AGA NR 1 04.01.2013 11:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam, mam pytanie, jaka firma w Rybniku i okolicach robi projekt kuchni za darmo? Polecam programik do projektowania ze strony IKEI. Bardzo łatwy i miły w obsłudze. Ja sama zaprojektowałam sobie na nim kuchnię. Można go ściągnąć z ich strony. Polecam. Rutino78, dzięki za info. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 04.01.2013 14:24 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Witam, mam pytanie, jaka firma w Rybniku i okolicach robi projekt kuchni za darmo? najlepiej zrob sama ... ostatnio Adam dawal programik do projektowania ... polecam - mozna sie pobawic i tanio zrobic naprawde super kuchnie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
apuska 04.01.2013 17:11 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Dziękuję za podpowiedzi z projektem kuchni mam jeszcze jedno pytanie do ludzi którzy nie mieli słupa energetycznego na działce, jak długo czekaliście na podłączenie budynku,pytam bo nas dziś pani postraszyła w Tauronie, że jeśli słupa nie ma na działce i trzeba zrobić projekt to podłączenie byłoby dopiero za rok :/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość adiqq 04.01.2013 20:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Dziękuję za podpowiedzi z projektem kuchni mam jeszcze jedno pytanie do ludzi którzy nie mieli słupa energetycznego na działce, jak długo czekaliście na podłączenie budynku, pytam bo nas dziś pani postraszyła w Tauronie, że jeśli słupa nie ma na działce i trzeba zrobić projekt to podłączenie byłoby dopiero za rok :/ napisze może jak było u mnie w 2008r lato/jesień złożyłem wniosek. dostałem termin na marzec/kwiecień. Potem skontaktował się ze mna projektant, jak doszło do szczegółow i pokazałem gdzie będzie stać dom i gdzie ma być słup, to musiał całość przeprojektować i zasilić z drugiej strony, w związku z czym aneks z termnem wrzesień 2009. No ale w czerwcu zrobili linię. Kupiłem agregat i jechałem na agregacie, jak podłączyli prąd, to agregat sprzedałem.... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
halina46 04.01.2013 22:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 4 Stycznia 2013 Przyznam się Projekt przyłącza robiłem w gminnych wodociągach,koszt 600zł,z projektem udałem się do firmy polecanej przez Panią od projektu,żeby nie było,sam o takie namiary poprosiłem,po tygodniu miałem wodę w domu Koszt to w sumie 3200zł,przyłącze było po drugiej stronie ulicy,jakieś 5m od granicy działki a dalej do domu ok.7m. Hmm, to tak jak u mnie.Woda idzie w drodze asfaltowej naprzeciw granicy działki, przyłącz musi być zrobiony najlepiej pod drogą . Szybko to miałeś... Ja czekam na mapki od miesiąca, potem projektant ma wyznaczyć miejsce przyłącza, potem zatwierdzenie i wykop. Tyle tylko, ze w drodze idą rury 1000, betonowe z deszczówką i nikt nie chce się do nich przyznać- nie wiemy więc na jakiej głębokości są. Tak więc podwiert może nie wypalić. A jeśli wykop w asfalcie- to oznacza zajęcie pasa drogowego, szukanie miejsca wpinki i insze pierdoły. Trochę się wystraszyłam, bo sami tego nie zrobimy a firma może nas skasować na grube pieniądze. Kurde nowy rok i już schody.. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewo66 05.01.2013 06:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Podłaczenie mediów to czasami największa przeszkoda. Na podłączenie prądu czekalismy ok. 7 m-cy co w przypadku Tauronu jest niezłym wynikiem. Tym bardziej że na naszej nowej ulicy nie było wogóle linii energetycznej. Sąsiad który się wybudowł 200m dalej czekał ponad 3 lata na prąd. Na nasze szczęście na Tauron naciskała Gmina która chciała realizacji w 2012r. inwestycji uzbrojenia nowej drogi w media (woda, prąd). Stąd słupy postawili szybko choć robili to 2 razy bo firma wykonawcza pomyliła się w lokalizacji słupów o 1 m. Z wodą to nie było problemu wodociąg jest w naszej działce. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gingeros 05.01.2013 09:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 mój znajomy dostał 2 miesiące temu termin na maj przyszłego roku ;/ więc jest różnie My sami nie czekaliśmy długo noooo ale mamy słup na działce Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 05.01.2013 13:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 Witam,chciałbym zapytac o aktualne stawki za gładzie - tylko robocizna za m2. Ile w rybnickiem ?Pozdrawiam******edit doczytałem parę wątków powyżej -- 10 PLN za m2; ktoś dawał drożej? W granicach 15-20 PLN za m2 ktoś był obsłużony? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 05.01.2013 17:14 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 5 Stycznia 2013 mam na działce (wzdłuż 2 boków) linie energetyczną w ziemi, od złożenia wniosku w maju do wykonania skrzynki na działce (w połowie grudnia), najdłużej zajęły uzgodnienia z ZUDem przez projektantów Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
kidman00 06.01.2013 03:09 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 mam pytanie odnosnie firmy Barnabas ,konkretnie chodzi mi o wylewki ,chce zrobic wylewke 150m2 ,czy robili juz u kogos ??były jakies problemy ?? czy dużo większe jest zużycie kleju przy kładzeniu płytek po ich wylewce ?? czy komus cos popękało ??? chce mieć to solidnie zrobione i zależy mi na dobrych fachowcach . z góry dziękuje i pozdrawiam Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość 80mariusz80 06.01.2013 09:49 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 mam pytanie odnosnie firmy Barnabas ,konkretnie chodzi mi o wylewki ,chce zrobic wylewke 150m2 ,czy robili juz u kogos ??były jakies problemy ?? czy dużo większe jest zużycie kleju przy kładzeniu płytek po ich wylewce ?? czy komus cos popękało ??? chce mieć to solidnie zrobione i zależy mi na dobrych fachowcach . z góry dziękuje i pozdrawiam Nie dokładnie na temat, lecz polecam LANBUD Józef Langer z Lubszy Śląskiej. Polecił ich mój kolega z pracy, u którego robili wylewki w Rudach Raciborskich. Polecam teraz i ja. Kafelkarz chodził i cmokał: "normalnie lustro". Robocizna 13 PLN (wiosna 2011), w tym położenie taśmy dylatacyjnej gdzie ogrzewanie podłogowe + mikrowłókna. Materiał załatwiałem sam. Było ok. 270 m2, zrobili w 3 dni. Dylatacje między pomieszczeniami porobione, pod drzwiami zew. dołożyli dodatkowo styropian (zaraz za nimi była podłogówka - uważajcie na to). W niektórych miejscach wylewka nieznacznie popękała, generalnie beton, przy czym podlewałem ją starannie chyba przez miesiąc. Pozdrawiam. PS. Zużycie kleju na tych wylewkach: gres do piwnicy+garaż, powierzchnia ok. 125 m2 (włącznie z cokolikami). Zakupione 27 szt. worków po 25kg. Zwrócone 11 szt. Przyjmuje się ok. 4-6 kg kleju na m2, ja przyjąłem ~5kg/m2, dodałem z dwa worki na cokoliki. Wyszło mnie w efekcie ~3 kg na m2 (w piwnicy i garażu 1 stanowiskowym). To obrazuje trochę jakość wykonania Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
queene 06.01.2013 12:27 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 6 Stycznia 2013 ile nowych osób fajnie wszystkiego dobrego w nowym roku Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 07.01.2013 06:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 barnabas to dobra firma. Moje tynki zrobili wspaniale. Wylewek w końcu mi nie zrobili bo znalazłem tańszą ofertę. Brygad mają bardzo wiele więc nie wiesz na kogo trafisz ale wielu forumowiczów obsłużyli i nie słyszałem nic złego na ich temat. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 07.01.2013 06:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 7 Stycznia 2013 Tak jak już kiedyś pisałem robią jak wszyscy tylko drożej .Ja bym ich juz nie brał .Nie dość że się nie przyłożyli to dopiero wyszło po czasie ( cały dół musiałem robic w gładzi ) , wylewki popękane to skasowali bardzo duże pieniądze.Za mniejszą kasę mozna mieć inną firmę która zrobi tak samo Pisałem już o nich trochę , musisz poszukacćw moich postach .Ale to może wina ekipy a nie samej firmy nie wiem Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
mea 08.01.2013 19:19 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 mam pytanie - moze arturo sie wypowie !!! JEŚLI NIE GAZ TO CO ??miszkanie 33m2 ... srodkowe na parterze blok stary nieocieplony, nowe okna jak myslicie o tam dac do ogrzewania ... pierwsza opcja byl gaz ... ale obawiam sie ze bedzie problem natury kominowej ... wkladanie rury 125/80 podwojnej na wysokosci 4 kondygnacji moze stanowic problem natury technicznej i kosztowej ... moje pytanie brzmi co jesli nie gaz ... tesciowa sugeruje piece akumulacyjne ... ja jestem sceptyczna bo to moim zdaniem nie zdaje egzaminu ... piec eektryczny ?? jak policzyc chocby teoretycznie jakie byloby zuzycie pradu przy takim piecu ?? oczywiscie w przeliczeniu na jakies pieniadze ... jakie kotly szukac ?? ja znam tylko kotly z kospela ale moze wiecie co jest wartego uwagi ?? dobra Arturo masz pole do popisu !!! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 08.01.2013 19:25 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 ja nie arturo ale ostatnio sporo czytam, jest moim ulubionym autorem elektryczne panele na podczerwień. Maja już nawet swoich wyznawców http://forum.muratordom.pl/showthread.php?209788-Ogrzewaj%C4%85cy-dom-Panelami-na-podczerwie%C5%84 pompiarze przy nich to konserwatywne dziadki Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 08.01.2013 20:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 8 Stycznia 2013 mam pytanie - moze arturo sie wypowie !!! JEŚLI NIE GAZ TO CO ?? miszkanie 33m2 ... srodkowe na parterze blok stary nieocieplony, nowe okna jak myslicie o tam dac do ogrzewania ... pierwsza opcja byl gaz ... ale obawiam sie ze bedzie problem natury kominowej ... wkladanie rury 125/80 podwojnej na wysokosci 4 kondygnacji moze stanowic problem natury technicznej i kosztowej ... moje pytanie brzmi co jesli nie gaz ... tesciowa sugeruje piece akumulacyjne ... ja jestem sceptyczna bo to moim zdaniem nie zdaje egzaminu ... piec eektryczny ?? jak policzyc chocby teoretycznie jakie byloby zuzycie pradu przy takim piecu ?? oczywiscie w przeliczeniu na jakies pieniadze ... jakie kotly szukac ?? ja znam tylko kotly z kospela ale moze wiecie co jest wartego uwagi ?? dobra Arturo masz pole do popisu !!! Łał Jeśli nie gaz a ma być czysto to jedynie prąd. Koszt ogrzewania prądem zależy od wykorzystania taniej taryfy,w tym przypadku z uwagi na brak akumulacji ciepła z taniej taryfy zwykłe grzejniki czy Kospel pod kaloryfery to będzie grzane tylko w I taryfie. Zużycie,zważywszy,ze jest to stare,nie ocieplone mieszkanie to powiedzmy ok.100kWh/m2/rok czyli 3300kWh*0,49(chyba taka jest stawka w I taryfie)=1617zł za sezon.Najprostszy Kospel to ok.2,5tys.zł.No chyba,ze tańszym rozwiązaniem będą lub będzie grzejnik konwektorowy i chyba tak będzie najprosciej i najtaniej w inwestycji.Zużycie energii będzie takie same. Dobrym rozwiązaniem byłby piec akumulacyjny,który dzięki swoim właściwościom porafi akumulować ciepło z taniej taryfy czyli 3300*0,4=1320zł za sezon w systemie dwutaryfowym,ale taki grzejnik jest chyba drogi i niezbyt to będzie opłacalne. O panelach na podczerwień nie mam dużego pojęcia,ostatnio ludzie zachwycają się nimi ale wg mnie nie słusznie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 09.01.2013 09:36 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 gdzie w Rybniku i okolicy dostane płyty KG i OSB w dobrej cenie?? i podpowiedzcie jak najtaniej wykończyć goły mur w piwnicy?? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 09.01.2013 10:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Witam, dawno mnie nie było, zresztą na forum jakiś taki sen zimowy zapadł. A ja się czaję przed wiosną... Dostałam wycenę dachu, możecie ją ocenić fachowym "znającym się" okiem i powiedzieć czy jest w porządku. Dach mam zwyczajny, taki "stodołowy", dwuspad + 4 okna. Oto owa wycena: "m2 dachu 55zł x 205 m2 to 11 275zł Cena zawiera: heblowanie końcówek krokwii wystających poza obrys muru, malowanie farbą dwa razy, montaż nadbitki, położenie folii dachowej kontrłat, łat, dachówki ceramicznej, montaż systemu rynnowego, obróbka kominiarska. Okna dachowe montaż od 100 do 150 zł za szt. Cena 1 m3 więźby z impregnacją to 750 zł. cena nie zawiera vatu i obowiązuje do końca marca." No i jak z tą więźbą - dobra cena czy nie? I jakbym chciała kupić to przecież nie mam jeszcze na czym tego dachu stawiać, dopiero w wakacje. To się jakoś bezpiecznie przechowuje czy u sprzedającego zostawia? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
stibdom 09.01.2013 11:20 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 9 Stycznia 2013 Łał ...... piec akumulacyjny,który dzięki swoim właściwościom porafi akumulować ciepło z taniej taryfy czyli 3300*0,4=1320zł za sezon w systemie dwutaryfowym,ale taki grzejnik jest chyba drogi i niezbyt to będzie opłacalne. piece akumulacyjne w miare ladnej obudowie o niewielkich gabarytach cenowo zaczynaja sie od kwoty 1300zl, a do ogrzania pomieszczenia 20m2 cena w zaleznosci od Kw pieca to 1900 -2400zl Obowiazkowo taryfa nocna i sila! Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts