MaciekKamila 25.08.2011 18:48 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Jak sadzisz tez thujki to ja Ci radze zadnego torfu - rosna przepieknie na glinie takiej ze moznaby z niej cegly wypalac Trzebabylo kilofem kuc dziury na sadzonki (z doniczki) - przyjely sie wszystkie, 100% i rosna jak szalone. Thujki uwielbiaja gline Sporo innych iglakow rowniez, wiec z tym torfem nie ma co przesadzac znajomu wkopuje miedzy tuje trawe z koszenia, rosna mu jak na drozdzach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agucha77 25.08.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Właśnie dziś pomalowałam Dekoralem i też stwierdzam, że całkiem fajna farba - kryje dobrze, dobrze się nią maluje. Ale po pomalowaniu trzech pokojów, o nie, czterech, stwierdzam, że to chyba nie zasługa farby, że tak dobrze wychodzi, tylko malarza:D Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.08.2011 18:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 znajomu wkopuje miedzy tuje trawe z koszenia, rosna mu jak na drozdzach No no no - ponoc lepsze niz kora Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 25.08.2011 18:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 No no no - ponoc lepsze niz kora ale on to zakopuje w ziemi miedzy tujami, a kore sie chyba tylko sypie w kolo?! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 25.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 A pieprzycie tylko o trawsku zielskach narkomany jedne ,ale zeby mi ktos pomogl z balkonem to nie. BTW Aga wypraszam sobie swinie jak juz cos to Wieprz ewentualnie Knur BTW jakby ktos potrzebowal WIESZAK ES 60/75 to mi zostalo 116 szt. oddam prawie darmo Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.08.2011 19:04 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 ale on to zakopuje w ziemi miedzy tujami, a kore sie chyba tylko sypie w kolo?! Tak - kore sypiesz dookola (trzeba uzupelniac bo sie rozklada), scieta trawe tez spokojnie mozesz ulozyc dookola pni drzewek! Rozlozy sie, a przy okazji zahamuje wzrost w tym miejscu innego zielska / chwastow / trawy IMHO niepotrzebnie zakopuje, narobi sie przy tym jak wol Ja w tym roku rozwinalem pod calym ogrodzeniem (gdzie zasadzilem niskie jalowce wiltonii) i pod thujkami zielona agrowloknine. Ma z dwa miesiace poki co ale sprawuje sie zarypiscie - koniec koszenia / plewienia miedzy drzewkami, nic nie przerasta, koniec chwasciorow Jak sie komus nie chce robic za ogrodnika to baaaardzo polecam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 25.08.2011 19:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 BTW Aga wypraszam sobie swinie jak juz cos to Wieprz ewentualnie Knur Jasek, dobra może być wieprz. Podoba mi się. "Rogacze" tak już mają ( taki etap nienawiści do płci przeciwnej ).... a ja to mam takie okazałe poroże, że zahaczam nim o sufit, hoho ! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 25.08.2011 19:34 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 A pieprzycie tylko o trawsku zielskach narkomany jedne ,ale zeby mi ktos pomogl z balkonem to nie. BTW Aga wypraszam sobie swinie jak juz cos to Wieprz ewentualnie Knur BTW jakby ktos potrzebowal WIESZAK ES 60/75 to mi zostalo 116 szt. oddam prawie darmo nie mam balkonu, a trawa rosnie samopas z elementami obcymi czyt. chwastami, ale nie bede ich plewil tylko kosil- jestem za leniwy. miedzy tujami to chyba w przyszlym roku rozwine zwykla folia budowlana i zasypie drobnym zwirem bo tez mnie dobija podkaszanie kolo pni ;/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 25.08.2011 19:37 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 A pieprzycie tylko o trawsku zielskach narkomany jedne ,ale zeby mi ktos pomogl z balkonem to nie. BTW Aga wypraszam sobie swinie jak juz cos to Wieprz ewentualnie Knur BTW jakby ktos potrzebowal WIESZAK ES 60/75 to mi zostalo 116 szt. oddam prawie darmo jak bys dzien wczesniej pisal !! dzis chlopaki dokupili !