzedaje badziewie ale supersprzedawca potrafi wcisnac kit i nie warto sie od razu obrazac :)

co do dostawy i wnoszenia to mi to bedzie obojetne bo wszystko wrzuce przez duze okno w nowym domu:P teraz mieszkam na 4 pietrze w starym bloku z ciasna klatka schodowa i zeby wniesc np. lodowke to musza byc conajmniej 3 osoby i sporo manewrowania a ile potu to juz nie powiem:P do przeprowadzki chyba najme firme, dam 5 stowek i powiem sasiadom "no to do nigdy" <peace>