queene 02.04.2012 21:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Tam ma być pralka, bo to raczej czyste pomieszczenie będzie. Z "brudnych" rzeczy będzie tam lądowała kosiarka, rowery, no i opony w pokrowcach, więc chyba i wysuszyć się da... aaa no to da da Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.04.2012 21:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 Napiszcie mi jakie dokumenty trzeba mieć żeby oddać dom do odbioru przez nadzór budowlany?Ile czasu zajęło wam kompletowanie dokumentów?mam czas do lipca 2012 ale już chce się za to zabrać mnie wszystko przygotowywał i oddawał kierbud wypełniony dziennik budowy z wpisami kominiarza, elektryka, wod-kan, gaz jak jest, mapy z naniesionymi mediami umowy z wodociągami, elektryką od oddania dokumentów mają 3 tygodnie, mnie wzywali do uzupełnienia dokumentów w ciągu 7 dni więc mieli kolejne 4 tygodnie i jak nic nie przyjdzie to mozesz starac sie o numer a oni wszystko odeślą ci do domu Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.04.2012 21:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 aaa no to da da TO jeszcze rzućcie okiem na okno/drzwi tarasowe. Żona walczy, by je ściąć do 300cm, ja niżej, niż 320cm nie zejdę Zastanawiam się też jak je podzielić i jaki sposób otwierania wybrać... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 02.04.2012 21:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Kwietnia 2012 no okno bym zostawiła najwieksze na jakie mnie stać i chyba bym sie pokusiła o solidny przesuw w takim rozmiarze, podpytaj jak sie sprawuja wiem ze mea i Gabrysia takie mają.. aaa i jeszcze nie wiem jak chcecie umeblowac salon bo to tez ma znaczenie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 03.04.2012 03:13 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ja mam moja suwanke 3,30 i jest rewelacyjna!! nie zamienila bym jej na nic innego !! dzielona po polowie - piekne olbrzymie przeszklenie na polowie okna - fix - moze spokojnie stac stol /nie przeszkadza w komunikacji/ uff jak dobrze ze ja juz nie mieszkam na chwalowickiej ... w perspektywie remontu wodzislawskiej tam bylby horror !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 03.04.2012 05:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Jak macie sterowane podłogówki ?Na czym dokładnie polega ( tak po chłopsku mi wytłumaczcie) sterowanie elektrycznie w każdym pokoju.Macie coś takiego? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
robertsz 03.04.2012 05:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Na czym dokładnie polega ( tak po chłopsku mi wytłumaczcie) sterowanie elektrycznie w każdym pokoju.Macie coś takiego? Tak po chłopsku. Masz pętle podłogłówki, które schodzą się na rozdzielaczu. Na jednym końcu pętli masz możliwość ustawienia na stałe jakiegoś przepływu - to jest rotametr. Na drugim końcu pętli masz możliwość odcięcia przepływu na zasadzie ON/OFF - to jest elektrozawór. Rotametrem ustawisz stały przepływ cieczy, jeśli ciesz wpływająca ma stałą temperaturę i z pomieszczenia ucieka stała ilość ciepła to rotametrem po dłuższych zabawach ustawisz jakąś stałą temperaturę. Ale to wymaga czasu, zabawy pokrętłami i jeszcze raz czasu na zabawę. Elektrozawór jest w zasadzie zaworem termicznym, jak się rozgrzeje to się rozszerzy, jak się rozszerzy to wciśnie taki mały dinks w rozdzielaczu i zamknie przepływ cieczy, jak się zamknie przepływ cieczy to się wychłodzi. Sterowanie polega na otwieraniu bądź zamykaniu przepływu cieczy w danej pętli. Do sterowania możesz wykorzystać dowolny sterownik, który na wyjściu daje sygnał ON/OFF. To może być dedykowany sterownik temperatury, to może być prosty sterownik (bimetal), to może być sterownik od producenta osprzętu elektrycznego (gniazd, wyłączników). Pod jeden sterownik możesz podpiąć wiele pętli podłogłowki, ale będą wówczas sterowane jednocześnie. Czyli ten sterownik będzie tzw. referencyjny, albo odniesienia. Podłogówka jest bardzo powolna, długo się nagrzewa i długo wychładza. Długo to 10-20-30 godzin. Więc jeśli myślisz że np: podkręcisz sobie temperaturę w łazience przed porannym prysznicem, to jak najbardziej z tym że zrób to dzień wcześniej. Mając na względzie tą zwłokę czasową to indywidualna regulacja w każdym pomieszczeniu jest przerostem formy nad treścią. Napewno kuchnia, napewno łazienka, reszta na zasadzie odniesienia (referencji) np: jedna sypialnia, jeden korytarz. Kablami się nie przejmuj, w ostateczności zrobisz sobie sterowanie bezprzewodowe. Ważniejsze są pętle ułożone z głową, a to już rola hydraulika. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
agusia_x 03.04.2012 06:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 mnie wszystko przygotowywał i oddawał kierbud wypełniony dziennik budowy z wpisami kominiarza, elektryka, wod-kan, gaz jak jest, mapy z naniesionymi mediami umowy z wodociągami, elektryką od oddania dokumentów mają 3 tygodnie, mnie wzywali do uzupełnienia dokumentów w ciągu 7 dni więc mieli kolejne 4 tygodnie i jak nic nie przyjdzie to mozesz starac sie o numer a oni wszystko odeślą ci do domu A jak wygląda odbiór? Bo mnie to też niedługo czeka. Przyjeżdża ktoś z nadzoru i ogląda dom czy to tylko papierkowa robota?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