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 25.08.2011 19:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Co do torfu pod tuje : faktycznie, tuje to takie nie końca iglaczki, torfu nie trzeba. A niektórzy ogrodnicy ( np. forumowy Mirek Lewandowski ) to wogóle jest zagorzałym przeciwnikiem tego zabiegu pod tuje. Co do kory : oczywiście na wierzch. Należy pamiętać, że każda kora zakwasza troszkę glebę. Ale jest też "kora zmielona" i ją się daje jako specjalny nawóz-zakwaszacz, czyli do gleby. No i odnośnie agrowłókniny : YES, YES, YES ! Ratuje życie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 25.08.2011 19:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 nie mam balkonu, a trawa rosnie samopas z elementami obcymi czyt. chwastami, ale nie bede ich plewil tylko kosil- jestem za leniwy. miedzy tujami to chyba w przyszlym roku rozwine zwykla folia budowlana i zasypie drobnym zwirem bo tez mnie dobija podkaszanie kolo pni ;/ Ani sie nie waz zwykla folia no chyba ze chcesz usmiercic te drzewka i zrobic sobie wielkie mrowisko pod folia Tylko agrowloknina / agrotkanina!! Ona przepuszcza powietrze i wode. Zwykla folia budowlana to szit - bedziesz zaraz sciagal jak wszystko zacznie wiednac Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 25.08.2011 20:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Ani sie nie waz zwykla folia no chyba ze chcesz usmiercic te drzewka i zrobic sobie wielkie mrowisko pod folia Tylko agrowloknina / agrotkanina!! Ona przepuszcza powietrze i wode. Zwykla folia budowlana to szit - bedziesz zaraz sciagal jak wszystko zacznie wiednac faktycznie, przemyslalem i przyznaje sie do bledu ;] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Ewus1719503518 25.08.2011 20:55 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Jak sadzisz tez thujki to ja Ci radze zadnego torfu - rosna przepieknie na glinie takiej ze moznaby z niej cegly wypalac Trzebabylo kilofem kuc dziury na sadzonki (z doniczki) - przyjely sie wszystkie, 100% i rosna jak szalone. Thujki uwielbiaja gline Sporo innych iglakow rowniez, wiec z tym torfem nie ma co przesadzac Adam torf pod wrzosy i inne iglaki, jakbym chciała pod thuje to bym wagon tego musiała mieć. A ziemia dobra ,bo to pole uprawne było więc raczej w drugą stronę. No trochę gliny jest z fundamentów się wydostała i tak sobie leży byle gdzie. Co do balkonu nie doradzę , bo nie posiadam, własnie ze względu na problemu izolacji tegoż. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 25.08.2011 21:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 25 Sierpnia 2011 Adam torf pod wrzosy i inne iglaki, jakbym chciała pod thuje to bym wagon tego musiała mieć. A ziemia dobra ,bo to pole uprawne było więc raczej w drugą stronę. No trochę gliny jest z fundamentów się wydostała i tak sobie leży byle gdzie. Co do balkonu nie doradzę , bo nie posiadam, własnie ze względu na problemu izolacji tegoż. Kochani. czy te tuje to już można sadzić? W szkółce w Jankowicach facet mi nie sprzedał drzewek (tuji) bo stwierdził, że dopiero po 10 września mam przyjechać. Teraz za wcześnie. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 26.08.2011 04:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Halina46, chodziło mu o upały. No i o to, że generalnie lepiej sadzi się jesienią. Ale nie do końca tak jest. W zasadzie można sadzić, tyle że obowiązkowo podlewać ( obficie ). Każda roślina do zakorzenienia się potrzebuje więcej wilgoci po prostu. Jeśli chodzi o drzewka owocowe - to tu faktycznie sadzi się jesienią ( koniec września - październik ). Ucziwa i szanująca się szkółka roślin nie sprzeda "delikwentowi - napaleńcowi" drzewek latem. Na przykład mi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
MaciekKamila 26.08.2011 04:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Kochani. czy te tuje to już można sadzić? W szkółce w Jankowicach facet mi nie sprzedał drzewek (tuji) bo stwierdził, że dopiero po 10 września mam przyjechać. Teraz za wcześnie. sadzic na wiosne ub jesien Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.08.2011 04:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Kochani. czy te tuje to już można sadzić? W szkółce w Jankowicach facet mi nie sprzedał drzewek (tuji) bo stwierdził, że dopiero po 10 września mam przyjechać. Teraz za wcześnie. Generalna zasada jest taka ze jak roslina jest hodowana w doniczce to mozesz przesadzac obojetnie kiedy. Jak hodowana w gruncie i bedzie z niego kopana (co prawdopodobnie naruszy bryle korzeniowa) to sadzic na jesien i na wiosne. Wszyscy szkolkarze i forumowicze ktorzy sie tym zajmuja od lat mowia zeby kupowac wylacznie sadzonki w doniczkach - te kopane z gruntu przyjmuja sie duzo trudniej. Co do szkolki to polecam dwie - LIMBE w zorach roju (czy tam kawalek blizej zor juz) albo taka szkolke na ul. Boguminskiej w Olzie (glowna trasa na Chaupki - pareset metrow przed mostem po lewej). W LIMBIE kupilem piekne tujki szmaragdy 50-60cm po 8 pln (chyba stargowalem do 7 o ile pamietam bo bralem 100szt Przyjely sie wszystkie co do sztuki! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bdan 26.08.2011 04:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A pieprzycie tylko o trawsku zielskach narkomany jedne ,ale zeby mi ktos pomogl z balkonem to nie. BTW Aga wypraszam sobie swinie jak juz cos to Wieprz ewentualnie Knur BTW jakby ktos potrzebowal WIESZAK ES 60/75 to mi zostalo 116 szt. oddam prawie darmo Tez Ci z balkonem nie pomogę. Nie wiem, czy "przegrzebałeś" forum; jakby co to szukaj http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&q=ocieplenie+balkonu+site%3Aforum.muratordom.pl&btnG=Szukaj&oq=ocieplenie+balkonu+site%3Aforum.muratordom.pl&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=12328l13016l0l69953l2l2l1l0l0l0l172l172l0.1l1l0 http://www.google.pl/search?hl=pl&lr=&q=ocieplenie+dylatacja+balkonu+site%3Aforum.muratordom.pl&btnG=Szukaj&oq=ocieplenie+dylatacja+balkonu+site%3Aforum.muratordom.pl&aq=f&aqi=&aql=&gs_sm=s&gs_upl=13125l15141l0l16547l10l10l0l0l0l0l203l797l8.1.1l10l0 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Lisek_77 26.08.2011 05:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 A pieprzycie tylko o trawsku zielskach narkomany jedne ,ale zeby mi ktos pomogl z balkonem to nie. Ja mam dwa tarasy nad salonem (5m2 i 2 m2) - potencjalnie niezły ubaw, w życiu nie polecam. Trzeba zrobić bardzo dokłądnie, inaczej mostek termiczny i ew. przeciakanie. Układ warstw (tylko to jest taras (tzn, nad pomieszczeniem), nie balkon, ale układ wygląda dosyć podobnie, przy balkonie trochę będzie łatwiej): 1. Papa termozgrzewalna na płycie betonowej jako paroizolacja. 2. 10 cm styropianu XPS 3. Folia pod wylewkę jako warstwa przeciwpoślizgowa. 4. Wylewka (pamiętać o dylatacjach obwodowych !) 5. W narożnikach taśma uszczelniająca (np. Mapeband) 6. Po całości masa uszczelniająca dwuskładnikowa (np. Izohan Szczelny taras z Lubaru). Nie folia w płynie bo to szajs. 7. Warstwa spadkowa 2%. 8. Płytki na zaprawie elastycznej, na krawędzi sznur dylatacyjny. 9. Fuga jakaś dobra, elastyczna. To oczywiście układ pod taras, do tego z balustradą całą murowaną (odpływ mam w posadzce), przy balkonie z obróbkami trochę inaczej to wygląda. WRZUĆ TEMAT W GOOGLU, MNÓSTWO JEST INFORMACJI pt. Układ warstw balkonu. A w ogóle balkony tarasy itp. to najgorszy szajs, w życiu bym już nie robił. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Jasek 26.08.2011 05:40 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Sierpnia 2011 Dzieki,przerabialem i tak jestem glupszy niz przed czytaniem nic jak zwykle zrobie po swojemu, widac jestem samotny z moim balkonikiem BTW ma moze ktos plytki woodentic z paradyża ???? Lisek dzieki ja najwiekszy mam problem z dylatacja sciana-wylewka czy mozna tam walnac z 10cm styro (miedzy wylewke a sciane) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts