Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

madzia ja malowalam sniezka /BN/, nobilesem, beckersem, dekoralem i magnatem ... i same lateksowe wiec podklad tez dalam sniezke grunt zeby byl pod latex ... maly wybor teraz masz jesli chodzi o "nielateks" wiec nie patrzylabym na to tylko poszla w jeden typ ... no chyba ze planujesz wszystko walnac na bialo ...

Mea mozesz ocenic jakość farb, którymi malowałaś, co polecasz a co nie

Ja moge polecic farby na bazie Dulux, my glownie jasne kolory mieszalismy i wszystko wlansie na bialej Dulux, bardzo dobrze kryla. Pozostale, ciemne mielismy rozne. Z kolorow natory byl zielony i kryl tak sobie, za to bardzo dobrze kryl Dekoral z serii Eva Minge. Do kuchni na suft i do lazienki kupilismy sobie Dulux z serii kuchnia/lazienka i te tez bardzo fajnie kryly.

Wszystkie sufity malowalem Tikkurila biala i jestem bardzo zadowolony z tej farby ale jest drozsza.

Ja moge polecic farby na bazie Dulux, my glownie jasne kolory mieszalismy i wszystko wlansie na bialej Dulux, bardzo dobrze kryla. Pozostale, ciemne mielismy rozne. Z kolorow natory byl zielony i kryl tak sobie, za to bardzo dobrze kryl Dekoral z serii Eva Minge. Do kuchni na suft i do lazienki kupilismy sobie Dulux z serii kuchnia/lazienka i te tez bardzo fajnie kryly.

Wszystkie sufity malowalem Tikkurila biala i jestem bardzo zadowolony z tej farby ale jest drozsza.

Nie polecam dulux serii kuchnia/lazienka - po dwoch myciach zszedl kolor. To jedyne odstepstwo jakie zrobilem w calym domu bo wszedzie mam tikkurile lub/i beckersa, tylko do kuchni kupilismy troche tanszego duluxa (bo i tak bedziemy niebawem kuchnie wymieniac) i bardzo sie na tej farbie zawiodlem. O ile tikkurile/beckersa mam wrazenie ze moge czyscic nawet "druciakiem" (a czasem myje sciany np. mopem :D to dulux po przejechaniu zwykla wilgotna szmata poprostu sie "wybielil". Gdyby nie to ze kuchnie tak naprawde bedziemy dopiero urzadzac (narazie mamy stara z mieszkania) to bym sie bardzo wkurzyl :)

Witajcie!

Moglibyście mi wyjaśnić, jak to jest właściwie z przyłączem wody do działki, nie do domu mieszkalnego? Aby zrobić przyłącz wody na działkę, muszę mieć już wybrany projekt domu (zaznaczam, że nie mam) i kierownika budowy??? Bo o kierownika budowy zapytano mnie w GZWiK. Hm... Nie rozumiem tej kwestii, jak było w Waszej sytuacji?

mam na 1 ścianie w kuchni bakłażanowego duluxa kuchnie/łazienki i zmywa sie najlepiej, zwykłą wilgotna szmatka nawet czerwone wino i sos mięsny tylko widać że to nie jest zwykła farba, ma taką lekko jakby plastikową strukturę - jest gładsza niż zwykłe

Witajcie!

Moglibyście mi wyjaśnić, jak to jest właściwie z przyłączem wody do działki, nie do domu mieszkalnego? Aby zrobić przyłącz wody na działkę, muszę mieć już wybrany projekt domu (zaznaczam, że nie mam) i kierownika budowy??? Bo o kierownika budowy zapytano mnie w GZWiK. Hm... Nie rozumiem tej kwestii, jak było w Waszej sytuacji?

Jak mnie pamiec nie myli musisz miec firme (vel kogos kto ci podpisze swistek albo korzystasz z pwiku), mapki i projekt przylacza (albo robi go zewnetrzna firma albo zostawiasz to pwik'om)jak masz projekt stawiasz studzienke wodomierzowa (plastikowa albo ringi) rury i czekasz pewnie z 3-6m-cy az ci to racza podpiac o projekt domu mnie nikt nie pytal a tym bardziej o kierownika budowy.

Pisze z doświadczenia i w miarę cenowego kompromisu. Farby połyskujące, lśniące to farby na bazie lateksu, na kilka sezonów śmiało polecam Beckersa, tylko pamiętajcie o dobrym przygotowaniu podłoża bo inaczej za jakiś czas farba się złuszczy lub następnego dnia spadnie ze ściany, jest ciężka i gumiasta:). Do sufitów dobra jest farba Dekoral akrylit W lub Nobiles bo nie zostawiają śladów walka. Wszystkie inne akrylowe np: Duluxy ostrożnie z myciem;)

Mea mozesz ocenic jakość farb, którymi malowałaś, co polecasz a co nie

moj ranking juz nie raz pisalam ... ogolnie im jasniejsza tym lepsza w kryciu :) wiadomo ciemna kryje gorzej ... ale moj typy to

nr 1 Beckers

nr 2 Śniezka BN

nr 3 Magnat /mialam ciemnoszary ... ale jasny pewnie znalazl by sie ponad sniezka/

nr 4 nobiles kolory natury

nr 5 czarna z dekorala /z mieszalnika/ efekt osiagniety po 4-5 malowaniu ale to kolor taki ...

biala - eko sniezka ... nic innego nie sprawdzalam i sie nie wypowiadam ... ta poiza chlapaniem nie wykazywala wad :) plyty g-k po zagruntowaniu byly 2 razy malowane /zielone 3 razy/

Witajcie!

Najszybciej i w miare pewną odpowiedź otrzymasz dzwoniąc do wodociągów. Przez telefon udzielą Ci informacji. Ja nie pomogę, bo robiłam przyłącze do domu i nie wiem czy z przyłączem do działki wiążą się takie same procedury.

Witajcie!

U nas było tak - robiliśmy przyłącz na działkę, ale już z projektem domu. Musieliśmy dostarczyć wodociągom mapki do celów projektowych (bo zleciliśmy im wykonanie projektu, ale można sobie wybrać też innego projektanta), zaznaczyliśmy gdzie mniej więcej będzie stał dom i oni zaprojektowali cały przyłącz (u nas to ponad 100m, więc to bardziej sieć :) ). Zaznaczyli tylko na tym projekcie że na czas budowy będzie wykonana studnia z wodomierzem.

Nie pytali o KierBuda.

Potem wykonanie tego przyłącza mogliśmy zlecić im albo wybrać sobie swoją ekipę - tu wybraliśmy już inną ekipę.

U nas było tak - robiliśmy przyłącz na działkę, ale już z projektem domu. Musieliśmy dostarczyć wodociągom mapki do celów projektowych (bo zleciliśmy im wykonanie projektu, ale można sobie wybrać też innego projektanta), zaznaczyliśmy gdzie mniej więcej będzie stał dom i oni zaprojektowali cały przyłącz (u nas to ponad 100m, więc to bardziej sieć :) ). Zaznaczyli tylko na tym projekcie że na czas budowy będzie wykonana studnia z wodomierzem.

Nie pytali o KierBuda.

Potem wykonanie tego przyłącza mogliśmy zlecić im albo wybrać sobie swoją ekipę - tu wybraliśmy już inną ekipę.

A ja się zastawiam, czy jest możliwość zrobienia przyłącza bezpośrednio do działki, bez wybranego projektu domu?