rewqq 26.06.2013 11:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Gabrysia, jak głęboka? Ile to kosztowało? ile dni roboty? Czy to prawda że ten PC poziomy trzeba zrobić przed rozpoczęciem budowy? korzystał ktoś z symulatora budujeko.pl?Wiarygodne jest?Wyszło samo ogrzewanie: 74kWh/m2rok, 1020zł/rokZnaczy to ze budujemy dom 7,5 litrowy?I czy warto przy tak niskich opłatach "pchać" się w PC?I jaki piec na ekogroszek kupic? (moc)Gaz u nas na osiedlu to plany "nierealizowalne" Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 26.06.2013 11:45 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Czy to prawda że ten PC poziomy trzeba zrobić przed rozpoczęciem budowy? Nie trzeba kolektora poziomego robic przed rozpoczeciem budowy. My podjelismy decyzje o PC dopiero jak zakladalismy dach Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.06.2013 14:39 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Gabrysia, jak głęboka? Ile to kosztowało? ile dni roboty? Czy to prawda że ten PC poziomy trzeba zrobić przed rozpoczęciem budowy? korzystał ktoś z symulatora budujeko.pl? Wiarygodne jest? Wyszło samo ogrzewanie: 74kWh/m2rok, 1020zł/rok Znaczy to ze budujemy dom 7,5 litrowy? I czy warto przy tak niskich opłatach "pchać" się w PC? I jaki piec na ekogroszek kupic? (moc) Gaz u nas na osiedlu to plany "nierealizowalne" 74kWh/m2rok to średni parametr - musicie mieć b. mały dom skoro koszty wychodzą tak niskie? Dla czego te 1020 pln policzone? Chata 200m2 * 74 = 15 tys kWh, pompa ciepla z COPem 3,5 =~ 4300kWh * 0,4 (sredni z dwutaryfowej) = 1715 pln. Wychodzi mi, że macie powierzchnię ogrzewaną w granicy 115m2 ? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
GabrysiaBP 26.06.2013 16:22 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Odpowiem jak chłop będzie w domu odnośnie kosztów,jeżeli chodzi o czas kopania to była masakra.Każdy weekend przez blisko pół roku,ale podobno u nas była kurzawa (cokolwiek to znaczy)i kopało się strasznie ciężko.No,ale najważniejsze,że od tego czasu jest spokój,nigdy nam wody nie zabrakło,wszyscy piją prosto z kranu (jak nie wpuszczam dzieciarów do domu to i pija z weża ogrodowego)i wszyscy mamy się bardzo dobrze.I żeby nie było ja i młody ostatnio przebadani od stóp do glów. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
DagaAdam 26.06.2013 18:02 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 26 Czerwca 2013 Odpowiem jak chłop będzie w domu odnośnie kosztów,jeżeli chodzi o czas kopania to była masakra.Każdy weekend przez blisko pół roku,ale podobno u nas była kurzawa (cokolwiek to znaczy)i kopało się strasznie ciężko.No,ale najważniejsze,że od tego czasu jest spokój,nigdy nam wody nie zabrakło,wszyscy piją prosto z kranu (jak nie wpuszczam dzieciarów do domu to i pija z weża ogrodowego)i wszyscy mamy się bardzo dobrze.I żeby nie było ja i młody ostatnio przebadani od stóp do glów. Bo woda z wodociągu, czy czystej studni jest zdrowsza niż przegotowana, czy nawet mineralna ze sklepu Byle nie było tam bakterii... Lepiej badajcie częściej! Wystarczy że ktoś szambo spuści i już mogą się dostać do niej niebezpieczne bakterie Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 27.06.2013 05:00 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 My też: mamy warunki od działki, która jest połączono naroznikowo z naszą. I tak, aby się przekopać przez ten kant potrzebujemy przekopac sie przez działkę - pole rolne (sasiad mówi: nie, bo mam takie prawo powiedziec nie) lub pod ogrodzeniem i kostką drugiego sasiada. Przez kant przekopywali się panowie od pradu, ten gosciu od pola rolnego stal i pilnowal zeby kopali za kamieniem, w efekcie podkopali troche ogrodzenie i kostke, i wlasciciel juz drugi raz sie nie zgodzi. Mamy jakies 20m do wody. Do kanalizacji jakies 60m (ale ja mamy na wlasnej dzialce). Wiec kombinujemy tak: studnia (czy w Rybniku jest potrzebny odwiert próbny? bo takie inforacje dostalam z UM, a potem z ofert od studni ze nie) + oczyszczlania (z info z UM potrzebujemy 30m odleglosci pomiedzy nimi), przy czym zabronione jest tylko szambo bezodplywowe bo mamy kanalizacje. Ceny sa takie: 1) 350/mb + 8500 instalacje (obudowa studni z kregów betonowych,pompa głebinowa,zbiornik hudroforowy,sterowanie pompy,montaż kabli węży studnia - budynek) 2) 220/mb (FILTRY,RURY GWINTOWANE GRUBOŚCIENNE ATESTOWANE ,obsypka żwirowa,przefiltrowanie,zakorkowanie studni) POŚ 4200 brutto, co licząc tez z nasza robocizna rury 100/mb *60m wychodzi taniej Ja wole odwiert próbny, bo może być tak że wody nie będzie, Pan Mariusz z Brzeszcz robi za 1800 jak wody nie ma, a jak jest i robimy instalacje to za próbny odwiert się nie płaci. Ceny troszkę inne były jak we wrześniu gadałam z nim. I teraz mimo posiadania zgody na dwie działki z UM Rybnika, i 5 działek sąsiadów, skuteczne zgłoszenie, projek zajęcia pasa drogowego itp.. ciągle się waham. Gdybym miała wolną kaske to odrazu bym się na studnie decydowała. A przyłącza mamy w ostatniej transzy:/ Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 27.06.2013 10:35 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 74kWh/m2rok to średni parametr - musicie mieć b. mały dom skoro koszty wychodzą tak niskie? Dla czego te 1020 pln policzone? Chata 200m2 * 74 = 15 tys kWh, pompa ciepla z COPem 3,5 =~ 4300kWh * 0,4 (sredni z dwutaryfowej) = 1715 pln. Wychodzi mi, że macie powierzchnię ogrzewaną w granicy 115m2 ? Wpisano: dom z uzytkowym poddaszem 109m2, 20cm styropianu, piec na ekogroszek, reukperator, no i widze ze mam dom 7,4 litrowy (a wydawałomi sie, ze prosta bryla, jeden komin, jedno okno dachowe to wyjdzie 5litrowy), sprawność grzania 78%. No ale widze, że 1020zł za samo CO to koszty do przełkniecia. Jak będzie w rzeczywistości, przekonamy się. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rewqq 27.06.2013 10:38 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Ja wole odwiert próbny, bo może być tak że wody nie będzie, Pan Mariusz z Brzeszcz robi za 1800 jak wody nie ma, a jak jest i robimy instalacje to za próbny odwiert się nie płaci. Ceny troszkę inne były jak we wrześniu gadałam z nim. I teraz mimo posiadania zgody na dwie działki z UM Rybnika, i 5 działek sąsiadów, skuteczne zgłoszenie, projek zajęcia pasa drogowego itp.. ciągle się waham. Gdybym miała wolną kaske to odrazu bym się na studnie decydowała. A przyłącza mamy w ostatniej transzy:/ Ile taka studnia w całości kosztuje (szacunkowo)? Mogłabym prosić o namiary na tego pana Mariusza? Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Gość Arturo72 27.06.2013 14:57 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Wpisano: dom z uzytkowym poddaszem 109m2, 20cm styropianu, piec na ekogroszek, reukperator, no i widze ze mam dom 7,4 litrowy (a wydawałomi sie, ze prosta bryla, jeden komin, jedno okno dachowe to wyjdzie 5litrowy), sprawność grzania 78%. Zagotujesz ten dom ekogroszkiem,sprawnosć 78% w takim domu jest nie ralna,obciążenie cieplne masz ok.4kW przy -20st.C a najmniejszy kocioł to 10kW.Żeby wykorzystać moc kotła pomyśl o buforze ciepła lub zrezygnuj z ekogroszka. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 27.06.2013 14:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Ile taka studnia w całości kosztuje (szacunkowo)? Mogłabym prosić o namiary na tego pana Mariusza? http://www.wiercenie-studni.eu/kontakt.php tel.502 318 815; 512 447 593 .Jak ja robiłem studnie to: do 10m wiercenia studnia kosztowała 2300-2500zł a powyżej to 230-250zł/m.wszystko zależy czy w tym samym czasie nie znajdzie się więcej klientów-jeśli tak to cena będzie niższa za odwiert,dodatkowo płatna jest zabudowa studni u nich chyba ok 1500zł oraz głowicę na rurę :coś takiego http://allegro.pl/glowica-zamkniecie-do-studni-glebinowych-110mm-100-i3331442333.html.ja mam przeciągnięty kabel do kotłowni i tam resztę czyli filtry 6szt(2-sznurkowe,2-węglowe,1- http://allegro.pl/filtr-wklad-weglowy-granulowany-unikat-kdf-232-i3331493765.html i 1- http://allegro.pl/filtr-wklad-odzelaziajacy-popraw-smak-wody-236-i3339412431.html ,zbiornik http://allegro.pl/zbiornik-hydroforowy-przeponowy-pionowy-100l-i3342234842.html i wyłącznik ciśnieniowy z manometrem http://allegro.pl/wlacznik-wylacznik-cisnieniowy-omnigena-promocja-i3332052690.html a tu wszystkie inne filtry i obudowy do filtrów http://allegro.pl/listing/user/listing.php?us_id=11346016&string=FILTR+-+WK%C5%81AD&search_scope=userItems-11346016. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
nowy 1 27.06.2013 18:46 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Dajcie namiar - linka na kogoś kto wyrobi mi świadectwo energetyczne. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
alhana 27.06.2013 19:31 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 27 Czerwca 2013 Zagotujesz ten dom ekogroszkiem,sprawnosć 78% w takim domu jest nie ralna,obciążenie cieplne masz ok.4kW przy -20st.C a najmniejszy kocioł to 10kW.Żeby wykorzystać moc kotła pomyśl o buforze ciepła lub zrezygnuj z ekogroszka. my mamy kocioł Ogniwo sterownik E-kol obsługuje płynnie od 3-15 kW sam dom zapotrzebowanie ma 4kW, ale piwnice i garaż dodatkowo oraz cwu dało max 12kW. Mam nadzieje że jednak eko groszek się sprawdzi. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
neszka83 28.06.2013 05:08 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Dajcie namiar - linka na kogoś kto wyrobi mi świadectwo energetyczne. http://allegro.pl/swiadectwo-energetyczne-certyfikat-energetyczny-i3334168634.html Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
elmagra 28.06.2013 15:58 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Pilnie szukam kogoś, kto potrafi i zechce zrobić u nas strop monolityczny. Nie bardzo radzimy sobie z rozszyfrowaniem tej części projektu. Pilnie. No, chyba że zrobimy terive, ale wtedy też chętnie przygarniemy osobę umiejącą zrobić schody. :) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 28.06.2013 19:53 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Czy wiecie ile może kosztować poprowadzenie zewnętrznej instalacji gazowej ? Tzn od licznika "w płocie" do skrzynki na ścianie.Przy założeniu, że wykop zrobię sam. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
bulajev 28.06.2013 20:33 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 28 Czerwca 2013 Czy wiecie ile może kosztować poprowadzenie zewnętrznej instalacji gazowej ? Tzn od licznika "w płocie" do skrzynki na ścianie. Przy założeniu, że wykop zrobię sam. Zadzwoń do niego i powiedz że masz namiar od Jacka,na pewno się dogadacie i zrobi ci to tanio,pozdrawiam ZAKŁAD INSTALACYJNY JAROSŁAW KLINKIEWICZ MARIACKA 17 44-310 RADLIN Dodatkowe dane kontaktowe: Tel. 662159246 E-mail: [email protected] Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
muza35 02.07.2013 18:51 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 Witam.Sprzedam wyjątkowo tanio ziemię pod trawnik - 50 zł za auto.Zostały mi 3 auta (po ok 11 ton każde) ziemi, którą miałam pod trawnik (po prostu kupiliśmy ciut za dużo).Załadunek minikoparką (bo większa koparka jest zbyt ciężka i zniszczyłaby nam już pograbioną ziemię) i transport w zakresie własnym.Zależy mi na czasie, bo na dniach zaczynamy przygotowywać się pod bruk.Żory, tel. 886190774. Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
fotohobby 02.07.2013 19:59 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 2 Lipca 2013 A ja sprzedam w okazyjnej cenie 3 m3 (30m2) styroduru BASF 3035, grubość płyt 10cm z frezem.Cena 380zł za metr3 Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
rutino78 03.07.2013 12:44 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 do sądu z nim. adwokat to podobno tylko 600zł. Przynajmniej na początku:) Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
AGA NR 1 03.07.2013 12:52 Zgłoś naruszenie Udostępnij Napisano 3 Lipca 2013 Hello, hello ! Żyjecie, ziomki ??? Wpadłam na chwilkę, kolega ma do sprzedania fajny traktorek do koszenia trawy ( kupił sobie nowy wypasiony ), wkleję wieczorkiem zdjęcia i dam telefon do niego. Ogłoszę to TU i na "Sprzedam...". Aaaaaa, a z bieżących spraw : do końca lipca jestem Ślunzaczką, od sierpnia będę Wrocławianką, hihihi... Cytuj Odnośnik do komentarza Udostępnij na innych stronach Więcej opcji udostępniania
Recommended Posts