Miesięcznik Murator ONLINE

Skocz do zawartości

RYBNIK !!!! chyba też tu budujecie

Recommended Posts

• Odpowiedzi 34,1k
  • Utworzony
  • Ostatnia odpowiedź

Najaktywniejsi w wątku

• mea

3735

• DagaAdam

3628

• queene

2053

• MaciekKamila

1087

Najaktywniejsi w wątku

Witam,

proszę o opinie od użytkowników c. odkurzaczy i ewentualnie namiary na montażystę z okolic Rybnika

mam do zrobienia prostą instalację na 2 gniazdka i 1 szufelkę

Pozdrawiam

Kalina

centralny odkurzacz bardzo polecam, mają rodzice i teściowie,

super sprawa:)

niestety instalatora nie polecę

tego od teśció w życiu bym nie poleciłą

Nam instalację robił znienawidzony Instalmex,który o tym zielonego pojęcia nie miał.Facho"f"cy,że szkoda gadać.Tak nam gniazdka nisko zamontowali,że mam taką miotełkę do kurzu,której nie da się wsadzić do gniazdka.Odkurzacz i cały osprzęt kupywaliśmy właśnie u pana Gaszki na Wodzisławskiej,fajny gość,sprzeda wszystko co chce.Ma takie gadane,że mnie handlowca zagadał,ale fajnie doradzi.Co prawda z tą miotełką to jest bajer,który jest nie używany jak i wiele innych.Odkurzam codziennie,ale tylko tą zwykłą,najzwyklejszą szczotką.Reszta akcesoriów gdzieś leży.

Hej, ludziska. Pytanie- jakie macie dachówki na dachu? Jakiej firmy? Jaki kolor? Kształt? Muszę się na coś zdecydować a totalnie nie mam pojęcia na co zwracać uwagę. interesuje mnie coś nie z najwyższej półki cenowej, jeśli chodzi o kolor, to albo coś w stylu antracytu/grafitu/czarnego (wszystko mi jedno) lub ceglanego( wiem wiem, różnica w cenie będzie znaczna, ale obie wersje mi się podobają). No i czy brać z połyskiem (po co? co on daje? czy dobrze wygląda) czy bez, czy barwioną w masie (czy to jest warte wyższej ceny).

Aha, mówię o dachówce ceramicznej, dach mam dwuspadowy, bez żadnych innych daszków, lukarn itp, taka typowa stodoła z 4 oknami dachowymi i wyłazem of course.

Witam,

sprzedam 2sz. nowych okien w kolorze białym wymiary typowe pasujące do okna 1500X1500 oraz 1500X1200 (powód - zamiana okna na drzwi oraz rezygnacja z drugiego okna) - okna nigdy nie zostały zamontowane , mają jeszcze oryginalne okleiny oba za ok. 700zł.

sprzedam także deski szalunkowe ok. 3 kubiki po jednej budowie i kołki zaostrzone do wytyczania lub szalunku ław za ok 600zł.

sprzedam kozę wraz z rurą do ogrzewania w czasie budowy ok. 50zł.

Pozdrawiam

Kalina

Jesli chodzi o dachowke, to my mamy Rupp Ceramika czy jakos tak sie to pisze. Nie pamietam kompletnie jaki model, mamy brazowa dachowke matowa. Osobiscie nie podobaja mi sie blyszczace, strasznie odbijaja slonce i raza w oczy. Podobno z blyszczacych lepiej zsuwa sie kurz i snieg. Nie wiem, jak dla mnie za slaby argument, zebym musiala sie z tym meczyc. Przeciez one i tak zmatowieja i to w bardzo krotkim czasie. Sasiad u nas stawia dom... 800m2... dal sobie blyszczaca dachowke i co przejezdzalam zeszlego lata to tak swiatlo padalo, ze prawie slepa bylam... W tym roku po blyszczacych dachowkach zostalo juz tylko wspomnienie...

U nas Creaton Balance, czarna błyszcząca. Wygląda super, po zimie żadnych zmian. Generalnie to jest rzecz gustu-co się komu podoba. Ja jeździłam po "oględzinach" gotowych dachów i wybrałam tak jak chciałam. Na jednej sztuce w hurtowni nie uznasz co jest ładne- trzeba zobaczyć jak wygląda gotowy dach. Wtedy widzisz co, z czym, jaki kolor komina, rynien itp. Na każdym dachu będzie to inny efekt wizualny- inny na 2 spadowym- inny na 4 spadowym. Poogladaj co Ci się podoba i wtedy kupuj.:)

Ja mam dobrą teściową także ty też masz szansę :)

U nas jest Braas celtycka grafit (czyli praktycznie czarna). Jedna z najtańszych na rynku i jeden z naszych najlepszych wyborów.

jest nieco chropowata ale zarastanie dachu bardziej zależy od otoczenia. W Brennej widziałem nową karczmę z gładką dachówką pokrytą mchem, bo w cieniu góry stoi.

U nas jest dachówka ceramiczna firmy Koramic - czarna błyszcząca angobowana - > Alegra 9. Leży już 2 lata i nadal się błyszczy ale tak że nie daje po oczach.

Halina 46 dobrze pisze najlepiej trochę pooglądać dachy już gotowe i takie podobne do naszego wtedy jest łatwiej. Mysmy tez tak robili. Dwie wycieczki po okolicznych wsiach wystarczyło by podjąć decyzję.

I super,że się błyszczą w słońcu zarabiście to wygląda,cały czas jak nowy dach.Mamy roben monza plus czarno-brązowa z nazwy,dla mnie to jest czarny.Jest super,leży trzeci rok,nie widać na niej kurzu,brudu nic.i cały czas się świeci,więc jakąś kiepsą sąsiad musiał mieć,że po roku się nie błyszczy.Osobiście to kwestia gustu jak ktoś wcześniej pisał,ale mnie nie podobają się matowe,niby nowe a już wyglądają jak stare.Rozważałam przed budową antracyt matowy,ale do dzisiaj nie żałuję,że jej nie kupiłam.Dobrze się układała,mało było pękniętych(które zresztą Lubar wymienił),można u nas na dachu pooglądać.

Halina gratulujemy,to i może babcią za niedługo będziesz!