lider6 03.04.2012 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A jak wygląda odbiór? Bo mnie to też niedługo czeka. Przyjeżdża ktoś z nadzoru i ogląda dom czy to tylko papierkowa robota?? u mnie były tylko papierki, z tego co wiem to w większości tak jest czasami jak coś nie pasuje to prosza o zdjęcia Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 03.04.2012 08:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 A jak wygląda odbiór? Bo mnie to też niedługo czeka. Przyjeżdża ktoś z nadzoru i ogląda dom czy to tylko papierkowa robota?? nie było nikogo pani tylko wyraźnie zaznaczyła że oczywiście wiemy o tym że nie wolno nam na razie w nim mieszkać kierbud tylko mnie uprzedził że muszą byc balustrady chocby prowizoryczne (my ich nie mieliśmy) i wszystko zgodne z projektem, jak cos sie zmienilo to koniecznie adnotacja w projekcie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 03.04.2012 09:54 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 U nas też nikogo nie było,tylko papiery.Jeszcze nie doczytalam czy pisaliście o świadectwie energetycznym,bo też potrzebne.Co do okna to głównie przez moją suwankę nie polecam AP Żory,spieprzone i okno i montaż.Teraz mnie znowu szlag trafia jak się cieplej robi i się ją otwiera często,bo wypada z prowadnic,zacina się.Koszmar! Nasza ma 270cm szerokości. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
radekop 03.04.2012 12:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Podpowiedzcie proszę czy jest jakaś firma w naszych okolicach która robi moskitiery do drzwi przesuwnych? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mazurzyna 03.04.2012 12:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ja mam moja suwanke 3,30 i jest rewelacyjna!! nie zamienila bym jej na nic innego !! dzielona po polowie - piekne olbrzymie przeszklenie na polowie okna - fix - moze spokojnie stac stol /nie przeszkadza w komunikacji/ kupowałaś okna z oknoplastu prawda ? Tą suwankę masz z tym niskim progiem ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 03.04.2012 12:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 Tak właśnie to sobie wyobrażałem Tak po chłopsku. Podłogówka jest bardzo powolna, długo się nagrzewa i długo wychładza. Długo to 10-20-30 godzin. Więc jeśli myślisz że np: podkręcisz sobie temperaturę w łazience przed porannym prysznicem, to jak najbardziej z tym że zrób to dzień wcześniej. Mając na względzie tą zwłokę czasową to indywidualna regulacja w każdym pomieszczeniu jest przerostem formy nad treścią. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 03.04.2012 15:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 kupowałaś okna z oknoplastu prawda ? Tą suwankę masz z tym niskim progiem ? nie ... mam ta suwanke "jednoplaszczyznowa" z wysokim progiem !! imho jest szczelniejsza!!! I TANSZA!!!! - i tak ... kupowalam w oknoplascie bo nikt inny za sensowne pieniadze nei odwazyl sie zrobic tak duzego okna ... oknoplast w standardzie tego typu ma okna 4m !!! a inni proponowali mi do tego poprzeczne ramy co jest moim zdaniem ohydne !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 03.04.2012 16:28 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 ale jaja. jestem dziś na budowie, a tu styropian się rozkłada w najlepsze. Tylko czemu na chudym betonie? Może jakąś folię pod to? Kierownik na to, że folia musi być.Panowie pozbierają to, co rozłożyli i położą dwie warstwy folii. już ją kupiłem. nie wiem co o tym sądzić, ekipa sprawia wrażenie fachowej, do tej pory było b.dobrze. niedrodzy koledzy z pracy... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 03.04.2012 17:10 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 No to faktycznie fachowcy przez duże "F",żeby o folii zapomnieć.Już bym się bała co będzie dalej.Mojej kuzynce kierownik kazał ściągać styropian,bo nie miała jeszcze dodatkowo czymś posmarowane,jakąś izolacją. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 03.04.2012 18:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 mea możesz mi przypomnieć ile Cie kosztowały te schody zewnetrzne ? szukam ekipy która mi rozbierze i zrobi na nowo schody przy budynku w którym pracuje i chce porównać oferty Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 03.04.2012 19:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 mea możesz mi przypomnieć ile Cie kosztowały te schody zewnetrzne ? szukam ekipy która mi rozbierze i zrobi na nowo schody przy budynku w którym pracuje i chce porównać oferty mowisz o zrobieniu /zbrojenie szalowanie i beton/ czy wykonczeniu ?? wykonczonych jeszcze nie mam ... czekaja na lepsze czasy ... narazie jest prowizorka /beton i deski/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 03.04.2012 19:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Kwietnia 2012 rutin podloge na gruncie to ja bym faktycznie przejechala izoplastem ... na to folia i styro ... i folia pod podlogowke na wyzszych kondygnacjach nie dawalam juz tej foli pod styro ... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts